5 δασικές διαδρομές… αφορμή για εκδρομή

Πέντε υπέροχα δάση στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και τον Παρνασσό, ό,τι πρέπει για πεζοπορικές διαδρομές σε πανέμορφα μονοπάτια.
5 δασικές διαδρομές… αφορμή για εκδρομή

Η Φολόη
Στον χάρτη, εδώ

Ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας απλώνεται σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ό,τι πρέπει για τις πεζοπορίες των αρχαρίων που δεν θέλουν να ανεβοκατεβαίνουν υψόμετρα. Τα χωμάτινα μονοπάτια της ελίσσονται ανάμεσα σε πέντε εκατομμύρια (ναι, εκατομμύρια) βελανιδιές που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό, φιλτράροντας τις ηλιαχτίδες σε ένα εντελώς παραμυθένιο σκηνικό. Λογικό κι επόμενο να γεννηθούν εδώ ένα σωρό μύθοι: Εδώ ήταν που ο Ηρακλής έπιασε φιλίες με έναν Κένταυρο, τον Φόλο, κι εδώ κοντά είναι και οι αρχαίες διαδρομές της Ολυμπίας και της Ήλιδας.



Διαβάστε περισσότερα - Φολόη: Περπατώ εις το δάσος...

Εδώ να μείνεις: Στα φωτεινά και ευρύχωρα δωμάτια του Ξενώνα Καραμέρος, στον Λάλα (από 40€ το δίκλινο).

Η Στροφιλιά
Στον χάρτη, εδώ

Το ξέρατε ότι στην δυτική ακτή της Πελοποννήσου απλώνεται το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα; Τώρα το ξέρετε. Και θα μάθετε, επίσης, πως το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα αγκαλιάζει μια υπέροχη αμμουδερή παραλία, την Καλογριά. Τα μονοπάτια του ελίσσονται ανάμεσα σε μυρωδάτα δέντρα, ανεβοκατεβαίνουν αμμόλοφους, και διασχίζουν ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων, που προστατεύεται από τις Συνθήκες Natura και Ramsar.



Θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, βίδρες, κουκουβάγιες και αλκυόνες αποκαλούν –καθένας στη γλώσσα του– την Στροφιλιά σπίτι τους. Οκτώ συνολικά πεζοπορικές διαδρομές, εύκολης έως μέτριας δυσκολίας, διασχίζουν το δάσος –οδηγίες και χάρτες θα βρείτε εδώ.

Εδώ να μείνεις: Στα περιποιημένα δωμάτια του Rena’s House (33€ το δίκλινο) ή του ξενώνα Στροφιλιά (50€ το δίκλινο με πρωινό).

Η Σκιρίτιδα
Στον χάρτη, εδώ

Μια από τις πιο κοντινές στην Αθήνα δασικές διαδρομές απλώνεται ανάμεσα στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, το Μαίναλο και την πεδιάδα της Σπάρτης. Το δάσος της Σκιρίτιδας καταλαμβάνει μια έκταση 50.000 χιλιομέτρων γεμάτη φουντωτές καστανιές, θεόρατα μαυρόπευκα, ειδυλλιακά μονοπάτια και τα κελαρυστά νερά του Ευρώτα, ο οποίος πηγάζει από εδώ.



Το μονοπάτι που το διασχίζει σχεδόν ολόκληρο (γνωστό και ως Μονοπάτι Βλαχοκερασιάς) έχει μήκος 14 χιλιόμετρα, περνά από τα ωραιότερα σημεία του δάσους, και περπατιέται σε έξι με οκτώ ώρες, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και τις στάσεις που θα μπείτε στον πειρασμό να κάνετε. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή στο River Trekking και στο Hiking Experience.

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα δωμάτια του Foresta in Media Mores, ακριβώς στην αρχή του μονοπατιού, στη Βλαχοκερασιά (70€ το δίκλινο).

Η Βελίτσα
Στον χάρτη, εδώ

Αλλιώς γνωστή και ως Άνω Τιθορέα, είναι ένα από τα ωραιότερα –και παραδόξως λιγότερο γνωστά– χωριά του Παρνασσού, κτισμένη στις παρυφές του ομώνυμου Αισθητικού Δάσους Τιθορέας (19 συνολικά αισθητικά δάση έχουμε στην Ελλάδα, σημειώστε οι λάτρεις των άσχετων πληροφοριών).


Φωτό: Hiking Experience

Από την Τιθορέα, λοιπόν, ξεκινά μια από τις εντυπωσιακότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας, που διασχίζει τα χωμάτινα μονοπάτια του δάσους της για να καταλήξει στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, τη Λιάκουρα. Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδρομή (και φωτογραφίες που θα σας ανοίξουν την όρεξη) έχει το Hiking Experience, εδώ.

Εδώ να μείνεις: Στο πέτρινα σπιτάκια του Αγροκτήματος Τιθορέα (από 60€ το δίκλινο) που δέχεται κρατήσεις και μέσω του Airbnb.

Η Δίρφη
Στον χάρτη, εδώ

Άλλο ένα από τα 19 αισθητικά δάση μας, η Δίρφη στεφανώνει την Στενή Ευβοίας, απ’ όπου ξεκινά ένα καλά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών για να διασχίσει το δάσος. Καστανιές, πεύκα, έλατα και πλατάνια ρίχνουν απλόχερα τη σκιά τους στις διαδρομές, από τις οποίες δε λείπουν και τα τρεχούμενα νερά.



Μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε εδώ ξεκινά από την Άνω Στενή και καταλήγει μετά από δύο περίπου ώρες στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, στα 1.120 μέτρα υψόμετρο, περνώντας μέσα από ένα πευκοδάσος πλημμυρισμένο αυτή την εποχή από αγριολούλουδα σαν τις παιώνιες και τα πρίμουλα. Αναλυτικές οδηγίες και χάρτες για αυτήν και άλλες διαδρομές στη Δίρφη έχει το Topoguide.gr, εδώ.

Εδώ να μείνεις: Στα ωραιότατα δωμάτια του Hotel Steni (55€ το δίκλινο με πρωινό) ή του Ξενώνα Βασιλική (από 70€ το δίκλινο με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v