10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Άνδρο

Οι παραλίες, τα χωριά, το φαγητό, η Χώρα που είναι μαγική όλες τις ώρες αλλά περισσότερο τα βράδια, και όλα όσα κάνουν την Άνδρο υπέροχη.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Άνδρο
της Ηρώς Κουνάδη

Μια από τις κοντινότερες στην πόρτα μας Κυκλάδες απέχει μόλις δύο ώρες και 19€ από το λιμάνι της Ραφήνας, πράγμα που την κάνει ιδανική για τα τελευταία Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού (το οποίο έχει τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα μπροστά του, μην κατσουφιάζεις). Αυτός, όμως, είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες λόγους που έχουμε να αγαπάμε την Άνδρο. Κι αυτά είναι δέκα από τα πολλά ωραία πράγματα που θα κάνεις εκεί και θα την αγαπήσεις κι εσύ.

Να χαθείς αργά το βράδυ στα σοκάκια της Χώρας

Αρχοντική και πανέμορφη, η Χώρα της Άνδρου είναι ένα χάρμα οφθαλμών κάθε ώρα της ημέρας. Τα βράδια, όμως, τα αρχοντικά της φωτίζονται φαντασμαγορικά, η κοσμοσυρροή στα σοκάκια της χαλαρώνει, και τα βήματά σου που αντηχούν στο πλακόστρωτο κάνουν την όλη εμπειρία να μοιάζει μαγική.

Andros _Chora

Να βουτήξεις στα Άχλα

Ναι, η πρόσβαση είναι δύσκολη, και ναι, πολλές φορές –ειδικά σε περιόδους αιχμής− τα σκάφη που την κορνιζάρουν είναι τόσα πολλά που χαλάνε λίγο το ονειρικό της τοπίο. Ό,τι και να λέμε, όμως, πολλές παραλίες σαν αυτή δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Achla Beach - Andros, Greece

…και σε όσες περισσότερες παραλίες προλαβαίνεις

Ούτε μία, ούτε δύο… Τριάντα μία υπέροχες παραλίες έχει η Άνδρος, ερημικές και οργανωμένες, αμμουδερές και βοτσαλωτές, όρεξη και χρόνο να έχεις να εξερευνείς και να διαλέγεις. Σημείωσε στις sos τον Ζόρκο, της Γριάς το Πήδημα, τις Αποθήκες και τα Πίσω Γυάλια, δες και τη λίστα του Andros Guide εδώ, και… καλές βουτιές.



Να χαζέψεις τα καπετανόσπιτα στο Κόρθι και τις Στενιές

Όλα τα χωριά της ενδοχώρας είναι υπέροχα, αυτά τα δύο όμως συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε ανδριώτικα αρχοντικά και αφορμές για απογευματινές βόλτες. Το Κόρθι, δε, έχει και την θαλασσινή εκδοχή του, τον ξακουστό και κοσμαγάπητο Όρμο Κορθίου, που αξίζει επίσης οπωσδήποτε μια βόλτα.

Stenies

Να δεις την πράσινη πλευρά των Κυκλάδων στα Αποίκια

Όποιον σου πει για χιλιοστή φορά τις Κυκλάδες ξερονήσια, να τον φέρεις μια βόλτα στα Αποίκια της Άνδρου, να δει τον Νεραϊδότοπο (τη ρεματιά της Πυθάρας αν το προτιμάς στο επισημότερο) με τα τρεχούμενα νερά του και το καταπράσινο τοπίο του.

Να δροσιστείς στις Πηγές των Μαινήτων

Στην καρδιά ενός χωριού φωλιασμένου ανάμεσα στις καρυδιές και τα πλατάνια, οι πηγές των Μαινήτων αναβλύζουν από τις μαρμάρινες λιονταροκεφαλές πλάι στα τραπεζάκια που απλώνουν εδώ τα παραδοσιακά καφενεία. Λεπτομέρειες για την Ιστορία τους έχει το Andros Guide, εδώ.

piges stous menites

Να περπατήσεις ένα μονοπάτι

Δύο από τις πολλές φαντασμαγορικές διαδρομές του νησιού είναι εκείνη που ξεκινά από τα Αποίκια και καταλήγει στην παραλία Πίσω Γυάλια, και αυτή που διασχίζει το φαράγγι Διποτάματα, περνώντας δίπλα σε εικοσιτέσσερις νερόμυλους κι ένα τοξωτό γεφύρι, για να καταλήξει στο χωριό Κοχύλι. Περισσότερες ιδέες αλλά και οργανωμένες πεζοπορίες έχει το Trekking Andros (τηλ.: 2282 061368).

Day 5: From Apikia to Vourkoti

Να δεις τον αρχαιολογικό χώρο της Υψηλής

Ίσως ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού (και ο μοναδικός που είναι οργανωμένος) η Υψηλή είναι μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της εποχής του Σιδήρου στο Αιγαίο –εποχή του Σιδήρου, για όποιον δεν πρόσεχε στο σχολείο, λέμε την περίοδο γύρω στο 1000 π.Χ. Στην Υψηλή θα δεις το ιερό της Δήμητρας, τμήματα του τείχους και απομεινάρια σπιτιών. Θα τη βρεις στο χωριό Απρόβατο, πηγαίνοντας από το Μπατσί προς την Χώρα.



Να φας τουλάχιστον μια φορά στου Κόσση

Σκαρφαλωμένη στον Πάνω Φελλό, όχι μακριά από το Γαύριο, αυτή εδώ είναι μια υπέροχη ταβέρνα-φάρμα, που απολαμβάνει εξαίσια θέα στο τοπίο γύρω της, και σερβίρει αριστοτεχνικά ψημένα κρέατα δικής τους παραγωγής. Ειδικά αν ταξιδεύεις με πιτσιρίκια, μην το χάσεις, τα ζωάκια της φάρμας θα τα ενθουσιάσουν. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα με ντόπιο κρασί θα υπολογίσετε περί τα 20-25€ το άτομο.

…και μία στην αυλή του Ζοζέφ

Βρίσκεται στον Πιτροφό, και είναι ένα ταβερνάκι τόσο χαλαρό και χειροποίητο, που μοιάζει σαν να τρως στο σπίτι κάποιου φίλου σου. Η γλυκύτατη αυλίτσα του αγναντεύει από ψηλά την θάλασσα, ενώ το μενού απαρτίζεται από σπιτικούς μεζέδες σαν τα ντολμαδάκια, την χορτόπιτα, την ανδριώτικη φουρτάλια, το ριγανάτο χοιρινό και τα κουσκουσάρια, αυγά με κόκκινη σάλτσα ιδανική για τρελές βούτες. Με ουζάκι ή κρασί, γύρω στα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v