Σκιάθος: Φυσική ομορφιά στα χνάρια της ιστορίας

Με περισσότερες από εξήντα παραλίες για κάθε γούστο, φυσιολατρικές διαδρομές μέσα στα πεύκα και μία κουκλίστικη πόλη για βόλτες και διασκέδαση, η καταπράσινη πατρίδα του Παπαδιαμάντη γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Σκιάθος: Φυσική ομορφιά στα χνάρια της ιστορίας
της Έλενας Μπούλια

Ιστορία βαριά, χαραγμένη από πληγές αμέτρητων κατακτητών αλλά και τιμημένη, καθώς εκεί δημιουργήθηκε το 1807 η πρώτη Ελληνική Σημαία, με τον λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο. Αρχιτεκτονική ιδιαίτερη, με στοιχεία νησιωτικά (ασβέστη και πέτρα), καπετανέικα αλλά και πηλειορήτικα, όπως υιοθετήθηκαν από τους Μαγνήσιους κατοίκους που μετοίκησαν στα χρόνια της οικονομικής άνθησης εκεί. Πατρίδα του Παπαδιαμάντη, του σπουδαίου πεζογράφου, το λιτό σπίτι του οποίου παραμένει ανοιχτό για το κοινό στα ανατολικά της πόλης. Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να επισκεφθεί κανείς την Σκιάθο, υπάρχουν άλλα τόσα που αναμφίβολα την χρίζουν βασίλισσα των Σποράδων.

Το Μπούρτζι, για παράδειγμα, η καταπράσινη μικρή χερσόνησος που χωρίζει το φυσικό λιμάνι του νησιού στα δύο, και άλλοτε φιλοξενούσε το φρούριο του νησιού. Το 1906 στα απομεινάρια του φρουρίου χτίστηκε σχολείο, το κτίριο του οποίου σήμερα στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, δέκα λεπτά ανηφορικά από το λιμάνι, με τον καταπράσινο περίβολο και την ασύγκριτη θέα. Και φυσικά, οι βόλτες στην ίδια την πόλη της Σκιάθου. Στα -χωρίς καμία ρυμοτομία αλλά συγκινητικής γραφικότητας- ασβεστωμένα στενά της, στα περιποιημένα ταβερνάκια της και τα μικρά μαγαζάκια που προσφέρονται για χάζι τα βράδια αλλά και για -γαστριμαργικό- shopping: Το μέλι του νησιού θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Παραλίες: Γαλαζοπράσινες βουτιές δίπλα στο δάσος
Κι αν τα παραπάνω ακόμα δεν σας έπεισαν είναι γιατί ακόμα δεν αναφερθήκαμε στα φυσικά κάλλη της Σκιάθου, με το πράσινο από τα πεύκα και τα πλατάνια να αγκαλιάζει κάθε οικισμό και κόλπο. Άλλωστε, κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες των Σποράδων συγκεντρώνονται εκεί, καθώς συνδυάζουν υπέροχα, ζεστά τιρκουάζ νερά, σκιά δέντρων που ακουμπούν σχεδόν τα κύματα και, σε πολλές περιπτώσεις, πλούσιους υδροβιότοπους. Από αυτές, οι οργανωμένες πλαζ βρίσκονται στα νότια και νοτιοανατολικά του νησιού, ενώ στα βόρεια είναι οι πιο «άγριες» και ερημικές. Μην φύγετε, λοιπόν, αν δεν βουτήξετε:

Στις Κουκουναριές (φωτο), στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Πρόκειται για την παραλία star, γνωστή και με το όνομα Χρυσή Άμμος, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα ομώνυμα δέντρα του δάσους ακριβώς από πίσω της να προσφέρουν απλόχερα σκιά στους λουόμενους. Λίγα βήματα από την ακτή βρίσκεται και η λιμνοθάλασσα Στροφυλιά, η οποία διατηρεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο που προστατεύεται από τον Δήμο Σκιάθου στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Στη Μπανάνα, την πρώην πλαζ γυμνιστών, με τα πεύκα να την κρύβουν από τα βλέμματα του δρόμου και να προσφέρουν σκιά και την διάφανη θάλασσα να λαμπυρίζει κάτω από τον ήλιο. Η πρόσβαση, ωστόσο, στην παραλία είναι σχετικά δύσκολη -χρειάζεται αρκετό περπάτημα από τον δρόμο- και γι’αυτό ίσως προτιμάται από τους νεότερους. Αξίζει, όμως, τον κόπο…

Στον δρόμο προς Κουκουναριές, 5 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται η Καναπίτσα (φωτο). Στην περιοχή, πέρα από τις πολλές εξοχικές κατοικίες βρίσκεται και μία πανέμορφη, οργανωμένη παραλία, στην οποία θα βρείτε εναλλακτικές για θαλάσσια σπορ, ενώ λειτουργεί και σχολή καταδύσεων.

Αμέσως μετά την Καναπίτσα, στην άκρη του ακρωτηρίου Καλαμάκι, βρίσκεται ο Βρωμόλιμνος. Αντίθετα από το όνομά της πρόκειται για μία αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά, η οποία φιλοξενεί Beach Bars και θαλάσσια σπορ. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νεότερους επισκέπτες του νησιού.

Στα βόρεια του νησιού βρίσκονται τα περίφημα Λαλάρια (φωτο), μία απρόσιτη οδικώς παραλία με σμιλεμένα, από τον βοριά και το αλάτι, λευκά βράχια και στρογγυλεμένα κάτασπρα βότσαλα (τα λαλάρια). Στο μαγευτικό αυτό τοπίο θα φτάσετε μόνο από την θάλασσα σε καιρό νηνεμίας, με κάποιο από τα καΐκια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο από το λιμάνι της Σκιάθου.

Με τον ίδιο τρόπο αλλά και οδικώς -διανύοντας αρκετά μέτρα χωματόδρομου- θα φτάσετε και στην Ασέληνο. Το επιβλητικό τοπίο του βορρά συνδυάζει χοντρή αμμουδιά με βότσαλα, βαθιά κρυστάλλινα νερά και ανεκμετάλλευτη τουριστικά ακτή. Κοντά βρίσκεται μία μόνο ταβέρνα, η οποία μάλιστα το βράδυ λειτουργεί με ζωντανή μουσική, και ένα κάμπινγκ.

Στο Μανδράκι και την Αγία Ελένη, τέλος, στα βορειοδυτικά του νησιού, αξίζει να βρεθείτε για να απολαύσετε ήσυχα το μπάνιο σας σε ελαφρώς οργανωμένες πλαζ από τις οποίες το βλέμμα αντικρίζει μόνο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Και οι δύο βρίσκονται στο τέλος ενός πλούσιου πευκοδάσους και θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά μέτρα από τον δρόμο για να τις προσεγγίσετε. Ευκολότερα θα φτάσετε σε αυτές με δίτροχο ή με ιδιωτικό ταχύπλοο.

Πού να μείνετε:
*Ξενοδοχείο Κάραβος: Μόλις 300 μέτρα από την περίφημη παραλία Κουκουναριές, το ξενοδοχείο προσφέρει δωμάτια με θέα στους καταπράσινους λόφους του νησιού, ενώ διαθέτει πισίνα και μία ταβέρνα με ελληνική κουζίνα. Οι τιμές για ένα δίκλινο τον Αύγουστο, για κρατήσεις μέσω Booking, κυμαίνονται στα 65 ευρώ, περιλαμβανομένου πρωινού.

*Studios Mahi: Ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, απέναντι από το λιμάνι με εύκολη πρόσβαση στις παραλίες Μεγάλη Άμμος και Ξάνεμος. Κάποια από τα studios διαθέτουν και εξοπλισμένη κουζίνα. Οι τιμές για ένα δίκλινο τον Αύγουστο κυμαίνονται στα 65 ευρώ (χωρίς πρωινό).

*Skiathos Diamond: Βρίσκεται κρυμμένο σε ένα πευκοδάσος, πολύ κοντά στην παραλία Κολιός, και διαθέτει ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα με θέα στους λόφους της περιοχής. Παρέχει ακόμα πισίνα για μικρούς και μεγάλους. Οι τιμές τον Αύγουστο κυμαίνονται στα 85 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.

*Kivo Skiathos Hotel & Suites: Τοποθετημένο στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού, στην περιοχή Κατσαρού, απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο από την παραλία Βασιλιάς και παρέχει περιποιημένα δωμάτια με εκπληκτική θέα. Εκεί θα βρείτε ακόμα ένα εστιατόριο με ζωντανή μουσική. Οι τιμές τον Αύγουστο κυμαίνονται στα 180 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.

*Skiathos Princess: Από τις πολυτελέστερες επιλογές διαμονής στο νησί, το ξενοδοχείο βρίσκεται πάνω στην παραλία της Αγίας Παρασκευής παρέχοντας όμορφα δωμάτια με θέα, πισίνα, σπα και ένα εξαιρετικό εστιατόριο. Οι τιμές τον Αύγουστο κυμαίνονται στα 240 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό.

Πού να φάτε – διασκεδάσετε:
*Στην Ταβέρνα Καναπίτσα, στην ομώνυμη παραλία, για μαγειρευτά και θαλασσινούς μεζέδες.
*Στο εστιατόριο 1901 Εν Σκιάθω, στην πόλη, το οποίο στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του 20ου αιώνα και φημίζεται για πολύ καλή μεσογειακή του κουζίνα.
*Στο Καρνάγιο, στη Νέα Παραλία της πόλης, για νόστιμους ψαρομεζέδες αλλά και κρεατικά της ώρας, με λίγο πιο τσιμπημένες τιμές.
*Στο El Greco, εκεί που το Παλιό Λιμάνι συναντάει το Νέο, για σπεσιαλιτέ μεσογειακής κουζίνας αλλά και διεθνείς γεύσεις. Must τα εξαιρετικά γλυκά.
*Στο Rock n’ Roll bar, στο παλιό λιμάνι, θα βρεθείτε είτε το απόγευμα για καφέ είτε το βραδύ για ποτό υπό τους ήχους 70’s, 80’s και 90’s μουσικής.
*Στα Slip Inn και Cassablanca, επίσης στο παλιό λιμάνι, για καφέ, φοβερή θέα και τέλεια κοκτέιλ.
*Στο Crazy Totem Bar, το οποίο χρόνια τώρα κρατά τον πήχη της διασκέδασης ψηλά με upbeat μουσικές.

Πώς θα πάτε:
Στη Σκιάθο μπορείτε να βρεθείτε είτε με πλοία της Hellenic Seaways (διάρκεια ταξιδιού περίπου 3 ώρες) είτε με δελφίνια της Hellenic Seaways ή της N.E.Λ. (διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες) από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας ή από το λιμάνι του Βόλου. Το ενδεικτικό κόστος εισιτηρίων για δύο άτομα μετ’επιστροφής και αυτοκίνητο με τα πλοία της Hellenic Seways από Άγ. Κωνσταντίνο είναι 244 ευρώ, ενώ για δύο άτομα μετ’επιστροφής με τα δελφίνια της Hellenic από το ίδιο λιμάνι είναι 140 ευρώ.

Εναλλακτικά μπορείτε να βρεθείτε εκεί αεροπορικώς με την Olympic Air, μέσα σε 45 λεπτά. Το κόστος του εισιτηρίου μετ’επιστροφής -αν το κλείσετε από τώρα για τον Αύγουστο- ξεκινά από 140 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v