Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Άνδρο

Οι βόλτες, οι βουτιές, το φαγητό και άλλα υπέροχα πράγματα που προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα απόλυτα κυκλαδίτικο Σαββατοκύριακο.
Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Άνδρο
της Ηρώς Κουνάδη

Το τελευταίο ferry αναχωρεί Παρασκευές στις 18.30 από τη Ραφήνα για την Άνδρο, και επιστρέφει Κυριακές στις 21.00. Δύο ωρίτσες δρόμος και 19,5€ εισιτήριο, τι άλλο θέλεις δηλαδή για να πειστείς πως εδώ έχουμε το τέλειο κυκλαδίτικο Σαββατοκύριακο;

Και για όποιον σου πει ότι η Άνδρος είναι μεγάλη, θέλει μέρες για να τη γυρίσεις (όλα τα νησιά θέλουν μέρες κύριος, μακάρι να ‘χαμε ένα μήνα διακοπές και το αντίστοιχο budget, τι να κάνουμε τώρα) φτιάξαμε μια λίστα με όλα τα υπέροχα πράγματα που προλαβαίνεις να στριμώξεις σε ένα ανδριώτικο Σαββατοκύριακο. Για τα υπόλοιπα… θα επιστρέψεις.

1. Να κάνεις την πρώτη βουτιά με το που φτάσεις στη Χρυσή Άμμο, που είναι… αυτό που λέει το όνομά της, και βρίσκεται βολικότατα τοποθετημένη ανάμεσα στο λιμάνι του Γαυρίου και το Μπατσί. Είναι, δε, καλά προστατευμένη από τους αέρηδες που ως γνωστόν ταλαιπωρούν συχνά το νησί.

2. Να οδηγήσεις όμως και τον χωματόδρομο που θα σε φέρει στα Άχλα, αξίζει τον κόπο: Μιλάμε για μια από τις ωραιότερες παραλίες όλων των Κυκλάδων, με φαντασμαγορικά βαθυγάλαζα νερά και απαλή σαν πούδρα άμμο. Αν βαριέσαι να οδηγείς, ή φοβάσαι τους χωματόδρομους, πας ωραιότατα και με καραβάκι από την Χώρα (15€ το άτομο).



3. Να πιάσεις τραπεζάκι στου Κόσση, αυτή την ξακουστή και κοσμαγάπητη ταβέρνα-φάρμα στον Πάνω Φελλό, όχι μακριά από το Γαύριο, για να δοκιμάσεις αριστοτεχνικά ψημένα κρέατα δικής τους παραγωγής. Ειδικά αν ταξιδεύεις με πιτσιρίκια, μην το χάσεις, τα ζωάκια της φάρμας θα τα ενθουσιάσουν. Γύρω στα 20-25€ το άτομο υπολόγισε, με ντόπιο κρασί.

4. Να βολτάρεις αργά το βράδυ στα σοκάκια της πιο αρχοντικής ίσως Χώρας των Κυκλάδων –που ναι, είναι πανέμορφη κάθε ώρα της ημέρας, τα βράδια όμως φωτίζεται φαντασμαγορικά και γίνεται (ακόμα πιο) μαγική.

5. Να περιπλανηθείς ανάμεσα στα καπετανόσπιτα στο Κόρθι και τις Στενιές –για να διαλέξουμε μόνο δύο από τα πολλά, υπέροχα χωριά της ενδοχώρας.


Φωτο: © Manolis Chavakis / Panoramio

6. Να αράξεις για απογευματινό καφεδάκι πλάι στις Πηγές Μαινήτων, κάτω από τον ίσκιο που κάνουν οι καρυδιές και τα πλατάνια (γελώντας με όσους επιμένουν να αποκαλούν τις Κυκλάδες ξερονήσια).

7. Να κάνεις άλλη μια φυσιολατρική βόλτα στη δροσιά του Νεραϊδότοπου, της ρεματιάς της Πυθάρας στο επισημότερο, ένα καταπράσινο τοπίο όλο τρεχούμενα νερά και μικρά καταρρακτάκια. Το βρίσκεις στα Αποίκια.

8. Να πιάσεις τραπέζι για σούπερ σπιτικές νοστιμιές στη γλυκύτατη αυλίτσα του Ζοζέφ, στον Πιτροφό, ένα ταβερνάκι τόσο χαλαρό και χειροποίητο, λες και τρως στο σπίτι κάποιου φίλου σου. Δεν ξέρουμε βέβαια αν έχεις φίλους που φτιάχνουν ονειρεμένα ντολμαδάκια, ανδριώτικες φουρτάλιες, ριγανάτο χοιρινό και κουσκουσάρια, αυγά με κόκκινη σάλτσα για βούτες –σου το ευχόμαστε όμως. Λογαριασμός με ντόπιο κρασί, στα 20€ το άτομο.

9. Να κάνεις οπωσδήποτε μια βουτιά στη φανταστική παραλία που λέγεται Αποθήκες –βατός (και για μη 4x4 οχήματα) χωματόδρομος θα σε οδηγήσει κι εδώ, θα αξίζει όμως με το παραπάνω τον κόπο. Συγκλονιστικά γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν απότομα, βυθός τέλειος για βουτιές με μάσκα, και ανοιχτόχρωμη αμμουδιά που λαμπυρίζει στο φως του ήλιου. Ένα beach bar απλώνει λίγες ξαπλώστρες στην παραλία, υπάρχει όμως και άφθονος ελεύθερος χώρος και για τους… ξαπλωστρομάχους ανάμεσά μας.

Apothikes

10. Να περπατήσεις ένα από τα φαντασμαγορικά μονοπάτια του νησιού –ας πούμε αυτό που διασχίζει το Φαράγγι Διποτάματα, περνώντας δίπλα σε εικοσιτέσσερις νερόμυλους κι ένα τοξωτό γεφύρι από αυτά που ως τώρα πίστευες πως συναντάς μόνο στην Ήπειρο. Το κάνεις και μόνος (είναι καλά σηματοδοτημένο) ή αν δεν εμπιστεύεσαι με τίποτα τις ικανότητες προσανατολισμού σου, οργανωμένα με το Trekking Andros (τηλ.: 2282 061368).



11. Να… κρυφτείς από τους αέρηδες που ταλαιπωρούν συχνά το νησί –ίσως και λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες Κυκλάδες− στην υπέροχη παραλία που λέγεται Πίσω Γιάλια, κάτω από τις Στενιές, με την φανταστική αμμουδιά της, τα ρηχά κρυστάλλινα νερά και το beach bar που εγγυάται πως δεν θα σου λείψει τίποτα.

12. Να κλείσεις οικονομικό δωμάτιο στους Μαίνητες, στο Aiolos Hotel (35€ με πρωινό) και στα Levante Studios (60€ το δίκλινο) στο Γαύριο στο Kymothoi (53€ με πρωινό) και στον Όρμο Κορθίου, στη Villa Korthi (59€ το δίκλινο) και στο Κυπρί, κοντά στο Μπατσί, στα στούντιο του Rooster Guesthouse (62€ το δίκλινο). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v