Brighton: Χειμωνιάτικη βόλτα στην «ευτυχισμένη πόλη»

Τόσα εκατομμύρια Άγγλων –και άλλων τόσων τουριστών- δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Το «λονδρέζικο θέρετρο» έχει κάτι ιδιαίτερο, που το κάνει πανέμορφο και τον χειμώνα, γι’ αυτό και ανακηρύχθηκε «το πιο ευτυχισμένο βρετανικό μέρος». Συμφωνούμε και επαυξάνουμε.
Brighton: Χειμωνιάτικη βόλτα στην «ευτυχισμένη πόλη»
του Γιώργου Κόκουβα

Το «παραθαλάσσιο Λονδίνο», όπως αποκαλείται το Brighton, δεν είναι όμορφο μόνο το καλοκαίρι. Οι αγγλικές πόλεις αναμφισβήτητα αναδεικνύονται σε χειμωνιάτικο σκηνικό. Ακόμα και όταν πρόκειται για μια παραθαλάσσια περιοχή, που στο μυαλό των Άγγλων έχει συνδυαστεί με την ηλιοθεραπεία και τα λίγα μπάνια τους –δεν έχουν όλοι τις δαντελωτές παραλίες και τον νησιωτικό πλούτο της Ελλάδας.

Σε πείσμα, λοιπόν, όσων επέμεναν πως το Brighton αξίζει μόνο όταν υπάρχει ήλιος, επιχειρήσαμε μια «επιδρομή» προς τον αγγλικό Νότο. Λιγότερο από μία ώρα νότια του Λονδίνου, και μετά από μια χιονισμένη διαδρομή, φάνηκαν τα πρώτα σπίτια του Brighton&Hove –έτσι λέγεται ο «Δήμος» των συγχωνευμένων κωμοπόλεων της περιοχής. Σαν μια παρέλαση από αρχιτεκτονικά στρατιωτάκια, τα κτίρια της πόλης δίνουν από νωρίς το στίγμα της ιδιαιτερότητας.

Φτάνοντας στον σιδηροδρομικό σταθμό –έναν από τους πρώτους της Βρετανίας- ξεκινούν οι βόλτες για την «πρώτη γεύση» από το κέντρο του Brighton. Βικτωριανή αισθητική, που γίνεται πιο έντονη στις στέγες των παραλιακών κτιρίων, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί και να δένει απόλυτα με την θάλασσα, έστω και με το «παγωμένο ύφος» της.

Ανάμεσα στον παραλιακό δρόμο, που μοιάζει με μια βελτιωμένη, αγγλική εκδοχή της Θεσσολονικιώτικης περαντζάδας, και στους μεγάλους δρόμους του κέντρου, εκτείνονται πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, ατελείωτα μαγαζάκια και πολύς, πολύς κόσμος που έχει ανακαλύψει το ιδανικό μέρος για βόλτες. Βαριά ιστορία, αλλά ελαφρύ κλίμα πιάνουν οι «κεραίες» κατά την διάρκεια του περιπάτου σε αυτή την εναλλακτική μεγέθυνση του Notting Hill.

Και ξαφνικά, συνειδητοποιείς πως έχεις δει πολλά, χωρίς να το καταλάβεις και χωρίς να κουραστείς ή να χρειαστείς οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς. Αυτή είναι και η βασική αρετή της πόλης: Τόσο κοντά στην πρωτεύουσα –τόσο που αποκαλείται «London by the sea»- και τόσο βολική, που όλα βρίσκονται σε απόσταση την οποία μπορείς να διανύσεις με τα πόδια.

Ανακαλύπτοντας την χρυσή τομή ανάμεσα σε μια πολυάσχολη πόλη και ένα γραφικό τοπίο, την καθαρή παραλία και το αίσθημα ασφάλειας, τον μικρό πληθυσμό αλλά και τον κοσμοπολίτικο αέρα, το Brighton σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Οι «Γεωργιανές» σκεπές δίνουν χαρακτήρα στις περισσότερες από 400 pubs και η εκκεντρική νυχτερινή ζωή σε συνδυασμό με τα φεστιβάλ που φιλοξενούνται καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς προσελκύουν πάνω από οκτώ εκατομμύρια επισκέπτες.

Λίγη ιστορία
Πλησιάζοντας την πρώτη χιλιετηρίδα του, το Brighton ξεκίνησε σαν μικρός οικισμός το 1086. Από εκείνη την εποχή έχουν διασωθεί ελάχιστα κτίρια, όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Τον 18ο αιώνα, η μικρή πόλη αποκτά την φήμη ενός κέντρου ευεξίας και λουτρών. Σε αυτό συντέλεσαν και οι ιατρικές συμβουλές ενός γιατρού της εποχής, του Richard Russell, ο οποίος συνταγογραφούσε… το θαλασσινό νερό του Brighton.

Εκείνη την εποχή επιλέγει και ο Αντιβασιλέας –αργότερα Βασιλιάς Γεώργιος Δ’- να επισκέπτεται συχνά την περιοχή και χτίζει πολλά από τα σημερινά αξιοθέατά του. Με την έλευση του σιδηρόδρομου, η πόλη γίνεται ο νούμερο ένα προορισμός για τις ημερήσιες αποδράσεις των Λονδρέζων, και ο πληθυσμός του εκτινάσσεται, μετατρέποντας το μέχρι πρότινος ήσυχο ψαροχώρι σε ζωντανή κωμόπολη. Η Βικτωριανή περίοδος βρίσκει το Brighton να παίρνει την μορφή που έχει και σήμερα, ενώ το πλουτίζει με γοητευτικά κτίρια και τουριστικό γόητρο.

Πώς θα πάτε
Το Brighton απέχει λιγότερο από μια ώρα από το Λονδίνο και μισή ώρα από το αεροδρόμιο Gatwick, με το τρένο. Επομένως, δεν έχετε παρά να κλείσετε τα αεροπορικά σας ναύλα για Λονδίνο. Από τις πιο οικονομικές επιλογές σας, η EasyJet σας «πετάει» από Αθήνα στο Gatwick με 150 ευρώ μετ’ επιστροφής (με όλους τους φόρους και μια αποσκευή, ενδεικτική τιμή για τα μέσα Ιανουαρίου).

Τι να δείτε
Το Brighton αξίζει για τις βόλτες, το shopping και την νυχτερινή ζωή του. Παρ’ όλα αυτά, αν είστε φίλοι του sightseeing, δεν θα χάσετε. Πάρτε μια γεύση:
- Το «Royal Pavillion» στην καρδιά της πόλης ήταν η εξοχική έπαυλη για τα «πάρτι» του Αντιβασιλέα κατά τον 18ο αιώνα. Πλέον, φιλοξενεί μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις της περιοχής, ενώ την παράσταση κλέβει η αρχιτεκτονική με επιρροές από τους Ινδο-σαρακηνούς και το ανατολίτικο ύφος στο εσωτερικό. «Χίλιες και μία καλλιτεχνικές νύχτες» με εισιτήριο στις 9,50 λίρες.
- Από το Pavillion υπάρχει είσοδος προς το Brighton Museum & Art Gallery, με πλούσιο υλικό από σύγχρονους καλλιτέχνες (είσοδος ελεύθερη).
- Η εκκλησία του St. Nicholas, αποκαλούμενη και «Mother Church» από τους ντόπιους κρατά τα σκήπτρα του παλαιότερου κτιρίου της περιοχής –χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Παραμένει ανοιχτή για το κοινό τις πρωινές ώρες με ελεύθερη είσοδο, ενώ σε αυτήν πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα λειτουργίες. Δείτε μια ξενάγηση 360° εδώ. Ο ναός St. Peters είναι άλλο ένα ενδιαφέρον κτίριο, λίγα μέτρα από τον κεντρικό σταθμό. Οι ανοιχτοί ορίζοντες των νέων ανθρώπων που διοικούν τον ναό καλοδέχονται την gay κοινότητα, -που μετρά δεκάδες χιλιάδες μέλη στο Brighton-, ενώ φιλοξενούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με θέματα όπως «Υπάρχει Θεός;». 
- Το «Grand Hotel» αποτελεί άλλο ένα δείγμα εξαιρετικής βικτωριανής αρχιτεκτονικής, ενώ αποτέλεσε και το σκηνικό της βομβιστικής επίθεσης του IRA εναντίον της Margaret Thatcher το 1984. Θα το δείτε ούτως ή άλλως, κατηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο προς την θάλασσα.
- Το Brighton φιλοξενεί το παλαιότερο ενυδρείο του κόσμου. Το «Sea Life» αυτή την περίοδο βάζει τα καλά του και διοργανώνει το «Christmas Tree Festival», με 35 μοναδικά στολισμένα δέντρα και εορταστική διάθεση. Το εισιτήριο για τους χώρους του ενυδρείου κοστίζει 15,50 λίρες.

Τι να κάνετε
Χαθείτε μέσα στο κέντρο και στην περιοχή της North Laine, όπου παλαιοπωλεία εναλλάσσονται μεταξύ τοίχων με προσεγμένα graffiti και stencil. Διασκεδαστικά souvenirs, όμορφα χειροποίητα μικροπράγματα και μικρά café, τα οποία θυμίζουν γαλλικά bistrot δίνουν την θέση τους σε μπουτίκ γνωστών σχεδιαστών ή ανερχόμενων hip Βρετανών δημιουργών. Εκκεντρικά accessories και υπαίθριοι πάγκοι με γιορτινά καλούδια δίνουν το στίγμα των Χριστουγέννων.

Στους μεγάλους δρόμους θα βρείτε πολυκαταστήματα, τα οποία «προσπερνούν» την κρίση με προσφορές που… βγάζουν μάτι. Δεν υπάρχει εμπορικός δρόμος χωρίς πινακίδες «3 for 2» και «Half Price». Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης ακούει στο όνομα Churchill Square και στεγάζει όλες τις γνωστές –και άγνωστες- φίρμες που έχετε βάλει στο μάτι. Βρείτε με ακρίβεια τα καταστήματα και τα προϊόντα που θέλετε κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη κατηγορία του εύχρηστου οδηγού του Brighton.co.uk

Είναι ώρα να κατευθυνθείτε προς την παραλία. Εκεί που τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή σφύζει από λουόμενους και καλλιτεχνική ζωή στο παραθαλάσσιο Artists Quarter, τους χειμερινούς μήνες η διασκέδαση μεταφέρεται στο Brighton Pier και στην μαρίνα της πόλης. Εθιστικά παιχνίδια, ένα εντυπωσιακό funfair, καζίνο, café, εστιατόρια με θέα την θάλασσα και τσιμπολόγημα fish&chips α λα αγγλικά θα σας κρατήσουν απασχολημένους για πολλές ώρες. Κοντά στoυς κήπους του Royal Pavillion, θα βρείτε ένα μεγαλοπρεπές παγοδρόμιο για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο ice skating.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι το πρελούδιο της διασκέδασης. Το κέφι ξεκινά στις pubs και στα clubs της πόλης, που φιλοξενούν μεγαλειώδη πάρτι. Ξεκινήστε με μια μπύρα στου «Albert» της Trafalgar street, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε live performances από ντόπιες μπάντες, όσο θα βουλιάζετε στους αναπαυτικούς καναπέδες.

Η live μουσική και η όμορφη ατμόσφαιρα –ευπρόσδεκτα και τα μικρά παιδιά- του «White Rabbit» στην περιοχή των Kensington Gardens είναι επίσης μια ασφαλής επιλογή. Ένας τοίχος καλυμμένος από ρολόγια και ένας παλιός κλασικός κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος για ντεκόρ θα σας πείσουν για τα καλά ότι είστε στην Αγγλία.

Το clubbing του Brighton αρχίζει και τελειώνει στις «καμάρες της King George Street», κοντά στην παραλία, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλά αξιόλογα venues. Μεταξύ αυτών, το «Honey» και το «Digital», τα οποία φιλοξενούν parties με γνωστούς DJs και live από μεγάλες μπάντες.

Πού να φάτε
Στο Gingerman της Norfolk Square, για μοντέρνα βρετανική κουζίνα. Η σπεσιαλιτέ του, το σιγοψημένο χοιρινό και το φιλέτο μπακαλιάρου με καπνιστό μπέικον (15-30 λίρες κατ’ άτομο).

Στο L’ eglise στην Church Road του Hove. Νόστιμη γαλλική κουζίνα με ατμόσφαιρα bistrot και μεγάλη γκάμα από events (20-25 λίρες κατ’ άτομο).

Στο Moshi Moshi για καλοφτιαγμένο sushi σε έναν ευχάριστα διακοσμημένο χώρο στην Bartholomew Square. Platters με θαλασσινά, sushi sets και σάκε θα σας μεταφέρουν από το Brighton στην Ιαπωνία. (20-25 λίρες κατ’ άτομο).

Πού να μείνετε
*Οι τιμές είναι ενδεικτικές, για κρατήσεις δίκλινου δωματίου μέσω του booking.com για τα μέσα Ιανουαρίου και ισχύουν για όσο υπάρχει διαθεσιμότητα.

Στο Queens Hotel & Spa, στην περιοχή των Lanes, στο κέντρο δηλαδή της πόλης, και σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα. Άνετα δωμάτια, πισίνα, γυμναστήριο και spa facilities θα κάνουν την διαμονή σας ακόμη πιο χαλαρή. Η τιμή είναι στα 76,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στο τριών αστέρων Best Western Brighton, με θέα στην προκυμαία και ένα γοητευτικό bar. Value for money επιλογή, με κόστος 58 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στο The Courtlands Hotel, στην περιοχή του Hove. Στεγασμένο σε βικτωριανό κτίριο, σε μια δενδρόφυτη λεωφόρο, λίγα λεπτά από το κέντρο, το ξενοδοχείο προσφέρει διαμονή σε παραδοσιακά αγγλικά δωμάτια στην τιμή των 58 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v