Δες πριν πας: 10 υπέροχες πόλεις μέσα από ταινίες

Οι ταινίες που αξίζει να δείτε πριν επισκεφθείτε δέκα πόλεις, που εκτός από υπέροχοι ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι και… κινηματογραφικές σταρ.
Δες πριν πας: 10 υπέροχες πόλεις μέσα από ταινίες
του Γιώργου Κόκουβα

Το Παρίσι μέσα από τα μάτια της Αμελί. Η ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη του Γούντι Άλεν. Η Ρώμη του Σορεντίνο, το Βερολίνο του Βιμ Βέντερς, και πολλές ακόμη πόλεις που αποτελούν υπέροχους προορισμούς, γίνονται κινηματογραφικές πρωταγωνίστριες, σε ταινίες που θα σας ανοίξουν την όρεξη για ταξίδια.

Η Βιέννη στο «Πριν το Ξημέρωμα» (1995)

Ο Ρίτσαρντ Λινκλάτερ σκηνοθετεί την πρώτη ταινία της «περιπατητικής» τριλογίας του στη Βιέννη, στους δρόμους της οποίας συναντιούνται για πρώτη φορά οι δύο ήρωές του. Εκεί, σε βόλτες στις όχθες του ποταμού, σε μπαράκια και γειτονιές της αυστριακής πρωτεύουσας είναι που ερωτεύεται το ζευγάρι που μετά από 10 χρόνια ξανασυναντήσαμε κινηματογραφικά στο Παρίσι του «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» και 20 χρόνια μετά στη Μάνη του «Πριν τα Μεσάνυχτα». Για ένα πιο σκοτεινό «πορτρέτο» της προπολεμικής Βιέννης, δείτε το νουάρ «Τρίτος Άνθρωπος» με τον Όρσον Ουέλς. 
Διαβάστε για την πόλη – Τα καλύτερα της Βιέννης σε ένα Σαββατοκύριακο

Το Παρίσι στην «Amelie» (2001)

Η Οντρέι Τοτού και η γλυκύτατη ηρωίδα της ταινίας του Ζαν Πιέρ Ζενέ μας συστήνει τη γαλλική πρωτεύουσα ως τον απόλυτο ρομαντικό προορισμό, εκεί όπου στα συνοικιακά μπιστρό και στα ανηφορικά δρομάκια της Μονμάρτης σχεδόν… επιβάλλεται κανείς να ερωτευτεί. Περισσότερο Παρίσι σε άφθονες δόσεις θα απολαύσετε και στο Paris Je t’aime (2005), σπονδυλωτή ταινία με 18 διαφορετικές αυτόνομες ιστορίες ισάριθμων διάσημων σκηνοθετών, που διηγούνται τον έρωτα στο Παρίσι. 
Διαβάστε για την πόλη – Τα top tips για το Παρίσι

Η Νέα Υόρκη στο «Manhattan» (1979)

Ο Γούντι Άλεν παραδίδει έναν γλυκό «ύμνο» στη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στη συνοικία του Μανχάταν, όπως την βλέπει ο ήρωας του βιβλίου που γράφει ο ίδιος ως πρωταγωνιστείς. Στην πραγματικότητα, οι ερωτικές περιπέτειες και οι νευρώσεις του κάνουν την καθημερινότητά του στην πόλη ελαφρώς κωμικοτραγική, αλλά η ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη παραμένει υπέροχη και κινηματογραφικότατη.
Διαβάστε για την πόλη – Νέα Υόρκη: Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Η Ρώμη στην «Τέλεια Ομορφιά» (2013)

Στα χνάρια του Φελίνι, που παρέδωσε ασπρόμαυρους «ύμνους» για την Ιταλία, όπως η «Ντόλτσε Βίτα» στη Ρώμη, ο Πάολο Σορεντίνο στήνει ένα λυρικό πορτρέτο της ιταλικής πρωτεύουσας στο σήμερα, μέσα από τα μάτια ενός σκεπτόμενου ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος ψάχνει την ομορφιά ανάμεσα στις αναμνήσεις του παρελθόντος και στην ελαφρότητα του σήμερα, ανάμεσα στα ολονύχτια πάρτι με νεαρές υπάρξεις και στα ιστορικά μνημεία της Αιώνιας Πόλης.
Διαβάστε για την πόλη – Ρώμη: Ταξίδι στην Ιστορία

Η Μπριζ στην «Αποστολή στην Μπριζ» (2008)

Δύο επαγγελματίες δολοφόνοι «εξορίζονται» από έναν μαφιόζο στην Μπριζ του Βελγίου. Και ενώ ο ένας βυθίζεται στην κατάθλιψη, ο άλλος δεν σταματά να εξερευνά τους μεσαιωνικούς θησαυρούς της πόλης, τα κανάλια, τους ναούς και όλα τα αξιοθέατα, που θα σας ανοίξουν την όρεξη να επισκεφθείτε αυτή την πανέμορφη πόλη. Στα «συν», η όμορφη εναλλαγή δράματος και έξυπνου χιούμορ του δημιουργού Μάρτιν ΜακΝτόνα.
Διαβάστε για την πόλη – Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ταξίδεψε στην Μπριζ

Το Βερολίνο στα «Φτερά του Έρωτα» (1987)

Ο Βιμ Βέντερς αιχμαλωτίζει την αισθητική της δεκαετίας του ’80, στέλνοντας αγγέλους να περιπλανηθούν στο αιθέριο σκηνικό της γερμανικής πρωτεύουσας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός από αυτούς τους αγγέλους, που επιστρέφει στη γη για χάρη ενός έρωτα. Ταυτόχρονα, καταφέρνει να αποδώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, λίγο καιρό πριν την πτώση του Τείχους. Περισσότερο Βερολίνο προ και μετά τείχους θα δείτε στο συγκινητικό “Goodbye Lenin” (2003). 
Διαβάστε για την πόλη – Τα καλύτερα στο Βερολίνο

H Κωνσταντινούπολη στο «Topkapi» (1964)

Μια ομάδα απατεώνων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ληστέψουν το παλάτι του Topkapi και να πάρουν τον σμαραγδένιο σουγιά του μαχαραγιά. Η Πόλη γίνεται το «εξωτικό» σκηνικό αυτής της χολιγουντιανού στιλ περιπέτειας του Ζιλ Ντασέν, στην οποία πρωταγωνιστεί η Μελίνα Μερκούρη, ο Πίτερ Ουστίνοφ και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Πιο συγκινητική και ακόμα πιο ελληνοκεντρική ματιά στην Ιστορία της Κωνσταντινούπολης θα χορτάσετε στην «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη (2003). 
Διαβάστε για την πόλη – Τρεις μέρες στην ωραιότερη Πόλη

Το Τόκυο στο «Χαμένοι στη μετάφραση» (2003)

Η Σοφία Κόπολα βάζει δύο μοναχικούς, μυστηριώδεις Αμερικανούς, την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Μπιλ Μάρεϊ, να συναντηθούν σε ένα μπαρ του Τόκιο, και τους αφήνει να περιπλανηθούν κυριολεκτικά χαμένοι στη μετάφραση, σε ένα διαφορετικό «σύμπαν», αυτό του κατάφωτου, φουτουριστικού Τόκυο με τα εκθαμβωτικά κτίρια, τους hi tech δρόμους και την μυρωδιά μητροπολίτικης Άπω Ανατολής.

Το Δουβλίνο στο «Once» (2007)

Ένας μουσικός του δρόμου, που παίζει με την κιθάρα του στην πολύβουη Grafton Street, τον κυριότερο εμπορικό δρόμο του Δουβλίνου, συναντά εκεί μία κοπέλα από την Τσεχία, που αποδεικνύεται εξίσου καλή μουσικός. Μαζί, περνούν μία εβδομάδα στην οποία αφηγούνται την ιστορία αγάπης τους μέσα από τραγούδια στις γειτονιές της ιρλανδικής πρωτεύουσας, σε ένα low budget, αλλά απολαυστικό, γλυκύτατο μιούζικαλ δρόμου του John Carney.
Διαβάστε για την πόλη – Δουβλίνο: Ιρλανδία για αρχάριους

Η Μαδρίτη στο «Truman» (2015)

Ένας άνδρας επιστρέφει από τον Καναδά στη Μαδρίτη, για να επισκεφθεί τον παιδικό του φίλο που πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Οι τέσσερις ημέρες που θα περάσουν οι δυο τους, μαζί με τον σκύλο τους, Τρούμαν, γίνονται η αφορμή για να «βουτήξουμε» στα βαθιά των ανθρώπινων σχέσεων και το θέμα της αποδοχής του θανάτου, αλλά και στο «σύμπαν» της ισπανικής πρωτεύουσας, η πληθωρικότητα της οποίας γίνεται ιδανικό σκηνικό για την ιστορία.
Διαβάστε για την πόλη – Όσα δεν πρέπει να χάσετε στη Μαδρίτη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v