Τα καλύτερα στο Βερολίνο

Οι πιο ζωντανές γειτονιές, τα καλύτερα αξιοθέατα, οι κορυφαίες εμπειρίες και όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στη γερμανική πρωτεύουσα.
Τα καλύτερα στο Βερολίνο
του Γιώργου Κόκουβα

Από τον Βίσμαρκ στον Χίτλερ, από τον Αϊνστάιν στον Μπάουι, από αυτοκρατορικά παλάτια σε ερείπια πολέμου, από το Μπαουχάους στο Τείχος του Βερολίνου και από μια διχασμένη πολιτεία σε μια πολυπολιτισμική μητρόπολη – καρδιά της πολιτιστικής Ευρώπης, κι όλα αυτά μόλις σε έναν αιώνα. Οι μεταμορφώσεις του Βερολίνου είναι ίσως αυτές που το κάνουν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτεύουσες της Ευρώπης, μια πόλη που συνεχώς προσθέτει κομμάτια μοντέρνας γοητείας στο παζλ της βαριάς της Ιστορίας.

Αλλά το Βερολίνο δεν είναι μόνο η Ιστορία του και η αρχιτεκτονική του. Είναι και η κουλτούρα των πρωτοποριακών καλλιτεχνών, είναι η πατρίδα των χίπστερ και των νέων τάσεων, είναι τα beer gardens του και οι χύμα υπαίθριες αγορές του. Είναι, τέλος, ένας προορισμός – ούτε φθηνός, ούτε ακριβός – που είτε τον επιλέξει κανείς για σύντομο τριήμερο, είτε για μία γεμάτη εβδομάδα, δεν θα βαρεθεί ποτέ να εξερευνά όλο και κάποια νέα πτυχή του που δεν είχε ανακαλύψει: Την νυχτερινή ζωή, τα εναλλακτικά μουσεία, την street art, τους εμπορικούς του δρόμους, τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες του κ.ο.κ.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τις πιο «χοτ» γειτονιές αυτή τη στιγμή, καθώς και τα κυριότερα αξιοθέατα, για μια πρώτη καλή γνωριμία με την γερμανική πρωτεύουσα. Σημειώστε απλώς ότι όσο μπαίνει η άνοιξη, τόσο πιο ζωντανό και φιλόξενο θα γίνεται το σκηνικό στην πόλη.

Berlin

Οι γειτονιές του κέντρου
Εν αρχή ην το Mitte. Το ιστορικό κέντρο του Βερολίνου διαθέτει μεγάλες πλατείες –την Alexanderplatz με τον γνωστό Πύργο Ραδιοτηλεόρασης και το Κόκκινο Δημαρχείο στη μία άκρη, και την φουτουριστική Potsdamerplatz, την «βερολινέζικη Time Square» στην άλλη άκρη με τους γυάλινους ουρανοξύστες και τα café- , τα σημαντικότερα μουσεία και αξιοθέατα-ορόσημα της πόλης και την κοσμοπολίτικη περαντζάδα της λεωφόρου Unter den Linden.

Στα δυτικά του κέντρου, η συνοικία του Charlottenburg συνεχίζει την στιλάτη περαντζάδα στην μεγάλη εμπορική λεωφόρο Kurfurstendamm, με φόντο το τεράστιο πάρκο Tiergarten και τον Ζωολογικό κήπο της πόλης.

Kreuzberg

Στα ανατολικά του κέντρου, τώρα, τρεις συνοικίες «κυκλώνουν» το Mitte και γίνονται οι απόλυτες indie πιάτσες: Το Kreuzberg με την φοβερή street art, τα hip café, τα brunchάδικα και τις γειτονιές των μποέμ «επαναστατών», το Prenzlauer Berg με τα trendy στέκια που σερβίρουν βιολογικά, τα εκατοντάδες χαριτωμένα café και τα στιλάτα μαγαζάκια, και το Friedrichshain με τις αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε γκαλερί και κλαμπ για hipsters, στη σκιά των υπολειμμάτων του Τείχους.

Kreuzberg

Τέλος, για να κυκλώσουμε πλήρως το κέντρο, το Schöneberg είναι η συνοικία των πλατειών, των υπαίθριων αγορών, των γκαλερί και της gay κουλτούρας, το Neukölln παντρεύει το πολυπολιτισμικό με το πνευματικό, τα αρώματα των τούρκικων μαγαζιών με τα καλλιτεχνίζοντα συλλογικά στέκια, ενώ το Moabit ανέρχεται αργά και σταθερά για να γίνει μία από τις πιο χαλαρές κοσμοπολίτικες γωνιές στα πέριξ του κέντρου.

Τι πρέπει να δείτε

Το νησί των Μουσείων: Πέντε μουσεία συναπαρτίζουν αυτό το κέντρο πολιτισμού και Ιστορίας πάνω στον ποταμό Σπρε στην καρδιά της πόλης. Είναι το Μουσείο της Περγάμου με τους θησαυρούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολής, το Μουσείο Bode με τις νομισματικές και βυζαντινές συλλογές, το Νέο και το Παλιό Μουσείο με τα ευρήματα αρχαίων πολιτισμών όπως του ελληνικού και του αιγυπτιακού, και η Παλιά Εθνική Πινακοθήκη.

Branderburg Tor

Η Πύλη του Βραδεμβούργου: Η νεοκλασσική θριαμβική αψίδα-σύμβολο της πόλης χτίστηκε με εντολή των Πρώσων βασιλιάδων ως είσοδος στην λεωφόρο των φλαμουριών (Unter den Linden) για να γιορτάσουν την Ειρήνη. Η ειρωνεία είναι πως η Πύλη αργότερα ενσωματώθηκε στο Τείχος του Βερολίνου.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Η βομβαρδισμένη εκκλησία: Ο ναός του Kaiser Wilhelm στην μεγάλη λεωφόρο Kudamm βομβαρδίστηκε το 1943 και παρέμεινε τρύπιος» αλλά πάντα εντυπωσιακός, για να υπενθυμίζει τα δεινά του πολέμου – οι ντόπιοι τον αποκαλούν «το κούφιο δόντι». Γύρω από τα ερείπια, χτίστηκε η «Νέα Εκκλησία», ένα σύμπλεγμα τεσσάρων κτιρίων με ενδιαφέρουσα μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Το Reichstag: Το γερμανικό Κοινοβούλιο είναι ο τόπος που γεννήθηκε η πρώτη γερμανική δημοκρατία, πυρπολήθηκε και υπέστη ζημιές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και σήμερα με την προσθήκη του φουτουριστικού διάφανου θόλου, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης – με φοβερή θέα στο ποτάμι από το μίνι-μουσείο που φιλοξενεί.

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος: Μια ανάσα από το Reichstag, ένα «δάσος» από ανισόπεδους κύβους μπετόν που συνθέτουν ένα συμβολικό κοιμητήριο-λαβύρινθο.

Το τείχος του Βερολίνου: Κομμάτια του θα βρείτε «διασκορπισμένα» σε όλη την πόλη, αλλά το πλέον κλασικό σημείο, με το μεγαλύτερο σωζόμενο κομμάτι του βρίσκεται στην East Side Gallery, εκεί όπου δεκάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ανέλαβαν να το «ντύσουν» με συμβολικά έργα τέχνης. Στην γειτονιά του Dahlem, ως μέρος του Συμμαχικού Μουσείου, θα βρείτε και το περίφημο Checkpoint Charlie, το πιο γνωστό πέρασμα του Τείχους που ένωνε το Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Την καθημερινότητα στην Ανατολική Γερμανία εκείνη την περίοδο, θα την κατανοήσετε πολύ καλύτερα μετά από μία επίσκεψη στο διαδραστικό Μουσείο DDR.

Reichstag dome - Berlin

Το Schloss Charlottenburg: Οι «Βερσαλλίες» του Βερολίνου βρίσκονται στα δυτικά της πόλης, και είναι στην ουσία ένα θερινό παλάτι, το μοναδικό εναπομείναν, και στην πλήρη αίγλη του, ανάκτορο του Βερολίνου. Οι κήποι του είναι αγαπημένο σημείο περιπάτων την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Schloss Charlottenburg - Berlin 21.04.2013

Σύγχρονη τέχνη: Το σύμπλεγμα γκαλερί Kulturforum στα νότια του πάρκου Tiergarten φιλοξενεί θησαυρούς της κλασικής μοντέρνας τέχνης – ξεχωρίζουν η Gemaldegalerie με αναγεννησιακά έργα και η Νέα Πινακοθήκη με έργα του 20ου αιώνα.

Πού να φάτε
Currywurst
Στο μικρό και φιλόξενο Papilles στην χιπ περιοχή μεταξύ Kreuzberg και Neukolln που σερβίρει εξαιρετικό κότσι και καλό κρασί (περί τα 20€ κατ’ άτομο). 
Στο Peperoncino στο Kreuzberg για ωραία ιταλική κουζίνα και μεσογειακά πιάτα – περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 
Στο Burgermeister στο κέντρο, για εξαιρετικά μπέργκερ με φόντο τα γερμανικά τρένα – περί τα 10€ το άτομο. 
Στον 6ο όροφο του KaDeWe, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Ευρώπης, που φιλοξενεί ένα τεράστιο café με εξαιρετικό μπουφέ, είτε για πρωινό, είτα για μεσημεριανό γεύμα – περί τα 10€. 
Στη Rotisserie Weingrun για γερμανική κουζίνα και μπάρμπεκιου που ετοιμάζεται στην ανοιχτή κουζίνα – περί τα 25€ κατ’ άτομο. 

Πού να μείνετε
Τα καταλύματα του κέντρου είναι ιδιαίτερα ακριβά, εφόσον δεν συμβιβάζεστε με hostel ή δωμάτια με κοινόχρηστο μπάνιο, που ξεκινούν από τα 30-40€ το δίκλινο. Η καλύτερη επιλογή είναι κάποιο δωμάτιο σε ξενοδοχείο των προαστίων γύρω από το κέντρο, που ξεκινούν από την ίδια τιμή, αλλά με ιδιωτικό μπάνιο και λίγες επιπλέον ανέσεις. Μερικές αξιοπρεπείς και οικονομικές επιλογές είναι:
Το EasyHotel του κέντρου, με τα ιδιαίτερα μικρά αλλά οικονομικά δίκλινα (41€ με ιδιωτικό μπάνιο). 
Το Grand City Berlin East με τα άνετα, μοντέρνα δωμάτια στο ανατολικό Βερολίνο (από 45€ το δίκλινο). 
Το Leonardo Hotel Sud στο Νότιο Βερολίνο, με τα άνετα δωμάτια στην περιοχή Rudow που διαθέτουν όλες τις ανέσεις (από 49€ το δίκλινο). 
Στο Alecsa με τα μικρά αλλά φιλόξενα δίκλινα στην περιοχή Charlottenburg, κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο και το κέντρο της πόλης (από 36€). 
Περισσότερες «σπιτικές» επιλογές στο κέντρο μπορείτε να βρείτε μέσω της πλατφόρμας του AirBnB

Πώς θα πάτε
Με τις καθημερινές απευθείας πτήσεις της Ryanair από Αθήνα, που ξεκινούν από τα 60€ μετ’ επιστροφής για τον Μάρτιο, με τις πτήσεις της Aegean – εντοπίσαμε πτήσεις για Σαββατοκύριακο στα 94€ μετ’ επιστροφής το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου, ή τις πτήσεις της Easyjet που επίσης ξεκινούν, τον Μάρτιο, από 60€ μετ’ επιστροφής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v