Διακοπές σε βίλα: Συμφέρει;

Όλο και περισσότερους θαυμαστές κερδίζει πλέον η εναλλακτική διαμονή σε μία πλήρως εξοπλισμένη βίλα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ξεχωρίζουμε έξι κομψές βίλες, αναζητάμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και συγκρίνουμε τιμές.
Διακοπές σε βίλα: Συμφέρει;
της Έλενας Μπούλια

Η ιδέα του πλήρως εξοπλισμένου και επιπλωμένου ενοικιαζόμενου δωματίου ως κατάλυμα για καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι νέα. Μέχρι τα τελευταία οκτώ με δέκα το πολύ χρόνια, όμως, δεν ακουγόταν ιδιαίτερα ελκυστική. Όταν άκουγε κανείς «πλήρως εξοπλισμένο δωμάτιο», στο μυαλό ερχόντουσαν εικόνες όμοιες με αυτές των εργατικών κατοικιών: Με άβολα, στριμωγμένα διαμερίσματα, με μικροσκοπικές κουζίνες να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, γυναίκες να μαγειρεύουν, πιτσιρίκια να τρέχουν ξυπόλυτα στις αυλές, αλλά με βασικά πλεονεκτήματα την εξοχική τους τοποθεσία (πιθανώς μπροστά στην θάλασσα) και το πολύ χαμηλό κόστος. Στην πιο εκσυγχρονισμένη μορφή τους, τα δωμάτια αυτά ονομάζονται και studios.

Μετά οι ελληνικές τουριστικές υποδομές ανέβηκαν επίπεδο. Ήρθαν για διακοπές περισσότεροι ξένοι. Και από αυτούς ανακαλύψαμε ότι, πέρα από τα studios, σε πολλά μέρη της Ελλάδας νοικιάζονται και πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα σπίτια, μονοκατοικίες δηλαδή, οι οποίες αν έχουν και πισίνα ή μεγάλο κήπο, παίρνουν το πολυτελές όνομα "βίλες". Μέχρι αρκετά πρόσφατα, λοιπόν, οι περισσότερες βίλες απευθύνονταν σε ξένους τουρίστες, μέσω τουριστικών γραφείων στο εξωτερικό. Φαίνεται, όμως, πως η ιδέα άρεσε και στους Έλληνες, έτσι οι βίλες πολλαπλασιάστηκαν, ομόρφυναν, απέκτησαν πισίνες, BBQ στους περιποιημένους κήπους τους, προσάρμοσαν και τις τιμές στα ελληνικά δεδομένα και κέρδισαν έτσι το ενδιαφέρον οικογενειών και μεγάλων παρεών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα κατάλυμα που θα μπορούσε να είναι το εξοχικό τους.

Γιατί σε βίλα;
Αν η ιδέα των διακοπών σε ένα κομψό σπίτι σας φαίνεται ελκυστική, καλό είναι να γνωρίζετε κάποιες βασικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτό και το γνωστό σε όλους δωμάτιο ξενοδοχείου:
- Διακοπές για τουλάχιστον μία εβδομάδα: Σχεδόν όλες οι βίλες διατίθενται για τουλάχιστον μία εβδομάδα διακοπών. Αν σκοπεύατε να μείνετε για ένα τριήμερο, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεχάστε το.
- Δεν θα σας βγει πολύ φθηνότερο: Σε αντίθεση με τα studios, τα οποία αποτελούν μία κατά κανόνα οικονομική λύση διαμονής, οι βίλες, παρόλο που ούτε αυτές προσφέρουν πρωινό ή καθημερινή καθαριότητα δωματίων, είναι αρκετά ακριβές γιατί προσφέρουν πολυτέλεια. Επειδή, όμως, απευθύνονται σε περισσότερους από δύο ενήλικες -συνήθως σε τέσσερα ή έξι άτομα- το ποσό των χρημάτων μοιράζεται και φτάνει να είναι ανάλογο με αυτό που θα πληρώνατε σε ένα αντίστοιχης κατηγορίας ξενοδοχείο. Για μία οικογένεια, όμως, ένα studio συμφέρει πολύ περισσότερο από μία βίλα.

Ωστόσο, ένα προβάδισμα ως προς την οικονομία, η βίλα το κερδίζει στο γεγονός ότι διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, άρα μπορεί κανείς να μαγειρεύει και να μην πληρώνει κάθε μέρα χρήματα σε εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, ενώ αν διαθέτει ιδιωτική πισίνα, μπορεί κάποιες μέρες να κάνετε μπάνιο εκεί και έτσι να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα από το σετ ξαπλώστρα-ομπρέλα που ίσως θα πληρώνατε σε κάποια οργανωμένη παραλία.
- Επιλέξτε την για μεγάλο διάστημα: Περισσότερες, ωστόσο, πιθανότητες να πετύχετε καλύτερες τιμές σε μία βίλα είναι αν την «κλείσετε» για παραπάνω από μία εβδομάδα και φυσικά για περίοδο με λιγότερη ζήτηση από αυτή π.χ. των δύο πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου.
- Επιβάλει οικειότητα: Αν σκοπεύετε να μοιραστείτε ένα σπίτι με μία παρέα που δεν γνωρίζετε πολύ καλά και μάλιστα για πολλές ημέρες, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Θα περνάτε πολλές ώρες κάτω από την ίδια στέγη, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες δουλειές (π.χ. μαγείρεμα, καθάρισμα), να περιμένετε για το μπάνιο, να έχετε λίγο-πολύ κοινό πρόγραμμα… Όλα αυτά είναι πολύ πιο εύκολα αν τα μοιράζεστε με άτομα που γνωρίζετε καλά και που μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά.
- Το μεγάλο πλεονέκτημα της βίλας, φυσικά, είναι η ιδιωτικότητα. Το αίσθημα ότι βρίσκεσαι στο σπίτι σου και δεν ενοχλείς ή ενοχλείσαι από κανέναν, ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις νωρίς για να προλάβεις το πρωινό ή να τρως κάθε μέρα έξω, σε ταβέρνα, ενώ ταυτόχρονα περνάς συνεχή πολύτιμο χρόνο με τους πιο «δικούς» σου ανθρώπους.

Έξι βίλες σε περιζήτητους ελληνικούς προορισμούς:
Cretan Traditional Villas – Κρήτη: Ηράκλειο και Λασίθι
Η εταιρία διαθέτει παραδοσιακές κατοικίες στην περιοχή Καλαμάκι - Καμηλάρι - Σίβα δίπλα στα παραδοσιακά ανέπαφα χωριά και στις εκπληκτικές παραλίες της νότιας Κρήτης, και στο διάσημο Οροπέδιο Λασιθίου. Όλα τα σπίτια είναι πολυτελή –χωρίς υπερβολές, πλήρως εξοπλισμένα, παρέχουν διακριτικότητα και ηρεμία, ενώ χωρίζονται σε κατοικίες για δύο έως δέκα άτομα.
Διαθεσιμότητα - Τιμές: Στο χωριό Σίβας είναι διαθέσιμη η βίλα Επιμενίδης, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 άτομα από 29/7 έως 7/8 και από 14/8 έως το τέλος το καλοκαιριού. Η τιμή της είναι στα 160 ευρώ την βραδιά.

Στο χωριό Καμηλάρι, υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα στη βίλα Πασιφάη, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 άτομα, για τα τέλη Ιουλίου και τα τέλη Αυγούστου. Η τιμή της ξεκινά από 190 ευρώ την βραδιά

Βίλα Έλενα – Αργολίδα, Τολό, τηλ. 27520 59231
Ιδανική για μεγάλες παρέες, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει έως 10 άτομα. Η βίλα διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες με διπλό κρεβάτι και μία κρεβατοκάμαρα με δύο μονά κρεβάτια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν -στο 180 τ.μ. σπίτι- δύο ακόμα μονά κρεβάτια. Ακόμα, η κατοικία διαθέτει σαλόνι 50 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη ανεξάρτητη κουζίνα και μεγάλη βεράντα με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Εξωτερικά, η βίλα περιβάλλεται από έναν μεγάλο, περιποιημένο κήπο με έπιπλα και ξαπλώστρες για prive ηλιοθεραπεία.
Διαθεσιμότητα: Η βίλα Έλενα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι τις 31/7.
Ενδεικτικές τιμές: Για παρέα έως 4 άτομα η τιμή της βίλας είναι στα 350 ευρώ ημερησίως, ενώ για παρέα έως δέκα άτομα η τιμή φτάνει τα 450 ευρώ την ημέρα. Και στις δύο περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται το πρωινό από το ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην βίλα και ανήκει στην ίδια επιχείρηση. 

Architect’s Villa – Μεσσηνία, Στούπα, τηλ. 27210 77277
Στην πανέμορφη παραλία και εντός του οικισμού της Στούπας βρίσκεται αυτό το παραδοσιακό, λιθόκτιστο κτίριο, το οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστά διαμερίσματα, το ένα στο ισόγειο και το ένα στον πρώτο όροφο. Και τα δύο διαμερίσματα έχουν την ίδια εσωτερική διαμόρφωση, ενώ και τα δύο μπορούν να φιλοξενήσουν έως πέντε άτομα. Αποτελούνται, λοιπόν, από δύο κύρια δωμάτια με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, καθιστικό και πλήρες λουτρό, ενώ έχουν ανεξάρτητη είσοδο και πάρκινγκ.
Διαθεσιμότητα: Υπάρχει διαθεσιμότητα -μετά από τηλεφωνική συνεννόηση- ακόμα και για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.
Ενδεικτική τιμή: 840 ευρώ ανά εβδομάδα για μία παρέα τεσσάρων ατόμων

Kedros Villas – Νάξος, Αγ. Προκόπιος τηλ. 6985 024 317
Το συγκρότημα Kedros Villas, στην πλαγιά της Στελίδας και 800μ. από την παραλία του Αγ. Προκοπίου, αποτελείται από 9 βίλες και 3 σουίτες, χτισμένες αμφιθεατρικά και με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Όλες οι κατοικίες διαθέτουν καθιστικά με μεγάλους καναπέδες, οι κουζίνες είναι πλήρως εξοπλισμένες με δύο τραπεζαρίες (μία εσωτερική και μία στον κήπο), οι κρεβατοκάμαρες έχουν μπαλκόνια και θέα στην θάλασσα και, επιπλέον, σε όλες τις βίλες θα βρείτε BBQ, χώρο στάθμευσης και κήπο. Ανάλογα με την βίλα ή την σουίτα που θα επιλέξετε μπορούν να φιλοξενηθούν από δύο έως έξι άτομα.
Διαθεσιμότητα: Υπάρχει διαθεσιμότητα για όλες τις ημερομηνίες στις βίλες –θα πρέπει να τηλεφωνήσετε για να ρωτήσετε για την κατοικία που προτιμάτε. Επιπλέον, στο site του Kedros Villas, στην κατηγορία Book Online, θα δείτε αναλυτικά την διαθεσιμότητα και τις τιμές.
Ενδεικτικές τιμές: Για μία παρέα τεσσάρων ατόμων και για Αύγουστο, οι τιμές ξεκινούν από 260 ευρώ και φτάνουν τα 400 ευρώ, ανά βραδιά και ανάλογα με την βίλα. 

Villas Horizon – Λευκάδα, Νήρικος, τηλ. 26450 23668
Οι βίλες Horizon, στην ανατολική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 1,2 χλμ. από την παραλία στο Νυδρί, μπορούν να φιλοξενήσουν από τέσσερα έως δέκα άτομα. Χτίστηκαν το 2003 με κεντρική ιδέα την άνεση και την διακριτική πολυτέλεια και είναι πλήρως εξοπλισμένες και επιπλωμένες. Όλες οι βίλες είναι διώροφες, διαθέτουν δύο ή τρεις κρεβατοκάμαρες και άνετους χώρους οι οποίοι έχουν καναπέδες που γίνονται κρεβάτια. Επιπλέον έχουν όλες πανοραμική θέα προς την θάλασσα, περιποιημένο κήπο και ιδιωτική πισίνα.
Διαθεσιμότητα: Για μία παρέα έως οκτώ άτομα, υπάρχει διαθεσιμότητα στη Villa Siroco από τις αρχές του καλοκαιριού έως τις 18/7, από τις 25/7 έως την 1/8 και από τις 29/8 έως το τέλος του καλοκαιριού. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 26450 23668.
Ενδεικτικές τιμές: Για την περίοδο από 11/7 έως 25/7 η τιμή ανά εβδομάδα για μία βίλα δύο υπνοδωματίων ξεκινά από 1.450, ενώ για την ίδια βίλα από 25/7 έως 22/8 η τιμή φτάνει τα 1.750 ευρώ.

Amygdalia Villas – Κρήτη: Χανιά, Κίσσαμος, τηλ. 28220 61210 
Το συγκρότημα αποτελείται από πετρόχτιστες, παραδοσιακές βίλες πολυτελούς κατασκευής, διαστάσεων 120 τ.μ. και 230 τ.μ. Οι πρώτες είναι χωρισμένες σε δύο επίπεδα και διαθέτουν, μεταξύ άλλων, δύο υπνοδωμάτια (μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα), ενιαίο χώρο πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας και επιπλωμένο καθιστικό. Η μεγάλη βεράντα είναι στεγασμένη με πέργκολα και διατίθεται ιδιωτική πισίνα με υδρομασάζ, διαστάσεων 12x4μ. Οι δεύτερες έχουν παρόμοια διάταξη –είναι διώροφες με εσωτερική ξύλινη σκάλα, διαθέτουν τέσσερα υπνοδωμάτια (μπορούν να φιλοξενήσουν έως 8 άτομα) και είναι εξίσου εξοπλισμένες. Ο εξωτερικός χώρος σε αυτές τις βίλες είναι πλαισιωμένος με κήπους και ευρύχωρες βεράντες, ενώ η ιδιωτική πισίνα είναι διαστάσεων 13 x 4,5 μ.
Διαθεσιμότητα: Για την βίλα τεσσάρων υπνοδωματίων υπάρχει διαθεσιμότητα από 13 έως 20 Ιουλίου και από 21 Αυγούστου έως το τέλος του καλοκαιριού. Για την βίλα των δύο υπνοδωματίων υπάρχει διαθεσιμότητα μετά τις 28 Αυγούστου.
Ενδεικτική τιμή: 2.700 ευρώ ανά εβδομάδα για την βίλα των τεσσάρων υπνοδωματίων, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα.

* Στα Σχετικά Links θα βρείτε ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν βίλες προς ενοικίαση σε όλη την Ελλάδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v