Κυκλάδες με 20€ την ημέρα: Στοίχημα;

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σας ροκάνισαν το budget, κι έχετε μείνει με το αστρονομικό ποσό των 80€ για τέσσερις μέρες διακοπών, ένα βήμα πριν ακυρώσετε τα σχέδιά σας; Ψυχραιμία. Καλή θέληση και πίστη στον σκοπό να υπάρχουν, και όλα γίνονται.
Κυκλάδες με 20€ την ημέρα: Στοίχημα;
της Ηρώς Κουνάδη 

«Για να πας ένα Σαββατοκύριακο χρειάζεσαι 200€ το λιγότερο». Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που προσπάθησα να πείσω κάποιον ότι όχι, δεν χρειάζεσαι 200€ για ένα Σαββατοκύριακο, εκτός κι αν θέλεις να το περάσεις βουτηγμένος στη χλιδή γιατί θεωρείς ότι «αλλιώς δεν έχει νόημα», τώρα θα ήμουν πλούσια. Και όχι με την έννοια που δίνουν το Υπουργείο Οικονομικών και η ΔΟΥ της γειτονιάς μου στη λέξη πλούσια, κανονικά πλούσια.

Το πόσο ακριβές ή φτηνές μπορούν να βγουν οι διακοπές και τα Σαββατοκύριακά σου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εσένα: Από το τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις προκειμένου να πας διακοπές, από τον τρόπο ζωής σου και το κατά πόσο μπορείς εύκολα να τον απαρνηθείς για λίγο και, κυρίως, από το αν πηγαίνοντας διακοπές ξεχνάς τα πάντα και ξοδεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί «ε, μια φορά είμαστε διακοπές».

Οι Κυκλάδες, τις οποίες οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε στο μυαλό μας σαν έναν από τους ακριβότερους καλοκαιρινούς προορισμούς, δεν εξαιρούνται αυτού του κανόνα. Ίσα ίσα που (με την εξαίρεση ίσως της Μυκόνου) ήταν από τα πρώτα νησιά που έσπευσαν να προσθέσουν, δίπλα στα πεντάστερα resorts και τις πισίνες με τα Jacuzzi, οικονομικά rooms to let και φτηνά ταβερνάκια για να ανταποκριθούν στους χαλεπούς καιρούς.

Έστω, λοιπόν, ότι διαθέτετε ένα budget της τάξεως των 20€ την ημέρα (με ή χωρίς το ξενοδοχείο, αυτό θα το αναλύσουμε αμέσως παρακάτω). Αυτά τα 20€ είναι ό,τι περισσεύει από τα –πανάκριβα φέτος, ναι, το ξέρουμε– ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ήτοι, για τέσσερις μέρες διακοπών μπορείτε να διαθέσετε το αστρονομικό ποσό των 80€.

Υπάρχει τρόπος να περάσετε αυτές τις τέσσερις μέρες των διακοπών σας, ας πούμε, στην Ίο, τη Σαντορίνη ή την Αμοργό, χωρίς να αισθάνεστε ότι αναβιώνετε το κίνημα των hippies –ειδικά αν προλάβατε κιόλας να το ζήσετε; Αν βαριέστε να διαβάζετε όλο το κείμενο παρακάτω, η απάντηση είναι ναι, υπάρχει –όχι ένας, αλλά πολλοί. Αρκεί να είστε έτοιμοι να απαρνηθείτε τις πολυτέλειες που λέγαμε παραπάνω.

- Μην υποτιμάτε τα κάμπινγκ: Πολλά εξ αυτών είναι ωραιότατα οργανωμένα, εξαιρετικά καθαρά, και με την παρεΐστικη εκείνη ατμόσφαιρα που ευνοεί τις νέες γνωριμίες. Και βέβαια, η οικονομία που προσφέρουν δεν συγκρίνεται ούτε με το φθηνότερο room to let που θα μπορούσατε να βρείτε. Οι τιμές διαφέρουν από κάμπινγκ σε κάμπινγκ, και από νησί σε νησί, αλλά τα 8€ κατ’ άτομο την ημέρα είναι ένας ενδεικτικός μέσος όρος.



- Αν, τώρα, την πολυτέλεια του δωματίου στο οποίο μπορείς να σταθείς όρθιος δεν την απαρνείστε με τίποτα, φροντίστε να βρείτε το φθηνότερο δυνατό δωμάτιο –προφανώς, στην περίπτωση αυτή, τα 20€ την ημέρα θα είναι τα έξοδα κίνησης, χωρίς την διαμονή. Το Booking.com θα σας βοηθήσει πολύ στην αναζήτηση του φτηνότερου δωματίου, όπως και το να αφιχθείτε στο λιμάνι χωρίς κράτηση και να συγκρίνετε τις προσφορές των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων που έρχονται να υποδεχτούν τους νεοαφιχθέντες –αν και έτσι παίρνετε το ρίσκο του να μείνετε σε ένα δωμάτιο χωρίς να το έχετε πρώτα δει.

- Μην παραλείπετε το πρωινό, ειδικά αν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου. Όχι γιατί «αφού το πληρώσατε, μην πάει χαμένο», αλλά κυρίως γιατί είναι ένα πολύ βασικό γεύμα, το οποίο μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το απόγευμα –κι εδώ το κέρδος είναι διπλό: δεν εξοικονομείτε μόνο χρήματα, αλλά γλιτώνετε και από το δίλημμα να χάσετε τρεις ώρες βουτιών επειδή πεινάσατε στις 14.00, ή να συνεχίσετε να τσαλαβουτάτε πεινασμένοι. Ακόμη και αν το πρωινό σερβίρεται το βάρβαρο ωράριο 7.00-9.00, κι εσείς δεν είστε αυτό που θα λέγαμε πρωινοί τύποι, αξίζει τον κόπο να βάλετε ξυπνητήρι για να το προλάβετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κοιμηθείτε λίγο ακόμα μετά.

- Μην τρώτε κάθε μέρα έξω. Το ξέρουμε, οι ουζοποικιλίες δίπλα στην θάλασσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών μας διακοπών, αλλά τι προτιμάτε: να μην τις απολαμβάνετε κάθε μέρα, ή να μην τις απολαμβάνετε καθόλου; Άλλωστε, περιορίζοντάς τις στη μια φορά κάθε τρεις μέρες, τις εκτιμάτε –και τις απολαμβάνετε– περισσότερο.



- Μην παραγγέλνετε σα να έχετε να φάτε πέντε ημέρες, όταν τρώτε έξω. Σίγουρα, ο κατάλογος με τα δεκαεφτά διαφορετικά ορεκτικά είναι δελεαστικός, όπως και ο σερβιτόρος που ορκίζεται ότι πρέπει να δοκιμάσετε το χταποδάκι, τον αχινό και τα χτένια που έβγαλε σήμερα το καΐκι, αλλά -ειδικά αν είστε δύο άτομα- τα μισά εξ αυτών θα μείνουν επάνω στο τραπέζι, και θα κάνουν ευτυχισμένες τις γάτες της γειτονιάς όταν φύγετε. Αν αυτό που θέλετε είναι να κάνετε ευτυχισμένες τις γάτες της γειτονιάς, αγοράστε τους μια ωραιότατη κονσέρβα από το παρακείμενο σούπερ μάρκετ, και παραγγείλτε μια σαλάτα, ένα ορεκτικό και δύο κυρίως πιάτα για εσάς.

- Έχετε προσέξει ποτέ κάτι βιβλιαράκια που στέκονται και ξεφυλλίζουν έξω από εστιατόρια και ταβέρνες οι ηλιοκαμμένοι τουρίστες; Δεν το κάνουν για να επιβεβαιώσουν ότι το εστιατόριο στο οποίο ετοιμάζονται να μπουν σερβίρει mousaka και tzatziki αλλά για να τσεκάρουν τις τιμές. Η απαξιωτική γκριμάτσα και η σκέψη ότι «αυτοί είναι τσίπηδες, ενώ οι Έλληνες ξέρουμε να γλεντάμε τη ζωή» που μόλις κάνατε ανήκουν στα μακρινά 90s και μπορούν να επιστρέψουν εκεί άμεσα, ευχαριστούμε. Λέγαμε, λοιπόν, ότι επειδή το νεο-ταβερνάκι το οποίο απέξω φαίνεται όμορφο μπορεί μέσα να έχει τιμές φαρμακείου, θα κάνετε την καρδιά σας πέτρα και θα σταθείτε κι εσείς στην ουρά με τους ηλιοκαμένους τουρίστες για να ξεφυλίσσετε το βιβλιαράκι που ο ΕΟΤ υποχρεώνει (για κάποιο λόγο) όλες τις επιχειρήσεις να αναρτούν στην πόρτα τους. Αν τηλεμεταφερθήκατε μόλις από τα 90s, και δεν έχετε μάθει να διαβάζετε τιμές, δύο καλές ενδεικτικές είναι οι τιμές της χωριάτικης και των μαγειρευτών πιάτων, του κοκκινιστού ας πούμε: οτιδήποτε ξεπερνά τα 5€ (το πολύ 6€) στην πρώτη περίπτωση και τα 7€ (άντε, 8€) στη δεύτερη, φωνάζει «μεταβολή και στο επόμενο βιβλιαράκι, της διπλανής ταβέρνας».

- Εκμεταλλευτείτε το κουζινάκι του δωματίου που νοικιάσατε για να ετοιμάσετε κάτι πρόχειρο για γεύμα. Στηρίζετε την τοπική αγορά αγοράζοντας φρούτα, λαχανικά, ρύζι ή μακαρόνια από το τοπικό σούπερ μάρκετ, και κάνετε και σημαντική οικονομία. Την ημέρα που θα πάτε για ψώνια, θυμηθείτε επίσης τον καφέ και την ζάχαρη, για να εξοικονομήσετε από 3€ έως 15€, ανάλογα πόσους καφέδες την ημέρα πίνετε. Ειδικά αν το δωμάτιό σας έχει και μπαλκονάκι, δεν έχετε καμία δικαιολογία να χτυπάτε κάρτα στο παρακείμενο café τρεις φορές την ημέρα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το κάμπινγκ –πλέον όλα τα οργανωμένα διαθέτουν κουζίνες στις οποίες μπορείτε να μαγειρέψετε και να φτιάξετε τους καφέδες σας, και ψυγεία για να αποθηκεύσετε σωστά τις προμήθειές σας.



- Λίστας σούπερ μάρκετ συνέχεια: Αγοράστε εξάδες εμφιαλωμένων νερών σε κάθε επίσκεψή σας. Το νερό στα νησιά δεν πίνεται, οπότε δεν μπορείτε να γεμίζετε το μπουκάλι σας από την βρύση, αλλά από την άλλη αγοράζοντας ένα-ένα τα μπουκάλια κάθε φορά που βρίσκεστε καθ’ οδόν για την παραλία/ το δωμάτιο/ την απογευματινή σας βόλτα, πληρώνετε 0,70€ παραπάνω, τα οποία θα μπορούσατε να έχετε εξοικονομήσει. Αν σκεφτήκατε ότι το ποσό είναι μηδαμινό, δεν έχετε εξασκηθεί αρκετά στο να κάνετε οικονομία. Ποτέ δεν είναι αργά.

- Μην νοικιάζετε ξαπλώστρα στην παραλία. Αφενός επιβαρύνετε το budget σας με 3€-5€ την ημέρα επιπλέον, αφετέρου επιβαρύνετε το κάρμα σας στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας την εξάπλωση του πλαστικού που χαλάει το φυσικό τοπίο για όλους μας. Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε σκιά, μην υπολογίζετε στα δέντρα (στις Κυκλάδες είναι τόσο δυσεύρετα, που για να προλάβετε την σκιά τους τον Δεκαπενταύγουστο θα πρέπει να φτάσετε στην παραλία αξημέρωτα) αλλά επενδύστε σε μια ομπρέλα θαλάσσης. Ναι, είναι μπελάς για να την κουβαλήσετε, αλλά σας γλιτώνει από έξοδα και κακό κάρμα.

- Αν είχατε μπει ποτέ στον κόπο να τσεκάρετε την τιμή της βενζίνης στα νησιά, δεν θα σας φαινόταν καλή ιδέα να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Αν πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μεταφορικό μέσο, επειδή ας πούμε βρίσκεστε σε ένα νησί με ελλιπείς συνδέσεις λεωφορείων, σκεφτείτε την εναλλακτική του ποδηλάτου (οικονομία και γυμναστική, διπλό το όφελος) ή αν δεν αντέχετε τις ανηφόρες σε συνδυασμό με τους 40 βαθμούς υπό σκιάν, την εναλλακτική του scooter –το οποίο κοστίζει λιγότερο την ημέρα για να το νοικιάσετε και φυσικά καταναλώνει το ένα δέκατο της ποσότητας βενζίνης που απαιτεί το αυτοκίνητο.

- Κατά βάθος το ξέρετε, απλά η χαλαρή αίσθηση των διακοπών δε σας αφήνει να το παραδεχτείτε: τα μπαρ των νησιών είναι, στην πλειοψηφία τους, υπερτιμημένα. Όσο πιο γρήγορα συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι δεν διασκεδάζετε και τόσο στριμωγμένοι σε άβολα καναπεδάκια και πληρώνοντας 8€ το κάθε αμφιβόλου ποιότητας αλκοόλ, τόσο πιο σύντομα θα ανακαλύψετε την γοητεία του βραδινού μπάνιου, με τους ήχους των κυμάτων για soundtrack, τον γεμάτο αστέρια ουρανό για ντεκόρ, και τις μπύρες από το περίπτερο αντί για αμφιβόλου ποιότητας αλκοόλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v