Ένα ΣΚ στην Κύθνο είναι πάντα καλή ιδέα

Μιάμιση ωρίτσα από το Λαύριο, και βρίσκεσαι… στις Κυκλάδες. Κι αυτά είναι όλα όσα προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα γεμάτο ΣΚ στην Κύθνο.
Ένα ΣΚ στην Κύθνο είναι πάντα καλή ιδέα
της Ηρώς Κουνάδη

Καν’ το εικόνα: Τελειώνεις Παρασκευή απόγευμα από τη δουλειά, οδηγείς ως το Λαύριο, δίνεις 15€, μπαίνεις στο πλοίο, βγαίνεις στις Κυκλάδες.

Κι από τη στιγμή που θα φτάσεις, ως τις 18.30 το απόγευμα της Κυριακής που φεύγει το τελευταίο πλοίο για το Λαύριο, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δεκάδες φανταστικές παραλίες για τις βουτιές σου, να βολτάρεις σε κουκλίστικα χωριά, να δοκιμάσεις μοναδικές τοπικές γεύσεις, να περπατήσεις μονοπάτια που καταλήγουν σε κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους. Για να μην αγχωθείς, και να μην χαωθείς, σου ξεδιαλέξαμε δέκα απόλυτα κυθνιώτικες εμπειρίες που προλαβαίνεις να στριμώξεις σε ένα ταπεινό Σαββατοκύριακο.

Να πιείς το πρώτο καφεδάκι της ημέρας στη Χώρα, ανάμεσα σε χαμηλά, φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και εκκλησάκια, κάτω από καμάρες και στοές που τα συνδέουν μεταξύ τους, πλάι σε λουλουδιασμένες αυλές με βαθυγάλαζα παραθυρόφυλλα.

Να απλώσεις ψάθες, πετσέτες και κουβαδάκια στη Μεγάλη Άμμο, μια από τις ωραιότερες αμμουδιές των Κυκλάδων, για βουτιές με θέα στο ολόλευκο εκκλησάκι της περίφημης Παναγιάς Κανάλας.

Να βολτάρεις απόγευμα στην κουκλίστικη Δρυοπίδα, τα μικροσκοπικά καλντερίμια της οποίας ελίσσονται ανάμεσα σε κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια στολισμένα από φουντωτές μπουκαμβίλιες.



Να επισκεφθείς το εντυπωσιακό Σπήλαιο Καταφύκι, ένα τμήμα του οποίου είναι φυσικό, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και ένα άλλο τεχνητό, με γιγάντιες στοές που ανοίχθηκαν το 1835 για την εξόρυξη Αιματίτη, ήτοι ορυκτού σιδήρου.

Να έρθεις νωρίς για να κάνεις μια σούπερ πρωινή βουτιά στην παραλία-σταρ του νησιού που λέγεται Κολώνα, και να φύγεις όταν αρχίσει να πλημμυρίζει από κόσμο.



…Και να πας να στρωθείς στον ίσκιο των αρμυρικιών της Επισκοπής, που έχει απαλή σαν πούδρα άμμο, τόσο ανοιχτόχρωμη που μοιάζει εξωτική, και απίθανα, γαλαζοπράσινα νερά –αλλά παραδόξως, και ευτυχώς, λιγότερο κόσμο από την Κολώνα.



Να περπατήσεις τα φανταστικά μονοπάτια του νησιού, που θα σε φέρουν σε μυστικούς αρχαιολογικούς χώρους και ερειπωμένα κάστρα, με την εξαιρετική ομάδα του Kythnos Hiking, που ξεκινά ξανά τις δραστηριότητές της από τις 13 Ιουλίου, και διοργανώνει επίσης εξορμήσεις με κανό θαλάσσης, snorkeling και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Τιμές, από 25€ το άτομο.

Να κολυμπήσεις στα υπέροχα Φλαμπούρια, την παραλία που χωρίζεται στα δύο από έναν βράχο στολισμένο με το εκκλησάκι της Παναγίας της Φλαμπουριανής. Αν βρεθείς εδώ τέλος Αυγούστου, σημείωσε να μην χάσεις για κανένα λόγο το μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στις 22/8 και μαζεύει εδώ όλο το νησί.

Να πιάσεις τραπεζάκι για καφέ εκεί που σκάει το κύμα στα Λουτρά, αφού πλατσουρίσεις στη μικρή ιαματική πισίνα στην άκρη της παραλίας τους, όπου καταλήγουν τα αλατούχα και σιδηρούχα νερά του Υδροθεραπευτήριου που σχεδίασαν τα δύο τρομερά παιδιά του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, ο Ερνέστος Τσίλλερ και ο Κρίστιαν Χάνσεν.

Να δοκιμάσεις πεντανόστιμα μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Στέκι του Ντέτζη, στη Χώρα, και ντόπια κρέατα να γλείφεις τα δάχτυλά σου στην Πελέγρα, στη Δρυποπίδα.

Να μείνεις στα κουκλίστικα δωμάτια του Φιλοξενία στη Χώρα (τηλ.: 22810 31644, από 55€ το δίκλινο), στα φωτεινά στούντιο του Tzamaros Studios στον Μέριχα, το λιμάνι της Κύθνου (τηλ.: 22810 32005, από 65€ το διαμέρισμα δύο ατόμων) ή στα ευρύχωρα, περιποιημένα στούντιο του Φοίνικα, επίσης στον Μέριχα (τηλ.: 22810 32203, από 55€ το δίκλινο στούντιο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v