Μαίναλο: Κορυφαία… Αρκαδία

Ακολουθούμε φιδογυριστά μονοπάτια στο φαράγγι του Λούσιου, σκαρφαλώνουμε πετρόχτιστα καλντερίμια σε αμφιθεατρικά χτισμένα χωριά, και πιάνουμε τραπεζάκι για ντόπιες σπεσιαλιτέ με θέα σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του δημοφιλέστερου βουνού της Αρκαδίας.
Μαίναλο: Κορυφαία… Αρκαδία
της Ηρώς Κουνάδη

Χωριά-σταρ, που πλημμυρίζουν κάθε Σαββατοκύριακο από κόσμο και ανεβάζουν τις τιμές με το που πιάσει να φθινοπωριάζει, και χωριά-ανακάλυψη, κρυμμένα από τα φώτα της δημοσιότητας που αρχίζουν να ακούγονται όταν αποκτήσουν τον πρώτο τους παραδοσιακό ξενώνα. Ειδυλλιακές διαδρομές σε ένα καταπράσινο φαράγγι, πολλές –μα πολλές– ευκαιρίες για extreme και λιγότερο extreme sports στη φύση, κι ένα χιονοδρομικό κέντρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαθήρια βόρεια της Αθήνας, εκτός ίσως από τις τσιμπημένες τιμές τους. Κι επίσης, Ιστορία που φτάνει για να κρατήσει τους λάτρεις ενθουσιασμένους για μέρες, τοπική κουζίνα ονειρεμένη και διαδρομές που μοιάζουν ειδικά φτιαγμένες για να γράφει το κοντέρ χιλιόμετρα. Δεν είναι να απορεί κανείς που το Μαίναλο παραμένει εδώ και δεκαετίες σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα αγαπημένα weekends των Αθηναίων.

Δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσει κανείς σε μια αντικειμενική λίστα όλα τα “best of” του ωραιότερου ίσως –και δημοφιλέστερου, σίγουρα– βουνού της Αρκαδίας. Γι’ αυτό κι εμείς, αυτή τη φορά, ξεκινάμε από τα μικρότερα χωριά, εκείνα που συνήθως περνούν κάτω από το ραντάρ των εκδρομέων, και αφήνουμε τις στάσεις στις σταθερές αξίες για το τέλος.

Η διακριτική γοητεία του ανεξερεύνητου Μαινάλου

Τα Μαγούλιανα: Το ψηλότερο χωριό του Μαινάλου, και υψηλότερο κατοικήσιμο χωριό ολόκληρης της Πελοποννήσου, τα Μαγούλιανα είναι σκαρφαλωμένα στο ιλιγγιώδες υψόμετρο των 1.356 μέτρων –εξ ου και τον χειμώνα ολόκληρο το χωριό είναι μονίμως καλυμμένο από την πάχνη των σύννεφων. Λίγα πέτρινα σπιτάκια με κατακόκκινα κεραμίδια, μια όμορφη εκκλησούλα στο κέντρο του χωριού και η πράσινη απεραντοσύνη του Μαινάλου που απλώνεται προς κάθε κατεύθυνση ως εκεί που φτάνει το μάτι συνθέτουν την εικόνα του χωριού. Στα highlights του, συγκαταλέγονται η ξακουστή ταβέρνα του Ιωσήφ, που σερβίρει ανυπέρβλητο κοκκινιστό αγριογούρουνο, εξαιρετικά ψητά και καλά μαγειρευτά, και το εντυπωσιακό Σανατόριο της Μάνας, λίγο έξω από το χωριό, που χτίστηκε τη δεκαετία του ’20 και εντυπωσιάζει ακόμα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Εδώ να μείνεις: Στα περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα των Φίλων (τηλ.: 6977826035)στην πλατεία του χωριού, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 50€ το δίκλινο. 

Διαβάστε περισσότερα για τα Μαγούλιανα εδώ.

Η Πιάνα: Μια πλακόστρωτη πλατεία με δύο αιωνόβια πλατάνια, πολλά γραφικά καλντερίμια και ένα υπέροχα «μουσικό» όνομα, δανεισμένο από τον θεό Πάνα που σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε εδώ. Το μικρό χωριουδάκι που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός αναπληρώνει ό,τι στερείται σε εντυπωσιακά αξιοθέατα με τις υπέροχες βόλτες στα δρομάκια του και στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα. Βάλτε στο πρόγραμμα οπωσδήποτε μια στάση στο προαύλιο της εκκλησίας του Άη-Γιώργη, για να θαυμάσετε τη φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας, στο ιστορικό Λιμποβίσι, το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

Εδώ να μείνεις: Στα γοητευτικά ρουστίκ δωμάτια του ξενώνα Παπανικόλα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 80€ για το δίκλινο δωμάτιο, ή από 95€ για το deluxe δίκλινο με τζάκι (και πρωινό, πάντα). Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Το Ψάρι: Αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων, σε μια πνιγμένη στο πράσινο πλαγιά του Μαινάλου, το Ψάρι άρχισε να συζητιέται ψιθυριστά, για να μην διαρεύσει το μυστικό και πλημμυρίσουν τα λιθόκτιστα δρομάκια του από ορδές τουριστών, πριν από λίγα χρόνια. Αφορμή για τις ψιθυριστές συζητήσεις υπήρξε το εστιατόριο «Οι Νοστιμιές των Γιαγιάδων», που άνοιξε τις πόρτες του στον Δημοτικό Πολυχώρο Αρκαδιανής, για να σερβίρει… αυτό που λέει το όνομά του: κοκκινιστές και στον φούρνο κότες αλανιάρες, ζαρζαβατικά από το μποστάνι και τηγανιτές πατάτες φρεσκοκομμένες και τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Κατά τα λοιπά, το Ψάρι είναι ένα κουκλίστικο χωριό… τσέπης, με πετρόχτιστα σπιτάκια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές και απαράμιλλη θέα στα ειδυλλιακά τοπία του Μαινάλου που απλώνονται γύρω του. 

Περισσότερες πληροφορίες για το Ψάρι θα βρείτε εδώ.

Αλωνίσταινα: Το δεύτερο ορεινότερο χωριό του Μαινάλου, η σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων Αλωνίσταινα, χωρίζεται στα δύο από ένα μικρό ποταμάκι που περνά στο κέντρο της. Τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια της με τις τοξωτές καμάρες της έχουν χαρίσει τον χαρακτηρισμό του διατηρητέου οικισμού, ενώ το όνομά της έχει έρθει στο προσκήνιο μόλις τα τελευταία χρόνια, καθώς μικροί, πολυτελείς παραδοσιακοί ξενώνες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα λιθόκτιστα δρομάκια της. Το ελατοδάσος του Μαινάλου ξεκινά από τα… πόδια του χωριού, και εκτείνεται σε χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Εδώ να μείνεις: Στα ρομαντικά δωμάτια του ξενοδοχείου Πλατανίτη, που στεγάζεται σε ένα πετρόχτιστο αρχοντικό του 1850. Οι τιμές κυμαίνονται στα 100€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Διαβάστε περισσότερα – Αλωνίσταινα: Ορεινή Αρκαδία... υπεράνω μόδας


Το Ελληνικό:
Πετρόχτιστα σπιτάκια στο χρώμα της ώχρας, με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, ξεπροβάλλουν μέσα από πυκνή βλάστηση. Το χωριουδάκι ανάμεσα στην Στεμνίτσα και την Καρύταινα με τους ωραιότατους ξενώνες που προσφέρουν την ιδανική εναλλακτική διαμονής αν θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη των πιο διάσημων χωριών, αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε την Αρχαία Γόρτυνα και, φυσικά, το φαράγγι του Λούσιου. Ακόμη, όμως, και αν δεν επιλέξετε να μείνετε εδώ, θα το εντάξετε αν μη τι άλλο για να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στα δύο ξακουστά ταβερνάκια του: κόκορα με χυλοπίτες και αρνάκι λαδορίγανη στου Ταλούμη, ντόπια κρέατα στη σχάρα και σπέσιαλ μαγειρευτά στου Γεωργαντά.

Εδώ να μείνεις: Στα βγαλμένα από κουκλόσπιτο δωμάτια του «πράσινου» Ξενώνα Γόρτυς, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 45€ το δίκλινο με πρωινό (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ) ή στα ρομαντικά δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα Ελαιών οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 58€ για το δίκλινο με πρωινό (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ)

Διαβάστε περισσότερα – Το Βαλτεσινίκο, τα Λαγκάδια, το Λεβίδι και η Κάψια στο παλαιότερο δημοσίευμα του in2life Ορεινή Αρκαδία: Μαίναλο(ν) revisited

Και οι σταθερές αξίες

Δημητσάνα: Εκείνη που σκέφτεται πρώτη ο περισσότερος κόσμος, όταν ακούει τις λέξεις Ορεινή Αρκαδία, είναι η αρχοντική Δημητσάνα, με τα λιθόκτιστα καλντερίμια της, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις ελατοσκέπαστες πλαγιές που την περιτριγυρίζουν, και το κελάρυσμα του Λούσιου, που συνοδεύει σαν μόνιμο soundtrack τις βόλτες μας στα ανηφορικά δρομάκια της. Τα highlights εδώ περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό –χαρά του παιδιού Μουσείο Υδροκίνησης, και το ταβερνάκι Δρυμώνας, που σερβίρει υπέροχα «μαμαδίσια» μαγειρευτά, με θέα στις καταπράσινες πλαγιές απέναντί του.

Εδώ να μείνεις: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του ρομαντικού Ξενώνα Έναστρον, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 90€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και τζάκι (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ) ή στα όμορφα, παραδοσιακά δωμάτια του Andrea Sofi Guesthouse, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 75€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ).

Διαβάστε περισσότερα – Δημητσάνα: (Π)λούσιες μαγικές εικόνες


Στεμνίτσα: Η έτερη… σταρ του Μαινάλου, η επίσης πετρόχτιστη και εξίσου αρχοντική Στεμνίτσα κλέβει τις καρδιές των επισκεπτών της με την μαγευτική ησυχία της, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πυργόσπιτα με τις καμάρες τους και τις απρόσμενες ανακαλύψεις που επιφυλάσσει σε κάθε γωνιά της –ένα λουλουδιασμένο μπαλκόνι εδώ, μια περιποιημένη αυλίτσα εκεί, μια περίτεχνη καμινάδα που αχνίζει παραπέρα. Μια απαραίτητη στάση στις βόλτες σας είναι η σχολή αργυροχρυσοχοΐας, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο αρχοντικό στο κέντρο του χωριού, και η οποία λειτουργεί ακόμα συνεχίζοντας την παράδοση της τοπικής τέχνης.

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα ρουστίκ δωμάτια του Ξενώνα Μπελαίικο, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό. Οι τιμές ξεκινούν από 75€ για το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Διαβάστε περισσότερα – Στεμνίτσα: Το πέτρινο στολίδι της Αρκαδίας


Βυτίνα: Τη δεκαετία του ’90 ερχόταν πρώτη και με διαφορά στις προτιμήσεις των Αθηναίων weekenders. Αυτό το «κύμα» της έκανε μια σχετική ζημιά, στερώντας της λίγη από την αυθεντική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα χωριά του Μαινάλου. Παρ’ όλα αυτά, η Βυτίνα παραμένει ιδανική βάση για να εξερευνήσετε όλα τα χωριά της Γορτυνίας, και αγαπημένο καταφύγιο των σκιέρ, λόγω της κοντινής της απόστασης από το χιονοδρομικό. Και σίγουρα διαθέτει τις όμορφες γωνιές της, όπως ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες, καθώς και μερικές εξαιρετικές διευθύνσεις για φαγητό. Σημειώστε τα Κόκκινα Πυθάρια για σπιτικά μαγειρευτά (must το αγριογούρουνο τηγανιά με ελιές) πλάι στο τζάκι, και την Κληματαριά για τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμάστε οπωσδήποτε αρνάκι στη χόβολη) και δυνατή σχάρα.

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Vytina Mountain View, ανάμεσα στη Βυτίνα και το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 80€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Και από δράση;

Στο φαράγγι του Λούσιου:
Η απόλυτη παιδική χαρά για κάθε λάτρη των σπορ, extreme ή όχι, το φαράγγι του Λούσιου προσφέρεται για… τα πάντα, από rafting και flying fox μέχρι πεζοπορίες, τοξοβολία και sightseeing. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την επτά χιλιομέτρων κατάβαση rafting (50€ το άτομο με την Trekking Hellas – περισσότερες πληροφορίες εδώ) και την πεζοπορική διαδρομή μέσα στο φαράγγι που ενώνει μεταξύ τους τα λαξευμένα στον βράχο μοναστήρια ΦιλοσόφουΤιμίου Προδρόμου και Καλαμίου και τα εικοσιπέντε περίπου ασκητήρια που περιβάλλουν τον Λούσιο.

Στο χιονοδρομικό: Όταν με το καλό ανοίξει, ήτοι σε μερικούς μήνες. Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου στην κορυφή Οστρακίνα είναι «πνιγμένο» στα έλατα, λειτουργεί από το 1965 και είναι ένα από τα κοντινότερα χιονοδρομικά στην Αθήνα, σε απόσταση μόλις 162 χιλιομέτρων. Τέσσερεις αναβατήρες αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν στις οκτώ, κλιμακούμενης δυσκολίας, πίστες του.

Στο χιονοδρομικό υπάρχουν εκπαιδευτές σκι και snowboard για όλα τα επίπεδα, snow park για παιδιά, snowboard park, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, τρία café bar, εστιατόριο και σαλέ που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα. Το ανακαινισμένο καταφύγιο του ΕΟΣ Τρίπολης στην περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι σαράντα άτομα. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Snowhawk Chalet, ένα snowbar δίπλα στην πίστα Ερατώ, σε υψόμετρο 1.600 μ., ανάμεσα σε συστάδες ελάτων. Η πανοραμική θέα θα σας αποζημιώσει. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 10€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v