Νησιά low budget: Η οικονομία πάει διακοπές

Παίρνουμε το επίδομα αδείας και φεύγουμε για πέντε αγαπημένα και οικονομικά νησιά με εξωτικές παραλίες, γραφικά χωριά, μαγευτικά τοπία και συγκλονιστική κουζίνα. Η Μύκονος μπορεί να περιμένει.
Νησιά low budget: Η οικονομία πάει διακοπές
της Ηρώς Κουνάδη

Απέραντες αμμουδιές που καταλήγουν σε κρυστάλλινα νερά. Μαγευτική φύση. Γραφικά χωριουδάκια με λιθόκτιστα καλντερίμια. Δωμάτια με θέα. Αυθεντικά τοπική κουζίνα. Φιλόξενους κατοίκους. Φέτος, για τις καλοκαιρινές μας διακοπές θέλουμε πολλά. Και τα θέλουμε σε τιμή ευκαιρίας, γιατί η κρίση μπορεί να θέλει καλοπέραση, αλλά τα θύματά της δεν είναι πάντα σε θέση να την πληρώσουν. Θα ζήσουμε, γιατρέ μου;

Θα ζήσουμε. Ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μας. Γιατί όταν τα θέλεις όλα επιλέγεις προσεκτικά, και προσέχεις καλύτερα: ότι δε χωρά όλη η ομορφιά του κόσμου σε πόστερ και καρτ-ποστάλ, κι ότι κάποιες εμπειρίες δεν μπορείς να τις αγοράσεις. Την ανατολή από την Καλαμιώτισσα στην Ανάφη, ας πούμε. Το ικαριώτικο πανηγύρι. Τα χρωματισμένα από ένα ηφαίστειο που ακόμα κοχλάζει βότσαλα στην Νίσυρο. Τη μικρή φώκια που κολυμπά κάτω από το καΐκι στην Αλόννησο. Το χρώμα των νερών στο Πόρτο Κατσίκι, στη Λευκάδα.

Πέντε αγαπημένα νησιά εγγυώνται ένα καλοκαίρι ακριβό σε εμπειρίες, αλλά φθηνό σε έξοδα. Όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι. 

Ανάφη
Άγονη γραμμή; Μόνο αν θέλετε να το πιστεύετε. Η μικρούλα Ανάφη, με τους τριακόσιους κατοίκους της, τον ένα και μοναδικό οικισμό, και το βενζινάδικο που ανοίγει για μία ώρα την ημέρα, έχει να καυχιέται για μερικές από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων, τον δεύτερο υψηλότερο βράχο της Μεσογείου και την πιο μαγευτική ανατολή που είδατε ποτέ: αυτήν που φαίνεται από την κορυφή του, καθώς ο ήλιος αναδύεται κάτω από τα πόδια σας, από ένα σημείο που μοιάζει επικίνδυνα με την άκρη του κόσμου. Μπορεί και να είναι.

Θα μείνετε: Στη Χώρα, στη Βίλα Γαλήνη (τηλ.: 22860 61279, 40€ το δίκλινο τον Ιούνιο, 50€ τον Αύγουστο), στο Πανόραμα (τηλ.: 22860 61292, 35€ το δίκλινο τον Ιούνιο, 50€ τον Αύγουστο), και στο Maroulias Rooms (τηλ.: 22860 61307, από 35€ το δίκλινο όλο το καλοκαίρι). Στο Κλεισίδι, τέσσερα βήματα από την υπέροχη παραλία, στο Villa Apollon (τηλ.: 22860 61348, από 50€ το δωμάτιο και από 70€ το διαμέρισμα τον Ιούνιο, 70€ το δωμάτιο και 95€ το διαμέρισμα τον Αύγουστο).

Θα φάτε: Εξαιρετικούς ρεβυθοκεφτέδες και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο της Μαργαρίτας, στο Κλεισίδι, ενώ στη Χώρα θα κατευθυνθείτε στην ταβέρνα της Αλεξάνδρας για ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, σπιτική αστακομακαρονάδα και ντόπια κρέατα, με υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Εκπληκτική αστακομακαρονάδα και άλλες –φρεσκότατες– θαλασσινές νοστιμιές θα απολαύσετε και στο ”Ακρογιάλι”, στον Άγιο Νικόλαο, το λιμάνι του νησιού. Σε όλα, θα χρειαστεί να προσπαθήσετε πάρα πολύ για να ξεπεράσετε τα 15 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Θα πιείτε: Το βράδυ, αυτοσχέδια πάρτι και ολονύχτια γλέντια οργανώνονται στο ”Αρμενάκι”, που διαθέτει επίσης πολύ καλή κουζίνα, ενώ τα café της χώρας δυναμώνουν τη μουσική και λειτουργούν ως μπαράκια.

Θα πάτε: Με πλοίο της ANEK Lines από τον Πειραιά σε 9,5 περίπου ώρες. Το εισιτήριο κοστίζει 56 ευρώ μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και το budget σας ελαστικό, με ταχύπλοο ή αεροπλάνο στη Σαντορίνη, απ’ όπου θα πάρετε το τοπικό πλοίο που θα σας μεταφέρει σε δύο μόλις ώρες στην Ανάφη. Στο νησί υπάρχει λεωφορείο που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από τη Χώρα προς το λιμάνι και τις παραλίες, καθώς και η δυνατότητα να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι. 

Ικαρία
Δεν είναι νησί. Είναι τρόπος ζωής. Θα το καταλάβετε από τα πανηγύρια της, που ενώνουν τους πάντες σε γιγάντια ξύλινα τραπέζια, από τους ρυθμούς της, που είναι πιο αργοί κι από αυγουστιάτικο μεσημέρι στην πόλη, κι από «εκείνο» το χωριό, που κοιμάται την ημέρα και ξυπνά τη νύχτα –Χριστός Ραχών λέγεται, για τους πρωτάρηδες. Κυρίως, όμως, θα το δείτε στους ανθρώπους της, που κατέχουν το μυστικό της μακροζωίας. Δεν το λέμε εμείς, οι επιστήμονες το λένε. Χρειάζεται να προσθέσουμε ότι διαθέτει και μαγευτικές παραλίες;

Θα μείνετε: Στο Cavos Bay (τηλ.: 22750 71381-3, από 35 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο και από 75 ευρώ τον Αύγουστο ) και το Erofili Beach Hotel (τηλ.: 22750 71058, από 50 έως 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο και από 110 έως 140 ευρώ τον Αύγουστο) και τα δύο στον Αρμενιστή. Στον Εύδηλο, στο Αθέρας (τηλ.: 22750 31434, από 38€ τον Ιούνιο, από 58€ τον Ιούλιο αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking). Οικονομικότατη διαμονή, σε τιμές που σπάνια ξεπερνούν τα 60 ευρώ για το δίκλινο, προσφέρουν τα αμέτρητα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού. Στο site του Δήμου Ικαρίας θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες προτάσεις.

Θα φάτε: Φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδα στην Άννα στο Να, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Αν προτιμάτε μαγειρευτά, Το Γεφύρι στον Αρμενιστή φημίζεται για την παραδοσιακή του κουζίνα και τα ορεκτικά του –δοκιμάστε το πούλμπασι και δε θα χάσετε- , αλλά και για το ευχάριστο περιβάλλον του με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική. Για κρέας, με σπεσιαλιτέ το κατσικάκι, και παραδοσιακή τοπική κουζίνα προτιμήστε το Συμπόσιον στον Αρμενιστή. Εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ, μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα φτιάχνει η κ. Ελευθερία στο ταβερνάκι της Αρόδου στον Ξυλοσύρτη. Για καθένα από αυτά, υπολογίστε maximum 15-20 ευρώ το άτομο.

Θα πιείτε: Εξαιρετικό ντόπιο κρασί, σε γιγάντια τραπέζια παρέα με όλο το νησί, στα θρυλικά πανηγύρια του, που σύμφωνα με τον «νησιώτικο» μύθο διοργανώνονται καθημερινά –επί του πρακτέου, «παίζει» τουλάχιστον ένα την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες ημέρες, στα μπαράκια του Χριστού στις Ράχες και… στις παραλίες.

Θα πάτε: Με πλοίο της Hellenic Seaways από τον Πειραιά σε περίπου 7 ώρες, με 77 ευρώ το άτομο μετ’ επιστροφής. Αεροπορικώς, με την Athens Airways, σε τιμές που ξεκινούν από 118 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. 

Λευκάδα
Το πλέον low budget νησί του Ιονίου –που δε φημίζεται εν γένει για τις οικονομικές προτάσεις του– μας απαλλάσσει, κατ’ αρχάς, από ένα βασικό έξοδο: τα ακτοπλοϊκά. Αυτός, όμως, είναι ο λιγότερο σημαντικός από τους λόγους για τους οποίους το αγαπάμε. Οι υπόλοιποι περιλαμβάνουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας, μια καταπράσινη ενδοχώρα, μία αυθεντικά επτανησιακή πρωτεύουσα, και ένα φαράγγι, το Δημοσάρι, με παραμυθένιους καταρράκτες που καταλήγουν σε μια φυσική πισίνα. Θέλετε κι άλλους; Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα και θα μας θυμηθείτε.

Θα μείνετε: Στο Dukato (τηλ.: 26450 71121, 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό μπουφέ υπερπαραγωγή τον Ιούλιο) και το Hotel Sofia (τηλ.: 26450 71872, από 55 ευρώ το δίκλινο τον Ιούλιο αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking.com) και τα δύο στη Νικιάνα. Στο Ionion Star στην παραλία της Λευκάδας (τηλ.: 26450 24762-3, από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, 80 ευρώ τον Ιούλιο, 115 ευρώ τον Αύγουστο). Στο απλό αλλά προσεγμένο Avra Beach στο Νυδρί (τηλ.: 26450 92269, από 54 ευρώ το δίκλινο τον Ιούλιο για κρατήσεις μέσω του Booking.com)

Θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά με εκπληκτική θέα στη θάλασσα, στο μπαλκόνι του Λευκάτα (περί τα 15€ το άτομο) στο Αθάνι. Φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στο Γιάννη στη Λυγιά (γύρω στα 20€ το άτομο) και στο Σπίτι του Κολονέλου στη Νικιάνα (25-30€ το άτομο). Τοπικές σπεσιαλιτέ στο Πορτόνι στον Άγιο Νικήτα (περί τα 15€ το άτομο).

Θα πιείτε: Στον παραλιακό δρόμο της Λευκάδας, όπου τα βράδια σταματά η διέλευση των αυτοκινήτων και ξεκινούν τα parties. Έξω από την πόλη, στο lounge bar Sail In και το rock ‘n reggae Road House, στο Νυδρί. Οι πιο… δραστήριοι θα προτιμήσουν το Capital, για disco-clubbing, στα Βαρδάνια.

Θα πάτε: Οδικώς, σε περίπου 4,5 ώρες ή 385 χιλιόμετρα από την Αθήνα. 

Νίσυρος
Ένα ηφαίστειο σαγηνευτικό όσο και επικίνδυνο. Ένα νησί με ατμόσφαιρα γοητευτική όσο και απόκοσμη. Η Νίσυρος. Με το φιλόξενο λιμανάκι της, τα γραφικά χωριά της, το μεσαιωνικό οικισμό του Εμπορειού, τις βοτσαλωτές παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά, τις καταπράσινες πλαγιές της, τα ιπποτικά της κάστρα. Με τους ανθρώπους της και τους φανατικούς επισκέπτες της, που αν τους ρωτήσεις γιατί επιστρέφουν εδώ ξανά και ξανά δε θα σου μιλήσουν για hot spots κι αξιοθέατα, αλλά για εμπειρίες. Από αυτές που προσφέρει απλόχερα ένα νησί μοναδικό στην αυθεντικότητά του.

Θα μείνετε: Στο White Beach (τηλ.: 22420 31497-8, 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τη high season) στο Μανδράκι. Στο Mammis Appartments στους Πάλλους (τηλ.: 22420 31453, 60 ευρώ το δίχωρο studio με κουζινάκι τη high season). Στο Πορφυρίς, στο Μανδράκι, (τηλ.: 22420 31376, από 35 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, 60 ευρώ τον Αύγουστο) που διαθέτει και πισίνα με θαλασσινό νερό.

Θα φάτε: Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και μαγειρευτές σπεσιαλιτέ, στο Captain's House και τον Μάκη στους Πάλλους. Hot spot για μαγειρευτά θεωρείται το Μπαλκόνι του Εμπορειού, που απολαμβάνει και εκπληκτική θέα στην Καλντέρα, ενώ για τις τοπικές σπεσιαλιτέ του φημίζεται το Πανόραμα, στο Μανδράκι. Στα Νικειά, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση για πιτθιά (ντόπιους ρεβιθοκεφτέδες) και κοκκινιστό κατσικάκι στην Πόρτα, στην ομώνυμη πλατεία, ενώ στην άλλη διάσημη πλατεία, αυτή της Ηλικιωμένης, στο Μανδράκι, η top πρόταση ακούει στο όνομα Ειρήνη και σερβίρει home made μαγειρευτά και ψητά στη σούβλα. Με τη μοναδική εξαίρεση του Πανοράματος, που κλίνει περισσότερο προς την κατηγορία των 20-25 ευρώ το άτομο, σε όλα τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να προσπαθήσετε πάρα πολύ για να ξεπεράσετε τα 15-18 ευρώ.

Θα πιείτε: Σουμάδα –ναι, σουμάδα– στα καφενεία των χωριών. Ντόπιο κρασί στα κεφάτα πανηγύρια. Οτιδήποτε άλλο στο ένα και μοναδικό μπαράκι στο Μανδράκι, ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα.

Θα πάτε: Με πλοίο της Blue Star από τον Πειραιά, σε περίπου 17 ώρες. Το εισιτήριο κοστίζει 92 ευρώ μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, αεροπορικώς μέχρι την Κω με Olympic Air (από 110 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων) ή Aegean (από 137 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με πλοίο της ANES Lines σε μόλις μιάμιση ώρα (το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ μετ’ επιστροφής). 

Αλόννησος
Εν αρχή ην η θάλασσα. Το θαλάσσιο πάρκο που την περιβάλλει, σπίτι της φώκιας Monachus Monachus, δελεάζει για ολοήμερες εκδρομές με τα καΐκια που αναχωρούν κάθε πρωί από το Πατητήρι, για να μας μεταφέρουν σε ακατοίκητα νησάκια και κρυστάλλινα νερά. Αυτά τα ίδια νερά που πλαισιώνουν τις παραλίες της, κάνοντάς τις μαγευτικές. Μετά είναι η στεριά. Καταπράσινη, πευκοσκέπαστη, με τα δάση της να καταλήγουν εκεί που σκάει το κύμα. Στο ενδιάμεσο, μια κουκλίστικη Χώρα με λιθόκτιστα, ασβεστωμένα καλντερίμια, μία από τις πλέον συγκλονιστικές κουζίνες της χώρας, γραφικά ψαροχώρια και ειδυλλιακά μονοπάτια που διατρέχουν την ενδοχώρα. Το «Θαλασσονήσι» των Σποράδων είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα υποδηλώνει το όνομά του.

Θα μείνετε: Στο κουκλίστικο Φαντασία House (τηλ.: 24240 65186, 6937716323, από 45 ευρώ το δίκλινο τη high season), στα Χιλιαδρόμια (τηλ.: 24240 65814, από 35 ευρώ το δίκλινο με κουζινάκι τον Ιούνιο, 50 ευρώ τον Αύγουστο) και στα Κωνσταντίνα Studios (τηλ.: 24240 65900, από 65 ευρώ το studio με θέα θάλασσα τον Ιούνιο, 80 ευρώ τον Αύγουστο) –όλα στη Χώρα. Στο Πατητήρι, στα Λιαδρόμια (τηλ.: 24240 65521, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, από 65 ευρώ τον Αύγουστο)

Θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ στη Τζιτζιφιά, στο Πατητήρι, και το Περί Ορέξεως στη Χώρα. Για αμφότερα υπολογίστε μάξιμουμ 20 ευρώ το άτομο. «Πειραγμένες» μεσογειακές γεύσεις στην Πανσέληνο, στη Χώρα –περί τα 20-25 ευρώ το άτομο. Γνήσιες γεύσεις Αλοννήσου στο Φανάρι, φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες –must ο φρέσκος τόνος– στην Ταβέρνα της Τασίας, και τα δύο στη Στενή Βάλα, και αμφότερα στην κατηγορία των 15-20 ευρώ το άτομο. Οι λάτρεις της σχάρας θα κατευθυνθείτε στο Κάστρο, στη Χώρα, για low budget κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης –υπολογίστε γύρω στα 15 ευρώ το άτομο. Σπιτικό παγωτό σε μία από τις δύο Pagoteria, στη Χώρα και το Πατητήρι.

Θα πιείτε: Στο ατμοσφαιρικά φωτισμένο μπαλκόνι του No Name στη Χώρα, που απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα.

Θα πάτε: Με πλοίο ή ιπτάμενο δελφίνι από τον Άγιο Κωνσταντίνο ή το Βόλο –σε περίπου 5 ώρες και 50 ευρώ με το πρώτο, τρεις ώρες και 78 ευρώ με το δεύτερο. Εναλλακτικά, με πλοίο της Skyros Sealines από την Κύμη, σε μόλις δύο ώρες και δέκα λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 42 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ δρομολόγια εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο.

(*) Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας κλικ στο όνομα κάθε νησιού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v