Διακοπές 2012: Θα πάμε, ρε!

Στη λογική του «δεν έχω λεφτά, δεν πάω διακοπές», απαντούμε επιθετικά και ανακαλύπτουμε πέντε οικονομικές εναλλακτικές για να έχουμε και τις διακοπές ολόκληρες και την τσέπη μας «χορτάτη» για ακόμα ένα καλοκαίρι.
Διακοπές 2012: Θα πάμε, ρε!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχετε ξεκοκαλίσει τις προσφορές του Booking, έχετε ήδη σκεφτεί την εναλλακτική του ελεύθερου camping, παίζετε στα… δάχτυλα πλέον τις τιμές των low cost αεροπορικών και έχετε ξεκινήσει τη στρατολόγηση φίλων και γνωστών για την επικείμενη καλοκαιρινή επιδρομή στο εξοχικό της μακρινής θείας από τη Μύκονο. Ο χαρακτήρας των φετινών μας διακοπών τείνει για ακόμα μια χρονιά προς το σκληροπυρηνικό low budget. Όμως υπάρχουν και μερικές ακόμα εναλλακτικές που (πιθανώς) να μην έχετε ακόμα ενσωματώσει στο low cost οπλοστάσιό σας και οι οποίες θα κρατήσουν το καλοκαιρινό σας budget σε λογικά επίπεδα.

Διακοπές με (καλό) σκοπό

Ταξιδεύετε και ταυτόχρονα συμβάλλετε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Παραδίδοντας μαθήματα ξένων γλωσσών σε παιδιά, βοηθώντας στο έργο περιβαλλοντικών ή κοινωνικών οργανώσεων, συμμετέχοντας σε έργα αναστήλωσης και διαφύλαξης αρχαιολογικών χώρων, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε ομάδες μειονοτήτων… Υπάρχουν δεκάδες τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε, κερδίζοντας, στις περισσότερες περιπτώσεις, πέρα από πολύτιμες εμπειρίες, δωρεάν φαγητό και διαμονή. Μπορεί φέτος τα περιθώρια αρκετών οργανώσεων να… στένεψαν λόγω κρίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα επιλογές. 

* Αρκτούρος . Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σε όλη την Ελλάδα, περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές ή ομάδες παιδιών, ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου, προστασία φυσικού περιβάλλοντος –π.χ. πυροφύλαξη δασών κατά τους θερινούς μήνες–, συμμετοχή στη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου στο νομό Φλώρινας είναι τα εθελοντικά προγράμματα της οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Ως εθελοντής του Αρκτούρου δεν έχετε καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ η διαμονή σας στις περιοχές δράσεις είναι εντελώς δωρεάν. Τα προγράμματα γίνονται Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε περιόδους διαρκείας 7,10 ή 15 ημερών το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες στο 2106412006.

* Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η Ορνιθολογική Εταιρεία θα διοργανώσει για ακόμα μια χρονιά προγράμματα γνωριμίας με τα θαλασσοπούλια στη Σύρο, την Πύλο και τη Ζάκυνθο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Τα προγράμματα θα είναι δεκαπενθήμερα και στο κόστος (περί τα 60€) συμπεριλαμβάνεται διαμονή και ημιδιατροφή. Περαιτέρω πληροφορίες για τα προγράμματα θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα της Εταιρείας, αλλά και στο τηλέφωνο 2102316977 

* Έλιξ. Η οργάνωση διοργανώνει από το 1987 προγράμματα εθελοντικής εργασίας και ανταλλαγής νέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προγράμματα στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνική προσφορά. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε δεντροφυτεύσεις και καθαρισμό βλάστησης, ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων και συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων ή απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα και ψυχολογική υποστήριξη μειονοτικών ομάδων.

Τα περισσότερα από αυτά διοργανώνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και χειμερινά προγράμματα. Το κόστος συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα είναι 100 ευρώ, ενώ αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε περισσότερα του ενός, το κόστος για κάθε επιπλέον πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ. Περά από αυτό το ποσό και τα έξοδα ταξιδιού –κατά πάσα πιθανότητα αεροπορικά εισιτήρια– δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε τίποτα άλλο. Η διαμονή και η διατροφή καλύπτεται από τον φορέα φιλοξενίας ή την οργάνωση του εξωτερικού που φιλοξενεί το πρόγραμμα και ποικίλλει ανάλογα με αυτό. Μπορεί να φιλοξενηθείτε σε σχολεία, φοιτητικές εστίες, γυμναστήρια ή σκηνές, ενώ, όσον αφορά τη διατροφή, η ετοιμασία των γευμάτων γίνεται ως επί το πλείστον από τους ίδιους τους συμμετέχοντες . Περισσότερες πληροφορίες για την αίτηση συμμετοχής εδώ.

Σημειώστε επίσης, οργανώσεις όπως οι The 7 Interchange και Volunteer Adventures, οι οποίες έχουν επίσης μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα προγράμματα.

Διακοπές του… καναπέ και του αέρα

* Couch Surfing.
Πώς θα σας φαινόταν να κάνετε διακοπές στον… καναπέ των άλλων; Το Couch Surfing σίγουρα δεν είναι για όλους, είναι όμως ιδανικό για όσους δεν έχουν πρόβλημα να «θυσιάζουν» την άνεση και την ιδιωτικότητα του ξενοδοχείου προκειμένου να γνωρίσουν νέο κόσμο (ή νέες κουλτούρες αν το χρησιμοποιήσετε για να μείνετε σε πόλεις του εξωτερικού). Και το σημαντικότερο: δεν έχει κανένα απολύτως κόστος. Κάνετε εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας (δωρεάν), φτιάχνετε προσωπικό προφίλ με πληροφορίες για εσάς, βάζετε αν θέλετε φωτογραφίες και είστε έτοιμοι για… καναπεδοσερφάρισμα. Το site ανεβαίνει σταθερά σε προτιμήσεις και στην Ελλάδα, με την ελληνική κοινότητα να αριθμεί ήδη 3850 μέλη και 112 γκρουπ.

* Air B’n’B. Η βασική ιδέα του Couch Surfing, μόνο που αυτή τη φορά στο παιχνίδι «μπαίνουν» η ιδιωτικότητα και η άνεση. Ακούγεται και είναι πολύ απλό. Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και δε θα σας πάρει περισσότερο από ένα λεπτό, ενώ στην αρχική του σελίδα, απλά πληκτρολογείτε την πόλη στην οποία ταξιδεύετε και τις ημερομηνίες check in και check out, για να δείτε λίστες με τις διαθέσιμες επιλογές διαμονής σε πολύ οικονομικές τιμές, φωτογραφίες των δωματίων ή των διαμερισμάτων και κριτικές άλλων μελών που έχουν μείνει σε αυτά. Αν έχετε ακόμη ενδοιασμούς για το διαμέρισμα που επιλέξατε, μπορείτε να επικοινωνήσετε και απευθείας με τα μέλη που έχουν γράψει σχόλια, και να τους ρωτήσετε τις εντυπώσεις τους, ή να απευθυνθείτε στον ιδιοκτήτη, για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Για τους γκατζετάκηδες, το AirBnB έχει Iphone και Android εφαρμογές.

Τόσα δίνω, πόσα θες;

Βάλτε τις διακοπές σας σε… δημοπρασία και εν τέλει βγείτε κερδισμένοι. Πώς;

Hotelicious. Τι κάνετε εδώ; Αντί να αναζητάτε ξενοδοχείο σε τιμή που να σας συμφέρει σε sites όπως το Booking, δηλώνετε πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε, αράζετε και περιμένετε τις προσφορές από τους ξενοδόχους. Η διαδικασία έχει ως εξής: γίνεστε μέλος δωρεάν, και «ποστάρετε» το πού θέλετε να πάτε, πότε, και πόσα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Αν θέλετε, συμπληρώνετε και τις παροχές που θεωρείτε βασικές για το δωμάτιό σας –π.χ. κουζινάκι, μπαλκόνι, τζάκι και πάει λέγοντας. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων σας «απαντούν» με προσφορές, κι εσείς επιλέγετε την καλύτερη. Like a boss.

* Socialtourism.gr. Και εδώ οι ρόλοι ξενοδόχου – τουρίστα… αντιστρέφονται προς όφελος και των δυο. Ορίζετε προορισμό, τύπου δωματίου, αριθμό ατόμων, ημερομηνίες άφιξης- αναχώρησης και μέγιστη τιμή ανά διανυκτέρευση και οι ξενοδόχοι σας κάνουν προσφορές ίσες ή χαμηλότερες από τη μέγιστη τιμή που ορίσατε.

Έχω και εξοχικό, ανταλλάζουμε;

«Μείνε στο σπίτι μου κι εγώ θα μείνω στο δικό σου». Το σενάριο είναι oldschool: Ανταλλάσσετε το σπίτι σας ή το εξοχικό σας με ένα άλλο, εντός ή εκτός συνόρων γλιτώνοντας το κόστος διαμονής. Και, ναι. Μαντέψατε σωστά, δεν χρειάζεται να βάλετε αγγελία στην εφημερίδα, καθώς πλέον το «φαινόμενο» της ανταλλαγής σπιτιών και εξοχικών έχει… μετακομίσει στην Ελλάδα.

* Ηomelinkgreece.org: Με ετήσια συνδρομή 100€ έχετε τη δυνατότητα να ανταλλάξετε σπίτι ή εξοχικό με όλα τα μέλη του οργανισμού από όλον τον κόσμο.

* antalagi-exochikon.gr: Καταχωρείτε το εξοχικό σας, βρίσκετε το εξοχικό που θέλετε να ανταλλάξετε και η ιστοσελίδα έρχεται σε επαφή μαζί σας και με τον κάτοχο για την διεκπεραίωση των υπόλοιπων παραμέτρων (ημερομηνία, διαθεσιμότητα κτλ.) Η ανταλλαγή κοστίζει 40€ για κάθε μέλος.

* Ellada Home Exchange. Χωρίς καμία απολύτως συνδρομή, μπορείτε να ανταλλάξετε το σπίτι ή το εξοχικό σας με τους υπόλοιπους χρήστες της ιστοσελίδας.

* HomeExchange. Το μεγαλύτερο δίκτυο ανταλλαγής κατοικιών παγκοσμίως, απέκτησε πρόσφατα και ελληνικό «αδερφάκι», επιτρέποντάς σας να ταξιδέψετε σε νησιά ή όπου αλλού θέλετε ανταλλάσοντας σπίτια με άλλα μέλη από την ελληνική κοινότητα. Η ετήσια συνδρομή χρεώνεται με 35.40€ και η τρίμηνη 17.85€. 

Βλέποντας τα τρένα να περνούν 

Τα ταξίδια με τρένο έχουν την δική τους, ξεχωριστή γοητεία και παραμένουν (για εμάς τουλάχιστον) ο ιδανικός τρόπος για περιπλανήσεις στο εσωτερικό μιας χώρας. Αν σας συγκινεί και εσάς η ιδέα των διακοπών σε… δύο ράγες, τότε η κάρτα Interrail σας ενδιαφέρει (και σας συμφέρει). Η κάρτα κυκλοφορεί σε άπειρες παραλλαγές για μία ή παραπάνω χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, διατίθεται για 3,4,6 ή 8 ημέρες ταξιδιού μέσα σε ένα μήνα, ενώ η τιμή της ξεκινά από 119€ για 2η θέση και τρεις ημέρες ταξιδιού και φτάνει μέχρι τα 243€ για 8 ημέρες ταξιδιού. Αν τώρα έχετε ευρωπαϊκές… βλέψεις, τότε η κάρτα Interrail Global σας επιτρέπει να ταξιδέψετε ευέλικτα και απεριόριστα με τρένο από πέντε ημέρες μέχρι ένα μήνα σε τιμές που ξεκινούν από 175€ και φτάνουν μέχρι τα 422€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v