Ακριβό μου Αιγαίο: Φτηνά δωμάτια υπάρχουν;

Μύκονος, Πάτμος, Σαντορίνη. Ψάχνουμε φτηνά δωμάτια στα τρία ακριβότερα νησιά του Αιγαίου, και εκπλησσόμαστε… άλλοτε ευχάριστα, κι άλλοτε δυσάρεστα.
Ακριβό μου Αιγαίο: Φτηνά δωμάτια υπάρχουν;
της Ηρώς Κουνάδη

«Εκατό ευρώ το δίκλινο, χωρίς θέα και χωρίς πρωινό; Αλήθεια, τώρα;». Ειλικρινής απορία. Χωρίς ψήγματα ειρωνείας. Δεν μπορεί η κρίση να έχει αγγίξει μόνο την Αθήνα. Έστω από την τηλεόραση, κάτι θα έχετε ακούσει –σκέφτομαι, δεν το λέω. «Ε, ναι, αλλά θα είστε στο κέντρο της Μυ-κό-νου». Έτσι, συλλαβιστά, σαν να μιλάει σε καθυστερημένο –ή σαν να τσεκάρει ότι ξέρω πού απευθύνομαι; Δώδεκα τηλεφωνήματα αργότερα, αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι η εξαίρεση μάλλον είμαι εγώ. Όλοι μου ανακοινώνουν περιχαρείς τις ίδιες πάνω-κάτω τιμές, και μικρές έως ελάχιστες διαθεσιμότητες. Αν η κρίση μας είχε χτυπήσει την πόρτα προχτές, κάπως θα εξηγούταν. Τώρα, όμως;

Τώρα που η κρίση έχει γραφτεί τόσα εκατομμύρια φορές που πλέον αναφέρεται σπάνια (μπορείς απλά να πεις «τέτοιους καιρούς» ή «φέτος» κι αυτό να αρκεί) δεν είναι παράξενο να υπάρχουν ακόμα νησιά ακριβά; Τέσσερα χρόνια πριν, όταν η Lehman Brothers βούλιαζε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, είχαμε μεταφράσει ένα δημοσίευμα του αμερικανικού AskMen για «τα καλά της οικονομικής κρίσης» που έλεγε ότι, ως φυσικό επακόλουθο, οι τιμές των ταξιδιών θα πέσουν. Τέσσερα χρόνια μετά, γιατί τα Σαββατοκύριακα με θέα στην Καλντέρα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί ως βασικό και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα;

Απαντήσεις, προφανώς, δεν έχουμε. Έχουμε, όμως, λύσεις (και διευθύνσεις και τηλέφωνα) όχι γιατί πρέπει, σε «τέτοιους καιρούς», να πάτε διακοπές στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη –αλλά γιατί πρέπει αν θέλετε να μπορείτε να το κάνετε, χωρίς να χρειάζεστε εκατό ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο χωρίς θέα και χωρίς πρωινό.

Στη Σαντορίνη…

Τα λέγαμε και πέρυσι, και πρόπερσι. Αν συμβιβάζεστε και με κάτι λιγότερο από την θέα της Καλντέρας από το μαξιλάρι σας (με την θέα της Καλντέρας από ένα café, ας πούμε) η Σαντορίνη είναι ίσως το «δημοκρατικότερο» των ακριβών νησιών, κι έχει κάτι για όλους. Μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές για φαγητό low budget θα βρείτε εδώ, ενώ για την διαμονή σας φέτος ξεχωρίσαμε τα εξής:

Dream Villa, Ακρωτήρι: Σε απόσταση αναπνοής από την Κόκκινη Παραλία, και πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο που ξανάνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του, το Dream Villa είναι αυθεντικά κυκλαδίτικο, με ζωγραφιστά τραπεζάκια και ασβεστωμένες, ολάνθιστες αυλές. Κάθε δωμάτιο διαθέτει μπαλκονάκι, ενώ κάποια από αυτά αγναντεύουν τη θάλασσα. Οι τιμές για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούλιο δεν ξεπερνούν τα 45€ και τον Αύγουστο τα 55€. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ

Galini Oia Pansion, Οία: Πιθανότατα ό,τι οικονομικότερο θα βρείτε στην Οία. Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με μπαλκονάκια, δωρεάν wi-fi και επίσης δωρεάν χρήση της διπλανής πισίνας. Είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας αν συμβιβάζεστε με ένα λιγότερο εντυπωσιακό δωμάτιο, προκειμένου να μείνετε στην Οία. Τιμές από 42€ για το δίκλινο τον Ιούλιο, 56€ τον Αύγουστο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Αγία Ειρήνη, Ημεροβίγλι: Θα βάζαμε στοίχημα ότι η φράση «οικονομικό δωμάτιο στο Ημεροβίγλι» είναι σχήμα οξύμωρο –μέχρι που ανακαλύψαμε την Αγία Ειρήνη, και αλλάξαμε γνώμη: Και μεγάλη πισίνα με υπέροχη θέα στη θάλασσα, και όμορφα δωμάτια με ιδιωτικό μπαλκονάκι, και μόλις 49€ για το δίκλινο τον Ιούλιο. Και τα σχόλια στο Booking είναι μόνο θετικά. Τον Αύγουστο η τιμή ανεβαίνει στα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο, αλλά και πάλι παραμένει εξαιρετική. Ημεροβίγλι, είπαμε. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Caldera Romantica, Ακρωτήρι: Για τους ρομαντικούς της Σαντορίνης (την πλειοψηφία, δηλαδή) που ονειρεύονται ατμοσφαιρικά δωμάτια, μεγάλες πισίνες, και μπαλκονάκια με θέα στην Καλντέρα ή την πισίνα. Δωρεάν wi-fi περιλαμβάνεται στις παροχές. Οι τιμές ξεκινούν από 45€ για το δίκλινο τον Ιούλιο, και φτάνουν τα 65€ τον Αύγουστο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ

Rapsody Traditional Apartments, Ημεροβίγλι: Άλλη μία απόδειξη ότι το Ημεροβίγλι δεν υπάρχει αποκλειστικά για να στεγάζει σουίτες των χιλίων ευρώ: Το Rapsody είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην καρδιά ενός όμορφου αμπελώνα, με μεγάλες βεράντες που αγναντεύουν την Καλντέρα, κυκλαδίτικη διακόσμηση και παροχές που περιλαμβάνουν κουζινάκι και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές ξεκινούν από 45€ για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο, και φτάνουν τα 75€ τον Αύγουστο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Και από κάμπινγκ; Το Santorini Camping βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Φηρά, και είναι καλά οργανωμένο, με πισίνα, internet room, πλυντήρια και άλλες παροχές που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Οι τιμές την high season ανέρχονται στα 12,5€ το άτομο, ενώ δεν υπάρχει χρέωση για την σκηνή.

Στη Μύκονο…

Η Μύκονος, τώρα, είναι άλλη ιστορία. Σε αντίθεση με τη Σαντορίνη, που πλάι στις σουίτες των 1.000€ έχει και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των 40€, το «νησί των Ανέμων» δεν πέφτει με τίποτα –κι όταν λέμε με τίποτα, εννοούμε ούτε με πολλές δεκάδες τηλεφωνήματα, ούτε με μεσολάβηση «γνωριμιών»– κάτω από 75€, κι αυτά σε ελάχιστες περιπτώσεις και, εννοείται, στην πίσω πλευρά του νησιού (για τη Χώρα ούτε λόγος). Οι οικονομικότερες, λοιπόν, επιλογές σας είναι οι εξής:

Earth and Sea, στο Καλό Λιβάδι: Διαμορφωμένο σαν παραδοσιακό κυκλαδίτικο χωριουδάκι, προσφέρει χαριτωμένα δωμάτια στις παροχές των οποίων περιλαμβάνονται κουζινάκι και τηλεοράσεις plasma. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό θα σας κοστίσει τον Ιούλιο 80€ και τον Αύγουστο 100€. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

Mykonian Studios, στην Άνω Μερά: Στούντιο με κουζινάκι και βεράντες που βλέπουν στον πολύχρωμο κήπο, δωρεάν wi-fi και όμορφη, minimal διακόσμηση. Το δίκλινο δωμάτιο θα σας κοστίσει τον Ιούλιο 80€ και τον Αύγουστο 120€. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

Ftelia Bay, στη Φτελιά: Μεγάλη πισίνα, ενδιαφέρουσα minimal διακόσμηση με funky λεπτομέρειες στα δωμάτια, μπαλκόνια που αγναντεύουν την θάλασσα ή το βουνό και κουζινάκια για έξτρα οικονομία. Στις παροχές περιλαμβάνονται επίσης LCD τηλεοράσεις. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό τον Ιούλιο κοστίζει 80€ και τον Αύγουστο 120€. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

Lithos by Spyros & Flora, στον Άγιο Ιωάννη: Μόλις εκατό μέτρα από την παραλία του Αγίου Ιωάννη, με όμορφη πισίνα που αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα, προσφέρει λιτά αλλά περιποιημένα στούντιο, με δορυφορική τηλεόραση, κουζινάκι και δωρεάν wi-fi. Το δίκλινο τον Ιούλιο κοστίζει 76,50€ και τον Αύγουστο 100€. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

Και από κάμπινγκ; Το Mykonos Camping βρίσκεται στην παραλία της Παράγκας, είναι σούπερ οργανωμένο, με πισίνα, pool bar, πρόσβαση στο internet και άλλα πολλά (τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ). Οι τιμές την high season ανέρχονται στα 10€ το άτομο, συν 10€ για τη μεγάλη σκηνή.

Στην Πάτμο…

Κέρδισε την φήμη της ως ακριβό νησί χάρη στην Χώρα της –που παραμένει όντως ακριβή– πήρε την εκδίκησή της με τις οικονομικές προτάσεις που συγκεντρώνονται γύρω από το λιμάνι, τη Σκάλα. Μερικές ενδεικτικές, οικονομικές επιλογές για τους αναχωρητές της Πάτμου.

Sea View Apartments by Susi & Sofia, στη Σκάλα: Μεγάλα, φωτεινά και όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με παροχές που περιλαμβάνουν πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι, δορυφορική τηλεόραση και μπαλκονάκι με θέα στη θάλασσα. Το δίκλινο τον Ιούλιο κοστίζει 50€ και τον Αύγουστο 80€. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Nicolas Studios, στη Σκάλα: Λιτά πλην περιποιημένα δωμάτια, μπαλκονάκια με θέα στον κήπο ή τη θάλασσα, δωρεάν wi-fi, δορυφορικές τηλεοράσεις και έξτρα φιλόξενοι ιδιοκτήτες που μαζεύουν… δεκάρια στο Booking, είναι τα δυνατά σημεία μιας από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στο νησί. Το δίκλινο τον Ιούλιο κοστίζει 40€, τον Αύγουστο 70€. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

El Greco Studios, στη Σκάλα: Ίσως η οικονομικότερη επιλογή διαμονής σε ολόκληρο το νησί, το El Greco στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 15ου αιώνα και προσφέρει λιτά από άποψη διακόσμησης δωμάτια, με εντυπωσιακές παροχές: δορυφορική τηλεόραση και DVD player, κουζινάκι και πλυντήριο ρούχων! Το δίκλινο τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο κοστίζει 40€. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

Βυζάντιο, στη Σκάλα: Δυο βήματα από το λιμάνι, προσφέρει παραδοσιακά διακοσμημένα –αν και αρκετά μικρά– δωμάτια με LCD τηλεόραση και ψυγειάκι. Η ταράτσα, όπου σερβίρεται το πρωινό, απολαμβάνει πανοραμική θέα στο λιμάνι και τη γύρω περιοχή. Το δίκλινο με πρωινό κοστίζει τον Ιούλιο 35€ και τον Αύγουστο 70€. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Και από κάμπινγκ; Το μοναδικό κάμπινγκ του νησιού βρίσκεται στην παραλία Μελόι, λέγεται Στέφανος και είναι αρκετά καλά εξοπλισμένο, με άφθονη σκιά από τις καλαμωτές που χωρίζουν μεταξύ τους τις σκηνές. Για δύο άτομα και μικρή σκηνή τον Αύγουστο, θα υπολογίσετε 18€. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στο 22470 31821, ή στο 6945067206.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v