Γιατί να κλείσετε δωμάτιο μέσω του Booking; Γιατί να μην κλείσετε; Υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και «ψιλά γράμματα»; Και τι ισχύει με τα σχόλια; Όσα θέλετε να ξέρετε για την απόλυτη διακοπο-μηχανή.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Το προφίλ μου στο Booking.com, τα στατιστικά του οποίου απολαμβάνω να χαζεύω από τότε που προστέθηκαν, πριν από λίγο καιρό, λέει ότι έχω κάνει από το 2009 μέχρι σήμερα κράτηση για 62 διανυκτερεύσεις, ότι μένω κατά μέσο όρο 2,2 βράδια σε κάθε προορισμό και ότι έχω βαθμολογήσει τα ξενοδοχεία που με έχουν φιλοξενήσει με έναν μέσο όρο της τάξεως του 8,9 με άριστα το 10.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν συνάντησα ποτέ κανένα πρόβλημα: Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου παρουσία στο Booking είναι αξιοσημείωτα πολλές. Μία, δε, φορά σε αυτά τα τρία χρόνια έχει τύχει ξενοδοχείο να μην έχει διαθέσιμο δωμάτιο, ενώ στο Booking εμφανιζόταν καταπράσινο –ευτυχώς, ειδοποιηθήκαμε εγκαίρως. Κι επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα προτιμούσα να κλείσω το δωμάτιο απευθείας, και όχι μέσω του Booking.
Σημαίνει, όμως, ότι μπορώ με το χέρι στην καρδιά να πω ότι θεωρώ το Booking την μεγαλύτερη παροχή του internet στον ανθρώπινο πολιτισμό, μετά τα e-mail (ναι, τα social networks βρίσκονται στην τρίτη θέση αυτής της πολύ υποκειμενικής λίστας). Αρκεί να έχεις εξασκηθεί αρκετά ώστε να αποφεύγεις τις άβολες καταστάσεις –ή να έχεις διαβάσει αρκετά προσεκτικά τον παρακάτω οδηγό.
Γιατί να κλείσω δωμάτιο από το Booking;
Κατ’ αρχάς, γιατί εννιά φορές στις δέκα θα πετύχετε καλύτερη τιμή όχι μόνο από την επίσημη τιμή πόρτας (που, εν μέσω κρίσης, είναι ουσιαστικά περισσότερο πλαφόν, παρά πραγματική τιμή) αλλά και από εκείνη που θα σας έδιναν από το τηλέφωνο –με ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα εξετάσουμε παρακάτω.
Δεύτερον, γιατί μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε μεταξύ τους δέκα διαφορετικά ξενοδοχεία, χωρίς να χρεωθείτε δέκα διαφορετικά τηλεφωνήματα –και μπορείτε να το κάνετε στις 3.00 τα ξημερώματα, ή στις 3.00 το μεσημέρι, χωρίς να ανησυχείτε αν είναι κατάλληλη η ώρα για να τηλεφωνήσετε στην γιαγιά που έχει τον ξενώνα στο χωριό.
Και τρίτον, γιατί μπορείτε χαζεύοντας τους αναλυτικότατους χάρτες να ανακαλύψετε τον νέο αγαπημένο σας προορισμό, δίπλα σε εκείνον που θέλατε αρχικά να επισκεφτείτε, αλλά χωρίς την κοσμοσυρροή και τις ανεβασμένες εξαιτίας της τιμές του, και να κλείσετε εκεί το ξενοδοχείο σας, με ένα απλό κλικ.
Και γιατί να μην κλείσω δωμάτιο από το Booking;
Γιατί θέλετε να μείνετε πολλές μέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Booking δεν υπολογίζει την έκπτωση που θα σας προτείνει κάθε ξενοδόχος μόλις ακούσει ότι θέλετε ένα δωμάτιο για μία ή δύο εβδομάδες. Οι τιμές που σας εμφανίζει η μηχανή αναζήτησης του booking είναι, βασικά, η (σαφώς χαμηλή) τιμή ημέρας, πολλαπλασιασμένη επί τον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Αν αυτές ξεπερνούν τις τέσσερις, σίγουρα σας συμφέρει να πάρετε τηλέφωνο και να μιλήσετε απευθείας με το ξενοδοχείο.
Πληρώνω προμήθεια στο Booking για κάθε κράτηση που πραγματοποιώ;
Εσείς όχι. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου πληρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 10-15% (αναλόγως την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο) από το συνολικό ποσό που παίρνει από εσάς.
Χρεώνεται η πιστωτική μου κάρτα κατά την κράτηση;
Όχι από το Booking. Σε κάποιες –λίγες– περιπτώσεις, όπως είναι οι πολύ δημοφιλείς προορισμοί, οι πολύ τουριστικές περίοδοι ή οι πολύ καλές εκπτώσεις, το ξενοδοχείο θα χρεώσει ένα μέρος ή ολόκληρο το ποσό στην κάρτα σας, οπότε στο check out δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα: απλά θα πάρετε την απόδειξη του ξενοδοχείου μαζί με την απόδειξη της πιστωτικής κάρτας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα το γνωρίζετε εκ των προτέρων: στο πινακάκι όπου εμφανίζονται οι τιμές των δωματίων, περνώντας το ποντίκι πάνω από την επισήμανση «ειδικοί όροι» θα δείτε να αναφέρεται ρητά ότι «θα χρεωθεί ολόκληρο το ποσό στην κάρτα τη στιγμή της κράτησης».
Αυτή, πάντως, είναι η εξαίρεση: ο κανόνας λέει ότι δίνετε τον αριθμό της πιστωτικής σας απλώς για εγγύηση (όπως τα παλιά χρόνια αφήναμε την ταυτότητά μας στη reception) και πληρώνετε κανονικά –με μετρητά, ή με την κάρτα σας, όπως προτιμάτε– κατά το check out.
Είναι αληθινά τα σχόλια πελατών που διαβάζω στη σελίδα του ξενοδοχείου, ή τα έχει γράψει ο ιδιοκτήτης μόνος του;
Σε αντίθεση με site όπως το TripAdvisor (όπου κάθε ανταγωνιστής σου μπορεί να σχολιάσει ανώνυμα ότι το ξενοδοχείο σου έχει κατσαρίδες) το Booking έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος που δεν έχει κάνει κράτηση μέσω του site να σχολιάσει και/ή να βαθμολογήσει το ξενοδοχείο. Τώρα, θα σκεφτούν οι καχύποπτοι, δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου να κάνει μια κράτηση με την πιστωτική κάρτα της γυναίκας του, πχ, κι ύστερα να μπει ο ίδιος να σχολιάσει την «διαμονή» του; Ναι, θα μπορούσε. Είναι, όμως, πολλή φασαρία για ένα μόνο σχόλιο (και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσει το 15% που αντιστοιχεί στην «κράτηση» που έκανε) οπότε αμφιβάλλουμε αν κάποιος θα έμπαινε όντως στη διαδικασία.
Αυτό που χρειάζεται προσοχή σε σχέση με τα σχόλια, είναι ότι το παλάτι του ενός είναι η φτωχοκαλύβα του άλλου, και το αντίστροφο. Μας έχει τύχει ουκ ολίγες φορές να κλείσουμε ξενοδοχείο με απογοητευτικά σχόλια επειδή ήταν το μοναδικό οικονομικό εκεί που θέλαμε να πάμε (και «έλα μωρέ, δεν πειράζει, καλοκαίρι είναι, πόσο θα μείνουμε στο δωμάτιο;») και να ψάχνουμε να βρούμε τι ήταν αυτό που δεν άρεσε σε όλους τους άλλους, γιατί το δωμάτιο μας φαίνεται τέλειο.
Γενικώς, αν δεν μιλούν για τεράστια προβλήματα (του τύπου «το δωμάτιο είχε κατσαρίδες») μην αντιμετωπίζετε τα σχόλια ως ευαγγέλιο –διαβάστε τα για να πάρετε μια γενική ιδέα, αλλά έχετε στο μυαλό σας ότι πιθανόν η δική σας εντύπωση να είναι τελικά εντελώς διαφορετική. Ομοίως, αν ένα σχόλιο μιλάει για, π.χ., προβλήματα με τα υδραυλικά/ το aircondition/ την ηχομόνωση, ενώ όλα τα υπόλοιπα εκφράζουν μόνο θετικές εντυπώσεις, δύο είναι οι πιθανότητες: είτε το πρόβλημα διορθώθηκε από τότε που γράφτηκε το σχόλιο, είτε ο ανταγωνιστής απέναντι βρήκε τον τρόπο να παρακάμψει τις δικλείδες ασφαλείας που λέγαμε προηγουμένως.
Πώς ξέρω αν το ξενοδοχείο έχει βρεφικές κούνιες/ σπιτάκι για τον σκύλο μου/ wi-fi στο δωμάτιο;
Στη σελίδα του ξενοδοχείου, κάτω από τις τιμές των δωματίων (οι οποίες, παρεμπιπτόντως, αφορούν το σύνολο των διανυκτερεύσεων που έχετε δηλώσει ότι επιθυμείτε) υπάρχει ένας αναλυτικός πίνακας, ο οποίος εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα: από το τι ώρες σερβίρεται το πρωινό και ποιες πιστωτικές κάρτες δέχεται το ξενοδοχείο, μέχρι το αν πρέπει να ενημερώσετε για τον Αζόρ που θα έρθει μαζί σας, αν μπορεί να προστεθεί βρεφική κούνια στο δωμάτιο και αν υπάρχει χρέωση γι’ αυτήν.
Κι αν γίνει οποιοδήποτε μπέρδεμα, θα πρέπει να βγάλω άκρη με έναν αυτόματο τηλεφωνητή κάπου στην Αγγλία;
Σε καμία περίπτωση. Το ελληνικό γραφείο της Booking.com βρίσκεται στη Γλυφάδα (στο 5 της Γρηγορίου Λαμπράκη, συγκεκριμένα) και απαντά μετά χαράς όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα 210 8984460 και 210 8984480. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις μας έχει τύχει να επικοινωνήσουν εκείνοι μαζί μας σχετικά με συγκεκριμένα αιτήματα που είχαμε στείλει μαζί με τις κρατήσεις, και ώρες άφιξης σε ξενοδοχεία στο εξωτερικό.