Μια σούπερ μονοήμερη στην Ελευσίνα

Ο αρχαιολογικός χώρος, οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό και καφεδάκια στον ήλιο, και όλα όσα θα γεμίσουν μια μονοήμερη εκδρομή στην Ελευσίνα.
Μια σούπερ μονοήμερη στην Ελευσίνα
της Ηρώς Κουνάδη

Μια ωρίτσα μακριά από την πόρτα του σπιτιού μας, η Ελευσίνα δεν αποτελεί “mainstream” σενάριο εκδρομής, τύπου Χαλκίδα ή Ναύπλιο. Κι αυτό είναι καλό: Σημαίνει αφενός ότι δεν θα πήξετε στον γυρισμό, αφετέρου ότι θα κάνετε κάτι διαφορετικό –και σύμφωνα με αυτήν εδώ την θεωρία ο χρόνος διαστέλλεται όταν κάνεις κάτι διαφορετικό. 

Εν αρχή ην ο αρχαιολογικός χώρος

Τα Ελευσίνια Μυστήρια είναι ένα από τα πιο σκοτεινά/ ενδιαφέροντα/ ιντριγκαδόρικα κεφάλαια της αρχαίας ημών Ιστορίας. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που ο τόπος τέλεσής τους είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Η Ιερά Αυλή, στην οποία καταλήγει μέχρι σήμερα η Ιερά Οδός (αν δεν το ξέρετε, η Ιερά Οδός είναι… ιερά, ακριβώς επειδή ήταν ο δρόμος που έφερνε από την Αθήνα ως εδώ την πομπή των Ελευσινίων), το Πλουτώνειο απ’ όπου πηγαινοερχόταν στον Άδη η Περσεφόνη, και τα προπύλαια που μοιάζουν πολύ με εκείνα της Ακρόπολης είναι μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Αναλυτικότερες πληροφορίες έχουμε εμείς εδώ και το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ.



Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο που βρίσκεται μέσα σε αυτόν λειτουργούν προς το παρόν με χειμερινό ωράριο, 8.00-15.00. Το εισιτήριο που περιλαμβάνει πρόσβαση και στα δύο κοστίζει 6€.

«Εμείς για το φαγητό ήρθαμε…»

Έχετε κι εσείς τα δίκια σας. Απογοητευμένοι, πάντως, δεν θα φύγετε. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σας είναι οι εξής:

Ρακούν (Νικολαΐδου 66, Ελευσίνα, τηλ.: 210 5547910): Παρεΐστικο και χαλαρό τσιπουράδικο απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και τα φορτώνει με τσίπουρο, ρακί, ούζο ή κρασί από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα και με εκλεκτούς μεζέδες, από πιτάκια και κρεατικά μέχρι θαλασσινούς μεζέδες. Για ένα πλούσιο τσιμπολόγημα μετά τσίπουρου, υπολογίστε περί τα 10-15€ το άτομο.



Διαμαντής (Κανελλοπούλου 35, Ελευσίνα, τηλ.: 210 5546635): Οικογενειακή ψαροταβέρνα βγαλμένη από τα παλιά, ό,τι πρέπει για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά στον ήλιο, πλάι στη θάλασσα. Η κουζίνα μαγειρεύει κάθε μέρα ό,τι φέρνει το δικό τους καΐκι –δοκιμάστε οπωσδήποτε τις σουπιές, το λαυράκι και το καλαμάρι αν τα πετύχετε– οι δε τιμές είναι λογικότατες: στα 20-22€ το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι.

Αθιβολές (Νικολαΐδου 50, Ελευσίνα, τηλ.: 210 5562200): Η Κρήτη κάνει απόβαση στην Ελευσίνα και φέρνει μαζί της λαχταριστά μεζεδάκια και πιάτα σαν το γαμοπίλαφο, το απάκι, το τσιγαριαστό αρνάκι, την κρεατότουρτα που γεμίζεται με αρνί και μυζήθρα, τα σκιουφηκτά με βραστό κρέας και τριμμένο ανθότυρο, και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς. Στο μενού φιγουράρουν, επίσης, και ζουμερές κρεατοποικιλίες για τους λάτρεις της σχάρας. Εννοείται πως τα πάντα συνοδεύονται με άφθονη ρακή, ή ωραίο κρασί για τους άπιστους. Τα απολαμβάνουμε σε τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, με το λογαριασμό στο τέλος να κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο.

Ένα καφεδάκι να μην το πιούμε;

Ανυπερθέτως. Κατηφορίζοντας τον πεζόδρομο της Νικολαΐδου από τον αρχαιολογικό χώρο προς την θάλασσα, για να βολτάρουμε στην παραλιακή περαντζάδα όπου βρίσκεται και το παλιό ελαιουργείο, θα πιάσουμε τραπεζάκι:

Αρμολόι (Κανελλοπούλου 1, τηλ.: 210 5560418): Θέα στη θάλασσα από ένα φανταστικό πέτρινο κτίριο του περασμένου αιώνα, βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμηση, τραπεζάκια έξω, ωραίες μουσικές και events που περιλαμβάνουν live και μετακλήσεις γνωστών DJs και ραδιοφωνικών παραγωγών, αν σας πάρει η νύχτα.

Ρόδον (Παγκάλου 2, τηλ: 210 5542522): Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 1915, απλώνει και τραπεζάκια έξω για την απαραίτητη θέα στη θάλασσα, και σερβίρει καφεδάκια από το πρωί και ωραία κοκτέιλ μέχρι αργά το βράδυ. Οι μουσικές κινούνται σε mainstream μονοπάτια, ενώ τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν όσο η ώρα περνά.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v