Σκόπελος: Το δάσος στη θάλασσα

Το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου περιμένει υπομονετικά τους επισκέπτες του, για να τους μυήσει στα μυστικά της παράδοσης, τις καταγάλανες ακρογιαλιές και τη μεστή γεύση του γλυκού δαμάσκηνου... 
Σκόπελος: Το δάσος στη θάλασσα
 
της Έλενας Μπούλια

Αν έπρεπε να περιγράψουμε τη Σκόπελο με μία φράση αυτή θα ήταν: Δάσος μέσα στη θάλασσα.
Με πράσινο που καλύπτει σχεδόν το 80% της έκτασής της, η Σκόπελος δεν είναι μόνο ένα από τα ομορφότερα νησιά των Βορείων Σποράδων αλλά και το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Είναι, όμως, και πολλά άλλα…

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Από την πολύ αρχή. Το όνομά της, η Σκόπελος, το πήρε μάλλον από το βραχώδες των βορείων ακτών της, που αποτελούσαν «σκόπελο», εμπόδιο δηλαδή, για τους επίδοξους εισβολείς. Ο πρώτος οικιστής του νησιού, λοιπόν, ο Στάφυλος, κατέφθασε περί το 1600 π.Χ. από τη μινωική Κρήτη και επέλεξε να προσαράξει στο νότιο όρμο του νησιού, ο οποίος πήρε και το όνομά του.

Σήμερα ο Στάφυλος αποτελεί αγαπημένο πόλο έλξης χάρη στην πεντακάθαρη θάλασσά του και το πανέμορφο τοπίο του. Ένα μικρό μονοπάτι ανατολικά από το Στάφυλο οδηγεί σε μία άλλη μοναδική παραλία, το Βαλανίο. Ακολουθήστε το, ειδικά αν ανήκετε σε αυτούς που προτιμούν το γυμνισμό.

Στη νότια πλευρά του νησιού θα βρει κανείς τις πιο γαλήνιες παραλίες. 8 χλμ. από τον Στάφυλο σας περιμένει ένας καταπράσινος, ήσυχος κολπίσκος, η πευκόφυτη παραλία του Αγνώντα. Τα χρώματα της θάλασσας και οι μυρωδιές από τα γύρω ταβερνάκια θα σας μαγέψουν. Μη σταματήσετε, όμως, εδώ γιατί λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Λιμνονάρι, με τα ακίνητα σχεδόν νερά που μοιάζουν να σας καλούν να τα ταράξετε με τη βουτιά σας.

Οδεύοντας νοτιοδυτικά θα συναντήσετε τον Πάνορμο. Πρόκειται για ένα γραφικότατο χωριό με μία τεράστια παραλία με λευκά βότσαλα και καταγάλανα νερά, τα οποία θα δυσκολευτείτε να αποχωριστείτε. Πρέπει, όμως, γιατί λίγα μέτρα παραπέρα σας περιμένει η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, η Μηλιά. Η φύση εδώ επέλεξε τα λαμπρότερα χρώματά της, τα ένωσε με πανύψηλα πεύκα και κρυστάλλινα νερά και δημιούργησε ένα ονειρεμένο τοπίο. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ διοργανώνουν οι νεώτεροι τα ατελείωτα beach parties τους.

Όσοι από εσάς διαθέτετε σκάφος ή φουσκωτό, θα εκτιμήσετε την ησυχία και τη δροσιά στη Δασιά, το νησάκι ακριβώς απέναντι, όπου θα σας υποδεχθούν με το τραγούδι τους οι μοναδικοί του μόνιμοι κάτοικοι, τα τζιτζίκια.

Περνώντας στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού τώρα, μαθαίνουμε ότι η περιοχή πλημμύρισε από κατοίκους λίγο πριν την απελευθέρωση από την τουρκοκρατία, που έπληξε τη Σκόπελο ανεπανόρθωτα. Τότε εμφανίζονται κάποιες πληροφορίες για τη Γλώσσα, το κατάφυτο χωριό στις βορειοδυτικές πλαγιές του νησιού, που καμαρώνει σήμερα ως το μεγαλύτερο από όλα.

Ο Παπαδιαμάντης, μάλιστα, το χαρακτήρισε «ψηλό χωριό» και όχι άδικα, αφού με υψόμετρο 250 μέτρων, αποτελεί τον ψηλότερο οικισμό των Βορείων Σποράδων και το μπαλκόνι της Σκοπέλου με θέα στα καταπράσινα βουνά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Όποιος βρεθεί στη Γλώσσα, ωστόσο, οφείλει να περάσει πρώτα από το Λουτράκι, το παραθαλάσσιο ψαροχώρι που βρέχει την ποδιά της. Εκεί που κάποτε σύχναζαν ταρσανάδες και καραβομαραγκοί, το γραφικό λιμανάκι συγκεντρώνει σήμερα ψαρόβαρκες και σκάφη. Στο Λουτράκι θα δείτε επισκέπτες που εκτιμούν τις παραδοσιακές απολαύσεις, τις γνήσιες, ελληνικές ψαροταβέρνες και τη χαλαρή διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην κορυφή του νησιού σας περιμένει ένα εκπληκτικό τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς: Το ακρωτήρι Γουρούνι θα στολίσει το φωτογραφικό σας υλικό με φόντο το πράσινο και το γαλάζιο και πρωταγωνιστή το έκπληκτο βλέμμα σας. Μην φύγετε από το νησί αν δεν βρεθείτε εκεί.

Εξίσου όμορφο θέαμα αντικρίζει κανείς στη σπηλιά Τρυπητή. Εκεί θα πάτε αφού πρώτα δροσιστείτε με μια βουτιά στις μικρές και ήσυχες παραλίες Γλυφονέρι και Γλυστέρι. Το έδαφος εδώ είναι βραχώδες γι’αυτό προτιμότερο είναι να βρεθείτε εκεί με το καϊκάκι που κάνει το γύρο του νησιού. Οι λάτρεις τις πεζοπορίας, μάλιστα, δε θα διστάσουν μπροστά στα 104 σκαλοπάτια του βράχου, στη μέση της θάλασσας, για να θαυμάσουν τη θέα και να ανάψουν ένα κεράκι στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Η περιήγηση της Σκοπέλου για τον επισκέπτη σε καμία περίπτωση δεν τελειώνει εδώ. Η δική μας βόλτα, ωστόσο, πρέπει να ολοκληρωθεί στο κυριότερο σημείο του νησιού, το οποίο -όπως όλα τα καλά- αφήσαμε για το τέλος. Σε μία κλειστή αγκαλιά, βορειοανατολικά του χάρτη, ένα φυσικά σχηματισμένο λιμάνι συγκέντρωσε φιλόξενα την πρωτεύουσα της Σκοπέλου.

Ο τίτλος «παραδοσιακός οικισμός» είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για τη Χώρα. Η εικόνα της από τη θάλασσα μοιάζει με πίνακα αφηρημένης τέχνης. Δεν ξεχωρίζουν οι δρόμοι και οι αυλές, οι ταράτσες και τα μπαλκόνια. Οι μπουκαμβίλιες ξεκινούν από τη μία γλάστρα και καταλήγουν σ’αυτήν του διπλανού σπιτιού, ενώ ανάμεσα στους φρεσκοασβεστωμένους τοίχους δυσκολεύεται κανείς να διακρίνει ποιο είναι το σπίτι και ποια η εκκλησία. Η Χώρα μόνο μετρά 123 –μικρές και μεγαλύτερες- εκκλησίες.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της με τα φιδίσια σοκάκια δένει αρμονικά με την πολυσύχναστη παραλία της και το γραφικό λιμάνι. Εκεί χτυπά και η καρδιά της διασκέδασης τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Τα αμέτρητα καφέ, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά δίνουν το ρυθμό, ο οποίος είναι μεν αργός αλλά όχι μονότονος αφού στη Χώρα της Σκοπέλου υπάρχουν επιλογές εξόδου για όλα τα γούστα.

Μη φύγετε από το νησί αν δεν…

* Κάνετε μία ημερήσια κρουαζιέρα για ξενάγηση στο θαλάσσιο πάρκο των Σποράδων με το Discovery, το σκάφος με τη γυάλινη καρίνα (πληροφορίες στο τηλ. 24240 23747).

* Επισκεφτείτε το σπίτι-μουσείο του Παύλου Νιρβάνα στη Χώρα, στη γειτονιά του Αϊ-Γιάννη. Ο γνωστός πεζογράφος γεννήθηκε στη Ρωσία, ήθελε όμως να τον αποκαλούν Σκοπελίτη.

* Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο στη συνοικία του Φραγκομαχαλά, στο οποίο θα δείτε την αναπαράσταση της σκοπελίτικης κατοικίας, με όλα τα χαρακτηριστικά του οικιακού εξοπλισμού, αλλά και τις τοπικές ενδυμασίες, και τα μοντέλα των παλιών πλοίων που κατασκεύαζαν οι καραβομαραγκοί.

* Διασκεδάσετε στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στις 24 Ιουλίου.

* Βρεθείτε εκεί στις εκδηλώσεις του Δήμου, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με αποκορύφωμα τη γιορτή του δαμάσκηνου.

* Ανάψετε ένα κεράκι στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, με το χρυσό τέμπλο και την εξαιρετική θέα στην πόλη, στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, απέναντι, και στο ναό του Αγ. Γεωργίου της κυρατσώς με το διακοσμημένο από βότσαλα πάτωμα.

* Προμηθευτείτε παραδοσιακό γλυκό αυγάτο (δαμάσκηνο), και σπιτικές αμυγδαλόπιτες με σιρόπι Ζαμπούκο, κρίταμο και φύλλα κάπαρης από την κυρα-Λένη στη Γλώσσα.

Πού θα φάτε στη Σκόπελο

* Στο εστιατόριο «Μηλιά», στη Μηλιά, για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.
* Στο «Περιβόλι», στην πλατεία του Πλατάνου, για κρεατομεζέδες, με αποκορύφωμα το χοιρινό με μήλα και δαμάσκηνα.
* Στον «Παύλο», στον Αγνώντα, για αστακομακαρονάδα και λαχανικά από κήπο.
* Στο «Μαϊστράλι», στη Γλώσσα, για σκοπελίτικες πίτες και γλυκό δαμάσκηνο.
* Στο «Παλιό Καρνάγιο», στο Γλυστέρι, για ψαρόσουπες και ροφό στιφάδο.

Πού θα μείνετε

* Στο Kohili Villas, στο Μετόχι. Ιδανικό για μεγάλες παρέες που αγαπούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τιμές: Τον Ιούνιο μία βίλα που χωράει έως 6 άτομα θα σας κοστίσει 200 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο 330 ευρώ  (τηλ. 24240 23474).
* Στο Skopelos Village, στη Χώρα. Studios και διαμερίσματα και μεγάλη πισίνα. Βολεύει γιατί είναι κοντά στο κέντρο. Τιμές: Από 115 ευρώ για ένα δίκλινο τον Ιούνιο, από 195 ευρώ τον Αύγουστο (τηλ. 24240 22517).
* Στην Αριάδνη, στο Στάφυλο. Μοναδική θέα, λίγα μέτρα από την όμορφη παραλία του Στάφυλου. Τιμές: Από 45 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, από 85 ευρώ τον Αύγουστο (τηλ. 24240 22772).
* Στο Αγνάντι, στη Χώρα. Παραδοσιακή διακόσμηση, έπιπλα από σκούρο ξύλο και θέα στη θάλασσα. Τιμές: 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Αύγουστο (τηλ. 24240 22722).

Πώς θα πάτε στη Σκόπελο

Από τη νότια και κεντρική Ελλάδα, και μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, θα βρεθείτε στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ από βόρεια Ελλάδα στο λιμάνι του Βόλου. Από εκεί τα ferry boat, τα ιπτάμενα δελφίνια και τα catamaran θα σας μεταφέρουν είτε στο Λουτράκι ή στο λιμάνι της Χώρας.

Η διαδρομή από Αγ. Κωνσταντίνο ή Βόλο στη Χώρα της Σκοπέλου δε θα διαρκέσει πάνω από 4 ώρες με ferry boat και πάνω από 2 ώρες με ιπτάμενο δελφίνι ή catamaran.

Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε αεροπορικώς στη Σκιάθο και από εκεί με ferry boat, ιπτάμενο δελφίνι ή catamaran στη Σκόπελο.

* Τελευταία ενημέρωση 18 Μαΐου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v