Χαμηλές πτήσεις: Οι τιμές των νησιών… πετάνε!

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι τιμές των αεροπορικών για τα νησιά δεν είναι ακριβώς δελεαστικές. Για όσους έχουν μικρότερη άδεια και μεγαλύτερο budget, ιδού ένας μίνι οδηγός.
Χαμηλές πτήσεις: Οι τιμές των νησιών… πετάνε!
της Ηρώς Κουνάδη

Σχεδόν όλα τα μεγάλα νησιά απολαμβάνουν ταχύτατες, αξιόπιστες, καθημερινές αεροπορικές συνδέσεις με την Αθήνα –κάποια εξ αυτών και με τη Θεσσαλονίκη. Εδώ, όμως, δυστυχώς τελειώνουν τα καλά νέα. Γιατί, ενώ εν καιρώ κρίσης, θα περιμέναμε καλύτερες τιμές, στις περισσότερες περιπτώσεις ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για Ρώμη κοστίζει λιγότερο απ’ ότι ένα για Κάρπαθο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες άγονες γραμμές, όπου οι τιμές είναι συγκεκριμένες και δεν ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την προνοητικότητα των ταξιδιωτών και την έγκαιρη κράτηση των εισιτηρίων, το ταξίδι με το πλοίο κερδίζει στα σημεία.

Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν αντέχετε τις πολύωρες διαδρομές και την ταλαιπωρία του καραβιού, ή σας ενδιαφέρει περισσότερο να κάνετε οικονομία χρόνου –βλέπε υπολοίπου αδείας– απ’ ό,τι χρημάτων, οι αεροπορικές συνδέσεις των νησιών αποδεικνύονται σωτήριες. Ιδού οι επιλογές των βιαστικών καλοκαιρινών αδειούχων και οι –τσιμπημένες, στις περισσότερες περιπτώσεις– τιμές που καλούνται να πληρώσουν.

(*) Όλες οι τιμές είναι με επιστροφή και περιλαμβάνουν φόρους, επίναυλους και λοιπές χρεώσεις.

Άγονη γραμμή με… εξελίξεις
* Το δρομολόγιο Αθήνα – Ικαρία ανέλαβε, μετά τον αποκλεισμό της Athens Airways από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Astra Airlines, η οποία εκτελεί ένα δρομολόγιο την ημέρα. Προς το παρόν, ηλεκτρονικές κρατήσεις στο site της εταιρείας μπορούν να πραγματοποιούνται για τον Ιούνιο. Η τιμή του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής και φόρων διαμορφώνεται στα 123 ευρώ. Η ίδια εταιρεία συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χίο –και συμμετέχει στα δελεαστικότατα πακέτα διαμονής της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου– με ένα δρομολόγιο καθημερινά, εκτός Τρίτης και Σαββάτου. Οι τιμές ξεκινούν από 114 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Τα αεροσκάφη της είναι BAe (British Aerospace Systems) 146, 112 θέσεων.

* Τα υπόλοιπα δρομολόγια που είχαν ανατεθεί στην Athens Airways ανέλαβε η Olympic Air, η οποία πλέον πετά από την Αθήνα και σε Σκιάθο, Κάρπαθο και Κύθηρα. Οι τιμές για Κάρπαθο διαμορφώνονται στα 186 ευρώ, για Σκιάθο στα 142 ευρώ και για Κύθηρα στα 130 ευρώ.

* Επτά ακόμη άγονες γραμμές συνεχίζει να εξυπηρετεί η Olympic Air: Λέρο, Αστυπάλαια, και Κάλυμνο από και προς Αθήνα, και Κάρπαθο, Κάσο, Σητεία, Κω, Λέρο, Αστυπάλαια και Καστελόριζο από και προς Ρόδο. Οι τιμές για τις γραμμές από και προς Αθήνα είναι fixed, στα 154 ευρώ για Λέρο, 144 για Αστυπάλαια και 192 ευρώ για Κάλυμνο.

Γόνιμος ανταγωνισμός
Τουλάχιστον μέχρι την επικείμενη συγχώνευσή τους, η Olympic Air και η Aegean συναγωνίζονται στις… γόνιμες γραμμές, για το ποια θα προσφέρει καλύτερες τιμές στους επιβάτες της. Η εν λόγω πρακτική καθιστά τους δημοφιλείς προορισμούς, όπως επί παραδείγματι τη Μύκονο, τη μόνη κατηγορία όπου η πτήση συμφέρει οικονομικά σε σχέση με τα high speed πλοία. Και για του λόγου μας το αληθές, ιδού ορισμένα παραδείγματα:

* Η Aegean πετά από την Αθήνα στη Σάμο, σε τιμές που ξεκινούν από 182 ευρώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι τιμές της Olympic Air ξεκινούν από 148 ευρώ και ανεβαίνουν αναλόγως όσο πιο αργά πραγματοποιήσετε την κράτηση.

* Η Μύκονος απολαμβάνει τα προνόμια τόσο του ανταγωνισμού όσο και της αυξημένης κίνησης, η οποία μεταφράζεται σε περισσότερα δρομολόγια ανά ημέρα, και άρα καλύτερες τιμές. Η Olympic Air ξεκινά από 96 ευρώ, ενώ η Aegean από 100 ευρώ. Οι τιμές αυτές ισχύουν, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

* Το ίδιο ισχύει για τη Σαντορίνη και τα Χανιά, τις τιμές, όμως, των οποίων έχει ήδη ανεβάσει η αυξημένη ζήτηση. Για Σαντορίνη, οι τιμές της Aegean για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ξεκινούν από 123 ευρώ και αυτές της Olympic Air από 172 ευρώ. Για τα Χανιά οι τιμές της Olympic Air ξεκινούν από 192 ευρώ, ενώ της Aegean από 111 ευρώ.

* Από την Αθήνα στη Ρόδο πετά η Olympic Air σε τιμές που ξεκινούν από 148 ευρώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι αντίστοιχες τιμές της Aegean ξεκινούν από 100 ευρώ. Η γειτονική Κάλυμνος απολαμβάνει εξίσου υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος διαμορφώνει τις τιμές του Δεκαπενταύγουστου στα 158 ευρώ για την Olympic Air και στα 171 για την Aegean.

* Προτιμάτε Ιόνιο; Οι τιμές για την Κέρκυρα ξεκινούν από 110 ευρώ για την Olympic Air και από 190 ευρώ για την Aegean.

Παίζουμε Μονόπολη;
Η Olympic Air –και μόνο αυτή– συνδέει νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Σύρος και η Κεφαλονιά με την Αθήνα. Σε αντίθεση με τα δρομολόγια της άγονης γραμμής, οι τιμές αυτών των εισιτηρίων δεν είναι προκαθορισμένες, αλλά διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει πως όσο νωρίτερα κλείσετε, τόσο καλύτερες τιμές θα πετύχετε. Ενδεικτικά, αν κλείσετε τώρα για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, θα πληρώσετε 145 ευρώ για Ζάκυνθο, 196 ευρώ για Σύρο και 199 ευρώ για Κεφαλονιά.

Η Νάξος, η Πάρος και η Μήλος είναι ειδική περίπτωση. Συνδέονται, και αυτές, με την Αθήνα μόνο από την Olympic Air. Θα δυσκολευτείτε, όμως, να βρείτε εισιτήρια για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι οι περισσότερες πτήσεις είναι ήδη γεμάτες. Οι τιμές, πάντως, ξεκινούν από 162 ευρώ για την Νάξο, από 160 ευρώ για την Πάρο, και από 106 ευρώ για Μήλο.

Με αγάπη από τον Βορρά
* Η Olympic Air συνδέει τη Θεσσαλονίκη απευθείας με τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Οι τιμές ξεκινούν από 196 ευρώ για Ρόδο, από 172 ευρώ για Μυτιλήνη και από 218 ευρώ για Χανιά.

* Η Aegean πετά απευθείας από Θεσσαλονίκη σε Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Κω, Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Σάμο, Ηράκλειο και Χανιά. Ενδεικτικά, οι τιμές για Σαντορίνη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ξεκινούν από 205 ευρώ, για Κέρκυρα από 114 ευρώ και για Ρόδο και Χανιά από 190 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v