10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Τζια

Οι υπέροχες παραλίες της, τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, οι βόλτες στην Ιουλίδα και όλα όσα πρέπει να κάνεις και να δεις αν πας Τζια.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Τζια

Είναι κοντινή, είναι πανέμορφη, είναι ό,τι πρέπει για ένα ΣΚ ή και παραπάνω, είναι και λίγο ακριβή, αλλά τι να κάνεις;

Η Τζια είναι ο αγαπημένη μας κοντινή Κυκλάδα και αν σκέφτεσαι να την τιμήσεις, σημείωσε οπωσδήποτε τα παρακάτω – ή κάποια από αυτά τελοσπάντων.

Βουτιές σε οργανωμένες παραλίες

Xyla Beach, Kea Island

Τα αμμουδερά Ξύλα μόλις 15 λεπτά από το Λιμάνι, το Γυαλισκάρι με την χρυσαφένια άμμο, ο Οτζιάς με τα αβαθή νερά και τον ίσιο από τα αρμυρίκια, το Σπαθί ο μεγάλος κόλπος με τα δροσερά νερά και το ήρεμο Κουνδουράκι, δίπλα στον πολύβουο Κούνδουρο είναι οι καλύτερες οργανωμένες προτάσεις για βουτιές στα όμορφα νερά του νησιού.

Μακροβούτια... χωρίς οργάνωση

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maria Potha 🖤 (@mariapo_sam) on

Ανάμεσα στα ξύλα και στον Κούνδουρο, ο Βρόσκοπος, ο Καλόγηρος και το Καλαμίτσι είναι τρεις «απάτητες» παραλίες, δύσκολα προσεγγίσιμες από χωματόδρομο που όμως θα σε αποζημιώσουν. Εξίσου μη οργανωμένες και αρκετά ερημικές είναι η Συκαμιά, το Λιπαρό και το Καλιδονύχι. Δίπλα από το Καλιδονύχι τσέκαρε και την «κρυφή» Ψιλή Άμμο, την οποία προσεγγίζεις είτε περιπατώντας είτε κολυμπώντας.

Water Sports για πάντα

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KeaWaterSports-Koundouraki (@keawatersports) on

Όσο και αν έχεις μεγαλώσει δεν υπάρχει καλύτερη καλοκαιρινή απόλαυση από λίγες δόσεις αδρεναλίνης στη θάλασσα. Έφυγες λοιπόν για τη μοναδική παραλία για θαλάσσια σπορ στο νησί, το Κουνδουράκι, εκεί όπου το Koundouraki Beach προσφέρει μαθήματα θαλάσσιου σκι ή wakeboard με έμπειρους εκπαιδευτές αλλά και tubes ή καναπέ για να διασκεδάσεις με την παρέα σου. Στην ίδια παραλία θα βρεις και την έδρα των Kea Divers, οι οποιοί κάνουν μαθήματα κατάδυσης και αναλαμβάνουν να σε φέρουν σε επαφή με τον όμορφο βυθό του νησιού. Αν πάλι θες έξτρα ωραίες μουσικές, φαγητό και ποτάκι, τότε, πιάσε θέση στο Koundouraki Rock, χτισμένο στα βράχια ακριβώς από πάνω.

Πεζοπορίες σε υπέροχα μονοπάτια

Ακολουθώντας το μονοπάτι 2

Καλά κρυμμένο από τους κεντρικούς δρόμους και τις περατζάδες, το φυσικό τοπίο αστείρευτης ομορφιάς του νησιού σε περιμένει να το ανακαλύψεις μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια. Αναλόγως τις αντοχές σου μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε 12 διαφορετικές διαδρομές, η μικρότερη εκ των οποίων καλύπτει 1,7 χιλιόμετρα, καταλήγει στην Αρχαία Καρθαία και είναι must. Επίσης «άχαστο» το μονοπάτι «Λέων», το οποίο ξεκινά από την Ιουλίδα, περνά από τον περίφημο Λέοντα, ο οποίος λέγεται πως φιλοτεχνήθηκε κατά τους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους, και καταλήγει στον κόλπο του Οτζιά. 

Βόλτες στη Χώρα

Ioulida (Kea-Tzia), Greece

Η πιο μίνιμαλ Χώρα των Κυκλάδων ή μία από τις πιο μίνιμαλ τελοσπάντων, η Ιουλίδα, είναι χτισμένη ψηλά στον βράχο και προσφέρει απλόχερα θέα στο ηλιοβασίλεμα, αλλά ρομαντικούς περιπάτους μέσα από κατάλευκα σπιτάκια που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και λούζονται στο πορτοκαλί του ήλιου που δύει.

Καρτποσταλικά ηλιοβασιλέματα

SUNSET

Μιας και μιλήσαμε για ηλιοβασίλεμα, το νησί είναι ταμάμ για εσένα που απολαμβάνεις την ωραιότερη στιγμή του ήλιου. Το πιο σούπερ-ντούπερ-εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα θα το δεις από το ελικοδρόμιο του νησιού στο Γυαλισκάρι, απέναντι από το λιμάνι. Αν πάλι ήρθες εδώ με το έτερον ήμισυ, πιάσε θέση στο παγκάκι για να το απολαύσεις όπως πρέπει – αγκαλιά δηλαδή. Δεύτερο καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί, εκείνο από την παραλία Ξύλα.

Παραθαλάσσιες βόλτες

Kea-3893

Δύο είναι τα μέρη για τις καλύτερες περατζάδες στο νησί. Η Κορρησία με τον παραλιακό δρόμο που κλείνει κάθε βράδυ και γεμίζει τραπεζάκια από τα παρακείμενα καφέ και εστιατόρια και το ρομαντικό Βουρκάρι, ίσως η τουριστικότερη περιοχή του νησιού και δημοφιλέστερος προορισμός για ιστιοπλόους και ιδιοκτήτες σκαφών.

Κάθε βράδυ στα μπαράκια

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by potis stavropoulos (@potis69) on

Τα καλύτερα ποτάΚεα θα τα πιεις στο μπαρ Λέων ένα από τα ιστορικότερα του νησιού, το οποίο ετοιμάζει φοβερά κοκτέιλ, στο Zeus Faber στο Βουρκάρι με όμορφη θέα από την ταράτσα του και feelgood μουσικές και στο Aqua, στον χώρο όπου βρισκόταν το ιστορικό Vinilio, επίσης στο Βουρκάρι, με όμορφη θέα, ιταλική κουζίνα και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.

Γνωριμία με την τοπική κουζίνα

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KATIA DEDE (@katia_dede) on

Στη Λαγουδέρα, θα δοκιμάσεις παραδοσιακότατη ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά, ενώ ο Αρίστος στο Βουρκάρι ακριβώς δίπλα στο κύμα, με φρέσκα θαλασσινά και ασυναγώνιστη αστακομακαρονάδα. Η η Στροφή του Μίμη στο Βουρκάρι βγάζει τραπεζάκια στην αμμουδιά για φρέσκο ψάρι, ενώ η ταβέρνα της Άννας είναι μια από τις παλαιότερες του νησιού με σούπερ μαγειρευτά. Ο Φίλιππας είναι ο «ναός» των κρεατοφάγων με απόλυτο χιτ τη γουρνοπούλα και το κοντοσούβλι, ενώ στην πλατεία Δημαρχείου βγάζει τραπεζάκια το Οινοζυθεστιατόριον των Καλοφαγαδων με τις χορταστικές μερίδες καλοψημένων κρεατικών, και ο Παπαρούνας με ωραιότατα θαλασσινά. Λίγο πριν, στην είσοδο της Ιουλίδας, ο Παούρης ή αλλιώς "Πιάτσα" είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα με νόστιμα μαγειρευτά και ζωντανή μουσική.  Πριν φύγεις από το νησί, πέρνα μια βόλτα και από τον Αρισταίο, στον Μυλοπόταμο, για να προμηθευτείς ντόπια τυριά και μέλι, νοστιμότατο παστέλι, γλυκά του κουταλιού, αλλά και πολλά χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα. 



Και την αρχαία ιστορία της

Karthaia

Η εντυπωσιακή Αρχαία Καρθαία με την ακρόπολή της, τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα, τον ναό της Αθηνάς, δύο πανέμορφες παραλίες και τα βυθισμένα τμήματα του μόλου της. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας το οποίο φιλοξενεί ευρήματα των ιστορικών χρόνων, αλλά και της προϊστορικής περιόδου είναι μερικά μόνο από τα αρχαιολογικά «πρέπει» του νησιού. Τις παραλίες της Καρθαίας μπορείς να τις προσεγγίσεις με σκάφος, αλλά και μέσω μονοπατιού.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v