Τρία τέλεια σενάρια απόδρασης στην Εύβοια

Το γειτονικό στην Αθήνα νησί προσφέρεται για μπάτζετ αποδράσεις της στιγμής, κι εμείς έχουμε τρεις μοναδικές επιλογές για να πάρεις καθαρό αέρα.
Τρία τέλεια σενάρια απόδρασης στην Εύβοια

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σαββατοκύριακο έρχεται, γιατί να κλειστείς μέσα με τόσα μικρόβια τριγύρω σου; Καθαρό αεράκι, μπόλικος ήλιος και καλή θερμοκρασία, ικανή να σκοτώσει ακόμα και τους πιο επίμονους ιούς (ονόματα δεν λέμε) εγγυώνται πως όλα θα πάνε καλά.

Βάλε στην εξίσωση και τον προορισμό, τη μοναδική και πάντα αγαπημένη «γειτόνισσα» Εύβοια και έχεις το καλύτερο σενάριο για να αποδράσεις στο «τσακ μπαμ» από την χαώδη Αθήνα σε φαράγγια, χωριουδάκια και κρυμμένες πηγές.

Στην Στενή θα Αγαλη-άσεις

Το γραφικό ορεινό χωριουδάκι που αράζει στις πλαγιές της Δίρφυς, προσφέρει πέρα από εκλεκτά κοψίδια στις ξακουστές ταβέρνες του, και μια καθ’ όλα υπέροχη αφορμή για φυσιολατρικές εξορμήσεις, βόλτες σε κοντινά χωριουδάκια και πεζοπορίες σε φαράγγια και ελατοδάση. Οι Καθενοί για παράδειγμα, απέχουν 7 χιλιόμετρα από εδώ και είναι γνωστοί για τις πετρόχτιστες εκκλησίες τους, ενώ η Έρια σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό προσφέρει απλόχερα ζεν εμπειρίες με τους όμορφους καταρράκτες της που ρέουν υπό τον ίσκιο αιωνόβιων πλατανιών.

The "wild" river !!

Η απόλυτη must εμπειρία εδώ βέβαια έχει ως επίκεντρο το Φαράγγι της Αγάλης, ένα από τα ομορφότερα της Εύβοιας με μήκος πέντε χιλιομέτρων μέσα σε παρθένα φύση. Την είσοδό του θα βρεις δύο χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Αθανάσιο ήτοι περί τα 20 λεπτά από το χωριουδάκι της Στενής. Η διαδρομή είναι ανηφορική και καλά σηματοδοτημένη, με σήματα στα δέντρα και πινακίδες, ενώ τα πανύψηλα βράχια την πλαισιώνουν μέχρι την πηγή Αρκουδόβρυση. Μετά από τρεις ώρες χαλαρού περπατήματος με πολλές στάσεις, στο τέλος της διαδρομής, η θέα προς τα δυτικά της Εύβοιας και τα γύρω βουνά κόβει την ανάσα. Περισσότερα για το φαράγγι εδώ

Tip: Στην πλατεία της Άνω Στενής, θα κάνεις στάση για το φημισμένο αυθεντικό μπισκοτόγλυκο του Καφεγλυκοπωλείου 1743, ενώ για σούπερ κοψίδια και χοιρινό στη λαδόκολλα θα πας σε κάποια από τις χασαποταβέρνες που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο, όπως ο Καταρράκτης και ο Πλάτανος – περί τα 15-20€/ άτομο, με κρασί.

Η φύση κάνει Παππάδες

Ξεμακραίνεις περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από το χωριό Παπάδες στη Βόρεια Εύβοια, και ανάμεσα στα δέντρα εμφανίζεται ένας περιφραγμένος δασικός χώρος σπάνιας ομορφιάς, στα 20 οργανωμένα στρέμματα. Η θέση του δασικού χωριού είναι ιδανική, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο όπου η βλάστηση και το βουνίσιο τοπίο δε θα σε απογοητεύσουν. Το καλύτερο; Το Papades Village απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από την παραλία των Βασιλικών, η οποία είναι ό,τι πρέπει για βολτίτσα σε φόντο γαλάζιο και σκέψεις για «πόσες και σήμερα για το καλοκαιράκι»;

P1000054

Από εδώ, περί τα 20 λεπτά με αυτοκίνητο, το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα απολιθωμένα δάση σε όλη την Ευρώπη και εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των χωριών Κερασιά – Αγία Άννα – Παπάδες. Συγκεκριμένα στη θέση Ψηλή Ράχη, θα δεις συστάδες απολιθωμένων δέντρων, μεγάλων διαστάσεων, κομμάτια απολιθωμένων κορμών και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών

Tip: Στο τέλος της παραλίας των Βασιλικών, κοντά στο λιμανάκι δύο ταβέρνες, ο Τάσος και ο Ψαράς προσφέρονται για πρόβα καλοκαιρινού τσιμπολογήματος με θέα θάλασσα. Εκλεκτοί μεζέδες όπως τηγανόψωμο, τηγανιτό θράψαλο, κολοκυθοκεφτέδες, αλλά και νόστιμα κρεατικά της ώρας εγγυώνται ένα ωραιότατο τσιμπούσι – περί τα 15-20€/ άτομο, με κρασί. Σε περίπτωση που θελήσετε να μείνετε στο δασικό χωριό, η διαμονή κοστίζει 60€ ανά διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο σπιτάκι με επιπλέον κόστος 12€/ άτομο.

Στην πηγή του Ζύθου

Την μικροζυθοποιία Septem σίγουρα τη γνωρίζεις. Αν όχι, κακώς. Πρόκειται για μια από τις πρώτες μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, πριν γίνει το «μπαμ» στην εγχώρια παραγωγή ζύθου, η οποία έχει την έδρα της στο Ωρολόγιο και κατόπιν συνεννόησης ανοίγει στο κοινό για να σε μυήσει στα μυστικά της μπίρας. Αν δεν θες να… συνεννοηθείς, σημείωσε πως το Adventure Evia διοργανώνει εκδρομή μπιρο-γνωριμίας με τίτλο «Υγρόν Beer» (μπράβο παιδιά, well played), στις 15 Μαρτίου στις 12 Απριλίου, στις 17 Μαΐου και σε αρκετές ακόμα ημερομηνίες που μπορείς να δεις εδώ



Στην ευρύτερη περιοχή, μια μεγάλη πηγή βγάζει ορμητικά νερά μέσα από ένα σπήλαιο και δημιουργεί γύρω της ένα καταπράσινο βιότοπο. Στα δυτικά της Κύμης η Κολέθρα, πέρα από αστείο όνομα, πλαισιώνεται από ένα μεθυστικό τοπίο που μοιάζει με επίγειο παράδεισο και είναι εύκολα προσβάσιμο από το χωριό Άγιος Βλάσης ή από τον οικισμό Λόκα (loca loca). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πηγές της Εύβοιας, καθώς τα νερά της «ποτίζουν» 11 χωριά της περιοχής, και προσφέρει αρκετή άπλα στην γύρω περιοχή κατά μήκος του ποταμιού για πικ νικ και μίνι πεζοπορίες.

Tip: Αν το τοπίο σου άνοιξε την όρεξη, περί τα 20 λεπτά από την Κολέθρα, το Φυγούλι στην Ενορία απολαμβάνει συγκλονιστική θέα στο απέραντο Αιγαίο και σερβίρει νοστιμότατα κρεατικά δικής του εκτροφής – δοκίμασε την ομώνυμη σαλάτα Φυγούλι με ντόπια ξερά σύκα και μουσταρδόμελο με ντόπιο μέλι, αλλά και οτιδήποτε βγάλει η σχάρα του. Υπολόγισε περί τα 15€/ άτομο, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v