5 παραμυθένιες πόλεις στα Βαλκάνια

Παραμύθι στη Βοσνία, κάστρα στην Αλβανία, ποτάμια στη Βουλγαρία, καστροπολιτείες στην Κροατία και το Μαυροβούνιο. Αυτά είναι τα Βαλκάνια, μέσα από 5 στάσεις-όνειρο.
5 παραμυθένιες πόλεις στα Βαλκάνια
του Γιώργου Κόκουβα

Παραμυθένια κάστρα, τιρκουάζ ποτάμια, τοξωτές γέφυρες, βαλκανικά παζάρια, μεσαιωνική γοητεία και οθωμανικό φολκλόρ, ρομαντικά σκηνικά σε παλιές πόλεις: Αυτά είναι τα Βαλκάνια, και τα ανακαλύπτουμε ξεφεύγοντας από τις πρωτεύουσες των χωρών τους, για να εξερευνήσουμε πέντε μικρότερες, αλλά άκρως γοητευτικές πόλεις-διαμάντια στη «γειτονιά» μας.

Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η πιο διάσημη τοξωτή γέφυρα των Βαλκανίων βρίσκεται σε μια μικροσκοπική, γραφική πόλη της Ερζεγοβίνης, αποτελώντας το επίκεντρο της πιο παραμυθένιας εικόνας της χώρας. «Πόλη της γέφυρας» σημαίνει άλλωστε το όνομα της πόλης, και όλα απλώνονται γύρω από αυτή: Δύο μεγάλα καλντερίμια, ένα από κάθε πλευρά του ποταμού, ο οποίος κλέβει την παράσταση με το βαθυπράσινο τιρκουάζ χρώμα των νερών του. Στα σοκάκια θα βρείτε εκατοντάδες μικροπωλητές και ταβερνάκια ανάμεσα σε παλιά τζαμιά, πλατειούλες και μιναρέδες. Πίσω στην Παλιά Γέφυρα του 16ου αιώνα, θα βρείτε και ένα μουσείο φωτογραφίας για τον πόλεμο της Βοσνίας, εξαιτίας του οποίου αυτό το σπάνιας αρχιτεκτονικής θαύμα καταστράφηκε, και οι κάτοικοι το έχτισαν από την αρχή, με την αιγίδα της UNESCO. Στα συν της πόλης, ότι πρόκειται για μία από τις φθηνότερες των Βαλκανίων (το φαγητό ποτέ δεν ξεπερνά τα 7-10€ κατ’ άτομο).
Διαβάστε περισσότερα: Εδώ είναι Βαλκάνια – Πόλεις ανακάλυψη  

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Απέκτησε φήμη προσφάτως, μιας και «υποδύεται» το τηλεοπτικό King’s Landing στο Game of Thrones, αλλά η πραγματική του γοητεία μόνο από κοντά μπορεί να εκτιμηθεί: Όταν περπατήσετε στα δαιδαλώδη σοκάκια της Παλιάς Πόλης, με τα σκαλιά που οδηγούν ψηλά στα μεγάλα τείχη – ένα αξιοθέατο από μόνο τους, με τα χαριτωμένα café ανάμεσα στις πολεμίστρες, τις μεσαιωνικές εκκλησίες και τα απαστράπτοντα πορτοκαλί κεραμίδια που κάνουν πανέμορφη αντίθεση με το τιρκουάζ της Αδριατικής στο φόντο. Ιδανική πόλη για ρομαντζάδα ζευγαριών, αλλά και με έντονη νυχτερινή ζωή για τους νεότερους επισκέπτες, το Ντουμπρόβνικ δεν πάσχει ούτε από sightseeing: Το σιντριβάνι του Ονούφριου, το Μοναστήρι των Φραγκισκανών, ο πύργος του Ρολογιού, τα παλάτια και ο Καθεδρικός, το Μοναστήρι των Ιησουιτών και τα Μουσεία Εκκλησίας και Πολεμικής Φωτογραφίας είναι μερικές από τις απαραίτητες στάσεις, πάντα μέσα στην Παλιά Πόλη. Μοναδικό μείον, οι τσουχτερές τιμές (τα 20-25€ είναι το minimum για φαγητό), για να ξεφύγετε από τις οποίες θα πρέπει να βολτάρετε εκτός τειχών, στη σύγχρονη πόλη ή το λιμάνι με τα πιο «original» κροατικά ταβερνάκια.
Διαβάστε περισσότερα: Ντουμπρόβνικ – Το Μαργαριτάρι της Αδριατικής

Αργυρόκαστρο, Αλβανία

Παραγνωρισμένη ως ταξιδιωτικός προορισμός, η γειτόνισσά μας Αλβανία κρύβει βαλκανικά «διαμάντια» στα εδάφη της. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εδάφη με οκτώ λόφους και μια πολιτεία σμιλεμένη από πέτρα πάνω τους, με ένα παραμυθένιο κάστρο στην κορυφή, που της χαρίζει και το όνομά της. Στο Αργυρόκαστρο θα περιηγηθείτε στην παλιά πόλη με τις συνεχείς κατηφοριές, την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και τις αυλές των πέτρινων σπιτιών που γίνονται… ταράτσες των επομένων. Θα σουλατσάρετε στην κεντρική πλατεία, στη συνοικία του Παζαριού με τα παλιά οθωμανικά σπίτια και τα ξύλινα χαγιάτια, στο Λαογραφικό Μουσείο στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χότζα και φυσικά στο Κάστρο, που τυχαίνει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο των Βαλκανίων και πολύ καλά διατηρημένο. Επιστροφή για φαγητό και ποτό στις συνοικίες της παλιάς πόλης και του παζαριού, όπου δεν θα πληρώσετε πάνω από 10€ και 4€ αντίστοιχα.
Διαβάστε περισσότερα: Αργυρόκαστρο – Παραμύθι από πέτρα  

Veliko Tarnovo, Βουλγαρία

Το «Μέγα Τίρνοβο» στην βορειοκεντρική Βουλγαρία είναι γνωστό και ως Πόλη των Τσάρων, καθώς αποτέλεσε πρωτεύουσα της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Παρ’ όλη την αρχοντική αυτή προίκα διατηρεί την ατμόσφαιρα γραφικού βαλκανικού χωριού, κάτι το οποίο δεν οφείλει μόνο στη μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών της, αλλά και στο φυσικό τοπίο: Είναι σκαρφαλωμένη σε τέσσερις λόφους που υψώνονται κάθετα πάνω από τον ποταμό Γιάντρα, τα νερά του οποίου σχηματίζουν ένα πέταλο στο σημείο που χτίστηκε η πόλη. Η «καρδιά» της πόλης είναι ο ιστορικός λόφος Τσάρεβετς, όπου σώζονται τα ερείπια του κάστρου, το βασιλικό παλάτι και ο πατριαρχικός ναός της Δεύτερης Αυτοκρατορίας. Ο όμορφος δρόμος Σαμοβόδσκα Τσαρσίγια, με τα αναπαλαιωμένα σπίτια και το παζάρι, οι βυζαντινές εκκλησίες, το αρχαιολογικό μουσείο και τα κτίσματα της οθωμανικής περιόδου είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα, σε μια πόλη που ανεβαίνει σταθερά στην συνείδηση των backpackers (μιας και αποτελεί βασικό σταθμό στην σιδηροδρομική σύνδεση Βουκουρεστίου-Κωνσταντινούπολης) αλλά και των κατοίκων των γύρω περιοχών που το επιλέγουν για τα ρομαντικά τους σαββατοκύριακα.
Μάθετε περισσότερα στην επίσημη σελίδα τουρισμού του Veliko Tarnovo  

Κότορ, Μαυροβούνιο

Μια κουκλίστικη καστροπολιτεία, φωλιασμένη στην πιο όμορφη πλευρά του κόλπου του Κότορ, η ομώνυμη πόλη καταφέρνει να αντισταθεί στις δάφνες της «τουριστικής ανακάλυψης» και στην εμπορική άλωση που μαστίζει τα υπόλοιπα παράλια του Μαυροβουνίου. Εδώ, μέσα στα μεσαιωνικά τείχη μια ανάσα από τον καταγάλανο κόλπο, η παλιά πόλη του Κότορ παραμένει ήσυχη, αυθεντική, ρομαντική και παραμυθένια. Μικρά πλακόστρωτα σοκάκια οδηγούν σε ενετικά παλάτια, όμορφα μπιστρό και ατμοσφαιρικά wine bar, σε ένα λαβύρινθο ομορφιάς που περπατιέται ολόκληρος σε λιγότερο από μία ώρα – αλλά που σίγουρα θα θέλετε να τον περπατήσετε ξανά και ξανά. Τα σκαλάκια που οδηγούν στα τείχη προκαλούν για «αναρριχίσεις» με συγκλονιστική θέα, ενώ οι πλατείες που ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη ενδείκνυνται για φρέσκο ψάρι από τον κόλπο, τοπικό κρασί και τυρί, που παράγεται αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές του Μαυροβουνίου. Αν διαθέτετε αυτοκίνητο, θα κάνετε τον γύρο του κόλπου για να συναντήσετε σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια όπως το Perast και το Herceg Novi, ενώ από την πλευρά της Αδριατικής, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και άλλη μια παραμυθένια παλιά πόλη του Μαυροβουνίου, η περίφημη Budva.
Διαβάστε περισσότερα: Κότορ – Στο φιόρδ των Βαλκανίων  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v