Ψαγμένες βόλτες για μετακίνηση 6

Βαρέθηκες τη περατζάδα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και τα Αναφιώτικα; Σε κούρασε η Πλάκα; Σου έχουμε δέκα ψαγμένες βόλτες εντός και εκτός Αθήνας.
Ψαγμένες βόλτες για μετακίνηση 6

Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και ο κόσμος έχει ξεχυθεί τα Σαββατοκύριακα στους δρόμους της πόλης. Πάρκα, άλση και γνωστά σποτ όπως η Πλάκα, ο Εθνικός Κήπος και η Διονυσίου Αεροπαγίτου είναι πλέον φίσκα και λογικό. Ο κόσμος λιάζεται και ξεσκά.

Όχι ότι είναι άσχημα κι εκεί, όμως εμείς λέμε να σου προτείνουμε μερικές βόλτες που μάλλον δεν έχεις κάνει ακόμα. Και πρέπει.

Χρόνο έχεις άλλωστε, βάλε κάτι ελαφρύ, πάρε καφεδάκι, στείλε 6 και έφυγες.

Στα δρομάκια των Πετραλώνων, κάποια εκ των οποίων δεν είχες ποτέ προσέξει πως έχουν λουλουδιασμένες αυλές με ασβεστωμένα πεζούλια λες και είσαι σε νησί – για μερικούς συγκρίνονται σε ομορφιά με τα Αναφιώτικα. Από την πλατεία Μερκούρη, ανηφόρισε προς του Φιλοπάππου και θα τις βρεις για να διαπιστώσεις αν ευσταθεί η σύγκριση.



Στο Πάρκο Τρίτση, το οποίο ναι μεν ξέρεις, αλλά γνώριζες πως φιλοξενεί τον περίφημο «Πύργο Βασιλίσσης»; Ώρα να το μάθεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο «αγροκήπιο» με γοητευτικά κτίσματα και καταπράσινους κήπους. Για την ιστορία, ανακατασκευάστηκε από την Αμαλία και προσφέρθηκε γενέθλιο δώρο στον Όθωνα. Eυελπιστούμε σύντομα να ανοίξουν και οι ξεναγήσεις που γίνονται εδώ.



Στα Άνω Πατήσια, ναι κι όμως, στην πλατεία Παπαδιαμάντη και στα γύρω της δρομάκια με τις δίπατες μονοκατοικίες και τις κατάφυτες αυλές καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Κυπριάδου, της πρώτης κηπούπολης της Αθήνας. Αξίζει να περάσεις και μια βόλτα από τη βίλα Δρακόπουλου, ένα από τα λίγα κτίσματα της Aθήνας με ρυθμό πιτορέσκ

Στο Μεταξουργείο, για μια όμορφη διαδρομή που ξεκίνα από την δημοφιλή Πλατεία Αυδή και χάνεται (μαζί με εσένα) στους πιο υποτιμημένους και άντεργκράουντ πεζόδρομους της πόλης. Πεζόδρομους γεμάτους όμορφα νεοκλασικά, κάποια εκ των οποίων ανακαινίζονται και κάποια διατηρούν την παλιά, φθαρμένη τους αίγλη.



Στο λοφάκι του Λογγίνου στο Μετς, τη νότια συνέχεια του λόφου του Αρδηττού, στα μονοπατάκια του οποίου θα βρεις την ησυχία σου, αλλά και αρκετά απομονωμένα παγκάκια για να κάτσεις και να χαθείς στις σκέψεις σου αν είσαι σε τέτοια φάση.

Στον λόφο της Καστέλλας, με τα παλιά αρχοντικά, τα ήσυχα δρομάκια με τις νεραντζιές και τα σκαλάκια που αντικαθιστούν τους δρόμους σε πολλά σημεία για να γίνονται οι ανηφόρες ευκολότερες. Εδώ θα βολτάρεις ανάμεσα σε νεοκλασικά βγαλμένα από μια άλλη, αριστοκρατική εποχή, που αγναντεύουν διαρκώς τη θάλασσα. 



Στην Αθηναϊκή Chinatown, που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Αγησιλάου, κοντά στην Ομόνοια. Κόντρα στα προφανή στερεότυπα περί γκέτο, μπορείς να βολτάρεις κατά την διάρκεια της ημέρας στην αγορά της και να πάρεις γεύση από Άπω Ανατολή, στην καρδιά της Αθήνας με φαναράκια με δράκους στις βιτρίνες, τεράστια χρυσαφένια ιδεογράμματα, χιλιάδες κινέζικα προϊόντα και αρώματα από ανατολίτικες μαγειρικές.

Λίγο πιο δίπλα από την φασαρία της Βαρβάκειου Αγοράς, στην «Μέκκα» των μπαχαρικών Ευριπίδου, για μια βόλτα… μυρωδάτη όσο λίγες. Από τα «SOS» της κανέλας, του μοσχοκάρυδου, του πιπεριού και του τζίντζερ, μέχρι τις πιο «ψαγμένες» ευωδιές σπάνιων ποικιλιών πάπρικας ή μυρωδικών από την Ανατολή και την Νότια Αμερική, τα τσουβάλια, τα μεγάλα βάζα και οι σέσουλες ξεφυτρώνουν ανά πέντε βήματα δίπλα σου.



Στα χωμάτινα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, που είναι τώρα στην πιο ανθισμένη του εποχή και αξίζει να τον ανακαλύψεις και να δεις το highlight του, το Χάος, ένα εντυπωσιακό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 55 μέτρα. Η θεωρία λέει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής σπηλαίου που υπήρχε στην περιοχή. Περισσότερα εδώ.  

Και, τέλος σε δύο πανέμορφες παραλίες:

Στην ευρύχωρη αμμουδιά στις Μαρίκες, που είναι ό,τι πρέπει για να στρώσεις πετσέτες με αποστάσεις –και τα ρηχά νερά ιδανικά για τα πρώτα πλατσουρίσματα του χρόνου– το μεγάλο μυστικό όμως κρύβεται στην άκρη της παραλίας. Τα πέτρινα σκαλάκια καταλήγουν σε ένα χωμάτινο μονοπάτι με πανοραμική θέα στη θάλασσα, το οποίο με τη σειρά του σε φέρνει στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκονται τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού Ασκηταριό. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 5.000 χρόνια, που σημαίνει πως εντυπωσιακά κτίσματα δεν θα δεις, όμως η διαδρομή και η θέα από εδώ πάνω αξίζουν με το παραπάνω.

Στο Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό, το οποίο βρίσκεται περίπου μια ωρίτσα από το κέντρο της πόλης, έχει εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο, προσφέρει άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια που φτάνουν σχεδόν στο κύμα φτιάχνοντας μια υπέροχη γαλαζοπράσινη παλέτα, ενώ είναι καλά προστατευμένο από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν την περιοχή και ό,τι πρέπει για παραθαλάσσιες βόλτες. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v