Δουβλίνο: Ιρλανδία για αρχάριους

Τα κάστρα, οι ιρλανδέζικες παμπ, οι ολοζώντανοι πεζόδρομοι, τα αξιοθέατα, οι βόλτες, η άφθονη μπύρα και όλα όσα πρέπει να δείτε και να ζήσετε στο Δουβλίνο.
Δουβλίνο: Ιρλανδία για αρχάριους
του Γιώργου Κόκουβα

Άνθρωποι που μιλούν γρήγορα, με παράξενη προφορά. Πινακίδες με πράσινα, καλλιγραφικά γράμματα μιας παράξενης, σχεδόν παραμυθένιας γλώσσας. Μπυραρίες σε ξύλινα υπόγεια όπου ποτήρια γεμίζουν, τσουγκρίζονται και αδειάζουν σε χρόνο dt. Είναι το Shire του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών σε αστική εκδοχή, και λέγεται Δουβλίνο.

Για την ακρίβεια, είναι μόνο ένα πρόσωπο του Δουβλίνου. Γιατί η ιρλανδική πρωτεύουσα έχει κι άλλες όψεις: Την street κουλτούρα της, που εμπεριέχει από street art αιχμής και μουσικούς δρόμου σε κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου, μέχρι ιδιαίτερο street food.

Ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στην καρδιά του Δουβλίνου, από την άλλη, το καθιστά μια ολοζώντανή φοιτητούπολη, με κόσμο να σουλατσάρει αδιάκοπα και φασαριόζικα πλάι στον ποταμό Liffey και στους πλακόστρωτους πεζοδρόμους, παρά το τσουχτερό κρύο του Βορρά.

Είναι τέλος, μια πόλη γεμάτη Ιστορία, αποτυπωμένη στις διάφορες γειτονιές της: Τα χνάρια των Βίκινκγς, τα μεσαιωνικά ερείπια της Dublinia, η γεωργιανή γοητεία του 19ου αιώνα θα σας καθοδηγήσουν στην πρώτη γνωριμία με μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έχει τους δικούς της φανατικούς «οπαδούς» στην ταξιδιωτική κοινότητα. Αυτούς που αγαπούν την μπύρα, τα ξενύχτια, τα ολιγοήμερα city breaks με «προσωπικότητα» και τις ανακαλύψεις παραγνωρισμένων προορισμών. 

 

Το Temple Bar

Ο ποταμός Liffey «σχίζει» την πόλη στα δύο, και το πιο «ζουμερό» κομμάτι φωλιάζει στη νότια όχθη. Στην καρδιά αυτού του τμήματος βρίσκεται η πλακόστρωτη γειτονιά του Temple Bar, η πιο τουριστική, η πιο ζωντανή, η πιο χαρακτηριστική περιοχή του κέντρου. Στους πεζοδρόμους της θα βρείτε δεκάδες pubs, μουσικούς να παίζουν με φόντο την εμπνευσμένη street art και τουριστικά μαγαζάκια, βιβλιοπωλεία και σινεμά. Από εδώ ξεκινούν και εδώ τελειώνουν (πολύ αργά το βράδυ) οι βόλτες στο Δουβλίνο.

Τα μνημεία του κέντρου

Μια ανάσα από το Temple bar (και σταθερά στα νότια του ποταμού) βρίσκεται το Κάστρο του Δουβλίνου. Λιγότερο επιβλητικό και παραμυθένιο από αυτά άλλων πόλεων της Ευρώπης, αλλά με το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πρωτεύουσας, το Κάστρο στέκει δίπλα στο δημαρχείο και αποτελεί πέρασμα κάθε φορά που κάνετε περιπάτους στο κέντρο - στο εσωτερικό του θα βρείτε μουσειακούς χώρους, café, κήπους και κυβερνητικά κτίρια. Λίγα βήματα προς τα δυτικά θα συναντήσετε τον επιβλητικό καθεδρικό του Χριστού, το παλαιότερο κτίριο της πόλης, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες εδώ και χίλια χρόνια. Εδώ τυχαίνει να βρίσκεται και η καρδιά του Μεσαιωνικού Δουβλίνου – θα το καταλάβετε μόλις περάσετε τα τείχη της Dublinia, ενός κέντρου ιστορικής κληρονομιάς όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με θέμα τους Βίκινγκ, την μεσαιωνική αγορά και την Ιστορία του ευρύτερου Δουβλίνου. Συνεχίστε τον περίπατο προς τα δυτικά (οι δρόμοι είναι άριστα σηματοδοτημένοι για να σας κατευθύνουν προς τα αξιοθέατα) και θα βρεθείτε μπροστά στον επικών διαστάσεων Μεσαιωνικό Καθεδρικό του St Patrick, που μετρά εννιακόσια χρόνια ζωής.

Εξερευνώντας το ανατολικό κέντρο

Αν από τη μία άκρη του Temple bar ξεκινούν να ξεφυτρώνουν κάστρα και ναοί, από την άλλη, την νοτιοανατολική, απλώνονται κήποι, μουσεία και πεζόδρομοι. Η αρχή αυτής της βόλτας είναι το Trinity College, ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, με τον καταπράσινο κήπο της πανεπιστημιούπολης να αποτελεί στην ουσία ένα δημόσιο πάρκο από το οποίο περνούν καθημερινά όλοι οι πεζοί που διασχίζουν το κέντρο. Περάστε από τα κτίρια αρχαιοελληνικού ρυθμού, κάντε μια στάση στην Science Gallery όπου οργανώνονται συνεχώς νέα events εκλαϊκευμένης επιστήμης και βρεθείτε στην πίσω έξοδο του πάρκου, εκεί όπου βρίσκονται μερικά από τα επιβλητικότερα κτίρια/ιδρύματα του Δουβλίνου. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Εθνικό Μουσείο (με τμήματα Αρχαιολογίας, Διακοσμητικών Τεχνών, Φυσικής Ιστορίας και Παράδοσης) η Εθνική Πινακοθήκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη και τα Κεντρικά της Ιρλανδικής Κυβέρνησης.

Οι αγορές του Δουβλίνου

Στα «πόδια» της πανεπιστημιούπολης ξεκινά ο μεγάλος εμπορικός πεζόδρομος της Grafton Street, όπου θα βρείτε δεκάδες εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και pubs. Για περισσότερο «ντόπιο» χρώμα, θα περάσετε στη βόρεια πλευρά του κέντρου, διασχίζοντας την γέφυρα O’Connell πάνω από το ποτάμι και συνεχίζοντας στην ομώνυμη λεωφόρο. Κάθετα σε αυτή, δρομάκια όπως η Abbey και η Henry street φιλοξενούν υπαίθριες λαϊκές αγορές και ethnic μαγαζάκια, που προτιμούν και οι ντόπιοι για τις πιο οικονομικές καθημερινές αγορές τους. Ακόμη περισσότερη οικονομία αλλά και καλτ ατμόσφαιρα «λαϊκού παζαριού» θα βρείτε και στο Liberty Market, στα δυτικά του κέντρου. Στεγασμένη σε ένα μεγάλο υπόστεγο σύστημα διαδρόμων, η αγορά του Liberty θα σας θυμίσει κάτι από τα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, ενώ στη γύρω ήσυχη περιοχή θα γνωριστείτε με τις αυθεντικές γειτονιές της πόλης, αυτές με τις παράξενες πόρτες, τα ιδιαίτερα χρώματα και τις κρυμμένες αυλές.

Στα πέριξ του κέντρου

Θα χρειαστεί να βγείτε ελαφρώς εκτός ιστορικού κέντρου για να βρείτε μερικά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Πρώτο και καλύτερο, το κέντρο επισκεπτών της Guinness. Εδώ θα ξεναγηθείτε στην πηγή της απόλαυσης για τους εκατομμύρια φίλους της περίφημης μαύρης μπύρας, με εγκαταστάσεις διαμορφωμένες σαν ένα γιγάντιο ποτήρι Guinness και ένα μπαρ για να την δοκιμάσετε ολόφρεσκη (είσοδος 18€).

Επόμενη στάση, το Ιρλανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του παλιού νοσοκομείου Kilmainham, σχεδιασμένο στα πρότυπα του παριζιάνικου Invalides. Εδώ θα βρείτε περιοδικές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης καθώς και ένα ήσυχο café. 

Τέλος, στα δυτικά προάστια βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Γηραιάς Ηπείρου, το Phoenix Park, που το περιβάλλουν τείχη μήκους 11 χιλιομέτρων. Εδώ στεγάζεται και ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης, δημοφιλέστατος στις τάξεις των ανήλικων επισκεπτών, καθώς και –ανάμεσα σε πολλά ακόμη δημόσια μνημεία – ο Παπικός Σταυρός, ενθύμιο της πρώτης επίσκεψης του Ποντίφικα, το 1979, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο Ιρλανδοί συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την υπαίθρια λειτουργία του. 

Πού να φάτε και να πιείτε 

Στο Queen of Tarts στο Temple Bar θα δοκιμάσετε σπιτικές τάρτες με γέμιση κρέατος και συνοδεία πουρέ και gravy, καθώς και ζεστές σούπες – περί τα 5-8€ κατ’ άτομο. 
Στο Leo Burdock θα απολαύσετε λαχταριστά fish’n’chips στην πιο παραδοσιακή εκδοχή του «βόρειου» street food (περί τα 10€ κατ’ άτομο).
Στο 101Talbot για μεσογειακή και μεσανατολίτικη κουζίνα σε arty περιβάλλον (περί τα 20€). 
Στο Pig’s Ear στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε μοντέρνες γεύσεις με δημιουργική κουζίνα, σε τιμές περί τα 25€ κατ’ άτομο. 
Στην μπυραρία του O’Flaherty θα βρείτε τύπικό ζεστό περιβάλλον ιρλανδέζικης μπυραρίας με live μουσική και beer garden, όπου θα δοκιμάσετε και εξαιρετικό lamb stew (περί τα 20€ κατ’ άτομο).
Στου O’Donoghues, την παμπ που φιλοξενεί κάθε βράδυ νέους μουσικούς – και από την οποία ξεκίνησαν πολλά συγκροτήματα της σύγχρονης ιρλανδικής σκηνής – θα απολαύσετε τα live με άφθονη μπύρα. Φυσικά, τα ξενύχτια στις παμπ του Δουβλίνου είναι μια ιεροτελεστία «υποχρεωτική» για κάθε επισκέπτη. Εξερευνήστε το κέντρο μέχρι να βρείτε τη δική σας αγαπημένη – δείτε περισσότερες επιλογές εδώ



Πού να μείνετε 
Στο Central Hotel σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα με άνετα δωμάτια, από 79€ για το δίκλινο ανά διανυκτέρευση. 
Στα μεγάλα, πολυτέλη δωμάτια του Ballsbridge στα νότια του κέντρου, από 85€.
Στα ευρύχωρα, κλασικά διακοσμημένα και με όλες τις ανέσεις δωμάτια του Clyde Court στην ίδια περιοχή  από 79€.
Στα άνετα, φιλόξενα δωμάτια του Grafton Guesthouse πολύ κοντά στο Temple bar, από 69€.

Πώς θα πάτε
Απευθείας σύνδεση Αθήνας-Δουβλίνου προς το παρόν δεν υπάρχει. Η Scandinavian Airlines μας συνδέει με ενδιάμεση στάση τη Στοκχόλμη από 220€ μετ’ επιστροφής. Η πιο οικονομική επιλογή είναι το ταξίδι μέσω Λονδίνου: Η Ryanair προσφέρει δρομολόγια Αθήνα-Λονδίνο από 66€ μετ’ επιστροφής, και από εκεί διαθέτει περίπου 8 δρομολόγια ανά ημέρα από κάθε λονδρέζικο αεροδρόμιο προς το Δουβλίνο σε τιμές από 54€ μετ’ επιστροφής (σύνολο 120€).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v