Τοσκάνη: Τα best of σε 7 ημέρες

Καταπράσινοι λόφοι, αιώνιοι αμπελώνες, καρτποσταλικές πόλεις και χωριά, απόλυτη γαλήνη. Συντροφιά με ένα ποτήρι Chianti, ταξιδεύουμε στα καλύτερα της Τοσκάνης.
Τοσκάνη: Τα best of σε 7 ημέρες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Απέραντες κοιλάδες με αμπέλια, αγέρωχα κυπαρίσσια, δρόμοι μέσα από πυκνά δάση, τρούλοι, μεσαιωνικά παλάτια, γαστρονομικές απολαύσεις και μπόλικος οινοτουρισμός. Μια περιήγηση στην Τοσκάνη συχνά παρομοιάζεται με ταξίδι στις αισθήσεις, μια εμπειρία που θα πρέπει κάποιος να τη ζήσει για να μπορέσει να πει με σιγουριά πως βρήκε την απόλυτη γαλήνη που πάντα έψαχνε.

Η υπέροχη αυτή λοιπόν, περιφέρεια της βόρειου Ιταλίας εκτείνεται και ορίζεται μεταξύ της ονειρικής Φλωρεντίας (η οποία είναι και πρωτεύουσά της) και της Σιένα, στο βορειοδυτικό τμήμα της ιταλικής «μπότας». Αυτές οι δύο πόλεις, μαζί με το εκπληκτικό Σαν Τζιμινιάνο, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τουριστών που έρχονται εδώ από κάθε γωνιά της γης, όμως η γοητεία της Τοσκάνης δεν περιορίζεται μόνο στο άστρο τους.

Το ιδανικό θα ήταν λοιπόν να τις χρησιμοποιήσετε ως ορμητήρια, να τις ζήσετε όσο σας φτάνει ο χρόνος του ταξιδιού σας (προτείνουμε 2-3 ημέρες για μία ή δύο εξ’ αυτών) και ύστερα να ξεχυθείτε στην πάλαι ποτέ γη των Ετρούσκων, του Δάντη, του Βοκάκιου και του Μιχαήλ Άγγελου, για να ανακαλύψετε τα γοητευτικά της μυστικά χωριουδάκια.

Οι Τρεις… Χάριτες: Φλωρεντία, Σιένα και Σαν Τζιμινιάνο

Για τη Φλωρεντία, τα έχουμε ξαναπεί.  Πόλη – προορισμός από μόνη της, είναι γεμάτη μουσεία, πανέμορφες γέφυρες όπως η Ponte Vecchio, λιλιπούτεια και μεγαλύτερα μαγαζάκια, café που τα απογεύματα μοσχομυρίζουν αυθεντική πίτσα και πλατείες και διαθέτει ίσως τον εντυπωσιακότερο καθεδρικό ναό που θα δείτε, αφιερωμένο στη Santa Maria del Fiore και πανέμορφες γειτονιές στην περιοχή του Oltrarno. Αν θέλετε πάντως να «ξεφύγετε» από τις τουριστικές της παγίδες, τότε επιβάλλεται να κάνετε μια βόλτα στα υπαίθριά της παζάρια και αγορές, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους… αξιοθέατα. Οι γκουρμέ εξ υμών τύποι, θα εκτιμήσετε δεόντως εκείνο του Αγίου Λαυρέντιου (San Lorenzo), το οποίο αποτελεί τον Παράδεισο του delicatessen.

H Σιένα από την πλευρά της, είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη, καλά οχυρωμένη πίσω από τα τείχη της, με πέτρινα σπιτάκια, γραφικά καλντερίμια και επιβλητικά κτίρια, τα οποία μοιάζουν να σας παρακολουθούν ενώ καταλήγετε στην πλατεία – «καρδιά» της πόλης, την Piazza del Campo. Εκεί το πανύψηλο κωδωνοστάσιο του Duomo καλεί τους τολμηρούς που δεν πάσχουν από υψοφοβία να το τιμήσουν, και να επιβραβευτούν από την θαυμάσια θέα που προσφέρει. Άλλα αξιοθέατα είναι το Palazzo Publico και η Pinacoteca Nazionale.

Σημειώστε ότι στη Σιένα, λαμβάνει χώρα κάθε 15Αύγουστο το Palio, μια μεσαιωνική ιπποδρομία η οποία πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία και φιλοξενεί ιππότες πάνω σε άλογα που κραδαίνουν τα κοντάρια τους και επιδίδονται σε αγώνες ταχύτητας, όπως ακριβώς γινόταν το Μεσαίωνα. Εξυπακούεται ότι και εδώ, σε κάθε γωνιά της πόλης, μικρά café, οινοτέκες και κουκλίστικα εστιατόρια προσφέρονται για ένα ποτήρι κρασί συνοδεία τσιμπολογήματος ή έναν αρωματικό καπουτσίνο «στα γρήγορα».

Επόμενος σταθμός, το δικαίως αποκαλούμενο «μαργαριτάρι της Τοσκάνης», το Σαν Τζιμινιάνο (50 χλμ. από τη Σιένα). Η μικρή αυτή μεσαιωνική πολιτεία, στην κορυφή ενός λόφου, διακρίνεται από μακριά για τους εντυπωσιακούς της πύργους (δέκα τον αριθμό έχουν μείνει σήμερα), οι οποίοι χρησίμευαν ως παρατηρητήρια για τις επιδρομές.

Από εδώ, το μάτι σας θα χαθεί στους απέραντους αμπελώνες, τα βήματά σας δε θα επηρεαστούν από κανένα αυτοκίνητο (car free πόλη γαρ) ενώ περιδιαβαίνετε στον κεντρικό δρόμο San Giovani, που ενώνει την πύλη με την περίφημη Piazza della Cisterna, ενώ ο ουρανίσκος σας θα δοκιμάσει το καλύτερο gelato του κόσμου. Ναι, εδώ οι τζελατερίες είναι όλες μία και μία, με κορυφαία αυτή εδώ του βραβευμένου ως κορυφαίου παγωτατζή παγκοσμίως, Σέρτζιο.

Bonus διαδρομή: Πίζα!

Ίσως δεν είναι μια σκέψη που έρχεται άμεσα στο μυαλό του τουρίστα που έχει ταυτίσει την Τοσκάνη με λόφους, κυπαρίσσια, ελιές και αμπέλια, ωστόσο μέρος της (και μάλιστα πολύ σημαντικός προορισμός) είναι και η Πίζα. Η πόλη, που είναι διάσημη για τον κεκλιμένο πύργο της, απέχει μόλις μία ώρα και λίγα λεπτά από τη Φλωρεντία με το αυτοκίνητο. Θα την επισκεφθείτε για να φωτογραφηθείτε με φόντο τον πύργο, για να περπατήσετε στη φημισμένη παραλία της, αλλά και για να επισκεφθείτε την σοκολατοποιία Amedei, οι σοκολάτες της οποίας έχουν βραβευτεί ως οι καλύτερες στον κόσμο!

Μυστικά χωριουδάκια και κωμοπόλεις στην ύπαιθρο

Αρκετά κοντά στη Σιένα (περί τα 60 χλμ.), βρίσκεται η Cortona, ίσως η πιο διάσημη πόλη μετά τη Φλωρεντία και τη Σιένα, η οποία απέκτησε παγκόσμια φήμη από την χολυγουντιανή ταινία Under the Tuscan Sun (2003). Η αρχιτεκτονική της είναι εντυπωσιακή, ενώ οι πλατείες της χάρμα οφθαλμών και οι Αμερικάνοι που την επισκέπτονται εκατοντάδες σε ετήσια βάση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μonteriggioni, ένα λιλιπούτειο χωριουδάκι περικλεισμένο και αυτό από μεσαιωνικά τείχη (μικρό οχυρό γαρ), το οποίο ενδείκνυται για βόλτες στα γραφικά του καλντερίμια, καθώς επίσης και τα χωριουδάκια τα οποία απαρτίζουν την διάσημη στους οινόφιλους του κόσμου ζώνη εν ονόματι Chianti Classico. Καρτποσταλικές εικόνες, πλημμυρισμένες με κυπαρίσσια και αμπέλια συνθέτουν το μοναδικό αυτό τοπίο τοσκανέζικης υπαίθριου, από το οποίο αν είχαμε να επιλέξουμε συγκεκριμένους μίνι – προορισμούς θα προτείναμε δίχως δεύτερη σκέψη την Gaiole, την Castellina και το Panzano.

Άλλες δύο πόλεις πολύ γνωστές για το κρασί τους – και την μεσαιωνική ομορφιά τους - είναι το Montalcino, μια καστρόπολη με πανέμορφη αρχιτεκτονική και πατρίδα του κρασιού Brunello, και το Montepulciano το οποίο εκτός από οινοπαραγωγικό χωριό, έχει πλούσια μεσαιωνική ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μία επίσκεψη αξίζει και το Panzano, ένα όμορφο χωριουδάκι στην καρδιά του αμπελώνα της Τοσκάνης, καθώς επίσης και η Lucca, εξίσου όμορφη πόλη και κέντρο κουλτούρας για την περιοχή, μιας και υπήρξε πατρίδα του μεγάλου Puccini. Εδώ δεσπόζει ακόμα ένα Duomo, του San Martino, η μοναδική εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και φυσικά αρκετές όπερες. Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αναγεννησιακή Pienza, πατρίδα του τοσκανέζικου τυριού πεκορίνο. Απέραντα βοσκοτόπια και δεκάδες τυροκομεία μικρά και μεγάλα συνθέτουν τον… γαλακτομικό και φυσιολατρικό της χαρακτήρα.


Αν θέλετε να εστιάσετε στον οινοτουρισμό, σημειώστε ότι η εταιρεία Real Chianti του Γιώργου Φρόνιμου αναλαμβάνει οργανωμένες εκδρομές σε οινοποιεία της περιοχής και φροντίζει να μάθετε τα πάντα για τα εκλεκτά κρασιά της. 

Σε κάθε περίπτωση, must για τις περιηγήσεις σας στον ευλογημένο αυτό τόπο είναι το αυτοκίνητο ή για τους λάτρεις των δύο τροχών η μοτοσικλέτα, μιας και οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Προσέξτε τις αρκετές στροφές και η θέα μαζί με τον εκάστοτε προορισμό θα σας ανταμείψουν.

Διαμονή
Στη Φλωρεντία στο μοντέρνο hostel Plus Florence, που διαθέτει και άνετα δίκλινα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο και κουζινάκι, από 45€ ανά διανυκτέρευση και στον κλασικού στιλ ξενώνα Affittacamere Mannolini στα όρια του ιστορικού κέντρου, που προσφέρει λιτά αλλά οικονομικά για τα δεδομένα του κέντρου δίκλινα δωμάτια, με 60€ ανά διανυκτέρευση. Στη Σιένα στα άνετα διαμερίσματα GH Paradiso – Apartments στο κέντρο της πόλης (από 90€ για ένα δίκλινο) και στο Hotel Minerva ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (94€ με πρωινό).

Εξαιρετικός ξενώνας με σουίτες, μέσα στα αμπέλια της περιοχής Chianti Classico είναι ο Fonte De' Medici η διαμονή στον οποίο θα σας κοστίσει 270€ τη βραδιά για μια σουίτα τριών ατόμων, με πρωινό. Αν προτιμάτε κάτι πιο… πριβέ, το La Ferrozzola προσφέρει εξοχικές κατοικίες στην περιοχή Castellina σε τιμές που ξεκινούν από 110€ για ένα σπίτι δύο ατόμων.

Φαγητό
Εξαιρετική τοπική κουζίνα θα βρείτε στο εστιατόριο La Cisterna στο Σαν Τζιμινιάνο, στο κτίριο ενός μοναστηριού του 15ου αιώνα με καταπληκτική θέα στο χωριό, ενώ στη Σιένα εκλεκτές τρατορίες είναι μεταξύ άλλων η La Chiacchiera και η Castelvecchio. Για κάτι πιο ιδιαίτερο, αξίζει να επισκεφθείτε την Enoteca i Terzi και να δοκιμάσετε τις εκλεκτές της γεύσεις και κάποια ετικέτα από την εξαιρετική της κάβα. Επίσης, στη Τrattoria da Mario πίσω από την Δημοτική Αγορά θα βρείτε έναν ανεπιτήδευτο αλλά φιλόξενο χώρο για να δοκιμάσετε βραστό, ξακουστή σούπα λαχανικών αλλά και την σπεσιαλιτέ κρεατοφαγική επιλογή της πόλης, την bistecca Fiorentina.

Επίσης, στην L’ Antica Scuderia θα απολαύσετε εξαιρετικές ντόπιες γεύσεις με φόντο το μεσαιωνικό μοναστήρι στο χωριουδάκι του Passignano, ενώ αν ψάχνετε τον Ναό του Κρέατος, θα τον βρείτε στο La Officcina della Bistecca πάνω από ένα χασάπικο στο Panzano. Τέλος, ένα πολύ καλό wine restaurant στην καρδιά της πόλης του Montalcino είναι το Le Potazzine http://www.lepotazzine.it/

* Ευχαριστούμε τον Θόδωρο Λέλεκα του Telegourmet για τις οινογευστικές και περιηγητικές προτάσεις του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v