Κότορ: Στα «φιόρδ» των Βαλκανίων

Μεσαιωνικά τείχη, μια παλιά πόλη-κομψοτέχνημα, ρομαντικές βόλτες, βουτιές στις καλύτερες παραλίες της Αδριατικής και όλα όσα θα ζήσετε στον μαγικό κόλπο του Κότορ.
Κότορ: Στα «φιόρδ» των Βαλκανίων
του Γιώργου Κόκουβα

Θεόρατα βουνά βουτούν στην καταγάλανη θάλασσα. Μεσαιωνικά τείχη στριμώχνουν φωλιές κεραμιδιών και ενετικά παλάτια σε μια σταλιά πόλεις που χαίρεσαι να περπατάς. Καταπράσινη βλάστηση και μυρωδιές από μεσογειακά αρωματικά φυτά φτάνουν ως τις παραλίες της Αδριατικής. Και μια μικροσκοπική χώρα με μόλις 600.000 πληθυσμό στην άκρη των Βαλκανίων αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει για να γίνει ο νέος κοσμοπολίτικος προορισμός της Ευρώπης: Τις εντυπωσιακές ακτές του.

Αδιαφιλονίκητο highlight του Μαυροβουνίου, ο κόλπος του Κότορ διαφέρει από τις υπόλοιπες ακτές των Βαλκανίων. Εδώ, οι μικρές χερσόνησοι σχηματίζουν γλώσσες γης που περικλείουν με «δραματικό» τρόπο τριγωνικά κομμάτια βαθιάς μπλε θάλασσας, γι’ αυτό και –παρ’ ότι γεωλογικά ανακριβές – αποκαλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Το διαμάντι του κόλπου, η παλιά πόλη του Κότορ, αποτελεί εξαιρετική βάση για εξερευνήσεις είτε στα γύρω ψαροχώρια, είτε στα αμμουδερά θέρετρα της Αδριατικής πιο νότια, είτε στον ορεινό πλούτο του Μαυροβουνίου που κρέμεται ακριβώς από πάνω του.



Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το Κότορ και οι αδριατικές ακτές βουλιάζουν από κόσμο, κάτι που καθιστά την αρχή και το τέλος του καλοκαιριού την ιδανική περίοδο για να εκτιμήσετε την γοητεία τους με την ησυχία σας. Γοητεία η οποία ξεδιπλώνεται είτε στους backpackers και τους road trippers, που σταματούν εδώ για μια καλή ολιγοήμερη δόση seaside Μαυροβουνίου προτού συνεχίσουν στην Κροατία ή την Αλβανία, είτε στους φίλους των κοσμοπολίτικων διακοπών: Τα τελευταία χρόνια, το Κότορ αναπτύσσει, παράλληλα με την low budget πλευρά του, το πολυτελές πρόσωπο του τουρισμού του, με πολυτελείς μαρίνες, θεόρατα γιοτ και ακριβά resorts που μεταμορφώνουν τα γύρω χωριά σε ανταγωνιστές του Κάπρι, διεκδικώντας μέρος της ευρωπαϊκής καλοκαιρινής «αφρόκρεμας» - δυστυχώς, συχνά με τίμημα την αυθεντικότητα.

Εμείς προτιμούμε το πιο «γήινο» πρόσωπο του Κότορ, αυτό των ήσυχων café στην παλιά πόλη, των ρομαντικών περιπάτων στα μεσαιωνικά σοκάκια, και των βουτιών στις ελεύθερες παραλίες του. Πάντα θα υπάρχουν και οι «παραφωνίες»: Ορισμένα μπαράκια διαταράσσουν με eurotrash στη διαπασών την γαλήνη της μεσαιωνικής ατμόσφαιρας, ιδιωτικά resorts «καπαρώνουν» ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες – εκτός κι αν έχετε πρόχειρα 75€ για μια βουτιά – και άσχημα rooms to let ξεφυτρώνουν στον δρόμο μέσα στην πυκνή βλάστηση. Το Κότορ όμως καταφέρνει να διαφυλάξει την μαγεία του, κι εμείς συγκεντρώσουμε για χάρη σας παρακάτω όλα όσα αξίζει να δείτε για να την βιώσετε κι εσείς από κοντά.



Η Παλιά Πόλη του Κότορ
Τρεις πύλες ανοίγουν περάσματα στα αιωνόβια τείχη του Κότορ: Η βόρεια, η νότια και η πύλη της θάλασσας. Τον τριγωνικό παραμυθένιο οικισμό που κρύβεται ανάμεσά τους, από όποιο άνοιγμα κι αν «τρυπώσετε», θα τον περπατήσετε ολόκληρο σε λιγότερο από μισή ώρα. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, θα μάθετε απ’ έξω κι ανακατωτά πού οδηγούν τα φιδογυριστά καλντερίμια του, ποια πέτρινη εκκλησία θα ξεφυτρώσει μπροστά σας στην άλλη γωνία και πιο παλάτι με το βενετσιάνικο σύμβολο του λέοντα σκαλισμένο πάνω του θα ρίχνει τη σκιά του σε κάποια δροσερή πλατεία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφεθείτε σε αυτό τον λαβύρινθο ιπποτικού πλακόστρωτου, και να σταματάτε κάθε τόσο για να μπείτε σε μία εντυπωσιακή εκκλησία, να καθίσετε σε ένα κουκλίστικο café ή να δοκιμάσετε ψαρομεζέδες σε κάποια βαλκανική konoba, όπως αποκαλούνται εδώ τα ταβερνάκια.



Όσο για τα αξιοθέατα, η απαιτητική αφετηρία όλων είναι τα τείχη της παλιάς πόλης. Ξεκινούν από δύο σημεία εισόδου στα ανατολικά του οικισμού (είσοδος 3€ ως τις 20.00 το βράδυ) και σας προκαλούν να ανηφορίσετε τα 1.300 περίπου σκαλοπάτια τους, για να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα αίσθημα κατάκτησης, αλλά και την συγκλονιστική θέα του γαλήνιου κόλπου, στα νερά του οποίου αργά ή γρήγορα θα βουτήξετε για να δροσιστείτε. Για τους πιο αθλητικούς, η Σκάλα του Cattaro ξεκινά από την βόρεια πύλη και ανηφορίζει ως τον εθνικό δρυμό του Lovcen στα βουνά πάνω από την πόλη. Το όρος Lovcen θα το εκτιμήσετε καλύτερα αν έχετε αυτοκίνητο: Θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Cetinje λίγο πριν το τούνελ του Tivat, και θα ανηφορίσετε τις 25 στροφές προς τα ψηλά του βουνού, οι οποίες μία προς μία αποκαλύπτουν ακόμη πιο συγκλονιστικά τοπία του boka, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τον κόλπο του Κότορ.



Πίσω στην παλιά πόλη, καθώς περπατάτε θα συναντήσετε ενδιαφέροντα μνημεία και κτίσματα, όπως τον πύργο του Ρολογιού, το Ναυτικό Μουσείο, τον εντυπωσιακό Καθεδρικό του Αγίου Τρύφωνα, τα ιστορικά εκκλησάκια του Αγίου Λουκά, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίας, όλα τους χτισμένα με υπέροχες πλατείες γύρω τους. Σε αυτές, το σκηνικό στήνεται από χαριτωμένα μαγαζάκια, πλανόδιους μουσικούς και εκδηλώσεις του Θεατρικού Φεστιβάλ του Κότορ που διαρκεί όλο το καλοκαίρι.

Τα χωριά του Κόλπου


Στο Perast
, μισή ώρα από το Κότορ, θα εξερευνήσετε το νησάκι με την Παναγία των Βράχων μπροστά στη μαρίνα, αλλά και την παλιά πόλη που στην προηγούμενη ζωή της αποτελούσε γειτονιά της Βενετίας. Διαθέτει δεκάδες ναούς και ενετικά παλάτια, που παρά την εγκατάλειψή τους, δίνουν μια αίσθηση vintage γοητείας στο παραθαλάσσιο χωριό.

Στο Herceg Novi, της πόλης στη βάση του κόλπου, στα σύνορα με την Κροατία, θα βολτάρετε στην περιτοιχισμένη παλιά πόλη με το παλιό φρούριο, τις σπανιόλικες οχυρώσεις, τις ηλιόλουστες πλατείες και την νεανική ατμόσφαιρα.



Στο Tivat, θα γίνετε μάρτυρες της μεταμόρφωσης ενός μικρού ψαροχωριού σε πολυτελές resort, χάρη σε ένα project πολλών δισεκατομμυρίων που έφερε στην μαρίνα της περιοχής εκατοντάδες γιοτ, τα οποία αράζουν εδώ από όλο τον κόσμο.



Τις ακτές του κόλπου, αλλά και του «εξωτερικού φιόρδ» της χερσονήσου Lustica μπορείτε επίσης να τις εξερευνήσετε με τις ημερήσιες κρουαζιέρες που προσφέρουν τα καραβάκια στο λιμανάκι του Κότορ (θα τα βρείτε έξω από την Πύλη της Θάλασσας).

Στις ακτές της Αδριατικής

Λίγα λεπτά από τον κόλπο, ξεκινούν οι αδριατικές ακτές του Μαυροβουνίου. Εδώ θα συναντήσετε τουριστικές κωμοπόλεις και αμμουδερές παραλίες, τις καλύτερες της χώρας, μιας και το άγριο τοπίο του κόλπου δεν επιτρέπει στο ίδιο το Κότορ παρά βουτιές από τεχνητές, τσιμεντένιες εξέδρες. Η πιο κοντινή στο Κότορ πόλη, για να πάρετε μια καλή γεύση αδριατικού καλοκαιριού, είναι η Budva. Το μεγαλύτερο καλοκαιρινό θέρετρο της χώρας διαθέτει μια κουκλίστικη παλιά πόλη – μικρογραφία του Ντουμπρόβνικ, αμέτρητες επιλογές διαμονής (σαρωτική έκρηξη τουριστικών υποδομών εν όψει) και πολλές παραλίες τριγύρω της.



Αποφύγετε τις (πανέμορφες αλλά πανάκριβες) ιδιωτικές αμμουδιές Queen και Milocer, και βουτήξτε στην Jaz, μια μεγάλη οργανωμένη αμμουδιά που έγινε τα τελευταία χρόνια superstar, όταν την επέλεξαν καλλιτέχνες όπως η Madonna και οι Rolling Stones για να δώσουν τις συναυλίες τους. Οι ξαπλώστρες στοιχίζουν 10€ το σετ, ενώ γύρω υπάρχουν καντίνες, παιδότοποι και επιλογές για beach sports. Επόμενη απαραίτητη στάση για βουτιά, η παραλία του Sveti Stefan, μπροστά στο εντυπωσιακό ιδιωτικό νησάκι που ενώνεται με την ακτή χάρη σε μια στενή λωρίδα γης. Προσπεράστε χωρίς δεύτερη σκέψη την αμμουδιά στα δεξιά του, όπου η σαιζλόνγκ στοιχίζει 75€(!) και πιάστε ξαπλώστρα στην αριστερή αμμουδιά. Εδώ τα νερά είναι πιο δροσερά, η θέα στο νησάκι συγκλονιστική και το σετ στοιχίζει από 15€ (έως 35€, ανάλογα την εγγύτητά του στο κύμα).

Πού να φάτε

Στην Konoba Boka Bay πλάι στη θάλασσα στο Κότορ, για φρέσκο ψάρι, γεμιστό καλαμάρι, ζυμαρικά και το –αγαπημένο της περιοχής- μαύρο ριζότο, περί τα 20€ κατ’ άτομο ή περισσότερα αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι.
Στο beer-restaurant Ombra, στην πιο ήσυχη, όμορφη πλατεία της παλιάς πόλης, για πάμφθηνο burger-γίγας με πατάτες (περί τα 5€), μαύρο ριζότο, τοπικές σπεσιαλιτέ και μπύρες από το Μαυροβούνιο (περί τα 15€ κατ’ άτομο).
Στο Old Winery, κοντά στην βόρεια πύλη της παλιάς πόλης, για εκλεκτά κρασιά του Μαυροβουνίου και της Μεσογείου, μαζί με πλατό τοπικών εδεσμάτων – δοκιμάστε την ποικιλία «Νιεγκούσκι» με τοπικό προσούτο, ελιές και κίτρινα τυριά που παράγονται στα ορεινά της χώρας (περί τα 15€ κατ’ άτομο για κρασί με τσιμπολόγημα).
Για πρωινό και φθηνό καφέ (από 1€) στο Café Bandiera κοντά στη νότια πύλη, που προτιμά τις ροκ μουσικές και την χαλαρή ατμόσφαιρα. Ακριβώς δίπλα, λειτουργεί πιτσαρία που προσφέρει το (επίσης αγαπημένο των ντόπιων) ιταλικό έδεσμα σε κομμάτια to-go, για να χορτάσετε με λιγότερο από 5€.
Στο εστιατόριο Sara, στην πλατεία του Αγίου Τρύφωνα, για εξαιρετική μακαρονάδα θαλασσινών και μυδοπίλαφο – περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Πού να μείνετε
(Οι τιμές είναι υπολογισμένες για δίκλινο δωμάτιο στα τέλη Αυγούστου)
Στα διαμερίσματα Dukic, σε τρία διαφορετικά σημεία στην καρδιά της παλιάς πόλης του Κότορ, με την κουκλίστικη, ρομαντική διακόσμηση και όλες τις ανέσεις, από 40€.  
Στον φιλόξενο ξενώνα Šljuka στην παλιά πόλη, 300 μέτρα από την παραλία του Κότορ, που διαθέτει λιτά δωμάτια από τοπική πέτρα – από 50€.  
Στα D&Sons Apartments στην σκιά των τειχών του Αγίου Ιωάννη στην παλιά πόλη του Κότορ, με τα μοντέρνα δωμάτια και τις χαριτωμένες σοφίτες, από 60€. 
Στα μικρά αλλά φιλόξενα δωμάτια του Tri Palme Guesthouse, κοντά στην παραλία τρία χιλιόμετρα από την παλιά πόλη της Budva, από μόλις 20€. 
Στα μικρά, αλλά πάμφθηνα και μοντέρνα διαμερίσματα Rajovic, λίγο έξω από τη Budva, από 20€. 



Πώς θα πάτε
Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι αυτό του Tivat, λίγα λεπτά από το Κότορ, αλλά απευθείας πτήσεις δεν υπάρχουν. Η –αποκλειστικώς αεροπορική- επιλογή σας είναι η πτήση Αθήνα-Βελιγράδι (από 139€ μετ’ επιστροφής με την Aegean) και από εκεί στο Tivat (από 110€ μετ’ επιστροφής με την Montenegro Airlines). Άλλη λύση είναι οι απευθείας πτήσεις Αθήνα-Ντουμπρόβνικ (από 121€ μετ’ επιστροφής με την Air Croatia). Από εκεί, το Κότορ απέχει οδικώς περίπου 2-2 ½ ώρες. Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κότορ στο πλαίσιο ενός βαλκανικού road trip (430 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα), τα «πώς, πού, πόσο» του οποίου έχουμε υπολογίσει εδώ

Χρήσιμα
Η χώρα, παρ’ ότι δεν ανήκει επισήμως στην Ε.Ε., χρησιμοποεί το ευρώ σαν κύριο νόμισμά της.
Μπορείτε, εφόσον μείνετε για λιγότερες από 30 ημέρες, να εισέλθετε στο Μαυροβούνιο χωρίς διαβατήριο, αλλά με ελληνική ταυτότητα νέου τύπου.
Αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, τα τοπικά… ΚΤΕΛ του Κότορ βρίσκονται λίγο έξω από την Νότια Πύλη της παλιάς πόλης, με συχνότατα δρομολόγια για τα χωριά του κόλπου και τις αδριατικές ακτές το καλοκαίρι. Τα εισιτήρια για τα κοντινά «hot spots» (Budva, Perast, Tivat κλπ) κυμαίνονται στα 1-3€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v