ΤΑΞΙΔΙΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

7 παραμυθένια χωριουδάκια στην Πορτογαλία

Σε όχθες ποταμών, σε κορυφές βουνών, επτά κουκλίστικα χωριά αγναντεύουν από ψηλά τα κύματα του Ατλαντικού και τον ευρωπαϊκό νότο.

7 παραμυθένια χωριουδάκια στην Πορτογαλία

της Ηρώς Κουνάδη

Πόσα ξέρετε για την… άλλη άκρη του ευρωπαϊκού νότου; Αν οι γνώσεις σας ξεκινούν από τη Λισαβώνα και φτάνουν μέχρι το Πόρτο, ένα (νοερό, σε πρώτη φάση) ταξιδάκι στα ομορφότερα χωριά της Πορτογαλίας είμαστε βέβαιοι πως θα σας βάλει ιδέες για κανονικότατα ταξίδια.

Monsaraz


Ένα από τα παλαιότερα χωριουδάκια στον πορτογαλικό νότο, το πανέμορφο Μονσαράζ κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, όπως μαρτυρούν τα μεγαλιθικά μνημεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Κτισμένο στην όχθη του ποταμού Guadiana, τον οποίο αγναντεύει από ψηλά, φωλιασμένο μέσα στα τείχη του 13ου αιώνα.

Piodão


Σκαρφαλωμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά της οροσειράς Serra do Açor, στο κέντρο της χώρας, το αμφιθεατρικά κτισμένο Piodão με τα πέτρινα σπιτάκια του και τα γαλάζια παράθυρα είναι ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά της Πορτογαλίας. Το γεγονός αυτό το έκανε στο παρελθόν καταφύγιο παρανόμων και καταζητούμενων, ενώ βοήθησε να διατηρηθεί ανέγγιχτη η αρχική του εικόνα.

Trancoso


Φωτό: Ferias em Portugal

Στον πορτογαλικό βορρά, το πανέμορφο Τρανκόζο με τις πορτοκαλί στέγες του απλώνεται επάνω στις κορυφές καμπυλωτών λόφων που θυμίζουν τα τοπία της Τοσκάνης. Το διασημότερο αξιοθέατό του είναι το κάστρο του, ο παλαιότερος πύργος του οποίου χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Sortelha


Φωτό: Rui Pajares | Flickr

«Μπαίνεις στην Σορτέλια και νομίζεις ότι μπαίνεις στον Μεσαίωνα» γράφει ο Ζοζέ Σαραμάγκου στο «Ταξίδι του στην Πορτογαλία». Και πράγματι: Αυτό το πέτρινο χωριό στην κεντρική Πορτογαλία, κουρνιασμένο μέσα στα μεσαιωνικά του τείχη, με τα λιθόκτιστα δρομάκια του και τα πέτρινα σπιτάκια, μοιάζει να έχει σταματήσει στον 13ο αιώνα.

Marialva


Μια χούφτα κάτοικοι (271, για να ακριβολογούμε), ένα κάστρο του 12ου αιώνα, και μια Ιστορία που ξεκινά στην αρχαιότητα, περνά από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τους Άραβες, πριν φτάσει στο σήμερα, κάνουν αυτό το χωριουδάκι του πορτογαλικού βορρά ένα από τα ιστορικά χωριά της Πορτογαλίας

Marvao


Δυο βήματα από τα ισπανικά σύνορα, ψηλά σε μια από τις κορυφές της Serra de São Mamede, το Μαρβάο αγναντεύει από ψηλά «ολόκληρο τον κόσμο», αν πιστέψουμε τον (Νομπελίστα, υπενθυμίζουμε) Ζοζέ Σαραμάγκου. Το επιβλητικό του κάστρο υψώθηκε για πρώτη φορά, στη θέση ενός παλαιότερου ρωμαϊκού οχυρού, τον 9ο αιώνα –αν και η σημερινή του εικόνα είναι αποτέλεσμα καινούριων οχυρώσεων και διάφορων προσθηκών του 13ου αιώνα.

Monsanto


Οι Πορτογάλοι λένε πως το Μονσάντο είναι «το πιο πορτογαλικό χωριό της Πορτογαλίας», ξεχωρίζοντάς το ανάμεσα σε δώδεκα ιστορικά χωριά της χώρας. Το χωριουδάκι των 800 περίπου κατοίκων είναι κυρίως γνωστό για τους γιγάντιους γρανιτένιους βράχους επάνω στους οποίους (και με τμήματα των οποίων) είναι χτισμένο το χωριό και το κάστρο του, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε τον 19ο αιώνα, και σήμερα απομένει απ’ αυτό μόνο η θέση του και η πανοραμική του θέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY