Πάμε μια ανοιξιάτικη μονοήμερη για φαγητό;

Πλάι στην θάλασσα, δίπλα σε καταρράκτες, σε κήπους και εξοχές, τέσσερα ταβερνάκια και εστιατόρια ό,τι πρέπει για μια ανοιξιάτικη μονοήμερη.
Πάμε μια ανοιξιάτικη μονοήμερη για φαγητό;
της Ηρώς Κουνάδη

Ωραία τα αρχαία, καλές και οι πεζοπορίες, αλλά εσύ δηλώνεις ανερυθρίαστα εγώ-για-το-φαγητό-έρχομαι σε κάθε εκδρομή που οργανώνει η παρέα; Είσαι πολύ φίλος/η μας. Και σου έχουμε τις εκδρομές τις σωστές, τις μερακλίδικες, εκείνες που επικεντρώνονται κυρίως στο ταβερνάκι το σωστό. Κι αν έχει και τίποτα άλλο να κάνεις εκεί γύρω, κέρδος είναι.

Στη Μυρσίνη στον Ωρωπό
Χάρτης εδώ 

Μπορεί εκ πρώτης να σου θυμίσει café, με τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια και τις καρέκλες σκηνοθέτη της, όμως μην ξεγελιέσαι: Η Μυρσίνη, όπως θα σου πει κάθε παλιός Αθηναίος με εξοχικό στον Ωρωπό, είναι η καλύτερη επιλογή για φαγητό στην περιοχή –κι αυτό όχι επειδή μιλάμε για καμιά περιοχή που υστερεί σε επιλογές φαγητού. Σε έναν υπέροχο κήπο με θέα στην θάλασσα, η Μυρσίνη σερβίρει πιάτα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας φτιαγμένα με μεράκι και φαντασία. Οι σαλάτες και τα ζυμαρικά της είναι για βραβείο δημιουργικότητας, έχει όμως και πολλές εξαιρετικές επιλογές σε κρεατικά και θαλασσινά, πάντα “with a twist” που λένε και οι γευσιγνώστες. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα με κρασί, θα υπολογίσεις γύρω στα 20€ το άτομο.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Εκτός από τα πρώτα πλατσουρίσματα στις παραλίες του Ωρωπού, ακριβώς στα 8 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Μυρσίνη θα βρεις έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, το Αμφιαράειο του Ωρωπού, φωλιασμένο ανάμεσα σε δύο λουλουδιασμένες αυτή την εποχή βουνοπλαγιές που συναντιούνται πάνω από ένα ρυάκι.

Διαβάστε περισσότερα - Το Αμφιαράειο του Ωρωπού γίνεται τέλεια μονοήμερη

Στην Παραλία στο Αλεποχώρι
Χάρτης εδώ

Τέσσερις λέξεις μόνο: Τραπεζάκια πάνω στην άμμο. Αν αυτό δεν είναι για σένα εικόνα «πρόβας διακοπών» αρκετή για να μπεις στο αυτοκίνητο και να φύγεις χωρίς να πούμε τίποτα άλλο, θα προσθέσουμε επίσης ότι η Παραλία είναι ένα από τα πιο τίμια παραλιακά ταβερνάκια που έχουμε στην Αττική. Έχει κάθε φορά λίγα και καλά ψάρια ημέρας, μαστόρικα ψημένα στα κάρβουνα, τα οποία συνοδεύεις με γαριδούλες, χταπόδι ή καλαμαράκια στο τηγάνι, μια εξαιρετική καβουροσαλάτα και ωραίες μαμαδίστικες πατάτες τηγανιτές, και δεν πληρώνεις παραπάνω από 25-30€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι (λιγότερα αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι).



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Από πού να ξεκινήσουμε. Ένα αρχαίο κάστρο κοντά στο Πόρτο Γερμενό, ένα φαράγγι ιδανικό για canyoning (οργανωμένες καταβάσεις από την Trekking Hellas), μια φανταστική παραλία με τιρκουάζ νερά, το Προσήλι, και θέα σε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα από τις παραλίες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό 

Στο Κουτούκι του Γιώργου στην Αλίαρτο
Στον χάρτη εδώ

Σε βλέπουμε που απορείς γιατί να θέλουμε να σε στείλουμε μονοήμερη στην Αλίαρτο, και σπεύδουμε να απαντήσουμε: Για δύο λόγους. Για τους μαγικούς Καταρράκτες της Πέτρας, και για τα απίστευτα κρεατικά που ψήνουν σε σχάρα και σούβλα στο Κουτούκι του Γιώργου. Κοντοσούβλι να δακρύσεις από συγκίνηση, ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες και αφράτα μπιφτέκια είναι τα χαϊλάητ του μενού, ενώ ειδική μνεία αξίζει η πατάτα του φούρνου και τα χειροποίητα γλυκά στο τέλος. Υπάρχουν και λίγες και καλές επιλογές σε μαγειρευτά, αλλά κακά τα ψέματα, στη Ρούμελη έρχεσαι για να φας κρέας. Συνοδεύεις με κρασί ή μπύρες, και πληρώνεις γύρω στα 17-20€ το άτομο.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Ο έτερος λόγος να οδηγήσεις τη μιάμιση ώρα που χωρίζει την Αλίαρτο από την Αθήνα είναι οι φαντασμαγορικοί Καταρράκτες της Πέτρας. Ένα φυσικό τοπίο μαγικό, με πανεύκολη πρόσβαση 5-7 λεπτά σε βατό μονοπάτι από εκεί που θα αφήσεις το αυτοκίνητο μέχρι να φτάσεις στους καταρράκτες, και με στρατηγικά τοποθετημένα παγκάκια και τραπέζια του πικνίκ για να αράξεις και να χαζεύεις την φύση να οργιάζει.

Στο Happy Donkey στην Ελευσίνα
Χάρτης εδώ

Η μέλλουσα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μέχρι πρόσφατα παραγνωρισμένη όσο δεν πάει, είναι αν μας ρωτάς πάντα καλή ιδέα για μονοήμερη εκδρομή. Στις πολλές καλές επιλογές της για φαγητό που μνημονεύουμε κατά καιρούς ήρθε πρόσφατα να προστεθεί αυτό το κουκλί για μαγαζάκι που απλώνει τα τραπέζια του ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά φωτισμένες φυλλωσιές, πλάι σε ένα καταπράσινο πάρκο, δυο βήματα από την θάλασσα. Στο μενού του συναντάμε μια από τις καλύτερες πικάνιες που φάγαμε τελευταία, εξαιρετικά burger και fajitas, και εν γένει –αν δεν το κατάλαβες– εξωτικές γεύσεις και αρώματα Μεξικού. Κι αν είσαι από αυτούς που σκέφτονται «θα οργανώσω κοτζάμ μονοήμερη για να φάω μεξικάνικο, χάθηκε κανά ψαράκι;» μια δοκιμή θα σε πείσει. Συνοδεύουμε με άψογες Μαργαρίτες, και πληρώνουμε περί τα 17€ το άτομο.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Καταρχάς, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Αλλά αυτό το ξέρεις. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι η Ελευσίνα έχει και μια φανταστική παραλιακή περαντζάδα, που καταλήγει στον ενδιαφέροντα χώρο του Παλιού Ελαιουργείου, και πολλά ωραία σημεία για καφεδάκι με θέα στο βιομηχανικό τοπίο της που ακουμπά στην θάλασσα –σημείωσε στα οπωσδήποτε το Αρμολόι που στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του περασμένου αιώνα, και το Ρόδον στο τέλειο νεοκλασικό του που φτιάχνει και φανταστικά κοκτέιλ όσο παίρνει να βραδιάζει.

Διαβάστε περισσότερα - Μια σούπερ μονοήμερη στην Ελευσίνα 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v