Προσφορές καραβιών: Είναι πράγματι φθηνότερα φέτος;

Έχει η κρίση μειώσει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; Εξακριβώνουμε ως ταξιδιώτες ποιες από τις προσφορές των μεγάλων ακτοπλοϊκών μας δουλεύουν και ποιες δουλεύουν για εμάς.
Προσφορές καραβιών: Είναι πράγματι φθηνότερα φέτος;
της Έλενας Μπούλια

Ακούγοντας όλες αυτές τις διαφημίσεις που βροντοφωνάζουν για τις «μοναδικές προσφορές» στις οποίες προχώρησαν φέτος διάφορες ακτοπλοϊκές εταιρίες, γεμίζουμε αισιοδοξία σκεπτόμενοι ότι, μπορεί μεν τα οικονομικά μας φέτος να στένεψαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε το ταξιδάκι μας στο νησί. Αν πράγματι γίνονται σημαντικές προσφορές θα τις εκμεταλλευτούμε και θα βγούμε κερδισμένοι.

Γίνονται; Για να το εξακριβώσουμε επισκεφθήκαμε τις ιστοσελίδες κάποιων από τις μεγαλύτερες ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρίες με σκοπό να ξεκινήσουμε μία online κράτηση. Οι «επιβάτες» μας σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι μία νέα οικογένεια, η οποία θα αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα παιδί 5 ετών. Η οικογένεια αυτή θα ταξιδέψει με το αυτοκίνητό της, ενώ στα μακρινά ταξίδια (π.χ. σε Χίο και Μυτιλήνη) θα χρησιμοποιήσει και τρίκλινη καμπίνα. Πόσα χρήματα θα πληρώσει αυτή η οικογένεια για το ταξίδι της, σε ποιους προορισμούς θα βρει τις καλύτερες τιμές και ποιες εταιρίες ανταποκρίνονται πραγματικά στις βαρύγδουπες διαφημιστικές καμπάνιες τους;

Blue Star Ferries: Τριμελής οικογένεια από/προς Χανιά με 250,50 ευρώ
Αμέτρητες οι φετινές προσφορές της Blue Star Ferries, τόσο για Χανιά και Ηράκλειο, όσο και για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Στην πρώτη περίπτωση της Κρήτης οι προσφορές περιλαμβάνουν περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων στα 19 ευρώ για απλή μετάβαση (για εισιτήρια που δεν αλλάζουν) και περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων στα 25 ευρώ για Χανιά και 29 ευρώ για Ηράκλειο (για εισιτήρια που αλλάζουν). Ακόμα, οι καλοκαιρινές προσφορές της Blue Star για Χανιά και Ηράκλειο που ισχύουν από 18 Ιουνίου έως 12 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνουν κρεβάτι σε καμπίνα από 38 ευρώ, ΙΧ από 39 ευρώ και μοτοσυκλέτες από 14 ευρώ, ενώ υπάρχει 50% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβατών, οχημάτων και μοτοσυκλετών, όταν εκδίδονται ταυτόχρονα με τα εισιτήρια μετάβασης.

Αν προλάβετε κάποιο από τα περιορισμένου αριθμού εισιτήρια, αυτά για Κυκλάδες ξεκινούν από 10 ευρώ και για Δωδεκάνησα από 19 ευρώ (για εισιτήρια που δεν αλλάζουν), ενώ για εισιτήρια που αλλάζουν υπάρχει προσφορά με 38 ευρώ για Κω και 43 ευρώ για Ρόδο. Ακόμα, στις καλοκαιρινές προσφορές της Blue Star, οι οποίες ισχύουν από 14 Ιουνίου ως 15 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται οι εξής: Ι.Χ. με 85 ευρώ από και προς Λέρο-Πάτμο-Κάλυμνο-Κω-Ρόδο, μοτοσυκλέτες με 24 ευρώ για τους ίδιους προορισμούς, Ι.Χ. με 85 ευρώ από και προς Σαντορίνη και μοτοσυκλέτες με 24 για τον ίδιο προορισμό με τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star 2. Τέλος, από και προς Πάρο και Νάξο, υπάρχει προσφορά με 59 ευρώ για Ι.Χ. και 14 ευρώ για μοτοσυκλέτες με τα πλοία Blue Star Ithaki και Διαγόρας.

Ενδεικτική κράτηση
Μία τριμελής οικογένεια, με παιδί 5 ετών, επιθυμεί να ταξιδέψει στα Χανιά τις ημερομηνίες 17 με 28 Ιουλίου. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί από Πειραιά στις 9.00 το πρωί με άφιξη στα Χανιά στις 16.15, ενώ από Χανιά η αναχώρηση γίνεται στις 23.00 με άφιξη στις 6.15 της επομένης. Επιλέγουμε για την οικογένεια μία ολόκληρη καμπίνα καθώς και ένα αυτοκίνητο. Το συνολικό κόστος των εισιτηρίων θα είναι 250,50 ευρώ.

Η ίδια οικογένεια, αυτή τη φορά αποφασίζει να ταξιδέψει στην Κω. Τα πλοία Blue Star 1 και 2 αναχωρούν καθημερινά -εκτός Σαββάτου- από Πειραιά στις 19.00 και φτάνουν στην Κω στις 5.00 το πρωί της επομένης, ενώ στην επιστροφή η αναχώρηση από Κω είναι στις 20.05 -εκτός Σαββάτου και Κυριακής- και η άφιξη στον Πειραιά μεταξύ 5.40 και 6.00 το πρωί. Έτσι, με αναχώρηση στις 16 Ιουλίου από Πειραιά και στις 27 Ιουλίου από Κω, με αεροπορικά καθίσματα -καθώς δεν υπάρχουν καμπίνες με περισσότερες από δύο κλίνες- και αυτοκίνητο, η οικογένεια θα πληρώσει συνολικά 404 ευρώ.

Αναρωτιόμαστε πόσο θα κόστιζε στην παραπάνω οικογένεια να ταξιδέψει με την Blue Star στην Πάρο –χωρίς καμπίνα και με το αυτοκίνητο. Επιλέξαμε αναχώρηση στις 16 Ιουλίου και επιστροφή στις 27 Ιουλίου, με τα πρωινά δρομολόγια. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά. Το συνολικό κόστος των εισιτηρίων είναι 311 ευρώ. Για την Νάξο τώρα, η ίδια οικογένεια με υποθετική αναχώρηση 16 Ιουλίου από Πειραιά και επιστροφή 27 Ιουλίου θα χρειαστεί να πληρώσει 316€. Για Σαντορίνη, με αναχώρηση 15 Ιουλίου και επιστροφή 27 Ιουλίου, η οικογένεια θα πληρώσει 390,50€.

Superfast Ferries: Τριμελής οικογένεια από/προς Ηράκλειο με 250,50 ευρώ
Η Superfast Ferries, για πρώτη φορά φέτος, ταξιδεύει καθημερινά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι τιμές της εταιρίας είναι αρκετά ανταγωνιστικές προκειμένου αυτή να προσελκύσει ταξιδιώτες, ενώ στην ιστοσελίδα της διαφημίζονται εκπτώσεις και οικογενειακές προσφορές.

Ενδεικτική κράτηση
Μία τριμελής οικογένεια, με παιδί 5 ετών, επιλέγει εισιτήρια για να ταξιδέψει στο Ηράκλειο στις 17 Ιουλίου, με αναχώρηση από εκεί στις 28 Ιουλίου, με πρωινά δρομολόγια. Το ταξίδι θα διαρκέσει εξίμιση ακριβώς ώρες. Αν η οικογένεια επιλέξει οικονομικές θέσεις κατά την μετάβαση και την επιστροφή, συμπεριλαμβανομένου το αυτοκινήτου, το συνολικό κόστος των εισιτηρίων της θα είναι 207 ευρώ. Αν, πάλι, η οικογένεια επιλέξει καμπίνα και για τις δύο διαδρομές, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 250,50 ευρώ.

Anek Lines: Τριμελής οικογένεια από/προς Χανιά με 361 ευρώ
Διαδρομές σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, νησιά Βορείου Αιγαίου, Κέρκυρα και Κρήτη εκτελεί, μεταξύ άλλων, η Anek Lines, η οποία επικεντρώνει τις προσφορές της φέτος στις Γραμμές της Κρήτης καθώς και σε Χίο – Μυτιλήνη, με τιμές που ξεκινούν από 19 ευρώ για απλή μετάβαση.

Πιο συγκεκριμένα, η προσφορά για το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά και Χανιά – Πειραιάς έχει ως εξής: Η προσφορά των 19 ευρώ ισχύει για ταυτόχρονη κράτηση και έκδοση εισιτηρίων οικονομικής θέσης και δεν συνδυάζεται με άλλες προσφορές, ενώ τα εισιτήρια αυτά δεν ακυρώνονται αλλά μπορούν να μετατραπούν σε open (ανοιχτά). Υπάρχει ακόμα η προσφορά της τετράκλινης καμπίνας, κατά την οποία το 4ο εισιτήριο χορηγείται δωρεάν, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για τετράκλινη καμπίνα με ενιαίο κωδικό και δύο από τα άλλα εισιτήρια να έχουν ακέραιο ναύλο.

Η Anek προσφέρει ακόμα 50% έκπτωση σε όλους τους φοιτητές, αλλά και στα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλά τους, καθώς και έκπτωση 50% σε παιδιά έως 4 ετών με δικαίωμα κλίνης και σε παιδιά από 4 έως 12 ετών. Παιδιά έως 4 ετών χωρίς δικαίωμα κλίνης ταξιδεύουν δωρεάν. Έκπτωση 50% σε όλες τις θέσεις έχουν και οι πολύτεκνοι – τρίτεκνοι, ενώ για τα αυτοκίνητά τους η έκπτωση είναι στο 25%. Αναλυτικά όλες τις προσφορές και εκπτώσεις της Anek Lines για το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά θα δείτε εδώ.

Ενδεικτική κράτηση
Έτσι, επιλέγουμε ενδεικτικά το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά, με αναχώρηση στις 17 Ιουλίου από Πειραιά και στις 28 Ιουλίου από Χανιά. Οι επιβάτες θα είναι δύο ενήλικες, ένα παιδί 4 έως 12 ετών και θα πάρουν μαζί τους το αυτοκίνητο. Επιλέγουμε αναχώρηση στις 21.30 το βράδυ με άφιξη στα Χανιά στις 6.00 το πρωί, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η αναχώρηση από Χανιά, στις 22.00 το βράδυ με 6.00 το πρωί. Τέλος και για τις δύο διαδρομές επιλέγουμε τρίκλινη εσωτερική καμπίνα. Το συνολικό κόστος είναι 361 ευρώ.

Με τα αντίστοιχα στοιχεία, το δρομολόγιο Πειραιάς – Μυτιλήνη μετ’επιστροφής, το οποίο διαρκεί 12μιση ώρες, θα κόστιζε στην ίδια οικογένεια 590 ευρώ.

Nel Lines: Τριμελής οικογένεια από/προς Ψαρά με 176 ευρώ
Η Nel Lines, η οποία εκτελεί δρομολόγια σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και Κυκλάδες, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι για όλο το καλοκαίρι έως και 31 Οκτωβρίου θα ισχύουν ειδικά πακέτα προσφορών για τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά. Συγκεκριμένα με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου μετ' επιστροφής το συνολικό κόστος του εισιτηρίου για ενήλικα επιβάτη είναι 32,00 ευρώ, για παιδί 5 - 10 ετών 16,00 ευρώ και 76,00 ευρώ, 82,00 ευρώ, 96,00 ευρώ ανά κατηγορία I.X. Τα εισιτήρια που εκδίδονται βάσει των ανωτέρω τιμών δεν θα μετατρέπονται σε open και δεν θα ακυρώνονται. Πόσο, λοιπόν, κοστίζει το ταξίδι από το Λαύριο στα Ψαρά;

Ενδεικτική κράτηση
Τριμελής οικογένεια, με παιδί 5 ετών, αποφασίζει να αναχωρήσει για τα Ψαρά στις 16 Ιουλίου, με επιστροφή στις 27 Ιουλίου, παίρνοντας μαζί και το αυτοκίνητο. Το ταξίδι διαρκεί πέντε ώρες. Επιλέγοντας οικονομικές θέσεις και όχημα μεγαλύτερο από 4,25 μέτρα, η οικογένεια αυτή, για το ταξίδι της στα Ψαρά, θα πληρώσει συνολικά 176 ευρώ, για όλα τα εισιτήρια.

Hellenic Seaways: Τριμελής οικογένεια από/προς Κω και Ρόδο με 229 ευρώ
Εκτός από τους κλασικούς προορισμούς της Hellenic Seaways προς τις Κυκλάδες, το Β.Α. Αιγαίο το Σαρωνικό και τις Σποράδες, φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά η εταιρεία δραστηριοποιείται στη γραμμή των Δωδεκανήσων.

Κάνοντας έγκαιρα τις κρατήσεις σας, η Hellenic Seaways σας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε τις μοναδικές προσφορές της καθώς μπορείτε να ταξιδέψετε προς Κω και Ρόδο ή προς Χίο και Μυτιλήνη με 19 ευρώ στην Super Οικονομική Θέση (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων που δεν αλλάζουν). Παράλληλα κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σας προσφέρει 5.000 εισιτήρια με τα Highspeed, με μόνο 22 ευρώ το άτομο (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων που δεν αλλάζουν), προς όλα τα νησιά των Κυκλάδων που προσεγγίζουν τα ταχύπλοα πλοία της.

Ενδεικτική κράτηση
Μια τριμελής οικογένεια με αυτοκίνητο, επιθυμεί να ταξιδέψει για Ρόδο τις ημερομηνίες 16 με 25 Ιουλίου, με το Νήσος Ρόδος, το νέο πλοίο της Hellenic Seaways. Το πλοίο αναχωρεί από τον Πειραιά στις 18:00 και φτάνει στη Ρόδο στις 07:30, ενώ στην επιστροφή του, η αναχώρηση από Ρόδο, είναι στις 15:30 και η άφιξη στον Πειραιά στις 05:35. Με τα οικογενειακά πακέτα προσφορών, το συνολικό κόστος σε Super Οικονομική Θέση για τα 3 άτομα και το αυτοκίνητο για το ταξίδι aller/retour είναι 229 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v