Φανταστικές μονοήμερες για το τετραήμερο

Έμεινες για Πάσχα στην Αθήνα, και αναρωτιέσαι πού θα βρεις λίγη φύση και/ή θάλασσα; Σε έχουμε καλυμμένο.
Φανταστικές μονοήμερες για το τετραήμερο
της Ηρώς Κουνάδη

Να σου πούμε και κάτι; Οι πασχαλινές διακοπές είναι υπερτιμημένες. Μπορεί η λαϊκή θυμοσοφία να λέει για «Πάσχα στο χωριό» αν όμως σε αυτό το χωριό δεν έχεις δικό σου σπιτάκι και πρέπει να πληρώσεις το δίκλινο τρεις φορές πάνω από την κανονική του τιμή λόγω ζήτησης, καλύτερα να κρατήσεις τα ωραία σου λεφτά για ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Μαΐου –που θα είναι εξίσου ανοιξιάτικα, και πολύ πιο οικονομικά. Και αν μέχρι τότε νοσταλγήσεις βόλτες στην φύση και/ή στην ακροθαλασσιά, οι μονοήμερες να ‘ναι καλά.

Στον Κιθαιρώνα και το Πόρτο Γερμενό

Δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα; Κανένα πρόβλημα. Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα βουνά της Αττικής, ο Κιθαιρώνας τα συνδυάζει και τα δύο. Ξεκινάμε με πεζοπορίες στη φύση, σε δύο από τα πολλά ωραία και εύκολα (ναι, και για αρχάριους) μονοπάτια του. Το ένα κατηφορίζει προς το Πόρτο Γερμενό, περνώντας από το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, το άλλο ανηφορίζει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα. Αν πάλι δεν είσαι λάτρης της πολύωρης πεζοπορίας, ωραίο και σύντομο είναι και το μονοπάτι που πάει από το Πόρτο Γερμενό στο Κάστρο των Αιγοσθενών. Και βέβαια, στο ίδιο το Πόρτο Γερμενό θα βρεις μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής για να πλατσουρίσεις ή απλώς να αράξεις στην ακροθαλασσιά. Ό,τι και αν κάνεις, μην φύγεις από εδώ πριν το ηλιοβασίλεμα, θα χάσεις ένα υπερθέαμα.



Για φαγητό, σημείωσε τον κοσμαγάπητο Έλατο στα Βίλια αν είσαι τύπος του βουνού, και το Μαραμπού στο Πόρτο Γερμενό αν προτιμάς το τραπεζάκι σου δίπλα στην θάλασσα.

Στον Μαραθώνα και το Φαράγγι της Οινόης

Φύσης και θάλασσας συνέχεια, με άλλη μία σούπερ κοντινή εκδρομή (ούτε μια ωρίτσα από την Αθήνα) που απλώνεται σε δύο –τουλάχιστον– διαφορετικές επιλογές. Από τη μία έχουμε το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, που απλώνεται πλάι σε μια από τις ωραιότερες αμμουδιές της Αττικής, αλλά έχει και φανταστικά μονοπάτια που διασχίζουν το γιγάντιο πευκοδάσος του. Από την άλλη, υπάρχει και το λιγότερο ξεκουστό Φαράγγι της Οινόης, που ξεκινά από τον ομώνυμο μεσαιωνικό πύργο και καταλήγει στη Λίμνη του Μαραθώνα, διασχίζοντας ένα καταπράσινο φαράγγι που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχει στην Αττική. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ



Οι αρχαιολάτρεις, έχετε και πολλά αξιοθέατα να δείτε στη γύρω περιοχή, μεταξύ των οποίων το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών και το πεδίο της περιώνυμης Μάχης του Μαραθώνα. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα 

Για φαγητό, στα δικά μας αγαπημένα συγκαταλέγονται ο Βράχος για θαλασσινά εκεί που σκάει το κύμα, και η Αρτζεντίνα για τα καλύτερα ίσως κρέατα της Αθήνας. Έξτρα προτάσεις έχουμε εδώ - Πού να πάμε για φαγητό στον Μαραθώνα; 

Στο Οροπέδιο της Ζάχολης

Κάτι λιγότερο από δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, στις λουλουδιασμένες αυτή την εποχή πλαγιές της Ζήρειας (γνωστής και ως Ορεινή Κορινθία) το Οροπέδιο της Ζάχολης είναι η ιδανική μονοήμερη για λάτρεις του βουνού. Εδώ θα περπατήσεις το φαντασμαγορικό –και σούπερ βατό, ακόμα και για πιτσιρίκια− μονοπάτι στο Ρέμα των Μύλων, με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια του να φτιάχνουν ένα σκηνικό παραμυθένιο. Στο δρόμο για εδώ, μην παραλείψεις μια στάση στην ξακουστή Παναγία των Καταφυγίων, ένα μοναστήρι σκέτο αρχιτεκτονικό θαύμα, κρεμασμένο πάνω στον βράχο. Για φαγητό, αν δεν φέρεις μαζί σου πικνίκ για να το στρώσεις πλάι στη ρεματιά, σημείωσε την ταβέρνα Καρυά, στο ομώνυμο χωριό.

Στους Καταρράκτες της Πέτρας

Ακριβώς μιάμιση ώρα από την Αθήνα, οι Καταρράκτες της Πέτρας βρίσκονται στην Αλίαρτο και υπόσχονται να σε εκπλήξουν –κυρίως για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται τόσο κοντά μας, δεν τους ήξερες. Η πρόσβαση στους καταρράκτες είναι πανεύκολη (5-7 λεπτά σε βατό μονοπάτι από εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο) πράγμα που κάνει την εκδρομή εδώ ιδανική ακόμα και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Το τοπίο είναι εκπληκτικό, σε κάθε γωνιά έχεις την αίσθηση πως θα δεις νεράιδες να στήνουν χορό, ενώ τα τραπεζάκια του πικνίκ που θα βρεις σε όλη τη διαδρομή, αλλά και κοντά στις όχθες του καταρράκτη, είναι ό,τι πρέπει για να αράξεις και να τον χαζεύεις.



Στα πέριξ, μια στάση αξίζει οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, ενώ για φαγητό η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πάει στο Κουτούκι του Γιώργου στην Αλίαρτο που φτιάχνει φοβερό κοντοσούβλι, και λοιπά κρεατο-εδέσματα στη σχάρα και τη σούβλα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v