Μήπως να πεταχτούμε για Σαββατοκύριακο στον Πόρο;

Τα ηλιοβασιλέματα, οι βουτιές, οι βόλτες στο Λεμονοδάσος και όλα όσα κάνουν τον Πόρο το τέλειο (και οικονομικότατο) νησιώτικο Σαββατοκύριακο.
Μήπως να πεταχτούμε για Σαββατοκύριακο στον Πόρο;
Μια-δυο ώρες μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, αναλόγως αν θα διαλέξεις να πας με φέρι μποτ (και 14€ εισιτήριο) ή με ταχύπλοο (24,50€) ο Πόρος είναι το τέλειο νησιώτικο Σαββατοκύριακο, χωρίς τα πλήθη ή τις τσιμπημένες τιμές των γειτόνων του. Με μια πόλη χάρμα οφθαλμών, αμφιθεατρικά χτισμένη κάτω από το Ρολόι-σήμα κατατεθέν του, με παραλίες πνιγμένες στο πράσινο, και με ένα σωρό αφορμές για μίνι εξορμήσεις και φυσιολατρικές διαδρομές, το δύσκολο εδώ είναι να διαλέξεις τι θα πρωτοκάνεις.

Εν αρχή ην οι παραλίες



Αμμουδερές στην πλειοψηφία τους, με πράσινο που φτάνει ως το κύμα σε αρκετές περιπτώσεις, και πλήθη που λάμπουν διά της απουσίας τους. Το ξακουστό Λιμανάκι της Αγάπης είναι η πιο φωτογραφημένη παραλία του νησιού, πνιγμένη στα πεύκα και με σμαραγδένια νερά, ενώ ιδιαίτερο σκηνικό έχει και ο Ρώσικος Ναύσταθμος, η παραλία κάτω από το ομώνυμο διατηρητέο μνημείο. Ωραίες αμμουδιές έχουν επίσης το Νεώριο και το Κανάλι. Οι οικογένειες με πιτσιρίκια προτιμούν το Ασκέλι για την οργάνωσή του, ενώ πιο ήσυχη ατμόσφαιρα θα βρεις στο Μοναστήρι, στη σκιά του λόφου.

Μια πόλη που αγνάντευε ηλιοβασιλέματα



Η πόλη του Πόρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου που υψώνεται πάνω από το λιμάνι. Οι βόλτες εδώ ξεκινούν από την παραλιακή περαντζάδα για να καλύψουν την απόσταση από τον Σταυρό ως τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού, μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου γεμάτη νεοκλασικά κτίρια, ταβερνάκια και μικρομάγαζα. Εδώ βρίσκεται και το Εκθεσιακό Κέντρο του νησιού που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, καθώς και το θερινό σινεμαδάκι του Πόρου, η Διάνα με τη γραφική ταράτσα της.

Στην πλατεία Κορυζή θα χαζέψεις τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου, με ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί (ανοιχτά 9.00-15.00) πριν πάρεις τον ανηφορικό δρόμο προς το Ρολόι, στα σοκάκια της πόλης που κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια με λουλουδιασμένες αυλές. Στην κορυφή του λόφου, το παλιό Ρολόι είναι, εκτός από σήμα κατατεθέν του Πόρου, και το ιδανικό σημείο για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα που βάφει χρυσοκόκκινη την θάλασσα –και το οποίο έχει σίγουρα πάρει το μάτι σου σε δεκάδες φωτογραφίες στα social media.

Ένα νησί που ήταν… δύο



Αν ζουμάρεις αρκετά στον χάρτη του Πόρου, θα δεις ότι στην πραγματικότητα τα νησιά είναι δύο, ενωμένα μεταξύ τους με μια γέφυρα πάνω από το στενό κανάλι που χωρίζει την Σφαιρία (όπου είναι χτισμένη η πόλη) από την Καλαυρία –τον υπόλοιπο Πόρο. Το πιο πράσινο… νησί του νησιού, έχει για χαϊλάητ του –πέρα από τις παραλίες που απαριθμήσαμε ήδη– το δάσος στο Ασκέλι, στις πευκόφυτες πλαγιές του οποίου φωλιάζει το νησιώτικο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Δεν εξαντλείται όμως εδώ: Στο κέντρο του νησιού, σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Ποσειδώνα, όπου ο λαϊκός θρύλος λέει ότι βρίσκεται και ο τάφος του Δημοσθένη. Από τον δωρικό ναό του 6ου αιώνα π.Χ. δεν σώζεται παρά μόνο η βάση του, η θέα όμως αξίζει την βόλτα ως εδώ.

Πάμε μια βόλτα στην αντίπερα όχθη



Δέκα λεπτά… βαρκάδας από τον Πόρο βρίσκεται ο Γαλατάς, μια καταπράσινη γωνιά της Πελοποννήσου, φημισμένη για το λεμονοδάσος της που διασχίζεται από μονοπάτια και καταλήγει στις αμμουδιές της Πλάκας και των Αλυκών, ό,τι πρέπει για βουτιές σε φόντο πράσινο. Ένα εικοσάλεπτο οδήγησης από το Λεμονοδάσος, το Διαβολογέφυρο είναι ένα φαράγγι μαγικό, στο οποίο οι λάτρεις της πεζοπορίας βρίσκουν τον παράδεισό τους. Ακολουθεί την πορεία ενός ρέματος το οποίο σχηματίζει σε σημεία λίμνες και καταρρακτάκια. Στον χάρτη το βρίσκεις εδώ

Πού θα φάμε;

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Απάγγιο, πλάι στην θάλασσα στην Πούντα, και στο Primasera, στην πόλη του Πόρου. Εξαιρετικά μαγειρευτά φτιάχνει ο Βασίλης στο Μεγάλο Νεώρειο –στα οπωσδήποτε η κιμαδόπιτα, τα ρεβύθια στη γάστρα και το καλογεράκι, μελιτζάνα γεμιστή με κοκκινιστό κρέας και καλυμμένη με μπεσαμέλ. Οι κρεατοφάγοι της παρέας ορκίζονται στο όνομα του Παράδεισου, στη Φούσα, ο οποίος εκτός από ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τη σούβλα φτιάχνει επίσης σπιτικά μαγειρευτά, σαν το κουνέλι στιφάδο. Με την εξαίρεση των φρέσκων ψαριών, πουθενά δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 20€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Πού θα μείνουμε;

Στα γλυκύτατα δωμάτια του Valerie's House (37€ το ευρύχωρο δίκλινο) ή του Kalimera Hotel (46€ το στούντιο δύο ατόμων). Στα απόλυτα νησιώτικα Mania Rooms (51€ το δίκλινο) στα φροντισμένα δωμάτια του Villa Irene (46€ το δίκλινο με θέα θάλασσα) ή στα φωτεινά και ευρύχωρα στούντιο Rania (45€ το δίκλινο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v