Πάμε καμιά βόλτα με θέα θάλασσα;

Αν αποσυνθέσεις την καραντίνα, οι βόλτες στη θάλασσα εντός του Δήμου σου επιτρέπονται. Και οφείλεις να το εκμεταλλευτείς, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις.
Πάμε καμιά βόλτα με θέα θάλασσα;

Σου έλειψε μια βόλτα με θέα θάλασσα ε; Σε καταλαβαίνουμε. Είναι πολύ πιθανό βέβαια αν ανήκεις σε κάποιον από τους προνομιούχους δήμους των Νοτίων Προαστίων ή του Πειραιά να μην σου έχει λείψει.

Μπορεί όμως και να μην το είχες σκεφτεί. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σου βάλουμε ιδέες ώστε να πάρεις τη μάσκα σου, να τσεκάρεις αν έχει πολυκοσμία και να σεργιανίσεις σε ηλιόλουστες περαντζάδες δαμάζοντας (νοητικά) τα κύματα.

Ξεκινάμε με την ωραιότερη διαδρομή για τους Πειραιώτες (και όχι μόνο), αυτή που εκτείνεται σε μήκος επτά χιλιομέτρων, από την άκρη της Πειραϊκής μέχρι τον λόφο της Καστέλας. Σε όλο το μήκος της, βολτάρεις επάνω σε ένα μεγάλο πεζοδρόμιο πάνω από την θάλασσα, που έχει για φόντο αρχικά τα βράχια της Πειραϊκής και εν συνεχεία τα πολυτελή γιωτ της Μαρίνας Ζέας.



Η διαδρομή συνεχίζεται από το Πασαλιμάνι στο ίδιο μοτίβο, μέχρι να φτάσει στην Λεωφόρο Παπαναστασίου, ή Βασιλέως Παύλου όπως την αποκαλούν οι «παλιοί». Αυτός είναι ο κεντρικός δρόμος της Καστέλλας, από τον οποίο έχεις δύο επιλογές: Είτε να συνεχίσεις την βόλτα στα γεμάτα νεοκλασικά δρομάκια της, είτε να κατηφορίσεις την Ναυάρχου Βότση μέχρι το Μικρολίμανο.

Περισσότερες βόλτες στον Πειραιά θα βρεις από την πάλαι ποτέ Πειραιώτισσα Ηρώ Κουνάδη εδώ

Επόμενη παραθαλάσσια στάση, η Πλατεία Νερού στο Φάληρο. Σκούπισε τα δάκρυα από τις συναυλιακές αναμνήσεις, και απόλαυσε μια ωραία ηλιόλουστη βόλτα με φόντο τα σκάφη, αλλά και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα που καθρεφτίζεται αρμονικά στην επιφάνεια της θάλασσας, σε ένα από τα ωραιότερα και πιο φωτογενή σημεία της πόλης.

Πλατεία νερού.

Καθώς συνεχίζουμε στο παραλιακό… μέτωπο (λέγε με αθηναϊκή ριβιέρα), η μεγάλη παραλιακή περαντζάδα που ξεκινά από τον Φλοίσβο και φτάνει ως τον Άλιμο, είναι ακόμα μια τέλεια απογευματινή ή πρωινή βόλτα με καφεδάκι ανά χείρας και θαλασσινό αεράκι να σου ανακατεύει τα μαλλιά (αν έχεις) ή την μάσκα που φοράς. Αν σε ζορίζει το παρκάρισμα, δεν έχεις δικαιολογία, πάρε το τραμ και κατέβα στον Φλοίσβο.

Αν δεν σε ψήνει το πολύ περπάτημα, η Μαρίνα Φλοίσβου είναι ό,τι πρέπει για να περπατήσεις (λίγο) και να απολαύσεις την όμορφη θέα προς την Καστέλα με φόντο τις βαρκούλες και τα γιοτ που κουνιούνται αγέρωχα.

Μαρίνα φλοίσβου | Αθήνα

Για επιπλέον δόσεις θάλασσας, το πλακόστρωτο που αγκαλιάζει τη μεγάλη παραλία στο Καβούρι απολαμβάνει υπέροχη θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα, το οποίο προλαβαίνεις να δεις πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας και να γυρίσεις με την ησυχία σου σπίτι. Εναλλακτικά μπορείς να βολτάρεις στο άλσος ακριβώς δίπλα με την πλακόστρωτη διαδρομή, τους δρόμους για ποδήλατο και τα παγκάκια που φιλοξενούν από μοναχικούς τύπους με βιβλία μέχρι ζευγαράκια.

Ξεμακραίνουμε και πάμε ακόμα πιο Νότια, εκεί όπου η παραλιακή περαντζάδα της Γλυφάδας (που σημειωτέον πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο) προσφέρει απλόχερα θέα στο απέραντο γαλάζιο αλλά και σε ένα ακόμα παστέλ ηλιοβασίλεμα, ιδιαίτερα από το ύψος της Ακτής Α’ κοντά στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Γλυφάδα 009

Στο Σούνιο ηλιοβασίλεμα από τον ναό του Ποσειδώνα μπορεί προς το παρόν να μην έχει, έχει όμως ωραιότατες παραλίες γύρω του, για να γεμίσεις άμμο τα παπούτσια σου, με πρώτη και καλύτερη την «παραλία Σουνίου». Μετά, υπάρχει το πάντα αγαπημένο ΚΑΠΕ στο οποίο δε χρειάζεται να κατέβεις μέχρι κάτω για να απολαύσεις υπέροχη θέα θάλασσα και μπόνους ηλιοβασίλεμα, μπορείς να το δεις από τον χώρο που βρίσκεται το ομώνυμο καφέ, αλλά και η αχανής αμμουδιά των Λεγραινών.

Ακόμα πιο πέρα, η Σαρωνίδα με την αμμουδερή της ακτή η οποία είναι τόσο γαλήνια αυτήν την περίοδο, ενδείκνυται για χάζι στο μπλε από τα βραχάκια, περπάτημα ξυπόλητο στην ακροθαλασσιά (για τολμηρούς) ή άραγμα με τις ώρες στα παγκάκια που «βλέπουν» θάλασσα με καφεδάκι ή ό,τι άλλο σε «άκι» θέλεις, στο χέρι.

Και από Ανατολικά; Έχουμε τίποτα;

Φυσικά και έχουμε. Και άφθονη θάλασσα και φουλ του πράσινου.

Πιθανότατα θα ξέρεις για τα Πεύκα (ή Πευκάκια), μια από τις ωραιότερες της Αττικής. Όμως έχει και άλλο: σχεδόν 14 χιλιάδες στρέμματα δάσους απλώνονται πίσω της, και τώρα είναι η ιδανική εποχή για να τα περπατήσεις με φόντο το γαλάζιο.

Τρία διαφορετικά μονοπάτια διασχίζουν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα: Το πρώτο ξεκινά από το Πευκοδάσος και καταλήγει στο Παρατηρητήριο, έχει μήκος 5,7 χιλιόμετρα, και περπατιέται σε δύο περίπου ώρες πήγαινε-έλα. Το δεύτερο πηγαίνει από το Κωπηλατοδρόμιο στον Υγρότοπο και πάλι πίσω, περνώντας πλάι στο ποταμάκι προς την Μακαρία Πηγή, γνωστή από τα αρχαία χρόνια και δίπλα στα απομεινάρια του Πρωτοελλαδικού οικισμού που υπήρχε εδώ.

Προσοχή μόνο,  τις ημέρες με αέρα ενδέχεται να υπάρχουν μπλόκα από την Αστυνομία στην είσοδό του, οπότε καλού κακού κάνε ένα τηλέφωνο.

Δες περισσότερα εδώ: Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v