Σούπερ εκδρομές… σαν να μπαίνει η άνοιξη

Στον Παρνασσό, τον Πάρνωνα και τη Λίμνη Τσιβλού, η άνοιξη μας έφτασε και ο καθαρός αέρας σκοτώνει τα μικρόβια.
Σούπερ εκδρομές… σαν να μπαίνει η άνοιξη
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγη προσοχή και πολλή ψυχραιμία χρειάζεται, και δεν θα αναβάλλουμε τις ζωές μας. Στο κάτω κάτω, τίποτα δεν αντιμετωπίζει καλύτερα τον πανικό και την ταραγμένη διάθεση από μια εκδρομή στην φύση που δεν ξέρουμε αν το πρόσεξες, αλλά ανθίζει παντού, κάθε μέρα όλο και περισσότερο, σε πείσμα όλων. Πάρε λοιπόν την παρέα, ή το έτερο ήμισυ, και φύγατε.

Στο Χρισσό, στον Παρνασσό

Ένα από τα λιγότερο διάσημα χωριά του Παρνασσού, το μικρούλι Χρισσό βρίσκεται στο τέρμα ενός υπέροχου, λουλουδιασμένου αυτή την εποχή μονοπατιού που ξεκινά από τους Δελφούς και κατηφορίζει την πλαγιά για να καταλήξει στο κεντρικό δρομάκι του χωριού. Ναι, προφανώς μπορείς να έρθεις και οδηγώντας, αλλά η πεζοπορία στο μονοπάτι είναι καταπληκτική, ιδανική ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους, οφείλουμε να το τονίσουμε.



Κατά τα άλλα, το Χρισσό είναι η τέλεια βάση για να βολτάρεις σε βουνό και θάλασσα, να ανηφορίσεις στην Αράχωβα και να κατηφορίσεις στο Γαλαξίδι για τα πρώτα ουζάκια της χρονιάς πλάι στο κύμα, να επισκεφθείς εννοείται τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (που είναι φαντασμαγορικός ακόμα και αν η Ιστορία σε αφήνει παγερά αδιάφορο/η) και αν έχεις όρεξη για έξτρα πεζοπορία, να πάρεις τα βουνά και τα υπόλοιπα μονοπάτια του Παρνασσού.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στον Παρνασσό | Μήπως να πάμε τώρα έναν Παρνασσό; 

Εδώ να μείνεις: Στον γλυκύτατο, ομώνυμο Ξενώνα Χρισσό, τα δωμάτια του οποίου απολαμβάνουν φαντασμαγορική θέα στις πλαγιές του Παρνασσού και τη θάλασσα. Τιμές, στα 48€ το δίκλινο, συν 5€ το άτομο προαιρετικά για πρωινό.

Στις Καρυές του Πάρνωνα

Τις βλέπεις από μακριά καθώς οδηγείς προς το χωριό και αναρωτιέσαι γιατί δεν είχες κάνει τη σύνδεση ποτέ: Οι Καρυάτιδες της Ακρόπολης είναι από εδώ, το όνομά τους είναι το όνομα του χωριού πάνω από το οποίο υψώνεται ένα Ερέχθειο σχεδόν απαράλλαχτο με εκείνο της Ακρόπολης. Οι Καρυές, που λες, εκτός από την ιστορική τους σημασία, είναι και ένα γλυκύτατο μικρό χωριό στα βόρεια του Πάρνωνα, βάση ιδανική για να εξερευνήσεις το φαντασμαγορικό Δάσος της Σκιρίτιδας και το 14 χιλιομέτρων μονοπάτι του, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά του Βόρειου Πάρνωνα: Άνω Δολιανά, Άγιο Πέτρο, Καστρί, Βαμβακού, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ωραιότερα.



Διαβάστε περισσότερα - Τα υπέροχα χωριά του Πάρνωνα

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα, και εντελώς ρουστίκ, Αραχωβίτικα Καλύβια, αυτόνομα πετρόχτιστα σπιτάκια λίγο έξω από το χωριό των Καρυών. Το δίκλινο με πρωινό στα 50€, αν θέλετε και τζάκι στα 58€.

Στη Λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα



Στα ορεινά της Αχαΐας, μια από τις πιο άγνωστες και πιο μαγικές λίμνες της Πελοποννήσου φωλιάζει στην καρδιά ενός απόλυτα αλπικού τοπίου σε υψόμετρο 754 μέτρων. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1913, όταν μια κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη, και βύθισε σχεδόν το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά του. Το… άλλο μισό, που επιβιώνει μέχρι σήμερα, έχει σούπερ ταβερνάκια για φαγητό γύρω από το μοναδικό του (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αξιοθέατο, το πέτρινο, ημιυπόγειο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, ενώ σε απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων βρίσκεται η Ζαρούχλα, ένα από τα ομορφότερα −και πιο ορεινά, στα 1.022 μέτρα της− χωριά της Αχαΐας.



Από εδώ ξεκινά και μια δύσκολη αλλά εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή προς τα νερά της Στυγός, εκεί όπου βούτηξε από τη φτέρνα η Θέτις τον Αχιλλέα και τον έκανε αθάνατο –σχεδόν. Οδηγίες και φωτογραφίες από το μονοπάτι εδώ.

Λεπτομέρειες για όλα αυτά έχουν οι φίλοι μας στο All about Peloponnisos, εδώ

Εδώ να μείνεις: Στα γλυκύτατα, ρομαντίκ δωμάτια Στης Έλενας (72€ το δίκλινο, ή 80€ με καταπληκτικό πρωινό) ή στο Zarouchla Inn (103€ το δίκλινο με θέα στο βουνό και φανταστικό πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v