Σκύρος: Το νησί των αντιθέσεων

Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, φυσικά τοπία που δανείζονται στοιχεία τόσο από τις υπόλοιπες Σποράδες όσο και από τη Βόρεια Εύβοια, καταγάλανα νερά και χρυσαφένιες παραλίες. Το τέταρτο, και πιο ξεχωριστό, νησί των Σποράδων, η Σκύρος διεκδικεί επάξια τον τίτλο του νησιού των αντιθέσεων.
Σκύρος: Το νησί των αντιθέσεων

της Ηρώς Κουνάδη

Μια λωρίδα γης μήκους 4 χιλιομέτρων ενώνει τα δύο μέρη της Σκύρου, το βορειοδυτικό και το νοτιοανατολικό, που, κατά μία θεωρία, κάποτε ήταν δύο ξεχωριστά νησιά. Με βάση την εν λόγω θεωρία εξηγείται και η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στα δύο τμήματα του νησιού: το βόρειο τμήμα είναι γεμάτο πευκοδάση που θυμίζουν έντονα τις υπόλοιπες Σποράδες, ενώ το νότιο πλησιάζει περισσότερο στη μορφολογία των Κυκλάδων.

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών τμημάτων της Σκύρου είναι οι μοναδικής ομορφιάς παραλίες, με τα καταγάλανα νερά, τη χρυσή άμμο και το ατελείωτο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μήκος τους –το οποίο είναι και το πρώτο πράγμα που εκπλήσσει τον ανυποψίαστο επισκέπτη.

Αν έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, θα συνιστούσαμε να τις επισκεφθείτε όλες, καθώς η καθεμιά διαθέτει τη δική της, ξεχωριστή ομορφιά. Αν πάλι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, εντάξτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας την Κυρα Παναγιά, τον Πεύκο, τα Γυρίσματα, την Καλαμίτσα, τις Αχερούνες και τον Αγ. Φωκά.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, στο βόρειο τμήμα της Σκύρου, με τα κατάλευκα σπιτάκια, κτισμένα αμφιθεατρικά στο λόφο και το επιβλητικό κάστρο, λαξεμένο σχεδόν πάνω στο βράχο, είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού.

Η Χώρα διασχίζεται από τη λεγόμενη Μεγάλη Στράτα, από την οποία ξεκινούν όλα τα πλακόστρωτα, ελικοειδή καλντερίμια, και η οποία καταλήγει στην Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, όπου δεσπόζει το άγαλμα του ποιητή Roupert Brooke. Ο Brooke πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Σκύρο –ο τάφος του βρίσκεται στις Τρεις Μπούκες, στο νότιο τμήμα του νησιού.

Η θέα από το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, στο υψηλότερο σημείο της Χώρας, είναι μαγευτική, ενώ μία επίσκεψη αξίζουν επίσης τα δύο Μουσεία που βρίσκονται εδώ, Ιστορικό και Λαογραφικό Μάνου Φαλτάιτς, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σκυριανού σπιτιού.

Όλα τα χωριά του νησιού –άλλα ανεπτυγμένα τουριστικά και άλλα πιο ήσυχα, με άρωμα περασμένων εποχών– διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τη φυσική τους ομορφιά, και προσκαλούν τον επισκέπτη να τα γνωρίσει καλύτερα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να επισκεφθείτε το νότιο τμήμα της Σκύρου (το οποίο είναι και το πιο δύσβατο, τουλάχιστον αν δεν το επισκεφθείτε με 4x4) με καραβάκι, το οποίο ξεκινά καθημερινά από τη Λιναριά και επισκέπτεται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού –συμπεριλαμβανομένου και του Σαρακήνου, του μικρού νησιού που βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα του κόλπου Τρεις Μπούκες. Η εκδρομή διαρκεί περίπου 6 ώρες, και κοστίζει 25 ευρώ το άτομο.

Φεύγοντας, μην παραλείψετε να αγοράσετε κάποια από τα δημοφιλέστατα παραδοσιακά σκυριανά γλυκά.

Διαμονή

Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής αποτελούν τα ξενοδοχεία Skiros Palace (τηλ.: 22220 91994, 92212, 92227) στα Γυρίσματα και Νεφέλη (τηλ.: 22220 91964) στη Χώρα.

Το Νεφέλη διαθέτει 21 δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα με mini bar, τηλεόραση, air condition, τηλέφωνο και room service, καθώς και πισίνα, σάουνα και τζακούζι σε ορισμένα δωμάτια, παιδική πισίνα, παιδότοπο, πάρκινγκ και πρόσβαση στο internet. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 65 έως 150 ευρώ.

Το Skiros Palace, σε απόσταση 50 μόλις μέτρων από την παραλία των Γυρισμάτων, διαθέτει 80 δωμάτια, εξοπλισμένα με air condition, τηλέφωνο, μουσική και μεγάλα μπαλκόνια με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 50 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Στη Σκύρο θα βρείτε πληθώρα εξαιρετικών εστιατορίων και ταβερνών, για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Στη Χώρα, πολύ καλές επιλογές αποτελούν τα ”Ο παππούς κι εγώ”, ”Λιακός” και ”Μαργέτης”. Στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, επισκεφθείτε τη ”Μανολιά”, ενώ στην Καλαμίτσα τις ”Μουριές”. Τέλος, στο δρόμο προς την Ασίτσα συναντάμε το ”Πέρασμα”, με εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα.

Όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση, η Σκύρος αναμφισβήτητα θα σας εκπλήξει, καθώς διαθέτει πολλά εξαιρετικά bar με μουσική που καλύπτει όλα τα γούστα, τα οποία θα σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι αργά.

Στη Χώρα, θα ξενυχτήσετε στην ”Ακαμάτρα”, το ”Ηρώον” και το ”Κατά Λάθος”, τα οποία λειτουργούν από το πρωί, για καφέ. Λίγο έξω από τη Χώρα, στην ”Καλυψώ” θα ακούσετε jazz ήχους, ενώ στη Λιναριά ο ”Κάβος” είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, για ποτό και καφέ –κρίως λόγω της εκπληκτικής του θέας στη θάλασσα. Τέλος, για τους φίλους της ελληνικής μουσικής προτείνουμε το bar ”Artistico” στη Χώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v