Τέλεια μέρη για βόλτες στην Αττική

Μην αφήνεις τον περιορισμό να σου τρώει την ψυχούλα σαν το σαράκι. Γέμισε τα πλεμόνια σου οξυγόνο και τα μάτια σου πράσινο σε βουνά, άλση και δρυμούς.
Τέλεια μέρη για βόλτες στην Αττική

Μπορεί να μας έχουν κόψει τα πάντα, αλλά τις βόλτες για σωματική άσκηση δε θα μας τις κόψουν ποτέ – ελπίζουμε. Και αυτό είναι καλό, γιατί σε παίρνει να μετακινηθείς εντός της περιφέρειας και να γεμίσεις καθαρό οξυγόνο τους πνεύμονές σου ενώ παράλληλα θα ξεκουράσεις το βλέμμα σου ατενίζοντας το απέραντο πράσινο της Αττικής.

Όσο για το πού θα το κάνεις αυτό, άσ’ το πάνω μας.

Στη Λίμνη Μαραθώνα

Χειμωνιάτικες ηλιόλουστες ημέρες; Άνοιξη; Καλοκαίρι; Η τεχνητή Λίμνη και το Φράγμα του Μαραθώνα στήνουν ένα σούπερ σκηνικό για βόλτα ανεξαρτήτως εποχής, ενώ αν έχεις όρεξη και ποδήλατο, τότε ετοιμάσου για ακόμα περισσότερη εξερεύνηση και φωτογράφηση από διαφορετικές γωνίες που λίγοι έχουν υπ’ όψιν. Μια ωραιότατη ποδηλατάδα που προτείνουμε είναι η κυκλική διαδρομή στα πέριξ της λίμνης. Ξεκινά από την πλατεία Σταμάτας, συνεχίζει στην περιοχή Βρεδού και ύστερα «αγκαλιάζει» τη λίμνη για να καταλήξει στο Φράγμα και από εκεί ξανά στη Σταμάτα.



Διάβασε επίσης: Σούπερ μονοήμερες με θέα κοντά στην Αθήνα 

Στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Το ήξερες ότι το Σούνιο έχει Δρυμό; Τώρα το έμαθες. Εδώ μπορείς να οδηγήσεις ή και να περπατήσεις ένα τμήμα της διαδρομής που αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα, αλλά και να αράξεις σε τραπεζάκια καιρού επιτρέποντος για να τσιμπολογήσεις και να πιείς το καφεδάκι σου. Για να έρθεις εδώ, θα ακολουθήσεις από το Λαύριο τις πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο, και εν συνεχεία εκείνες που δείχνουν τον δρόμο προς Χάος και Αγία Τριάδα. Αν δεν ξέρεις τι είναι το Χάος, τότε ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς: ένα εντυπωσιακό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 55 μέτρα. Δες περισσότερα για τις διαδρομές και τις στάσεις που αξίζει να κάνεις στον Δρυμό, εδώ



Διαβάστε επίσης: Το Σούνιο είναι η τέλεια μονοήμερη εκδρομή

Στην Πάρνηθα

Θες πεζοπορία; Στις πλαγιές της Πάρνηθας θα χορτάσεις πράσινες βόλτες, με μικρές εκπλήξεις κάθε λίγο: Πότε μια γαλάζια λιμνούλα, πότε ένας μίνι ζωολογικός κήπος, πότε ένα υποβλητικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Πάνα, πότε ένα εκκλησάκι και ζωάκια να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Εθνικό Δρυμό. Μια εύκολη διαδρομή με ήπιες κλίσεις, διάρκειας δύο περίπου ωρών, είναι εκείνη που ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και διασχίζει ολόκληρο το ελατοδάσος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. απολαμβάνοντας πανοραμική θέα στη Δυτική Αττική – δες τον χάρτη εδώ. Αν είσαι πιο τεμπέλης, τότε ωραιότατες βόλτες θα κάνεις στην πράσινη έκταση των βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι.



Διαβάστε επίσης: Μια τέλεια μονοήμερη στην Πάρνηθα

Στην Πεντέλη

Στο πιο «μυστηριώδες» βουνό της Αττικής, οι εξερευνήσεις ξεκινούν, γεμάτες… περίεργη ενέργεια, από την σπηλιά του Νταβέλη. Θα τη βρεις ανηφορίζοντας τον περιφερειακό, και οδηγώντας προς τα δεξιά, όταν βρεθείς στην διασταύρωση προς τον Άγιο Παντελεήμονα. Τα σημάδια «ΣΝ» θα σε οδηγήσουν στο πλάτωμα όπου κρύβεται η σπηλιά με τα παράξενα σκαλίσματα, το εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι και τις εξίσου εγκαταλελειμμένες στοές από «ανεξιχνίαστες» τεχνικές εργασίες στο βουνό. Αρκετά κοντά από εδώ είναι και ο ορεινός οικισμός στο Ντράφι, επίσης ωραιότατος για βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο.



Διαβάστε επίσης: Μια (τέλεια) Κυριακή στην Πεντέλη 

Στον Υμηττό

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο μυστικό, παρά μόνο χωμάτινα μονοπάτια στις κατάφυτες πλαγιές του, εντυπωσιακή θέα στην Αθήνα και φουντωτά πεύκα. Αρκούν και όμως για να βάλεις πλώρη για εδώ και να δοκιμάσεις να περπατήσεις σε κάποιο από τα τριάντα οκτώ συνολικά μονοπάτια του με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Μία από τις ευκολότερες διαδρομές, δημοφιλέστατη για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης, είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα, περνά, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Περισσότερες διαδρομές και αναλυτικές οδηγίες για τα μονοπάτια του Υμηττού θα βρεις εδώ



Διαβάστε επίσης: Τα ωραιότερα μονοπάτια στον Υμηττό

Στο Άλσος Συγγρού

Όσο πιο βαθιά μπεις στα μονοπάτια του, τόσο πιο έντονα θα νιώσεις την ανέγγιχτη παρουσία της φύσης. Ακούστηκε αρκετά αισθησιακό αυτό – και ίσως να είναι. Σε μια τεράστια έκταση 950 στρεμμάτων στον αστικό ιστό της Κηφισιάς και του Αμαρουσίου, με δεκάδες διαδρομές για τρέξιμο, περπάτημα ή ποδήλατο, χαραγμένα μονοπάτια για δρομείς και ένα σκηνικό φτιαγμένο από πεύκα, έλατα, αμυγδαλιές και καλλιεργήσιμα φυτά είναι δυνατόν να μη νιώσεις ερωτικός; Εδώ θα βρεις επίσης τον Πύργο Ανδρέα Συγγρού, του Τσίλλερ από τον 19ο αιώνα, και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, την μοναδική γοτθική ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας. Το δάσος Συγγρού, είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 7:00 ως και τις 20:30.

Alsos Syggrou

Στο Μπαρουτάδικο

Μη σε ξενίζει το όνομα του, πρόκειται για το εν πολλοίς γνωστό Άλσος του Αιγάλεω, στο οποίο λειτουργούσε το εργοστάσιο πυρίτιδας «Πυριτιδοποιείο ή Μπαρουτάδικο», από το 1874 έως το 1970. Ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στα δυτικά προάστια, δίνει την αφορμή για μια πρώτης τάξεως βόλτα, όπου και θα συναντήσεις μπόλικες χελώνες, λάτρεις του τρεξίματος και τις χαρακτηριστικές σκακιέρες που οι επίδοξοι Κασπάροφ της περιοχής στήνουν παιχνίδι. Εντός του Άλσους, υπάρχει και το ιστορικό Πατινάζ, που πέρα από την Blades of Glory φάση του, είναι ονομαστό για το αναψυκτήριο που υπήρχε στον χώρο του και τα παλιά καλά χρόνια, είχαν εμφανιστεί από τον Χάρρυ Κλυν μέχρι τον Τόνυ Άντονυ. Αν δεν το γνωρίζεις μια βόλτα θα σε πείσει και θα σε κάνει να το αγαπήσεις.

Πάρκο Μπαρουτάδικο

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v