11 σούπερ ταξίδια για να γνωρίσεις τα Βαλκάνια

Μην παραχαράσσεις την Ιστορία, τα Βαλκάνιά μας είναι μαγεία. Κι έχουμε έντεκα ταξίδια για να το αποδείξουμε.
11 σούπερ ταξίδια για να γνωρίσεις τα Βαλκάνια

της Ηρώς Κουνάδη

Καλωσήρθες, άφησε τις προκαταλήψεις σου στην πόρτα, σε παρακαλούμε. Η ευρύτερη γεωγραφική μας γειτονιά είναι και όμορφη και ιδιαίτερη και νόστιμη και ενδιαφέρουσα, και βουτηγμένη στην Ιστορία που πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να παραχαράσσουμε. Τα έντεκα ταξίδια που ακολουθούν μπορεί να σε βοηθήσουν.

Βελιγράδι, Σερβία



Γιατί: Από άποψη ζωής, νυχτερινής και μη, είναι η Αθήνα με (πολύ) καλύτερες τιμές. Επίσης, έχει ένα παραμυθένιο κάστρο πάνω από το υδάτινο σταυροδρόμι δύο ποταμιών, και τους πιο εξωστρεφείς κατοίκους που είδατε ποτέ σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Πώς: Με την Aegean, από 91€ πήγαινε-έλα τον Φεβρουάριο.

Σαράγιεβο, Βοσνία



Γιατί: Είναι το πιο αισιόδοξο παράδειγμα του πώς ανασταίνεται μια πόλη από τις στάχτες της. Και γιατί είναι η πιο γοητευτικά ανατολίτικη πλευρά των Βαλκανίων.
Πώς: Με την Turkish, μέσω Κωνσταντινούπολης, από 170€ πήγαινε-έλα.

Αργυρόκαστρο, Αλβανία



Γιατί: Είναι τόσο όμορφο σαν ζωγραφιά στη σκιά ενός πέτρινου κάστρου βγαλμένο από τα παιδικά μας παραμύθια. Είναι, επίσης, πατρίδα (και πρωταγωνιστής σε πολλές ιστορίες) του υποψήφιου για Νόμπελ συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ.
Πώς: Οδικώς, σε μιάμιση ωρίτσα από τα Γιάννενα.

Κότορ, Μαυροβούνιο



Γιατί: Είναι μια απίστευτη καστροπολιτεία στην αγκαλιά του νοτιότερου φιόρδ της Ευρώπης. Και γιατί είναι πάντα ωραίο να κοιμάσαι (και ξυπνώντας να βολτάρεις) σε ένα κάστρο.
Πώς: Από τον Απρίλιο ξεκινά η Volotea απευθείας πτήσεις Αθήνα-Ντουμπρόβνικ με 113€ πήγαινε έλα. Από το Ντουμπρόβνικ το Κότορ απέχει δυο ωρίτσες (91 χιλιόμετρα) οδικώς. Εναλλακτικά, γίνεται ωραιότατο κομμάτι ενός βαλκανικού road trip: Απέχει από τα Γιάννενα 481 χιλιόμετρα.

Ζάγκρεμπ, Κροατία



Γιατί: Είναι η πιο ευρωπαϊκή εκδοχή των Βαλκανίων, ταυτόχρονα παραδοσιακή και μοντέρνα, μια πόλη φτιαγμένη για ατελείωτες βόλτες με καφεδάκι στο χέρι, που λέει κι ο Lonely Planet.
Πώς: Με την Aegean, από 131€ πήγαινε-έλα τον Μάρτιο.

Οχρίδα, Βόρεια Μακεδονία



Γιατί: Για όποιον δεν παραχαράσσει την ιστορία, η βορειομακεδονική (ή πρώην πΓΔΜιώτικη) Οχρίδα είναι μαγεία. Μια κουκλίστικη μεσαιωνική πόλη χτισμένη στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, όλο λιθόκτιστα σοκάκια, κεραμιδένιες στέγες και γραφικά ξωκλήσια.
Πώς: Οδικώς, η Οχρίδα απέχει 103 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 265 από τη Θεσσαλονίκη.

Μόσταρ, Βοσνία



Γιατί: Η πανέμορφη γέφυρά του, που έπεσε στον αιματηρό πόλεμο της Βοσνίας και ξαναχτίστηκε ακριβώς όπως ήταν, είναι σύμβολο ελπίδας και αντοχής –και μνημείο Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Πώς: Με την Turkish στο Σαράγιεβο μέσω Κωνσταντινούπολης (από 170€ πήγαινε-έλα) και από εκεί σε δυο ωρίτσες (129 χιλιόμετρα) οδικώς.

Μπεράτι, Αλβανία



Γιατί: Επίσης ανακηρυγμένο από την Unesco Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το Μπεράτι με την φαντασμαγορική οθωμανική αρχιτεκτονική του είναι αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω από τα νερά του ποταμού που το χωρίζει στα δύο.
Πώς: Οδικώς, το Μπεράτι απέχει 244 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Βράνιε, Σερβία



Γιατί: Ό,τι του λείπει σε γραφικά σοκάκια και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, το αναπληρώνει σε κέφι και νυχτερινή ζωή –όπως οι περισσότερες πόλεις της Σερβίας. Το Βράνιε είναι μια ολοζώντανη φοιτητούπολη πολύ κοντά στα σύνορα της Σερβίας με τη Βόρεια Μακεδονία, με μερικά πολύ ενδιαφέροντα μέρη για να βγεις, να φας και να πιείς.
Πώς: Οδικώς, σε 292 χιλιόμετρα (ή τρεις και κάτι ώρες) από την Θεσσαλονίκη.

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία



Γιατί: Κυρίως γιατί είναι ένα χάρμα οφθαλμών, ιδιαίτερα στο ιστορικό της κέντρο, αλλά και για να πάρεις μια ιδέα του πώς είναι τα Βαλκάνια όταν πραγματικά πιστεύουν αυτό το περίφημο όσο και ταλαίπωρο «ανήκουμε στη Δύση».
Πώς: Με την Aegean ως το Ζάγκρεμπ (από 131€ πήγαινε-έλα τον Μάρτιο) και από εκεί οδικώς σε δυο ωρίτσες και 143 χιλιόμετρα.

Γιάιτσε, Βοσνία



Γιατί: Είναι μια μικρή πανέμορφη πόλη χτισμένη πάνω στους καταρράκτες, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου στην Κεντρική Βοσνία (Jajce θα το βρεις στους χάρτες, επισημαίνουμε λόγω περίεργης για τους μη εξοικειωμένους με τις σλάβικες γλώσσες ορθογραφία).
Πώς: Με την Turkish στο Σαράγιεβο μέσω Κωνσταντινούπολης (από 170€ πήγαινε-έλα) και από εκεί οδικώς, σε δύο ώρες και 157 χιλιόμετρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v