Road trips στην Ελλάδα: 4 εκδρομές για τον δρόμο

Από την Πελοπόννησο ως την Εγνατία και τα Τρίκαλα, μετράμε χιλιόμετρα και βάζουμε στον χάρτη τις τέσσερις καλύτερες διαδρομές για road trips α λα ελληνικά.
Road trips στην Ελλάδα: 4 εκδρομές για τον δρόμο
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να μας λείπουν οι ατέλειωτοι αυτοκινητόδρομοι του αμερικανικού νότου ή οι γερμανικοί autobahn (έχουμε πάντα την Εγνατία, για τους γκρινιάρηδες) αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε οι λάτρεις του είδους να απολαύσουμε τα road trip μας και εντός συνόρων. Άλλωστε, ό,τι στερούνται σε δρόμους ιδανικούς για πολύωρη οδήγηση, οι διαδρομές που ακολουθούν το αναπληρώνουν σε φαντασμαγορικά τοπία και τέλειες αφορμές για στάση κάθε λίγα χιλιόμετρα –πράγμα που εγγυάται ότι δεν θα κουραστούμε να οδηγούμε.

(*) Κάντε κλικ επάνω στο όνομα κάθε μέρους για να δείτε αναλυτικές ιδέες και προτάσεις για βόλτες, φαγητό και διαμονή εκεί.

Διαδρομή #1: Η Ορεινή Αρκαδία και τα χωριά του Λάδωνα

Διαδρομή που συνδυάζει μερικά από τα δημοφιλέστερα χωριά της Πελοποννήσου με κάποια εντελώς ανεξερεύνητα, κάνοντας την τέλεια αντίθεση σε μια κυκλική διαδρομή 150 περίπου χιλιομέτρων –ή περισσότερων, αναλόγως σε πόσες παρακάμψεις θα υποκύψετε.

Ξεκινώντας από το Λεβίδι, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Αρχαία Ολυμπία, και οδηγείτε την εντυπωσιακή διαδρομή με φόντο τις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου. Περνάτε από δύο από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, τη Βυτίνα και τα Λαγκάδια (αν ο χρόνος και οι αντοχές σας το επιτρέπουν κάνετε και μια μικρή παράκαμψη για να περάσετε από τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα) και καταλήγετε στην Αρχαία Ολυμπία.

Μετά την απαραίτητη στάση για sightseeing, παίρνετε τον δρόμο για Λάλα και περνώντας μέσα από το φαντασμαγορικό δρυοδάσος της Φολόης (φωτό, επάνω) καταλήγετε στα χωριά του Λάδωνα (Βυζίκι, Τρόπαια, Βάχλια, Δήμητρα, Κοντοβάζαινα, Βούτση). Επιστρέφετε, εν συνεχεία, μέσω της Δάφνης προς τη Βλαχέρνα και από εκεί πίσω στο Λεβίδι.

Διαδρομή #2: Τρίκαλα – Άρτα – Τζουμέρκα

Διαδρομή για… κάθε γούστο, αφού περιλαμβάνει και άνετες διαδρομές (στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα) και πολλές ενδιαφέρουσες παρακάμψεις, αλλά και αρκετή οδήγηση σε βουνίσιες φουρκέτες –για την οποία σας αποζημιώνουν τα υπέροχα ορεινά χωριά που κρύβονται πίσω τους.

Ξεκινάτε, λοιπόν, από τα Τρίκαλα και νωρίς-νωρίς στη διαδρομή καλείστε να πάρετε την δύσκολη απόφαση αν θα κάνετε την παράκαμψη (με τις απαραίτητες στάσεις) για Ελάτη και Περτούλι, ή θα διανύσετε… σερί τα 160 χιλιόμετρα μέχρι την Άρτα. Μετά την απαραίτητη στάση για φωτογραφίες στο περίφημο γεφύρι, ανηφορίζετε προς τα ειδυλλιακά Τζουμέρκα. Εδώ κρύβεται ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτού του road trip, και –αν θέλετε την γνώμη μας– η περιοχή στην οποία αξίζει να αφιερώσετε τις περισσότερες ημέρες, για να εξερευνήσετε ένα προς ένα τα κουκλίστικα χωριουδάκια, να οδηγήσετε τις καταπράσινες διαδρομές και να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στο rafting στα παγωμένα νερά του Καλαρρύτικου.
Διαβάστε περισσότερα - Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Διαδρομή #3: Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη – Πομακοχώρια

Το λέγαμε και σε προηγούμενο αφιέρωμα στα road trips εντός συνόρων, ότι η Εγνατία είναι πιθανότατα ο απολαυστικότερος των ελληνικών δρόμων για να οδηγείτε. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να τον αφήσουμε εκτός της λίστας μας ούτε αυτήν την φορά.

Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, περνάτε δίπλα από τις λίμνες της (Κορώνεια και Βόλβη) και οδηγείτε μέχρι την Καβάλα, όπου αξίζει να κάνετε την πρώτη μεγάλη στάση του ταξιδιού. Συνεχίζετε πάντα στην Εγνατία μέχρι την Ξάνθη (δεύτερη μεγάλη στάση) απ’ όπου αρχίζετε να ανηφορίζετε προς την Σταυρούπολη.

Εδώ, τόσο το ίδιο το χωριό όσο και τα Στενά του Νέστου στην… αυλή του διεκδικούν όσο περισσότερες μέρες μπορείτε να τους αφιερώσετε. Εν συνεχεία, θα ανηφορίσετε προς τα βουλγάρικα σύνορα, για να εξερευνήσετε τα σταματημένα στο χρόνο Πομακοχώρια –και να δοκιμάσετε το καλύτερο κεμπάπ εντός ελληνικών συνόρων, στο ταβερνάκι του Τζεμίλ στην Κοττάνη.

Διαδρομή #4: Στα παράλια της Ηπείρου

Μπορεί τα Ζαγοροχώρια της να διεκδικούν την μερίδα του λέοντος σε θέματα δημοσιότητας, όμως η Ήπειρος δεν τελειώνει πάνω από τα Γιάννενα –ούτε ξεκινάει εκεί. Για την ακρίβεια, μερικά από τα ωραιότερα μέρη κρύβονται στις παραλιακές διαδρομές της. Κι όσο κι αν η ιδανική εποχή για βουτιές στα Σύβοτα μοιάζει να έχει τελειώσει καθώς το ημερολόγιο δείχνει Σεπτέμβριο, τα παράλια της Ηπείρου κρύβουν κι άλλες πολλές ομορφιές.

Ξεκινάτε, λοιπόν, από την Πρέβεζα (φωτό, επάνω) στην οποία αξίζει να αφιερώσετε μια-δυο μέρες για να εξερευνήσετε το πανέμορφο ιστορικό της κέντρο, και από εκεί οδηγείτε με κατεύθυνση προς βορρά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, καθώς κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, ενώ οι ιστοριοδίφες θα χαρούν ιδιαίτερα με τις παρακάμψεις στην Αρχαία Νικόπολη και το εντυπωσιακό μουσείο της. Λίγο βορειότερα, στον Μεσοπόταμο, στρίβετε κι ακολουθείτε την πνιγμένη στο πράσινο διαδρομή ως τη Γλυκή, όπου βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα.

Εδώ θα αφήσετε για λίγο το αυτοκίνητο, καθότι οι διαδρομές στο ποτάμι και το μαγικό φαράγγι του γίνονται αποκλειστικά και μόνο με τα πόδια. Όταν χορτάσετε φύση, θα επιστρέψετε στον παραλιακό δρόμο και θα ανηφορίσετε λίγο ακόμα, μέχρι την πολύχρωμη Πάργα που είναι πολύ ομορφότερη χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v