Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα

Οι ωραιότερες βόλτες, οι πρώτες βουτιές, το καλύτερο φαγητό και όλα όσα θα κάνεις σε ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα.
Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα
της Ηρώς Κουνάδη

Μια ωρίτσα και κάτι (και 8,50€, να τα λέμε κι αυτά τα σημαντικά) μακριά από το λιμάνι του Πειραιά και βρίσκεσαι να κάνεις… πρόβα διακοπών ανάμεσα στα παστέλ νεοκλασικά που στολίζουν την παραλιακή περαντζάδα της Αίγινας, να πιάνεις τραπεζάκι για τον πρώτο καφέ πλάι στο κύμα και να μελετάς πού θα πας για την πρώτη σου βουτιά. Άφησέ μας να βοηθήσουμε.

Εν αρχή ην οι παραλίες

Νερά κυκλαδίτικου επιπέδου μπορεί ο Σαρωνικός γενικά να μην έχει (με μια εξαίρεση, λεπτομέρειες εντός ολίγου) αυτό όμως δε σημαίνει πως μια βουτιά δεν θα την κάνεις. Αν είσαι λάτρης της οργάνωσης, και της ατμόσφαιρας ολοήμερου beach party, οι καλύτερες επιλογές σου είναι οι αμμουδιές της Αιγινήτισσας και του Μαραθώνα (Άλφα και Βήτα, η πρώτη πιο οικογενειακή με ρηχά νερά και ταβερνάκια, η δεύτερη μικρότερη και πιο φαν, μαζεύει κυρίως 20άρηδες) όλες τους στον δρόμο από το λιμάνι προς την Πέρδικα.



Πολύ κοντά στο λιμάνι, συμπαθητική για την πρώτη βουτιά της ημέρας είναι η παραλία της Κολώνας (φωτό, επάνω). Ανάλογα τον αέρα που φυσά (ρώτα τους ντόπιους, ξέρουν) μπορεί να πετύχεις συμπαθητικά νερά και στη μεγάλη αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας, πάλαι ποτέ τουριστικό θέρετρο στα ανατολικά του νησιού. Αλλοτινό μυστικό που κάποια στιγμή διέρρευσε, και η μισή Αθήνα ορκίζεται πως είναι η καλύτερη παραλία του νησιού είναι το Κλειδί, πολύ κοντά στην Πέρδικα –αν δεν αγαπάς την πολυκοσμία δεν το συνιστούμε.

Για πραγματικά συγκλονιστικά νερά, σαν να μην είσαι στον Σαρωνικό, θα πάρεις από την Πέρδικα το καραβάκι που θα σε φέρει σε ένα πεντάλεπτο απέναντι, στο καταπράσινο ακατοίκητο νησάκι της Μονής, πάνω στο οποίο σουλατσάρουν ελεύθερα παγώνια, ελάφια και κρι κρι, από τότε που η βασιλική οικογένεια ερχόταν εδώ για κυνήγι. Εδώ θα βρεις cafe, οργάνωση και πολυκοσμία εκεί που σε αφήνει το βαρκάκι, και... την ησυχία σου, αν ξεμακρύνεις λίγο από την κεντρική παραλία του νησιού.

Από χωριά να βολτάρουμε τι έχει;

Αυτή που μοιάζει περισσότερο με την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι νησί είναι η Πέρδικα, με τα ασβεστωμένα σπιτάκια της χτισμένα γύρω από μια μεγάλη πλακόστρωτη περαντζάδα που αγκαλιάζει το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, και αγναντεύει και ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Ωραιότατη για βόλτες είναι βέβαια και η πόλη της Αίγινας (αυτή που ως αδαής νεοφερμένος θα την έλεγες Χώρα, και θα σε κορόιδευαν οι ντόπιοι) με τα χρωματιστά νεοκλασικά της, τα μικρά γραφικά σοκάκια, τις λουλουδιασμένες της αυλές και τα αλλόκοτα καΐκια-μανάβικα να λικνίζονται στο λιμάνι και να απλώνουν πάγκους με φρούτα και ζαρζαβατικά στην προκυμαία.



Ατμόσφαιρα θερέτρου των 90s έχει η Αγία Μαρίνα, με τη μεγάλη αμμουδιά που λέγαμε προηγουμένως και τα μπαράκια που γράφουν στους καταλόγους τους ακόμα πράγματα όπως Sex on the Beach, ενώ στα ορεινά του νησιού έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ζωντανεύουν, όχι ακριβώς χωριά αλλά οικισμοί όπως του Ανιτσαίου, η Παχιοράχη και οι Τζίκηδες, που απολαμβάνουν φαντασμαγορική θέα από ψηλά, ανάμεσα σε καινούριες, εντυπωσιακές πετρόχτιστες βίλες.

Τα αξιοθέατα τι λένε;

Πρώτος και καλύτερος ο εντυπωσιακά διατηρημένος αρχαίος Ναός της Αφαίας, του 5ου αιώνα π.Χ., κρυμμένος μέσα σε ένα φουντωτό πευκοδάσος πολύ κοντά στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική για βόλτες και πικνίκ είναι επίσης η Παληαχώρα, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού πάνω στον λόφο της οποίας επιβιώνουν 33 πέτρινα εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 12ο ως τον 18ο αιώνα.



Αρχαίος ναός υπήρχε κι άλλος, του Απόλλωνα, πολύ κοντά στο λιμάνι της Αίγινας, ο οποίος όμως έπεσε σε ένα σεισμό κι έμεινε μόνο μια κολώνα, που λέγεται σήμερα ευφάνταστα Κολώνα (και η ψηλότερη κορυφή του νησιού λέγεται Όρος, γενικώς τα ονόματα δεν είναι το δυνατό μας σημείο εδώ). Στον μικρό αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας θα δεις επίσης τα ερείπια μιας προϊστορικής πόλης που άκμασε εδώ γύρω στο 2500 π.Χ. καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν εδώ.

Πού θα φάμε;

Ψαρομεζέδες να συνοδεύσεις το ουζάκι σου στον Σκοτάδη, στο ουζερί του Γελαδάκη πίσω από την ψαραγορά, και στα τραπεζάκια που απλώνει στην προκυμαία ο ΝΟΑ (Ναυτικός Όμιλος Αίγινας) όλα στην πόλη. Δημιουργική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου (σκέψου ζυμαρικά με πέστο φιστικιού, γιατί αν όχι εδώ, πού;) στην φαντασμαγορική αυλίτσα του Κάππος Έτσι, επίσης στην πόλη της Αίγινας. Παραδοσιακές νοστιμιές με δημιουργικές πινελιές και σπιτικά μαγειρευτά στο Δρομάκι, που απλώνει τραπεζάκια πλάι στο κύμα. Θαλασσινά και φρέσκο ψάρι στο Ρεμέτζο και στον Αντώνη, στην Πέρδικα. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, αλλά και ωραιότατο μοσχαράκι κοκκινιστό, στο Πέτρινο στου Ανιτσαίου, όπου βρίσκεται και το Στέκι του Κυνηγού για ονειρεμένη κρεατοφαγία. Φανταστικά μαγειρευτά, τέλος, στο θρυλικό οινομαγειρείο του Βατζούλια, στον Ασώματο.

Πού θα πιούμε;

Καφεδάκια το πρωί και μπύρες αργότερα σε ξύλινες εξέδρες κυριολεκτικά μέσα στο νερό στο Inn on the Beach. Σούπερ κοκτέιλ στην αυλή του πιο κουλ μπαρ του νησιού, που λέγεται Περδικιώτικα, και στεγάζεται στο κτίριο που αρχικά φιλοξενούσε τις δεξιώσεις του Καποδίστρια και αργότερα την πρώτη τράπεζα της Ελλάδας. Κρασάκια σε τραπεζάκια έξω με φόντο το ηλιοβασίλεμα στον Ερμή και στον Αιγόκερω, στην Πέρδικα.

Πού θα μείνουμε;

Στην πόλη της Αίγινας, στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Plaza, δυο βήματα από το λιμάνι (από 60€ το δίκλινο) και στα στούντιο του Kalokenti Studios (από 50€ το δίκλινο). Στην Πέρδικα, στα φανταστικά δωμάτια του Aegina Bed & Culture, που είναι διάσημο για ένα συγκλονιστικό πρωινό με τοπικά προϊόντα (από 60€ το δίκλινο) και στα γλυκύτατα δωμάτια του Perdika Mare (από 36€ το δίκλινο, ή 46€ με θέα θάλασσα). 

Περισσότερες επιλογές και προτάσεις για τη διαμονή σας έχουμε εδώ - Τέλεια δωμάτια για Σαββατοκύριακα στην Αίγινα


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v