Η άλλη Αθήνα: 10 μέρη… σαν σε εξοχή

Κρυμμένες οάσεις, αστικά πάρκα, καταπράσινα προάστια. Ναι, η Αθήνα έχει πράσινο, αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις.
Η άλλη Αθήνα: 10 μέρη… σαν σε εξοχή

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι γκρίζα η Αθήνα; Είναι. Είναι πυκνοδομημένη; Είναι. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δε θα βρούμε πράσινες οάσεις – μικρές και μεγάλες – στο κέντρο της, αλλά και λίγο παραέξω.

Ο Υμηττός

Landscape

Μονοπάτια για αρχαρίους και μη, διαδρομές για να γεμίσουν οξυγόνο οι πνεύμοντες, ένα γλυκύτατο café-αναψυκτήριο – λέγε με Καλοπούλα, μοναστήρια και πυργίσκοι. Όλα συνθέτουν την εξοχική εικόνα ενός βουνού δίπλα μας το οποίο προσφέρει δεκάδες επιλογές για αναψυχή και αερόβια άσκηση σε φόντο πράσινο, με soundtrack τα κελαηδίσματα πουλιών.

Διαβάστε επίσης: Μια γεμάτη (και γ***τη) μέρα στον Υμηττό

Ο Διομήδειος Κήπος

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος

Στο Χαϊδάρι, μερικά λεπτά από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ο μεγαλύτερος, ομορφότερος, εντυπωσιακότερος – όπως θέλετε πείτε τον - κήπος της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Διομήδειος Κήπος φιλοξενεί δεκάδες είδη λουλουδιών(ε) και φυτών προσφέροντας πέρα από τέρψη ματιών και γνώση σε όσους ενδιαφέρονται να εντρυ-φυτή-σουν στην ελληνική χλωρίδα. Ο Βοτανικός Κήπος είναι επισκέψιμος καθημερινά, από 08:00 έως τη δύση του ηλίου, ενώ διαθέτει και κυλικείο.

Διαβάστε επίσης: Μια ημέρα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Η Κηφισιά

Έπαυλη Ατλαντίς (Οικία Βλαστού), Πεσμαζόγλου 10 & Εμμανουήλ Μπενάκη, Κηφισιά

Το "πράσινο" προάστιο και πάλαι ποτέ εξοχικός προορισμός των αστών, είναι άμεσα προσβάσιμο από το κέντρο με τον Ηλεκτρικό, ακριβώς απέναντί από τον οποίο δεσπόζει το Άλσος της Κηφισιάς, ένας μίνι πνεύμονας πρασίνου ιδανικός για βόλτες και χάζι από τα παγκάκια που βρίσκονται διάσπαρτα εδώ. Εξίσου όμορφο για βόλτες και άραγμα σε παγκάκια με καφεδάκι, το Άλσος Κεφαλαρίου ακριβώς δίπλα από την πλατεία.

 Η Πάρνηθα

Πάρνηθα

Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια σε καταπράσινες πλαγιές, μια γαλήνια λίμνη με τον μίνι ζωολογικό της κήπο στη μία όχθη, τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι και το φαντασμαγορικό σπήλαιο του Πανός εγγυώνται πως μια εξόρμηση στην «αθηναϊκή εξοχή» θα σε γεμίσει εικόνες και καθαρό αεράκι. Εξυπακούεται πως η βόλτα θα κλείσει με σούπερ παϊδάκια στον Άγιο Μερκούριο με θέα όλο το Λεκανοπέδιο.

Διαβάστε επίσης: Πάρνηθα: Η αθηναϊκή εξοχή

Η Λίμνη Μαραθώνα

Λίμνη Μαραθώνα

Χειμωνιάτικες ηλιόλουστες ημέρες; Άνοιξη; Καλοκαίρι; Η τεχνητή Λίμνη και το Φράγμα του Μαραθώνα στήνουν ένα σούπερ σκηνικό για βόλτα ανεξαρτήτως εποχής, ενώ αν έχεις όρεξη και ποδήλατο, τότε ετοιμάσου για ακόμα περισσότερη εξερεύνηση και φωτογράφηση από διαφορετικές γωνίες που λίγοι έχουν υπ’ όψιν. Απαραίτητη στάση για καφεδάκι στο Φράγμα, ακριβώς πάνω στη Λίμνη, το οποίο σερβίρει και νόστιμα σνακ, ή λίγο πιο πέρα στο Αρτζεντίνα στο Καλέντζι για γιγαντιαίες μπριζόλες.

Το Πάρκο Τρίτση

παρκο Τρίτση 289

Ναι, εμφανίζει σημεία εγκατάλειψης, ναι, θα μπορούσε να είναι πιο καθαρό, όμως εξακολουθεί να αποτελεί μια όαση λίγα χιλιόμετρα  από το κέντρο της Αθήνας, για να απολαύσεις μια ωραία βόλτα και να πιεις το καφεδάκι σου στο καφέ που ξανάνοιξε πάνω από τη λίμνη. Ας ελπίσουμε του χρόνου τα πράγματα να είναι ακόμα καλύτερα για ένα πάρκο που μπορεί να γίνει πραγματικό κόσμημα της πόλης.

O Εθνικός Κήπος

National Garden (Εθνικός Κήπος)

Παρ’ όλες τις ατέλειές του, παραμένει μια ζωντανή πινελιά στο γκρίζο τοπίο του κέντρου της πόλης. Η είσοδος στον Εθνικό Κήπο σε τηλεμεταφέρει σε μια πράσινη όαση, με δεκάδες διαφορετικά φυτά αλλά και ζωάκια (ΜΗΝ τα ταΐσεις όμως) καθώς και μυστικά μονοπάτια για να χαθείς με τις ώρες. Συχνά πυκνά εδώ διοργανώνονται φεστιβάλ μουσικής με ελεύθερη είσοδο, αλλά και μαθήματα Yoga.

Διαβάστε επίσης: Εθνικός Κήπος: Φωτο-βόλτα σε αθηναϊκά μονοπάτια

To Άλσος Προμπονά



Ένα μινιόν παρκάκι που παρέχει δόσεις πρασίνου, αλλά και χαρακτήρα σε μια άναρχα δομημένη περιοχή και είναι ό,τι πρέπει για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά προσφέροντας ανάσες δροσιά και ηρεμία στη βοή της τηςης. Το Άλσος Προμπονά διαθέτει έναν μεγάλο λαβύρινθο από περιποιημένους θάμνους, αρκετά παγκάκια για άραγμα, γήπεδο μπάσκετ, αρκετά δρομάκια για περπάτημα ή ποδήλατο και ένα όμορφο εκκλησάκι. Είναι εύκολα προσβάσιμο από τον Ηλεκτρικό του Περισσού.

Το Άλσος Νέας Σμύρνης

grove Nea Smirni....Athens Greece DSC01282

Πανέμορφο τοπίο με αρκετό πράσινο, μια κυκλική διαδρομή για τρέξιμο με αρκετές ανηφόρες και αρκετά όργανα γυμναστικής συνθέτουν τον χαρακτήρα ενός… fit πάρκου μια ανάσα από την πλατεία των… πλατειών, αυτήν της Νέας Σμύρνης. Από την άνοιξη και μετά, εδώ διοργανώνονται και εκδηλώσεις του δήμου: συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και λοιπά events.

Το Ρέμα Χαλανδρίου

Ρεματιά Χαλανδρίου

Γνωστό και ως ρέμα Πολυδρόσου, το πανέμορφο ρέμα που διασχίζει τον αστικό ιστό των βόρειων προαστίων της Αθήνας μαζί με το φυσικό του περιβάλλον αποτελεί μια όαση δροσιάς στο κέντρο του Χαλανδρίου με ψηλά πλατάνια, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια και πικροδάφνες. Τις ηλιόλουστες ημέρες η γοητεία του ακτινοβολεί παραπάνω, ενώ εδώ βρίσκεται και το Θέατρο Ρεματιάς, με το ομώνυμο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v