23 μαγικές φωτογραφίες από τα Βαλκάνια

Ζούμε σε μια απίστευτη γειτονιά, και δεν θα κουραστούμε ποτέ να το λέμε. Αυτή τη φορά έχουμε και τις φωτογραφίες για να το αποδείξουμε.
23 μαγικές φωτογραφίες από τα Βαλκάνια
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρετε πόσο μαγική είναι η ευρύτερη γεωγραφική μας γειτονιά; Ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει. Κι αυτό είναι από μια άποψη καλό, γιατί αφήνει περισσότερο χώρο, λιγότερους τουρίστες, καλύτερες τιμές και πιο πολλές αφορμές για γνωριμίες σε εμάς τους υπόλοιπους που αποφασίζουμε να ξεκολλήσουμε για λίγο από την ταξιδιωτική πεπατημένη της Δυτικής Ευρώπης, και να εκδράμουμε στο άγνωστο –και κουκουλωμένο από ένα σωρό στερεότυπα και προκαταλήψεις– τοπίο των Βαλκανίων. Για να ανακαλύψουμε μέρη μαγικά, σαν αυτά που ακολουθούν.

Μια πόλη «τόσο κατηφορική, που η στέγη ενός σπιτιού είναι η αυλή του άλλου», όπως έγραψε κάποτε ο υποψήφιος για Νόμπελ συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ που γεννήθηκε εδώ.Αργυρόκαστρο, είναι το όνομά της. Βρίσκεται στην Αλβανία, ελάχιστα χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.Μια γέφυρα που μοιάζει φτιαγμένη από νεράιδες.Βρίσκεται στο Μόσταρ της Βοσνίας, γκρεμίστηκε στον κροατο-βοσνιακό πόλεμο του 1993, και ξαναχτίστηκε στο σημερινό της μεγαλείο.Μια πόλη που με την πρώτη ματιά μοιάζει τόσο γνωστή, που είσαι έτοιμος να πιστέψεις στη θεωρία για τις προηγούμενες ζωές.

Dubrovnik

…Αλλά μετά αναγνωρίζεις στο λιμάνι της το King’s Landing του Game of Thrones. Γνωστό στη δική μας πλευρά του Westeros και ως Ντουμπρόβνικ, της Κροατίας.Το πιο πολυφωτογραφημένο νησάκι-μέσα-σε-λίμνη στον πλανήτη.Να σας συστήσουμε το Bled, της Σλοβενίας.Όχι, αυτό που ακολουθεί δεν είναι Photoshop. Είναι η βαλκανική εκδοχή της Γαλάζιας Λίμνης……Λέγεται Plitvice, όπως και ο ομώνυμος εθνικός δρυμός……Και βρίσκεται στην Κροατία.Μιλώντας για Γαλάζιες Λίμνες, έχει και η Αλβανία την δικιά της.Λέγεται Syri i kaltër, που σημαίνει Μπλε Μάτι, και βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία πόλη του Βουθρωτού (το οποίο θα βρείτε στους χάρτες ως Butrint). Το νοτιότερο φιορδ της Ευρώπης……που καταλήγει στην υπεροχότητα της παλιάς πόλης του Κότορ, στο Μαυροβούνιο.Μια βουνοπλαγιά που μοιάζει να ξεπήδησε από εξπρεσιονιστικό πίνακα ζωγραφικής, στη Golija της Σερβίας.Οι πολύχρωμες στέγες του Zemun, που κάποτε ήταν το τελευταίο σύνορο της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, ακριβώς απέναντι από το Βελιγράδι, που ήταν το τελευταίο σύνορο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Τα βουκολικά τοπία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.


Φωτό: Zahariz.com

Μια μικρή πόλη κτισμένη πάνω στους καταρράκτες. Κυρίες και κύριοι, το Jajce της κεντρικής Βοσνίας.


Φωτό: Zahariz.com

…Κι ένα χωριουδάκι, στο νότο της Βοσνίας.


Φωτό: Zahariz.com

Ένα νησάκι «δεμένο» στη στεριά του Μαυροβουνίου: Το Sveti Stefan.Το μοναστήρι Cherepish, στις όχθες του ποταμού Iskur στη Βουλγαρία.Η Οχρίδα της ΠΓΔΜ, στις όχθες της ομώνυμης λίμνης που μοιράζεται με την Αλβανία.Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v