Τέλειες μονοήμερες για τα πρώτα ούζα στη λιακάδα

Στον Μαραθώνα, το Πόρτο Ράφτη, τη Λούτσα και το Λαύριο υποδεχόμαστε την άνοιξη με ουζάκια πλάι στην θάλασσα και βόλτες στα αρχαία.
Τέλειες μονοήμερες για τα πρώτα ούζα στη λιακάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Όσα έκτακτα δελτία χιονιά και αν βγουν, η άνοιξη είναι προ των πυλών… Κι εμείς θα την προϋπαντήσουμε με την πρώτη ευκαιρία (αν όχι αυτό το ΣΚ το άλλο) πιάνοντας τραπεζάκι πλάι στην θάλασσα για τα πρώτα ουζάκια-στη-λιακάδα της χρονιάς.

Στον Βράχο στον Μαραθώνα
τηλ.: 2294055297

Έχει, εκτός από το συμπαθέστατο εσωτερικό του, κι έναν εξωτερικό χώρο προστατευμένο με τις γνωστές διάφανες τέντες από την ενδεχόμενη ψύχρα των τελευταίων ημερών του Μαρτίου. Εμείς όμως τον αγαπάμε κυρίως για εκείνα τα άλλα, εντελώς ελεύθερα τραπεζάκια που απλώνει πλάι στο κύμα, οπότε ευχόμαστε να πετύχεις άπνοια και λιακάδα για να τα χαρείς στο έπακρο. Και αυτά, και τους πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες του (τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ψητό στα κάρβουνα) οι οποίοι δεν θα σου κοστίσουν παραπάνω από 17-20€ το άτομο με ουζάκια και παρελκόμενα –σαλάτες, πατάτες και πάει λέγοντας.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ: Πολύ κοντά βρίσκεται ο Τύμβος του Μαραθώνα, όπου είναι θαμμένοι οι 192 Αθηναίοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη με τους Πέρσες, το 490 π.Χ. και το πανέμορφο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, αμφότερα επισκέψιμα ως τις 15.30 με ενιαίο εισιτήριο 6€. Οι φυσιολάτρεις εκτιμούν δεόντως και τις πεζοπορίες στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα πλάι στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα 

Στο Φύκι Φύκι στο Πόρτο Ράφτη
Λεωφ. Γρέγου 45, τηλ: 22990 76333

Χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση, καθότι τα Σαββατοκύριακα με ήλιο τα τραπεζάκια που απλώνει δίπλα στην θάλασσα γίνονται ανάρπαστα. Και δικαίως, γιατί εκτός από το πανέμορφο σκηνικό έχει και πεντανόστιμα, low budget μεζεδάκια  της στεριάς και της θάλασσας για να συνοδεύσεις τα ούζα σου: Πιπινογαριδάκι στο τηγάνι, κριθαρώτο με θαλασσινά, μαρινάτος γαύρος πάνω σε ζυμωτό ψωμί, χταποδάκι ξιδάτο, αχνιστά μύδια και ψητές γαρίδες με λαδολέμονο είναι μερικές από τις γεύσεις για τις οποίες το αγαπάμε. Με ουζάκι, λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Ανάμεσα στη Λούτσα και το Πόρτο Ράφτη, η Βραυρώνα ήταν μια από τις δώδεκα αρχαίες πόλεις της Αττικής. Στον ιδιαίτερα περιποιημένο –και γεμάτο λουλουδάκια αυτή την εποχή– αρχαιολογικό χώρο της θα δεις τον πανέμορφο ναό της Άρτεμης στον οποίο άφησαν το άγαλμα της θεάς η Ιφιγένεια και ο Ορέστης επιστρέφοντας από την Ταυρίδα στο Άργος. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά 8.30-15.30, με εισιτήριο στα 3€.

Στον Ξυπόλητο στη Λούτσα 
25ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλας, τηλ.: 22940 28342



Πολύς κόσμος θα σου πει ότι πιο νησιώτικο σκηνικό απ’ αυτό που έχει στήσει ο Ξυπόλητος σε ολόκληρη την Αττική δεν πρόκειται να βρεις. Κι εδώ που τα λέμε, μια ματιά στην εικόνα από πάνω μπορεί να σε πείσει για του γεγονότος το ακριβές. Δεν είναι, όμως, μόνο η αίσθηση του να τρως κυριολεκτικά πάνω στο κύμα που απολαμβάνεις εδώ: Είναι και τα πεντανόστιμα θαλασσινά του, όπως η κοσμαγάπητη καβουροσαλάτα, τα μαστόρικα καλαμάρια στο τηγάνι, οι φρέσκες γαριδούλες, ο εξαιρετικός γαύρος μαρινάτος και το χταπόδι, ψητό ή ξυδάτο. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός βγαίνει στα 20€ το άτομο.

Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Πολύ κοντά στον Ξυπόλητο, δυο κολπίσκους παραπέρα για την ακρίβεια, η παραλία που λέγεται Μαρίκες κρύβει στο τέρμα της αμμουδιάς της ένα μυστικό: Τα πέτρινα σκαλάκια που ξεκινούν από την άκρη της παραλίας καταλήγουν σε ένα χωμάτινο μονοπάτι με πανοραμική θέα στη θάλασσα, το οποίο με τη σειρά του σε φέρνει στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκονται τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού Ασκηταριό. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 5.000 χρόνια, που σημαίνει πως εντυπωσιακά κτίσματα δεν θα δεις, όμως η διαδρομή και η θέα από εδώ πάνω αξίζουν με το παραπάνω.

Στον Φόρο στο Λαύριο
Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018

Τον μνημονεύουμε συχνά ως μια από τις οικονομικότερες επιλογές για ψαράκι πλάι στην θάλασσα στην Αττική. Αν δεν έχεις ακόμα ακολουθήσει τη συμβουλή μας να τον τιμήσεις χάνεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά: Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι στην υπερυψωμένη αυλίτσα, απέναντι από τα σχεδόν ακίνητα νερά του κόλπου του Λαυρίου, και θα παραγγείλεις μαστόρικα τηγανισμένο καλαμάρι, σούπερ γαριδούλες, χταπόδι ψητό ή ξιδάτο και μπακαλιάρο σκορδαλιά για τον οποίο φημίζεται. Συνοδεύεις με ουζάκια και κλασικά ορεκτικά (μην χάσεις την φάβα για κανένα λόγο) και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Σε απόσταση βημάτων –στην κυριολεξία– βρίσκεται το αρχαιοτέρο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας, το Θέατρο Θορικού, η κατασκευή του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων –κάπου ανάμεσα στο 525 και το 480 π.Χ. την τοποθετούμε. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στην ανατολική πλευρά του λόφου, βρίσκεται ο μεγαλύτερος μυκηναϊκός θολωτός τάφος που έχουμε στην Αττική, ενώ πολύ κοντά εδώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στο Σούνιο και στα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος χωρίς ωράριο και χωρίς εισιτήριο.

Φανταστικός για πεζοπορίες, και επίσης πολύ κοντά εδώ, είναι και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, και βέβαια μην ξεχνάμε τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, από τον οποίο το ηλιοβασίλεμα φαίνεται φαντασμαγορικό.
Διαβάστε περισσότερα - Το Σούνιο είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v