Οι πιο όμορφες μικρές πόλεις της Ευρώπης

Κρυμμένες στα Βαλκάνια, βουτηγμένες στη Μεσόγειο ή καλά φυλαγμένες, σαν μεσαιωνικά μυστικά στη βόρεια Ευρώπη, αυτές είναι οι ωραιότερες μικρές πόλεις της Ευρώπης.
Οι πιο όμορφες μικρές πόλεις της Ευρώπης
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα μεσαιωνικό παραμύθι στο Βέλγιο. Μία αναγεννησιακή όαση στην Τοσκάνη. Πόλεις που βρέχονται σε φιόρδ και ωκεανούς και καστροπολιτείες κρυμμένες στα Βαλκάνια. Γυρίσαμε την Ευρώπη… προσπερνώντας τις μεγάλες πρωτεύουσές της και συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο μικρές, αλλά πιο ενδιαφέρουσες μικρές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Μπριζ

Το «διαμάντι» του Βελγίου, απέχει μία ωρίτσα με το τρένο από τις Βρυξέλλες και είναι ένα κανονικότατο, αληθινότατο παραμύθι, με τα κανάλια, τις γέφυρες, τις λίμνες, τους ολόλευκους κύκνους, τους πύργους και τους ανεμόμυλούς της. Αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, περπατιέται… σε μια μέρα, είναι ιδανική για ρομαντζάδα αλλά δεν θα απογοητεύσει και τους λάτρεις της Ιστορίας της Τέχνης, χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τους γοτθικούς ναούς και τα έργα τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Μιχαήλ Άγγελος.
Διαβάστε περισσότερα – Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και ταξίδεψε στην Μπριζ 

Μόσταρ

Μια τόση δα πόλη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη – για την ακρίβεια στην πλευρά της Ερζεγοβίνης, η Μόσταρ έχει για καμάρι της την «παλιά γέφυρα», ένα μικρό αριστούργημα στην καρδιά του οικισμού, το οποίο πλαισιώνεται από τα πιο σμαραγδένια νερά που έχετε αντικρύσει. Η προστατευμένη από την UNESCO γέφυρα ενώνει τις δύο γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Μόσταρ, ένας μικρός λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια που θυμίζουν βαλκανικό παζάρι. Το μέρος είναι μικρό (συνήθως ενδείκνυται για μονοήμερες εκδρομές από κοντινούς προορισμούς όπως τα παράλια της Κροατίας ή του Μαυροβουνίου) και οι τιμές είναι συγκλονιστικά χαμηλές (πουθενά δεν θα πληρώσετε για φαγητό πάνω από 10€ το άτομο).
Διαβάστε περισσότερα – 5 παραμυθένιες πόλεις στα Βαλκάνια 

Σιένα

Η «κούκλα» της Τοσκάνης, χτισμένη στις κοιλάδες της γνωστής καταπράσινης ιταλικής επαρχίας, κρύβει πίσω από τα μεσαιωνικά της τείχη το πιο γραφικό ιστορικό κέντρο της Ιταλίας. Πέτρινα σπιτάκια, γραφικά καλντερίμια, επιβλητικά κτίρια, η πανέμορφη Piazza del Campo στην καρδιά της πόλης με το πανύψηλο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού και σπάνια έργα τέχνης στο Palazzo Publico και στην Pinacoteca Nazionale είναι λίγα μόνο από αυτά που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον στις βόλτες σας.
Διαβάστε περισσότερα – Τα best of της Τοσκάνης

Κότορ

Απαστράπτουσα, με τα «πόδια» της να δροσίζονται στον γαλαζοπράσινο κόλπο του Κότορ, αυτή η μεσαιωνική πόλη του Μαυροβουνίου μπορεί να παινεύεται ότι βρίσκεται στο νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Από τις τρεις πύλες των καλοδιατηρημένων τειχών, «τρυπώνουμε» σε έναν τριγωνικό λαβύρινθο από φιδογυριστά καλντερίμια, στα οποία κάθε λίγο «ξεφτυρώνουν» πανέμορφα κτίρια, από παλάτια με σκαλσιμένους βενετσιάνικους λέοντες μέχρι πέτρινες εκκλησίες, ιπποτικά κτίρια και δροσερές πλατειούλες. Από τις πιο τουριστικά αξιοποιημένες πόλεις του Μαυροβουνίου, αλλά χωρίς να χάσει την αυθεντικότητά του, το Κότορ διαθέτει ωραίους ξενώνες και άφθονα café και εστιατόρια.
Διαβάστε περισσότερα – Κότορ: Στο φιόρδ των Βαλκανίων

Μπέργκεν

Μπροστά στην μοντέρνα όψη του Όσλο, το Μπέργκεν δείχνει το «άλλο» πρόσωπο της Νορβηγίας. Γραφικό, χτισμένο μπροστά σε ένα εντυπωσιακό φιόρδ, το Μπέργκεν φημίζεται κυρίως για το Bryggen, την παλιά προβλήτα με τα ξύλινα πολύχρωμα σπιτάκια, μια γειτονιά-περαντζάδα που αποτελεί κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO. Εδώ έχουν τη βάση τους και πολλές επιχειρήσεις που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τα γειτονικά φιόρδ κάνοντας ποδηλασία, ορειβασία, καγιάκ και άλλες δραστηριότητες.
Διαβάστε περισσότερα – 4 παραμυθένιες πόλεις στη Βόρεια Ευρώπη

Πόρτο

Η μελαγχολία του Μεσαίωνα συναντά τον ήλιο της Νότιας Ευρώπης, στον πιο αναζωογονητικό συνδυασμό που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Πορτογαλία. Με μια άκρως ενδιαφέρουσα μεσαιωνική πόλη στο κέντρο της, και ένα πιο σύγχρονο κέντρο να απλώνεται γύρω του, η πόλη του Πόρτο είναι γεμάτη μπαρόκ ναούς, γοτθικά κάστρα, καντούνια, κτίρια με azulejos (παραδοσιακά ζωγραφισμένα πλακάκια) και φυσικά, τις περίφημες γέφυρες πάνω από τον ποταμό Douro. Πολλές από αυτές σχεδιάστηκαν από τους μαθητές του Άιφελ, δίνοντας στην γειτονιά του κέντρου κάτι από Παρίσι. Γύρω τους, τα χρώματα των κτιρίων γίνονται παστέλ και ευχάριστα και τα café και τα wine bars είναι ό,τι πρέπει για να αράξετε στη λιακάδα με ένα ποτήρι (τι άλλο;) πόρτο.
Διαβάστε περισσότερα – Πόρτο: Χίλια χρώματα στην άκρη της Ευρώπης

Μπράιτον

Μια ανάσα από το Λονδίνο, το Μπράιτον είναι σαν ένα θαλασσινό, αρτιστίκ, αρχοντικό προάστιο της πρωτεύουσας. Λευκά κτίσματα, βικτωριανή αισθητική, ένα κέντρο στο οποίο κρύβονται στενάκια και πεζόδρομοι που θυμίζουν Notting Hill, μια ενδιαφέρουσα αγορά και ατελείωτες βόλτες στην παραλιακή περαντζάδα είναι τα SOS εδώ. Αξίζει να δείτε την εξοχική έπαυλη του Royal Pavillion, το Brighton Museum & Art Gallery, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα παλαιοπωλεία της North Lane και το Brighton Pier, την μαρίνα της πόλης με την αίσθηση λούνα παρκ. Όσο για τα βράδια, θα τα περάσετε σε κάποιες από τις εκατοντάδες βρετανικές παμπ της πόλης.
Διαβάστε περισσότερα – Μπράιτον: Μια βόλτα στην «ευτυχισμένη» πόλη


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v