Μουσεία κοντά στην Αθήνα που πρέπει να έχεις δει

Στους Δελφούς, τη Θήβα, τις Μυκήνες και τη Νεμέα, τέσσερα άψογα μουσεία γίνονται τέλεια αφορμή για μονοήμερη εκδρομή.
Μουσεία κοντά στην Αθήνα που πρέπει να έχεις δει

της Ηρώς Κουνάδη

Το ήξερες ότι σε απόσταση μιας-δυο ωρών από την Αθήνα υπάρχουν μουσεία που αξίζουν μια μονοήμερη εκδρομή απλά και μόνο για να τα δεις; Τι, δεν το πιστεύεις; Μια δοκιμή θα σε πείσει…

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Πόσα ξέρεις για την επτάπυλη πρωτεύουσα του βασιλείου του Οιδίποδα; Αν γενικώς κάτι έχει πάρει το αυτί σου για μια σφήκα, μια Αντιγόνη και κάποιου είδους ανάμειξη στους περσικούς πολέμους, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας αφηγείται μια Ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας με αινιγματικές σφήκες αγαλματίδια και καταλόγους του παλατιού γραμμένους σε Γραμμική Β’ και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαρραίων που (στοίχημα ότι δεν ήξερες πως) αποκαλούσαν την Θήβα σπίτι τους τον 14ο αιώνα. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, μετά την τελευταία ανακαίνισή του, το Μουσείο της Θήβας είναι ένα από τα καλύτερα αρχαιολογικά μουσεία εντός ελληνικών συνόρων.(*) Το μουσείο θα λειτουργεί από τις 17 Απριλίου με θερινό ωράριο, 8.00-20.00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 6€ (μειωμένα 3€).

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

Όταν ο Ερρίκος Σλήμαν βρήκε την πόλη του Ατρέα, που όλος ο κόσμος πίστευε ότι ήταν ένας μύθος και δεν υπήρξε ποτέ, έστειλε ένα τηλεγράφημα στον βασιλιά Γεώργιο Α’. «Βρήκα εντός των Τάφων μεγάλους θησαυρούς αρχαϊκών αντικειμένων εκ καθαρού χρυσού» έγραφε. «Οι θησαυροί ούτοι αρκούν και μόνον να γεμίσουν ένα μεγάλο μουσείον, που θα είναι το αξιολογώτερον του κόσμου. Και το οποίον ανά τους αιώνας θα ελκύει εις Ελλάδαν χιλιάδας ξένους από όλας τας χώρας». Το μουσείο φτιάχτηκε… αλλά όχι στις Μυκήνες. Είναι το μουσείο που σήμερα λέμε Εθνικό Αρχαιολογικό.Και πάλι όμως, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών πρέπει να το δεις, όχι μόνο επειδή βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη του Αγαμέμνονα, αλλά και γιατί φιλοξενεί ένα πολύ ενδιαφέρον χρονολόγιο των ανασκαφών και τις μακέτες του λόφου που θα σου δώσουν ξεκάθαρα την εικόνα του πώς ακριβώς έμοιαζε η «μυθική» πόλη στην ακμή της. Στο μουσείο υπάρχουν επίσης αντίγραφα των αυθεντικών ευρημάτων (που κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα) μεταξύ των οποίων η περίφημη μάσκα του Αγαμέμνονα και ο θησαυρός του Ατρέα.

(*) Το μουσείο, όπως και όλος ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, λειτουργεί τον Απρίλιο 8.00-19.00 και από τον Μάιο 8.00-20.00. Το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 12€ (μειωμένο 6€).

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Υπάρχει μια ιστορία που λέει πως όταν η Γαλλική Αρχαιολογική ξεκίνησε τις ανασκαφές στους Δελφούς στα τέλη του 19ου αιώνα, οι κάτοικοι –τα σπίτια των οποίων βρίσκονταν εκεί που είναι σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος− δέχτηκαν να μετακομίσουν στο σημερινό χωριό, έξω από την περιοχή των ανασκαφών. Όλοι τους, εκτός από μια ηλικιωμένη γυναίκα, που έμενε μόνη της σε ένα σπιτάκι ακόμα και όταν όλοι είχαν φύγει, και δεν δεχόταν ούτε λεφτά ούτε τίποτα, «δεν αφήνω το σπίτι μου» έλεγε. Μέχρι που μια μέρα το αποφάσισε. Όταν τη ρώτησαν τι την έκανε να αλλάξει γνώμη, είπε πως τον τελευταίο καιρό έβλεπε κάθε βράδυ εφιάλτη έναν νεαρό να πνίγεται σε μια πράσινη θάλασσα. Στα θεμέλια του σπιτιού της βρέθηκε ο Ηνίοχος.Ένα από τα τελειότερα αγάλματα της κλασικής εποχής (του 5ου αιώνα π.Χ. για την ακρίβεια) έχει σήμερα μια ολόδική του αίθουσα στο φαντασμαγορικό Μουσείο των Δελφών. Η υπόλοιπη συλλογή, που απλώνεται σε δύο ορόφους, αφηγείται την Ιστορία του σημαντικότερου μαντείου της αρχαίας Ελλάδας, από την ίδρυσή του τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι και την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας. Γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό και άλλα εκθέματα συμπληρώνουν τέλεια την εμπειρία μιας επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

(*) Το μουσείο λειτουργεί 8.00-16.00, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 19.00. Το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 12€ (μειωμένο 6€).

Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας

Το πιο… δίπλα μας απ’ όλα, για όσους βαριούνται να οδηγούν, μια ωρίτσα και κάτι από την Αθήνα, το Μουσείο της Νεμέας βρίσκεται κι αυτό μέσα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, και φιλοξενεί ευρήματα από τις εδώ ανασκαφές: περίτεχνα κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα, χαριτωμένα ζωάκια - παιδικά παιχνίδια, λυχνάρια, αμφορείς και πάει λέγοντας.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η μακέτα ακριβώς δίπλα στη μεγάλη τζαμαρία που βλέπει απευθείας στον αναστηλωμένο Ναό του Δία, και η οποία θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πού ακριβώς ήταν τι στην αρχαία πόλη: Ο ξενώνας όπου έμεναν οι αθλητές που έρχονταν απ’ όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στα Νέμεα, τα λουτρά όπου λάμβανε χώρα η μεταξύ τους κοινωνικοποίηση, τα σπίτια των κατοίκων, και ο δρόμος που οδηγούσε από τον Ναό του Δία στο στάδιο.Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Νεμέα: Εκδρομή στα λημέρια του Ηρακλή

(*) Το μουσείο λειτουργεί προς το παρόν 8.30-16.00. Από το τέλος Απριλίου, είναι πιθανό το ωράριο να διευρυνθεί. Το ενιαίο εισιτήριο, που περιλαμβάνει και την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, κοστίζει 6€ (μειωμένο 3€).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v