Άγιος Βαλεντίνος: Κόκκινα τριαντάφυλλα στις βαλίτσες

Αφήστε τις διαμαρτυρίες περί εμπορευματοποίησης και γιορτές ανθοπωλών, και παραδεχτείτε το: κάθε γιορτή, είτε την αναγνωρίζουμε είτε όχι, αποτελεί μια καλή αφορμή για ταξίδι. Ακολουθήστε μας, σε επτά από τους ρομαντικότερους προορισμούς της Ελλάδας.
Άγιος Βαλεντίνος: Κόκκινα τριαντάφυλλα στις βαλίτσες
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Ναι, ναι, τα ξέρουμε. Τα λέμε κι εμείς άλλωστε. Όταν είσαι ερωτευμένος κάθε μέρα είναι γιορτή, και δε χρειάζεσαι εμπορικές επετείους ούτε για να αγοράσεις αρκουδάκια, ούτε για να βγεις να το γιορτάσεις, ούτε –πόσο μάλλον– για να κλείσεις έναν ρομαντικό ξενώνα και να οργανώσεις μια μίνι απόδραση για δύο. Είναι, όμως, μια καλή αφορμή η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου –όπως, ας πούμε, είναι και η Καθαρή Δευτέρα, και η Πρωτομαγιά, και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ειδικά όταν πέφτει Σάββατο και δε χρειάζεται να ζητήσεις ούτε μία μέρα άδεια.

Με αυτό το σκεπτικό, ετοιμάζουμε βαλίτσες, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και φεύγουμε, την Παρασκευή το απόγευμα, για επτά από τους ρομαντικότερους προορισμούς της Ελλάδας. Βολτάρουμε σε λιθόκτιστα σοκάκια, παραγγέλνουμε αχνιστή σοκολάτα σε cozy café, απολαμβάνουμε σπιτικό φαγητό σε ζεστά, παραδοσιακά ταβερνάκια, σκεπαζόμαστε με πουπουλένια παπλώματα και χαζεύουμε τη φωτιά να καίει στο τζάκι. Έχει καμιά σημασία αν στο ενδιάμεσο τσουγκρίζουμε με σαμπάνια ή τσίπουρο;

Ναύπλιο: Κλασσικά, ερωτευμένοι
Δεν είναι μόνο τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα μπαλκόνια των νεοκλασικών που ξεχειλίζουν μπουκαμβίλιες, το Μπούρτζι και το Παλαμήδι που με το νυχτερινό τους φωτισμό μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι. Είναι και τα cozy café του που σερβίρουν αχνιστή, αρωματική σοκολάτα, τα ατμοσφαιρικά ταβερνάκια και η φωτιά στο τζάκι κάποιου ρομαντικού ξενώνα, που έκαναν το Ναύπλιο επίσημα την ελληνική πρωτεύουσα του έρωτα. Προσθέστε σε αυτά την απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και την υπερπροσφορά επιλογών ακόμη και αν θέλετε να κάνετε clubbing αντί για χουχούλιασμα κάτω από πουπουλένια παπλώματα, και έχετε μία από τις ιδανικότερες προτάσεις για τη φετινή… αγιοβαλεντινιάτικη εξόρμηση.
Διαμονή: Οι ρομαντικοί ξενώνες στο Ναύπλιο είναι απλά άπειροι –όσο δύσκολα γούστα κι αν έχετε, πιθανότερο είναι να δυσκολευτείτε να διαλέξετε παρά να μη μείνετε ευχαριστημένοι. Από τις καλύτερες προτάσεις, οι ξενώνες Αδιάντη με μοναδικά διακοσμημένα δίκλινα και σουίτες σε τιμές που ξεκινούν από 90 και 130 ευρώ με πρωινό αντίστοιχα, και Αμφιτρίτη με funky χρώματα και ιδιαίτερη διακόσμηση σε τιμές που ξεκινούν από 95 και φτάνουν τα 110 ευρώ με πρωινό.

Καστοριά: Στις όχθες της λίμνης
Μια λίμνη με κρυστάλλινα νερά που ο θρύλος τη θέλει μαγεμένη, μερικά αρχοντικά περασμένων αιώνων, πολλά μουσεία και λίγη βυζαντινή αύρα... Τι άλλο χρειάζεται μια πόλη για να μοιάζει παραμυθένια; Και τι άλλο θέλετε για μια ρομαντική απόδραση; Περπατήστε τους παραδοσιακούς οικισμούς Ντουλτσό και Απόζαρι, χάστε την αίσθηση του χρόνου θαυμάζοντας τους κύκνους στις όχθες της λίμνης, απολαύστε τοπικές γεύσεις σε ζεστά, παραδοσιακά ταβερνάκια και κοιμηθείτε με τη φωτιά στο τζάκι να καίει, και το χιόνι να πέφτει έξω από το παράθυρο. Το πρωί που θα ξυπνήσετε, η λίμνη θα γυαλίζει στην πρωινή ομίχλη και η πόλη θα είναι ντυμένη στα λευκά.
Διαμονή: Στο Αρχοντικό του Βέργουλα, σε δωμάτια με τζάκι και θέα στη λίμνη, σε τιμές που κυμαίνονται από 88 έως 118 ευρώ, με πρωινό, ή στο νεοκλασικό Αρχοντικό της Βενετούλας σε τιμές που ξεκινούν από 80 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Τσαγκαράδα: Αγναντεύοντας τα θαύματα της φύσης
Κτισμένο σε υψόμετρο πεντακοσίων μέτρων, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου αγναντεύει από ψηλά το σημείο όπου τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ακουμπούν στη γραμμή του ορίζοντα. Παραδοσιακά αρχοντικά μισοκρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση, λιθόκτιστα καλντερίμια, πλακόστρωτες πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια να κοσμούν το κέντρο τους και ζεστά, παραδοσιακά καφενεία να σερβίρουν ελληνικό καφέ στη χόβολη και ντόπιο τσίπουρο συνθέτουν την εικόνα ενός χωριού ξεχασμένου στο χρόνο. Αυτό, όμως, που πραγματικά κλέβει την παράσταση στην Τσαγκαράδα είναι η μαγευτική φύση που την περιβάλλει: καταπράσινα δάση όλο τρεχούμενα νερά και πέτρινα γεφύρια μοιάζουν να σε προσκαλούν να χαθείς στα μονοπάτια τους καθώς τα περιηγείσαι.
Διαμονή: Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δύο από τους ρομαντικότερους ξενώνες που έχουμε δει ποτέ βρίσκονται στην Τσαγκαράδα. Διαλέξτε μεταξύ του πανέμορφου Αμανίτα (από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, από 120 ευρώ η σουίτα) και του παραμυθένιου Χαμένου Μονόκερου (από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό)

Καρπενήσι: Παράδοση και πολυτέλεια, στις σωστές δόσεις 
Με καταπράσινα βουνά να το περιστοιχίζουν, εκπληκτικά φυσικά τοπία να προ(σ)καλούν για ατελείωτες εξερευνήσεις, παραδοσιακούς οικισμούς γύρω του και ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής, η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως έχει χαρακτηριστεί, δεν αποτελεί άδικα το νούμερο ένα προορισμό στη λίστα των χειμερινών μας αποδράσεων. Κι αν το κέντρο του σας φαίνεται κατά τι πολυπληθές κι εμπορευματοποιημένο, βρείτε το προσωπικό σας καταφύγιο στα γύρω χωριά, Κορυσχάδες, Λαγκαδιά, Άγιο Ανδρέα και Γοριανάδες. Αμφιθεατρικά κτισμένοι, κρυμμένοι μέσα στα έλατα, με τις καμινάδες των πέτρινων σπιτιών τους να αχνίζουν και με εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά, αποκλείεται να μη σας γοητεύσουν.
Διαμονή: Στο παραδοσιακό Βίλλα Βιργινία, στο χωριό Βουτύρο, λίγο έξω από το Καρπενήσι, σε τιμές από 110 ευρώ την βραδιά. Στον ατμοσφαιρικό, παραδοσιακό οικισμό Κορυσχάδες Village, 4 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, σε τιμές που κυμαίνονται από 100 έως 140 ευρώ με πρωινό για ένα δίκλινο δωμάτιο, ή το πολυτελέστατο Country Club Ελλάς, στο Μικρό Χωριό, 12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, σε τιμές που ξεκινούν από 170 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο και από 220 ευρώ για τη σουίτα, με πρωινό.

Ναύπακτος: Αγκαλιά με θέα το λιμάνι
Μυρωδιά θάλασσας και πνεύμα ναυτικό χαρακτηρίζει την Ναύπακτο, που προσφέρεται ιδανικά για απόδραση σαββατοκύριακου, αφού και σχετικά κοντά από την Αθήνα, αλλά και συνδυάζει όλα αυτά που μπορεί να ονειρεύεται κανείς για μία ρομαντική εκδρομή: θάλασσα, βουνό, ωραίες βόλτες, χαριτωμένα καφέ και καλό φαγητό. Κατά την διαμονή σας εκεί, και αφού θα έχετε βολτάρει στο ιστορικό λιμάνι, πρέπει οπωσδήποτε να ανεβείτε στο πευκόφυτο βενετσιάνικο κάστρο της πόλης, με την εκπληκτική θέα. Ενώ αν έχετε χρόνο, σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα και στα ορεινότερα χωριά της περιοχής, όπως το Τρίκορφο και η Άνω Χώρα. Η διαδρομή, αν και λίγο κουραστική, αξίζει για το πράσινο και την θέα της, σε κάθε σημείο.
Διαμονή: Πολυτελέστερο το Nafs Hotel (στα 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) αλλά οπωσδήποτε ρομαντικότερο το Αρχοντικό της Πέπως, με τις τιμές του να κυμαίνονται από 100 έως 160 ευρώ για ένα δίκλινο ή μια σουίτα, με πρωινό.

Γαλαξείδι: Χέρι-χέρι στην παραλία
Ήσυχο και χαλαρό, σχεδόν πάντα συννεφιασμένο και οπωσδήποτε ρομαντικό, το Γαλαξείδι διαθέτει γραφικότητα νησιού και βουνίσια φυσική ομορφιά. Το σαββατοκύριακό σας εκεί δε μπορεί παρά να περάσει ήρεμα και ξεκούραστα, με βόλτες στα δύο φυσικά του λιμάνια και γευσιγνωσία πεντανόστιμων τοπικών προϊόντων στα στενά σοκάκια του. Θα επιδοθείτε σε περιπάτους και ορειβασία στο μικρό του δάσος, αλλά και σε εξαιρετική ψαρο-φαγία, στις παραθαλάσσιε ψαροταβέρνες του. Ενώ το βράδυ, που τα φώτα χαμηλώνουν, η μέρα κλείνει με ποτό, ήσυχες μουσικές και θέα στις λικνιζόμενες βαρκούλες από τα μπαράκια που βρίσκονται πάνω στο λιμάνι.
Διαμονή: Πολυτελέστερο το Villa Olympia (90 ευρώ με πρωινό για το δίκλινο δωμάτιο) αλλά πιο ρομαντική και χαριτωμένη η σοφίτα του Luiza, στα 50 ευρώ αν την κλείσετε για δύο διανυκτερεύσεις.

Τζουμέρκα: Αυθεντικά... βουνό
Παρά τη φιλολογία, οι πολύ ορεινοί προορισμοί είναι μάλλον ακατάλληλοι για εκδρομές το καταχείμωνο. Για, ωραίο το χιόνι για τις πόλεις, αλλά τα όρη και τα… άγρια βουνά τα κάνει απρόσιτα. Από την άποψη αυτή οι γλυκές σχετικά ημέρες αυτής εποχής επιτρέπουν έναν ιδανικό συνδυασμό- κατάλληλο για παπλώματα, τζάκι και κονιάκ. Ή καλύτερα: τσίπουρο. Μακριά από τα… τουριστικά βλέμματα, στο νότιο άκρο της Ηπείρου βρίσκονται τα Τζουμέρκα. Ένας low budget προορισμός με την άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης. Προτείνουμε παραμονή σε ένα εκ των δύο εκπληκτικών χωριών Συρράκο ή Καλαρρύτες, αλλά και βόλτες στο χωριό Καταρράκτης και στο σπήλαιο της Ανεμότρυπας.
Διαμονή: Όσοι προτιμήσετε τους Καλαρρύτες, επιλέξτε ανάμεσα στους δύο ξενώνες του Ναπολέοντα Ζάγκλη, που είναι ανοικτοί όλο το χρόνο: Είτε τον παλιό στην πλατεία του χωριού, (Β’ κατηγορίας, με 4 δωμάτια), είτε τον νεόκτιστο κοντά στην πλατεία (με κεντρική θέρμανση, Α’ κατηγορίας, με 6 δωμάτια). Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 26590 61518, 26510 48843, και κινητό 6972 265961. Στο "γειτονικό" Συρράκο μπορείτε να μείνετε στο ομώνυμο παραδοσιακό κατάλυμα «Συρράκο» περίπου στην τιμή των 70 ευρώ για κάθε δίκλινο με πρωινό (τηλ. 26510.53410- Fax 26510.66812). Στο κεφαλοχώρι «Πράμαντα» κτισμένο σε ένα «δόντι» του βουνού το ξενοδοχείο «Τζουμέρκα» δεν προσφέρει θέα για κάθε δωμάτιο, ούτε ιδιαίτερες ανέσεις, αλλά η τιμή του είναι λογική (περί τα 70 ευρώ το δίκλινο). Καταπληκτική η θέα από το ημιυπαίθριο καφέ- περίπτερο. (τηλ. 25690 61336).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v