Το Βαλτεσινίκο είναι η τέλεια χειμωνιάτικη εκδρομή

Φωλιασμένο μέσα στα ελατοδάση του Μαινάλου, το Βαλτεσινίκο είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας. Πάμε να το γνωρίσουμε.
Το Βαλτεσινίκο είναι η τέλεια χειμωνιάτικη εκδρομή
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από δώδεκα χρόνια σου γράφαμε για ένα μικρό αρκαδικό μυστικό που είχε αρχίσει να διαρρέει, καθώς μικροί, γλυκύτατοι και οικονομικοί ξενώνες ξεφύτρωναν ο ένας μετά τον άλλο στα δρομάκια του. Σήμερα, το Βαλτεσινίκο είναι ένα από τα πιο ξακουστά για την ομορφιά τους χωριά της Αρκαδίας, και δικαίως: Σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά στα 1.100 μέτρα, και αγκαλιασμένο από τα πυκνά ελατοδάση του Μαινάλου, είναι ένα χωριό χάρμα οφθαλμών, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του να σπάνε την πράσινη συμφωνία του τοπίου που το κορνιζάρει.

Πέτρινα αρχοντικά, ιστορικά μοναστήρια, νερόμυλοι, πηγές, τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου, και ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα του χωριού, το πραγματικό χάιλαητ κάθε εκδρομής εδώ όμως είναι οι ατελείωτες βόλτες στα δρομάκια του, ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές και με πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο.



Περπατώ εις το μονοπάτι

Από την πλατεία του Βαλτεσινίκου ξεκινά ένα από τα οκτώ τμήματα του θρυλικού Menalon Trail, μιας επικής πεζοπορικής διαδρομής που ολόκληρη αγγίζει τα 75 χιλιόμετρα (και για την οποία σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ). Μην τρομάζεις όμως, το κομμάτι που συνδέει το Βαλτεσινίκο με τα Λαγκάδια περπατιέται σε 5 περίπου ώρες, είναι μέτριας δυσκολίας, και διασχίζει ελατοδάση και λιβάδια περνώντας δίπλα από κρυστάλλινες πηγές και παραδοσιακούς νερόμυλους. Αναλυτικές οδηγίες και χάρτης εδώ

Τα Λαγκάδια είναι το ωραιότατο «δίπλα χωριό»

Λιγότερο από μισάωρο έξω από το Βαλτεσινίκο, τα Λαγκάδια είναι ένα πανέμορφο, απολύτως πέτρινο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Η ιστορία λέει πως κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα ηπειρώτες μάστορες ήρθαν και έχτισαν εδώ τα πέτρινα αρχοντικά τους. Το χωριό χωρίζεται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, που ενώνονται μεταξύ τους μέσα από ιλιγγιώδεις ανηφόρες –για τις οποίες θα σε αποζημιώσει όμως η φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές που αγκαλιάζουν το χωριό. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα.



Λάδωνα είπαμε, πάμε μια βόλτα

Άλλο ένα μισάωρο οδήγησης από το Βαλτεσινίκο –προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτή την φορά– θα σε φέρει στο τοξωτό Γεφύρι της Κυράς, που εμφανίζεται και εξαφανίζεται αναλόγως με την στάθμη των νερών του Λάδωνα. Δυο βήματα από εκεί απέχει η μικρή αλλά φαντασμαγορική λίμνη του Λάδωνα, στα πρασινογάλαζα νερά της οποίας καθρεφτίζονται τα βουνά που βουτούν απαλά μέχρι τις όχθες της. Τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα μπορείς να κάνεις και ράφτινγκ στα νερά του Λάδωνα, τα οποία είναι πάντα ήρεμα χάρη στο φράγμα που ρυθμίζει τη στάθμη, και ιδανικά τόσο για αρχάριους όσο και για παιδιά από 4 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 30€ το άτομο. Λεπτομέρειες εδώ

Διαβάστε περισσότερα - Λάδωνας: Παραμύθι στο νερό



Τι άλλο θα δούμε εδώ;

Ένα δεκάλεπτο έξω από το Βαλτεσινίκο, στο αλπικό υψόμετρο των 1.500 μέτρων και κοντά στο χωριό Μαγούλιανα, το εγκαταλελειμμένο Σανατόριο της Μάνας το αγαπούν πολύ οι κυνηγοί παραφυσικών φαινομένων, έχει όμως ενδιαφέρον και από αρχιτεκτονικής άποψης. Το χτισμένο το 1925 σανατόριο στη θέση Κορφοξυλιά πρόκειται σύντομα να μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο, παρά τις φήμες που το θέλουν στοιχειωμένο (μπρρ).



Λίγο πιο πέρα, στον δρόμο που πάει για την Βυτίνα (εδώ, για την ακρίβεια) μια μικρή πεζοπορία θα σε φέρει σε ένα από τα πανέμορφα τοξωτά γεφύρια της Πελοποννήσου, αυτό που στεφανώνει τον ποταμό Μυλάοντα στη θέση Ζαρζί.

Λίγο πιο μακριά, περί τα 45 λεπτά οδήγησης από το Βαλτεσινίκο, στο εγκαταλελειμμένο χωριό που λέγεται Λιμποβίσι θα βρεις το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί σαν μουσείο. Το καφενεδάκι δίπλα του σερβίρει αχνιστό ελληνικό καφεδάκι και χειροποίητα γλυκά.

Μετά το Λιμποβίσι, αν οδηγήσεις άλλο ένα τέταρτο, ο δρόμος θα σε φέρει στο γλυκύτατο χωριό Πιάνα, από το οποίο ξεκινά ένα καταπληκτικό μονοπάτι που θα σε φέρει μετά από ένα εικοσάλεπτο περπάτημα στη σπηλιά όπου σύμφωνα με τον θρύλο γεννήθηκε ο θεός Πάνας (από τον οποίο πήρε και το όνομά του το χωριό). Αν οι αντοχές σου το επιτρέπουν, από την Πιάνα ξεκινά και το επίσης φαντασμαγορικό, 9 χιλιομέτρων μονοπάτι που διασχίζει το Αρκουδόρεμα και καταλήγει στο Λιμποβίσι. Η συγκεκριμένη πεζοπορία γίνεται και οργανωμένη, δες εδώ.

Πού θα φάμε;

Στο Βαλτεσινίκο, δύο ταβερνάκια, η Κληματαριά και ο Βασιλικός, σερβίρουν καλοψημένα κρέατα στη σχάρα, συνοδεία πατροπαράδοτων ορεκτικών –φρέσκες τηγανιτές πατάτες, χειροποίητο τζατζίκι, πεντανόστιμο τοπικό τυροπιτάρι. Λίγο έξω από το χωριό, στα Μαγούλιανα, ο Ιωσήφ φημίζεται για τα αρνίσια παϊδάκια του και την γουρουνοπούλα. Αν έρθεις μεσημέρι και πετύχεις καλό καιρό κάτσε έξω, η θέα είναι συγκλονιστική. Για μαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ και ψητά στον φούρνο με λίγες και καλές δημιουργικές πινελιές θα πας γραμμή στον Μανιάτη, στα Λαγκάδια.

Πού θα μείνουμε;

Στα φανταστικά στούντιο του Valtessiniko Studios (από 60€ το δίκλινο με τζάκι και σούπερ πρωινό), στον γλυκύτατο ξενώνα Θέα Βαλτεσινίκου που απολαμβάνει την φαντασμαγορική θέα την οποία υπόσχεται το όνομά του (από 43€ το δίκλινο με χειροποίητο πρωινό) ή στο επίσης πανέμορφο Petra & Elato Art Hotel (από 65€ το δίκλινο με τζάκι και εξαιρετικό πρωινό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v