Αεροπορικά εισιτήρια: Δώσε μου λιγάκι (ελληνικό) ουρανό

Πόσο κάνουν τα αυγουστιάτικα εισιτήρια για τα ελληνικά νησιά; Τι ώρες απογειώνονται τα αεροπλάνα; Και κατά πόσο συμφέρει τελικά το αεροπλάνο έναντι του πλοίου; Όσα πρέπει να ξέρετε, μέχρι να εφευρεθεί ο διακτινισμός.
Αεροπορικά εισιτήρια: Δώσε μου λιγάκι (ελληνικό) ουρανό
της Ηρώς Κουνάδη

«Σε πολλές περιπτώσεις, η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα από εκείνη του ακτοπλοϊκού» γράφαμε πριν από λίγες μέρες, γκρινιάζοντας για την κατάσταση της ελληνικής ακτοπλοΐας εν έτει 2012. Πόσο, όμως, συμφέρουσες αποδεικνύονται όντως οι τιμές των αεροπλάνων, και σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ισχύει αυτό; Βάλαμε στο μικροσκόπιο τιμές, ώρες, αποστάσεις και δρομολόγια ανά νησιωτικό γκρουπ και ιδού τα αποτελέσματα:

(*) Όλες οι τιμές, πλοίων και αεροπλάνων, έχουν υπολογιστεί με επιστροφή και όλους τους φόρους, για την δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Πετάμε για Κρήτη

- Η προσφορά της Aegean για Χανιά τρέχει ακόμα, με τις τιμές των εισιτηρίων να κυμαίνονται στα 100€ μετ’ επιστροφής και φόρων. Τρία δρομολόγια την ημέρα εκτελούνται προς και από το αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης, με τις χαμηλότερες τιμές να ισχύουν (προφανώς) για τις πολύ πρωινές πτήσεις. Ενδεικτικά, για τον Αύγουστο η καλύτερη τιμή που βρήκαμε ήταν στα 114€, με αναχώρηση από Αθήνα στις 5.40 το πρωί, και επιστροφή από τα Χανιά στις 7.00 το πρωί. Αν επιλέξετε τις απογευματινές πτήσεις (16.25 και 17.45 αντίστοιχα) για τις ίδιες ημερομηνίες η τιμή ανεβαίνει στα 172€.

- Για Χανιά πετά και η Olympic Air, με τιμές που ξεκινούν (για τον Αύγουστο, πάντα) από 167€ μετ’ επιστροφής και φόρων. Η διάρκεια της πτήσης είναι 50 λεπτά, ενώ και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας των τριών δρομολογίων την ημέρα. Η τιμή των 167€ ισχύει για αναχώρηση στις 7.00 το πρωί, και επιστροφή στις 21.00 το βράδυ.

- Τέλος, για Χανιά πετά και η Cyprus Airways, και αυτή με τρία δρομολόγια την ημέρα, και τιμές που ξεκινούν για τον Αύγουστο από τα 194€ μετ’ επιστροφής και φόρων.

- Η Aegean αναλαμβάνει να μας «πετάξει» και στο Ηράκλειο, με πέντε πτήσεις την ημέρα, και τιμές που ξεκινούν για τον Αύγουστο από 126€ για λιγότερο βάρβαρες ώρες: αναχώρηση από Αθήνα στις 19.45 και επιστροφή από το Ηράκλειο στις 18.15 ή στις 21.10.

- Η Olympic Air πετά επίσης πέντε φορές την ημέρα στο Ηράκλειο, με τις τιμές των εισιτηρίων να ξεκινούν από 125€ για τα πολύ πρωινά δρομολόγια (από Αθήνα 7.40 και από Ηράκλειο 6.00).

Αεροπλάνο vs. πλοίο: 114€ το φθηνότερο δυνατό αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή, 56€ το φθηνότερο δυνατό εισιτήριο πλοίου με επιστροφή (με την ΑΝΕΚ Lines για Χανιά). Το πλοίο, βέβαια, κάνει 7,5 ώρες να φτάσει στο λιμάνι, ενώ το αεροπλάνο σας «διακτινίζει» σε 50 λεπτά.

Με τα φτερά των Κυκλάδων

- Η Olympic Air πετά στη Σαντορίνη τρεις φορές τη μέρα. Η καλύτερη τιμή που βρήκαμε για τον Αύγουστο είναι 153€, για αναχώρηση από Αθήνα στις 5.30 το πρωί και επιστροφή από Σαντορίνη στις 19.05.

- Η προσφορά της Aegean για Σαντορίνη έχει σχεδόν εξαντληθεί. Ελάχιστες θέσεις παραμένουν διαθέσιμες για τον Αύγουστο στην τιμή των 155€ για αναχώρηση στις 5.30 το πρωί από Αθήνα και επιστροφή στις 21.15 από Σαντορίνη. Αν δεν τις προλάβετε, θα υπολογίσετε περί τα 170-180€.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Το φτηνότερο εισιτήριο πλοίου ανέρχεται στα 68,5€ (και διάρκεια ταξιδιού σχεδόν 9 ώρες) ενώ το φτηνότερο εισιτήριο ταχύπλοου βρίσκεται στα 112€, με τη διάρκεια ταξιδιού στις 4 ώρες κι ένα τέταρτο. Η διάρκεια της πτήσης δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά, με το φτηνότερο αεροπορικό στα 153€.

- Προτιμάτε Μύκονο; Η Aegean έχει να προτείνει τέσσερις πτήσεις την ημέρα, σε τιμές που ξεκινούν από 114€ αν αντέχετε το πρωινό ξύπνημα για να προλάβετε την πτήση των 5.50. Διαφορετικά, για να φύγετε στις 15.00 το μεσημέρι, θα υπολογίσετε 155€. Στα ίδια μήκη κύματος κινείται και η Olympic Air, με 153€ για τις περισσότερες πτήσεις.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: 114€ το φτηνότερο αεροπορικό εισιτήριο για Μύκονο, με την διάρκεια ταξιδιού στα 35 λεπτά. Στα 68€ το φτηνότερο εισιτήριο συμβατικού πλοίου (που φτάνει στο λιμάνι σε 5,5 ώρες) και 105,80€ το φτηνότερο εισιτήριο ταχύπλοου (διάρκεια ταξιδιού 3,5 ώρες).

- Η Olympic Air πετά για Μήλο αρκετές φορές την εβδομάδα (ναι, κι όμως, η Μήλος θεωρείται άγονη γραμμή) αν και η διαθεσιμότητα για τον Αύγουστο είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι τυχεροί που θα βρουν εισιτήρια σε ημερομηνίες που να τους βολεύουν, θα τα πληρώσουν 121€ (για μάλλον άβολες ώρες, ήτοι 6.15 από Αθήνα και 7.15 από Μήλο).

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Το φτηνότερο εισιτήριο συμβατικού πλοίου κοστίζει 66€, με τη διάρκεια του ταξιδιού να ανέρχεται σε 7 περίπου ώρες. Αν προτιμήσετε ταχύπλοο, θα πληρώσετε το λιγότερο 106€ για να φτάσετε σε 2,5 ώρες. Η διάρκεια του ταξιδιού με αεροπλάνο (κόστος 121€, θυμίζουμε) είναι 45 λεπτά.

Δώδεκα νησιά σε δώδεκα μέρες

- Στη Ρόδο σε μια ωρίτσα, τρεις φορές την ημέρα, μας πετά η Aegean, σε τιμές που ξεκινούν από 154€ για τα γνωστά αξημέρωτα δρομολόγια (5.20 από Αθήνα, 6.50 από Ρόδο) και από 185 για τα πιο νορμάλ, βραδινά. Πρωινές πτήσεις σε ώρες που οι βρικόλακες έχουν πάει για ύπνο (ήτοι, 9.55 και 11.30) εκτελεί η Olympic Air, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 195€.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Αν και δυσκολευόμαστε να φανταστούμε κάποιον που να αντέχει τις 29 ώρες (!) του ταξιδιού με πλοίο, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η τιμή του είναι στα 86€. Η πιο νορμάλ λύση των 14 ωρών και 45 λεπτών της Blue Star τιμάται στα 119€.

- Η Aegean πετά στην Κω δύο φορές την ημέρα (αξημέρωτα και μεσημέρι) σε τιμές που κυμαίνονται από 169€ έως 185€ ανάλογα την ώρα. Η Olympic Air έχει, και σε αυτήν την περίπτωση, πιο βολικές ώρες και αντίστοιχες τιμές: στα 181€.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Το φτηνότερο εισιτήριο για Κω ανέρχεται στα 102€ για ταξίδι διάρκειας 11,5 ωρών. Η διάρκεια της πτήσης είναι κάτι λιγότερο από μία ώρα.

- Την Αθήνα με την άγονη γραμμή της Καλύμνου συνδέει η Olympic Air, με λίγες πτήσεις την εβδομάδα, περιορισμένες διαθεσιμότητες και τσιμπημένες τιμές. Το φτηνότερο εισιτήριο που βρήκαμε για Αύγουστο κοστίζει 180€. Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι η πτήση διαρκεί μόνο μία ώρα.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: 97€ (μετ’ επιστροφής πάντα) θα δώσετε για το ταξίδι σας με τον Διαγόρα της Blue Star, το οποίο θα διαρκέσει 12 ώρες και 10 λεπτά.

Βόρειό μου Αιγαίο

- Πηγαίνετε Σάμο; Η οικονομικότερη επιλογή σας είναι –παραδόξως– η Cyprus Airways, η οποία συνδέει την Αθήνα με τη Σάμο τρεις φορές την ημέρα. Η καλύτερη τιμή που βρήκαμε για Αύγουστο ήταν τα ομολογουμένως πολλά 215€. Η άλλη σας επιλογή είναι η Olympic Air, με χαμηλότερη τιμή στα 230€.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Το φτηνότερο εισιτήριο πλοίου θα σας κοστίσει 52€, για 12 ώρες ταξιδιού. Δυστυχώς, δεν έχετε επιλογή ταχύπλοου: η ακριβότερη εναλλακτική των 64€ σας γλιτώνει κάτι λιγότερο από δύο ώρες ταξιδιού.

- Η Aegean πηγαίνει Μυτιλήνη δύο φορές την ημέρα (σε νορμάλ ώρες, 8.00 το πρωί και 20.50 το βράδυ από Αθήνα, και 9.20 το πρωί και 22.10 το βράδυ από Μυτιλήνη) σε τιμές που ξεκινούν από 169€. Αντίστοιχα καλές είναι και οι ώρες της Olympic Air, το εισιτήριο της οποίας θα σας κοστίσει περί τα 180€. Η διάρκεια της πτήσης δεν ξεπερνά τα πενήντα λεπτά.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Στα 82€ βρίσκεται το φτηνότερο εισιτήριο πλοίου, με το ταξίδι να διαρκεί 8 ώρες και 40 λεπτά.

- Τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα εκτελεί η Olympic Air για την «άγονη γραμμή» της Ικαρίας, με την πάγια τιμή στα 146€ και τη διάρκεια της πτήσης στα 50 λεπτά.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: 46€ θα σας κοστίσει το φτηνότερο εισιτήριο πλοίου, για ταξίδι 10 ωρών. Εναλλακτικά, πληρώνετε 60€ και γλιτώνετε δύο ώρες.

Ιόνιο φορέβα

Στο Ιόνιο οι συγκρίσεις δυσκολεύουν, καθώς το συνολικό κόστος αυξομειώνεται, ανάλογα το πόσο καίει το αυτοκίνητό σας, πώς οδηγείτε και πόσες ώρες θα κάνετε για να φτάσετε στην Πάτρα, την Κυλλήνη ή την Ηγουμενίτσα και να πάρετε από εκεί το πλοίο. Οπότε, εμείς σας δίνουμε τις τιμές πλοίων και αεροπλάνων, κι εσείς υπολογίζετε τα έξτρα βενζίνης και διοδίων.

- Στην Κέρκυρα πετάει δύο φορές την ημέρα η Aegean (στις ώρες χαρά του ξενύχτη 10.50 και 18.30 από Αθήνα, 12.20 και 20.00 από Κέρκυρα) με τις τιμές να κυμαίνονται στα 154€. Αντίστοιχες και οι ώρες και οι τιμές της Olympic Air, στα 167€.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Από την Πάτρα, το φτηνότερο εισιτήριο κοστίζει 64€ (με επιστροφή πάντα) και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 7 ώρες. Από την Ηγουμενίτσα, θα υπολογίσετε περί τα 10€ για μιάμιση ώρα ταξιδιού.

- Άγονη γραμμή θεωρείται (εδώ γελάμε) και η Ζάκυνθος, οπότε η fixed τιμή της Olympic Air είναι 151,64€, η διάρκεια της πτήσης κάτι λιγότερο από μία ώρα και τα δρομολόγια πέντε την εβδομάδα.

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Όλα τα πλοία φεύγουν από την Κυλλήνη, κοστίζουν 16€ μετ’ επιστροφής, και περνούν απέναντι σε μία ώρα.

- Για Κεφαλονιά τις καλύτερες τιμές τις έχει η Cyprus Airways, στα 180€ (αν και η ώρα αναχώρησης είναι η δύσκολη ώρα των 5.40, στην επιστροφή η παρτίδα σώζεται με πτήση στις 20.35). Αν τώρα επιλέξετε την Olympic Air θα υπολογίσετε 270€ και ώρες δύσκολες (5.40 η αναχώρηση, 7.05 η επιστροφή).

Αεροπλάνο vs. πλοίο: Από την Πάτρα, το εισιτήριο κοστίζει 36,40€ με επιστροφή, και το ταξίδι διαρκεί δύο ώρες και 45 λεπτά. Από την Κυλλήνη, το εισιτήριο κοστίζει 19,80€ μετ’ επιστροφής και το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v