Τα καλύτερα της Βιέννης σε ένα Σαββατοκύριακο

Τα παλάτια, οι αυτοκρατορικές γειτονιές, τα μουσεία, οι πεζόδρομοι, τα γοτθικά μνημεία, τα πάρκα του Δούναβη και όλα τα «SOS» της Βιέννης σε ένα top 10.
Τα καλύτερα της Βιέννης σε ένα Σαββατοκύριακο
Παλάτια και πλακόστρωτα σοκάκια. Κλασική μουσική και βιεννέζικα café. Σοκολάτα και γοτθική αρχιτεκτονική. Τα φαντάσματα του Φρόιντ και οι όχθες του Δούναβη. Πόσα μπορεί να χωρέσει ένα μόλις Σαββατοκύριακο στην Βιέννη; Όλα τα παραπάνω, κι ακόμη περισσότερα, τα οποία συγκεντρώνουμε εδώ για να μη χάσετε το «ζουμί» της αυστριακής πρωτεύουσας, αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι γιατί ψηφίζεται κάθε χρόνο στις καλύτερες πόλεις του πλανήτη για να ζει κανείς.

Τα top 10 αξιοθέατα

*Η πλατεία του Αγίου Στεφάνου

Είναι η καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, με το επιβλητικό κωδωνοστάσιο και την παράξενη χρωματιστή οροφή, χάρη στα πλακίδια που συνέλεξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης όταν ο ναός κάηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτή την εκκλησία μεταξύ άλλων παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο Μότσαρτ. Το πιο εντυπωσιακό είναι η αντίθεση που δημιουργεί το γοτθικό μεγαθήριο με τους μοντέρνους γυάλινους πύργους της πλατείας. Σημειώστε ότι από την Stephansplatz ξεκινούν και οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί πεζόδρομοι της πόλης, οι Graben και Kartner Strasse, ιδανικοί για ψώνια ή για χάζι από τα αριστοκρατικά βιενέζικα café.

*Το Hofburg 

Πολλά είναι τα παλάτια της πόλης, αλλά το Αυτοκρατορικό Παλάτι στην καρδιά της Βιέννης είναι ένας από τους λόγους που η UNESCO χαρακτήρισε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Θα το βρείτε στην πλατεία Heldenplatz εκεί όπου έδρευαν οι Αψβούργοι. Για να δείτε το μεγαλείο και την αυτοκρατορική πολυτέλεια που κρύβεται στο εσωτερικό του θα χρειαστεί να πληρώσετε αντίτιμο 10,50€. Μπορείτε ωστόσο να περάσετε ελεύθερα στους κήπους του – στο πίσω μέρος κρύβεται ο Volksgarten, ένας κήπος με σπάνια είδη ρόδων, αριστοκρατικά σιντριβάνια, αγάλματα της (κοσμαγάπητης στην Αυστρία) πριγκίπισσας Σίσσυ και θερμοκήπια που φιλοξενούν χαριτωμένα café.

*Το Τετράγωνο των Μουσείων 

Στην ίδια περιοχή, στα όρια του ιστορικού κέντρου, οι στάβλοι των Αψβούργων έχουν μετατραπεί σε ένα πελώριο σύμπλεγμα μουσείων, το MuseumsQuartier, όπου ξεχωρίζουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MUMOK), το Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης (Kunsthalle), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής, το Leopold Museum (αφιερωμένο στα κινήματα του μοντερνισμού και του εξπρεσιονισμού), το παιδικό μουσείο ZOOM, θεατρικές σκηνές και το Quartier 21, αφιερωμένο στον πολιτισμό του 21ου αιώνα.

*Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 

Ακριβώς απέναντι από το Museumsquartier, στην πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας, βρίσκεται το πιο «πλούσιο» μουσείο της πόλης, το Kunsthistorisches Museum, που σε ένα υπέροχο κτίριο του 1891 φιλοξενεί διάσημα έργα ζωγράφων όπως ο Ραφαήλ, ο Βερμεέρ, ο Βελάσκες, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ, ο Ντίρερ, ο Τιτσιάνο και ο Τιντορέτο.

*To Schönbrunn 

Το πιο εντυπωσιακό παλάτι της πόλης δεν είναι άλλο από τα θερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας, που θεωρείται ισάξιο των Βερσαλλιών και διαθέτει αμέτρητες αίθουσες γεμάτες αυτοκρατορική αίγλη, αλλά και πανέμορφους κήπους, λαβυρίνθους, αρχαιοελληνικά σιντριβάνια και τον μεγάλο Ζωολογικό Κήπο της πόλης.

*Το Rathaus 

Το δημαρχείο της Βιέννης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, εντυπωσιάζει με το νέο-γοτθικό του αρχιτεκτονικό στιλ και διαθέτει μια τεράστια πλατεία στο πίσω μέρος του, όπου πάντα στήνεται κάποια γιορτή – από κινηματογραφικά φεστιβάλ, συναυλίες και παζάρια μέχρι την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Αγορά που θα πετύχετε αν επισκεφθείτε την πόλη αυτή την περίοδο.

*Η λεωφόρος Ringstrasse

Αυτή η μεγάλη λεωφόρος μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων κυκλώνει το ιστορικό κέντρο και φιλοξενεί στις «όχθες» της τα πιο μεγαλοπρεπή κτίρια-σύμβολα της Βιέννης. Χτισμένα στο β’ μισό του 19ου αιώνα από μεγάλους «μάστορες» της εποχής όπως ο Θεόφιλος Χάνσεν, εδώ δεσπόζουν το γοτθικό-φλαμανδικό κτίριο της αυστριακής Βουλής, το αναγεννησιακό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, τα Μουσεία Εφαρμοσμένης Τέχνης, Καλών Τεχνών και Φυσικής Ιστορίας, το Χρηματιστήριο, το νέο-μπαρόκ Burgtheater και φυσικά η πιο φημισμένη όπερα του κόσμου, η Κρατική Όπερα της Βιέννης που φροντίζει να θυμίζει ότι εδώ γεννήθηκαν και ανατράφηκαν μουσικά οι μεγαλύτεροι κλασικοί συνθέτες της Ιστορίας, όπως ο Beethoven, ο Haydn, ο Mozart, ο Schubert, ο Strauss και ο Brahms.

*Το Belvedere 

Άλλο ένα μπαρόκ παλάτι καλεί τους επισκέπτες της Βιέννης για μια βόλτα στα καταπράσινα προάστια, εκεί όπου περνούσαν τα καλοκαίρια τους κατά τον 18ο αιώνα οι αυτοκράτορες. Εδώ θα θαυμάσετε όχι μόνο τους περίτεχνους κήπους του ανακτόρου, αλλά και την μεγαλύτερη συλλογή έργων του Κλιμτ στην Αυστριακή Πινακοθήκη που φιλοξενείται στα κεντρικά του παλατιού.

*Το πάρκο Prater 

Πρόκειται για ένα μεγάλο πάρκο στα προάστια της Βιέννης, στο λεγόμενο «2ο διαμέρισμα», στις όχθες του Δούναβη. Εκεί θα βρείτε την περίφημη «Ρόδα της Βιέννης» για να ατενίσετε την πόλη από ψηλά, θεματικά πάρκα για τα παιδιά και πολλά εστιατόρια και café – σημειώστε πως οι εγκαταστάσεις του θεματικού πάρκου δεν λειτουργούν τον χειμώνα.

*Το γραφείο του Φρόιντ 

Το μέρος όπου ο Σίγκμουντ Φρόιντ υποδεχόταν τους ασθενείς του και στοίβαζε τα βιβλία του έχει μεταμορφωθεί σε μουσείο, όπου θα γνωρίσετε μέσα από εκθέματα, έπιπλα, μόνιμες συλλογές και εκθέσεις το έργο, τη ζωή και τις θεωρίες του πατέρα της ψυχανάλυσης, καθώς και να αγοράσετε βιβλία με τις ιδέες του.

Πού να φάτε 
Στο Inigo για βιεννέζικη και διεθνή κουζίνα σε πολύ λογικές τιμές – περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.
Στο Weinfach, για να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά και νόστιμο finger food σε καλές τιμές – υπολογίστε περί τα 15-20€. 
Στο Mini για υπέροχες σούπες και βιενέζικα σνίτσελ σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον «καλού εστιατορίου» - περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 
Στο Quell για υπέροχες τοπικές σπεσιαλιτέ, από σνίτσελ μέχρι gulasch και beisl, σε ένα εστιατόριο με ατμόσφαιρα ρουστίκ παμο, σε πολύ καλές τιμές – περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Πού να μείνετε
Οι πιο οικονομικές επιλογές βρίσκονται στα προάστια ή περιμετρικά του κέντρου – μερικές από τις πιο low budget και value for money επιλογές που εντοπίσαμε για τον Δεκέμβριο είναι οι εξής:
-Vienna Dream Apartments: Μοντέρνα διαμερίσματα κοντά στο Prater στις όχθες του Δούναβη με εξοπλισμένη κουζίνα, μπανιέρα και δωρεάν wifi – από 46,80€.
-Arion Cityhotel: Ευρύχωρα, φωτεινά δωμάτια στα καταπράσινα νότια βιεννέζικα προάστια, που περιλαμβάνουν μικρή κουζίνα – από 39€.
-Ramada Encore Vienna City Center: Μοντέρνα δωμάτια με ξύλινα πατώματα, κοντά στο κέντρο της πόλης – από 58,65€.
-Hotel Geblergasse: Απλά αλλά καθαρά δίκλινα δωμάτια σε μια ήσυχη γειτονιά κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα, με δωρεάν internet και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο – από 59€.

Πώς να πάτε
Με τις απευθείας πτήσεις της Austrian Airlines, που συνδέει την Αθήνα με τη Βιέννη από 145,46€ μετ’ επιστροφής και φόρων αυτόν τον Δεκέμβριο ή με τις απευθείας πτήσεις της Aegean, σε τιμές από 134,18€ μετ’ επιστροφής και φόρων για τον προσεχή Ιανουάριο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v