Μήπως είναι ώρα να πάμε μια Ύδρα;

Οι λουλουδιασμένες διαδρομές, τα ουζάκια πλάι στο κύμα, οι πρώτες δοκιμαστικές βουτιές και όλα όσα κάνουν την Ύδρα τον τέλειο ανοιξιάτικο προορισμό.
Μήπως είναι ώρα να πάμε μια Ύδρα;
της Ηρώς Κουνάδη

Ίσως το ωραιότερο από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα γίνεται άνετα και μονοήμερη. Για να την εκτιμήσεις όμως στο μεγαλείο της, είναι καλύτερη ιδέα να μείνεις τουλάχιστον ένα βράδυ, και οι τιμές για να το κάνεις αυτό δεν είναι πια απαγορευτικές όπως ίσως έχεις ακούσει ότι ήταν τα τελευταία χρόνια.

Πλήρως απαλλαγμένη από αυτοκίνητα, μηχανάκια και οτιδήποτε μηχανοκίνητο –πέρα από τα θαλάσσια ταξί που αναλαμβάνουν να σε μεταφέρουν στις πιο απομακρυσμένες παραλίες αν βαριέσαι να περπατάς– και πλημμυρισμένη πανέμορφα αρχοντικά στο χρώμα του μελιού, η Ύδρα είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Κι αυτά είναι… τα βασικά που πρέπει να κάνεις αν σε βρει κάποιο Σαββατοκύριακο εκεί.

Οι πρώτες αναγνωριστικές βόλτες στο λιμάνι

Η Ύδρα έχει στην ουσία έναν μόνο οικισμό –αλλά τι οικισμό– αυτόν που απλώνεται γύρω από το λιμάνι της. Η περαντζάδα του λιμανιού είναι η πρώτη αναγνωριστική βόλτα για τους νεοφερμένους: Πλακόστρωτη όπως όλα τα δρομάκια της πόλης, ελίσσεται ανάμεσα στην θάλασσα, τα τραπεζάκια που απλώνουν έξω ταβέρνες και café, και τα εντυπωσιακά αρχοντικά από τα οποία ξεχωρίζουν εκείνα των Τσαμαδού –που στέγασε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση– και Κριεζή. Μια που πιάσαμε τα αρχοντικά, στα… ενδότερα, επισκέψιμο είναι το Αρχοντικό Λαζάρου Κουντουριώτη, που λειτουργεί σήμερα ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Στα «μέσα» δρομάκια του οικισμού είναι που η βόλτα γίνεται ακόμα πιο γραφική, περνώντας πλάι από λουλουδιασμένες αυλές, ασβεστωμένα σπιτάκια, και σουβενιράδικα δίπλα σε παραδοσιακούς φούρνους που μοιάζουν βγαλμένη από παλιά ασπρόμαυρη ταινία και μοσχοβολούν αχνιστό ψωμί. Αν επιμένεις για αξιοθέατα, μια επίσκεψη αξίζουν σίγουρα το Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο Ύδρας, που φιλοξενεί κειμήλια της Επανάστασης και ντοκουμέντα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, και το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται στα παλιά κελιά της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην προκυμαία.

Οι πεζοπορίες οι επιούσιες

Η Ύδρα είναι τόσο μικρούλα, που καμία από τις στάνταρ διαδρομές της δεν θα σε κουράσει πραγματικά. Αν όμως είσαι λάτρης της πολύωρης πεζοπορίας, και για σένα έχει το μενού: Κάνε κλικ εδώ για να κατεβάσεις αναλυτικές πληροφορίες και χάρτες για καθένα από τα φανταστικά μονοπάτια της –τέσσερα άψογα σηματοδοτημένα και δύο άνευ σήμανσης.

Αν πάλι θες απλά να βολτάρεις σε μερικές σύντομες διαδρομές, σημείωσε στα «οπωσδήποτε» τα εξής:

- Ο λόφος του Προφήτη Ηλία απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στο λιμάνι, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Το ομώνυμο μοναστήρι στην πλαγιά του απέχει περί την μία ώρα, ή 3 και κάτι χιλιόμετρα, από την πόλη.

- Η παραλία που λέγεται Καμίνι (στους χάρτες τη βρίσκεις και ως Καμίνια) απέχει μόλις ένα τέταρτο-εικοσάλεπτο με τα πόδια από την πόλη και είναι η ιδανική, παραθαλάσσια διαδρομή για νεοφερμένους που δεν έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν παντού με τα πόδια. Είναι επίσης τοσοδούλα και βοτσαλωτή, ιδανική για τα πρώτα ανοιξιάτικα πλατσουρίσματα.

- Αν πάλι τη διαδρομή σου την προτιμάς επική, μπορείς από εκεί να συνεχίσεις προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Μπίστι, στο νότιο άκρο του νησιού, περνώντας από τις παραλίες του Βλυχού και της Επισκοπής, μέσα από το μονοπάτι 2 που θα βρεις εδώ. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, έχει συνολικό μήκος 12 χιλιόμετρα, και την διασχίζεις άνετα σε κάτι λιγότερο από 5 ώρες.

Μην παραλείψεις να πιάσεις τραπεζάκι…

- Στην υπερυψωμένη αυλίτσα του Παραδοσιακού, για μεζεδάκια σαν το κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα ή τα χοιρινά φιλετάκια μεθυσμένα με κρασί, αλλά και πολλές καλές θαλασσινές επιλογές που συνοδεύονται απαραιτήτως με τα πρώτα ουζάκια της χρονιάς (τιμές στα 20€ περίπου το άτομο).

- Στην παλαιότερη ταβέρνα του νησιού, που λέγεται Ξερή Ελιά, απλώνει τραπεζάκια σε μια πανέμορφη, δεντροσκέπαστη πλατεία και σερβίρει νόστιμα μαγειρευτά, κρεατικά στη σχάρα αλλά και ωραιότατες επιλογές θαλασσινών. Με ουζάκια, θα υπολογίσεις περί τα 20€ το άτομο.

- Στον καταπράσινο κήπο του Πλακόστρωτου για καφεδάκια το πρωί, κοκτέιλ το βράδυ, brunch και τσιμπολογήματα στο ενδιάμεσο.

- Στη Μαρίνα στον Βλυχό, για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά, αλλά και σπιτικά μαγειρευτά ημέρας, με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αργολικού. Με ουζάκι και φρέσκο ψάρι, λογαριασμός στα 30€ περίπου το άτομο.

Τα πρακτικά…

Η Ύδρα από τον Πειραιά απέχει δύο ώρες. Το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 9.00 το πρωί, και το τελευταίο που επιστρέφει από το νησί στις 18.10 το απόγευμα. Το εισιτήριο κοστίζει 67€ πήγαινε-έλα.

Εδώ να μείνεις (αν δεν το κάνεις μονοήμερη)

Παρά την φήμη της ως ακριβού προορισμού, η Ύδρα έχει και οικονομικές επιλογές δωματίων, όπως τα ωραιότατα Ενοικιαζόμενα Ηλέκτρα στην καρδιά της πόλης (45€ το δίκλινο) και φανταστικά Airbnb όπως αυτό (από 75€ για δύο άτομα) αυτό (από 60€) αυτό (από 55€) και αυτό (100€ για δύο άτομα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v