Η Καβάλα στα καλύτερά της

Κάστρα με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου, αρχοντικά με ιστορία, αμφιθεατρικές βόλτες, φοινικόδεντρα και παραλίες σχεδόν μέσα στην πόλη. Να μερικοί λόγοι που κατατάσσουν την Καβάλα στις ομορφότερες «Ελληνίδες» και μας προκαλούν να την εξερευνήσουμε.
Η Καβάλα στα καλύτερά της
In2Καβάλα!
Ποια είναι τα δικά σας "καλύτερα" στην Καβάλα; Μοιραστείτε τα σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στην Καβάλα; Ποια είναι τα καινούργια στέκια της πόλης; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα; Τo in2life ψάχνει «μάτια» στην Καβάλα για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου 
εδώ και δικτυώσου.

του Γιώργου Κόκουβα

Αν μας έλεγαν να κατονομάσουμε χωρίς να το πολυσκεφτούμε τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, σίγουρα η Καβάλα θα έβρισκε μια αναπαυτική θέση ανάμεσα στις πρώτες μας λέξεις. Το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους, καθώς δύσκολα κάποιος μένει ασυγκίνητος μπροστά στις κοσμοπολίτικες αρετές της μακεδονικής πόλης με την αμφιθεατρική γοητεία και την θαλασσινή διάθεση.

Εκτός από τα γνωστά της αξιοθέατα και τις προφανείς της ομορφιές, η Καβάλα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στους –τυχερούς- μόνιμους κατοίκους της. Γι’ αυτό, εμείς επιχειρούμε μια πρώτη αναγνωριστική εξερεύνηση της γοητευτικής «Μακεδονίτισσας» και καλούμε τους… γνώστες της πόλης να συμμετέχουν στα επόμενα σχέδια μας για την Καβάλα (περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του δημοσιεύματος).

Μια πόλη… στο πιάτο

Από την πρώτη στιγμή στην Καβάλα, η ποικιλομορφία που πιάνει το βλέμμα κλέβει την παράσταση. Αμφιθεατρικά χτισμένη στην οροσειρά Σύμβολο, η πόλη απλώνει τις Καμάρες, το Κάστρο, τα άσπρα σπιτάκια, τα παλιά αρχοντικά και τις σύγχρονες πολυκατοικίες σε ένα τοπίο με φόντο το γαλάζιο του ουρανού, ενώ κάνοντας… μεταβολή, ένα άλλο γαλάζιο κυριαρχεί: Αυτό του Βόρειου Αιγαίου, μοιρασμένο γενναιόδωρα στο γραφικό λιμάνι και στις δροσερές παραλίες της περιοχής.

Ξεκινάμε από ψηλά, ανεβαίνοντας την Παλιά Πόλη, που ουσιαστικά διαχωρίζεται από την Νέα με τις περίφημες «Καμάρες», το παλιό υδραγωγείο δηλαδή που αποτελεί μνημείο του 15ου αιώνα. Προχωρώντας ανάμεσα στα στενά σοκάκια και στα παλιά αρχοντόσπιτα μαζεύουμε μνήμες από κάθε περίοδο της πλούσιας ιστορίας της Καβάλας. Από τα αρχαία χρόνια, όταν ακόμη η πόλη λεγόταν Νεάπολη και ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι στο οποίο έφτασε ο Απόστολος Παύλος, τα βυζαντινά χρόνια που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στα τείχη, και την νεότερη εποχή με πρωταγωνιστές τους καπνοπαραγωγούς και τα καράβια που καθοδηγούνταν από τον Φάρο της Παλιάς Πόλης είναι όλα αποτυπωμένα στα πλακόστρωτα της γοητευτικής συνοικίας.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Ιμαρέτ, ένα ισλαμικό κομψοτέχνημα του 19ου αιώνα χτισμένο από τον Μεχμέτ Αλή, λάτρη και ευεργέτη της πόλης. Στην όμορφη αυλή του μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή την έκθεση αιγυπτιακών αντικειμένων, προτού συνεχίσετε για το Κάστρο της Καβάλας. Δροσερός καφές στο Μπρίκι και δροσερή θέα από τις πολεμίστρες με θέα ολόκληρη την πόλη από ψηλά ανήκουν στα… SOS.

Παραθαλάσσιες βόλτες



Επιστρέφοντας στην καρδιά της Καβάλας, τα φοινικόδεντρα και οι όμορφες πλατείες οδηγούν τα βήματά μας προς τον παραλιακό δρόμο, τόπο καθημερινής συνάντησης για τους δρομείς κάθε ηλικίας. Λίγες εκατοντάδες μέτρα γαλάζιου πιο πέρα βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας, ο οποίος ενδείκνυται εκτός από τις θαλάσσιες δράσεις (ενημερωθείτε εδώ) και για ποτό ακριβώς πάνω από το κύμα, στο BarFly. Το παραθαλάσσιο πάρκο του Φαλήρου ενδείκνυται επίσης για καλοκαιρινούς περιπάτους, ενώ το βράδυ τα πνεύματα… ξυπνούν στο Aqua Bar, μέσα στο πάρκο. Τα νυχτοπερπατήματά σας οφείλουν να χαράξουν διαδρομή και μέσα από την πλατεία του Αγίου Νικολάου, περιοχή πολύ ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη για την νυχτερινή ζωή της πόλης.

Η φυσική «προίκα» της Καβάλας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τέσσερις παραλίες μέσα στα όριά της πόλης –και άλλες τόσες λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτή- κάτι που σπάνια συναντά κανείς σε αστική περιοχή. Το Παλιό με τα όμορφα σπιτάκια του συνδυάζει βουνό και αμμώδη παραλία, η κοντινή πλαζ της Καλαμίτσας δροσίζει τα καλοκαίρια τους Καβαλιώτες και τους φοιτητές, οι Αμμόλοφοι, η Ηρακλείτσα και η Πέραμος ενδείκνυνται για… γαλαζοπράσινες βουτιές, ενώ η παραλία του Μπάτη διαθέτει συγκρότημα-πολυχώρο για όλες τις καλοκαιρινές απαιτήσεις: από beach bar και φαγητό μέχρι διαμονή σε camping και sports club. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις παραλίες της Καβάλας εδώ

Πού θα φάτε

- Στο La Rocca (Δοϊράνης 48, τηλ: 2510 830850) θα απολαύσετε ιταλική κουζίνα σε έναν όμορφο χώρο με πινελιές φινέτσας σε μειωμένες τιμές (ισχύει προσφορά έκπτωσης 20% και μενού με κρασί που ξεκινά από τα 10 ευρώ κατ’ άτομο).
- Στα ουζερί των «Σφαγείων» (στο «Μικρό Λιμανάκι» στην πίσω πλευρά της πόλης) θα δοκιμάσετε νόστιμους ψαρομεζέδες και θα απολαύσετε ουζάκι, νομίζοντας πως βρίσκεστε σε νησιώτικη περαντζάδα. Πιάστε τραπέζι στην ταβέρνα «Μπαλαούρο» (Θάσου 19, τηλ: 2510 225222) όπου πρωταγωνιστούν οι θαλασσινές γεύσεις και το καλό ψάρι (15-20 ευρώ κατ’ άτομο).
- Στην ταβέρνα «Άμμος» (4ο χλμ Π. Εθνικής οδού Καβάλας-Θεσσαλονίκης, τηλ: 2510 245918) στο συγκρότημα του Μπάτη κοντά στην παραλία της Καλαμίτσας, όπου θα γευτείτε κρεατικά σχάρας αλλά και μαγειρευτά της κυρίας Νόπης, αστακομακαρονάδα με αστακό από το ενυδρείου του συγκροτήματος και θαλασσινά ημέρας (20-25 ευρώ κατ’ άτομο).
- Στην ψαροταβέρνα «Πάνος-Ζαφείρα» (Δημητρίου 20, πλατεία Καραολή, τηλ: 2510 227978) που λειτουργεί εδώ και 50 περίπου χρόνια στο λιμάνι και προσφέρει την σπεσιαλιτέ του, το μυδοπίλαφο σε ντόπιους και τουρίστες (15-20 ευρώ κατ’ άτομο).

Αποδράσεις με αφορμή… την Καβάλα

Η στρατηγική θέση της πόλης δεν έχει βοηθήσει μόνο τις εμπορικές της δραστηριότητές της, αλλά και τις δικές μας φυσιολατρικές δραστηριότητες. Στην θαλάσσια αγκαλιά της, η Καβάλα περικλείει την Θάσο, με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκά και έτσι επεκτείνει τις ομορφιές της στο βορειότερο νησί του Αιγαίου. Δείτε προτάσεις για την «αντι-star του Αιγαίου» σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά, ο Νέστος στήνει άλλο ένα γαλάζιο σύνορο για τον νομό της Καβάλας και καταλήγει στο μοναδικό του δαιδαλώδες δέλτα, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό για σπάνια πουλιά, άγρια πανίδα και φυσιολάτρες που θέλουν να απολαύσουν όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα (κανό, rafting, ιππασία κ.α.). Μάθετε περισσότερα εδώ

Πού θα μείνετε

Στο Iraklitsa Beach, για low budget καλοκαιρινή διαμονή κοντά στην παραλία της Ηρακλίτσας, το οποίο χρεώνει τα λιτά δίκλινα δωμάτιά του 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση (για κρατήσεις μέσω Booking).

Στα περιποιημένα δωμάτια του Oceanis στο κέντρο της Καβάλας, κοντά στην εμπορική περιοχή όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας, με τιμή που ξεκινά από τα 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. (για κρατήσεις μέσω Booking).

Στο τριών αστέρων Esperia, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, με τα ανακαινισμένα, σύγχρονα δωμάτια τα οποία στοιχίζουν 62 ευρώ ανά διανυκτέρευση (για κρατήσεις μέσω Booking) και σε προνομιακή περιοχή με θέα στην παραλία της Ραψάνης.

In2Καβάλα!
Ποια είναι τα δικά σας "καλύτερα" στην Καβάλα;
Μοιραστείτε τα σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στην Καβάλα; Ποια είναι τα καινούργια στέκια της πόλης; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα; Τo in2life ψάχνει «μάτια» στην Καβάλα για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου εδώ και δικτυώσου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v