Η Καρύταινα είναι το τέλειο χειμωνιάτικο ΣΚ

Μια ανάσα από το μαγικό φαράγγι του Λούσιου, στα πόδια ενός επιβλητικού κάστρου, απλώνεται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας.
Η Καρύταινα είναι το τέλειο χειμωνιάτικο ΣΚ
της Ηρώς Κουνάδη

Ήταν το καλά κρυμμένο μυστικό της Αρκαδίας τότε που σου την πρωτοσυστήσαμε πριν από δώδεκα χρόνια είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της, και όχι άδικα. Η Καρύταινα με τα πέτρινα, κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια της, στεφανώνεται από ένα εντυπωσιακό κάστρο και είναι ιδανική βάση για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο ράφτινγκ σε ένα από τα δημοφιλέστερα ποτάμια της Πελοποννήσου, τον Λούσιο.

Εν αρχή ην το κάστρο

Χτισμένο στην κορυφή ενός απότομου βράχου που υψώνεται πάνω από το χωριό, το κάστρο της Καρύταινας, που στόλιζε το παλιό πεντοχίλιαρο, είναι φράγκικο, χτισμένο τον 13ο αιώνα, ίσως στη θέση παλαιότερου βυζαντινού –γι’ αυτό το τελευταίο όμως δεν είμαστε απολύτως σίγουροι. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο Κολοκοτρώνης είχε χρησιμοποιήσει το κάστρο σαν ορμητήριο τον καιρό της Επανάστασης, και ότι ο Ιμπραήμ προσπάθησε, και απέτυχε, να το καταλάβει.

Η πρόσβαση στην κορυφή του είναι εύκολη, από το πετρόχτιστο μονοπάτι που ξεκινά κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού, και ανηφορίζει ομαλά την πλαγιά του βράχου. Η δε θέα από τα τείχη στο χωριό, την κοιλάδα της Μεγαλόπολης και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που την αγκαλιάζουν, είναι από μόνη της λόγος αρκετός να κάνεις την ανηφορική διαδρομή.

Βολτάροντας στο χωριό

Στα καλντερίμια της Καρύταινας θα συναντήσεις, εκεί που βολτάρεις, διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες, σαν τη Ζωοδόχο Πηγή του 16ου αιώνα, με το τριώροφο καμπαναριό της που στολίζει την κεντρική πλατεία, και το πέτρινο εκκλησάκι του Άι-Νικόλα με τα κεραμίδια στον τρούλο, που χρονολογείται από το 1831. Πέτρινες βρύσες αναβλύζουν εδώ κι εκεί κρυστάλλινο νερό, ενώ στην πλατεία του χωριού απλώνουν τραπεζάκια καφενεία και ταβερνάκια ό,τι πρέπει για τα διαλείμματα από τις πεζοπορίες σου.



Πιρουέτες στο ποτάμι

Μισή ώρα έξω από την Καρύταινα, θα βρεις ένα λιλιπούτειο χωριουδάκι που λέγεται Βλαχορράφτη. Εδώ βρίσκεται η βάση της Trekking Αρκαδίας, που αναλαμβάνει να σε μυήσει στη μαγεία μιας χειμωνιάτικης κατάβασης με ράφτινγκ στον Λούσιο και τον Αλφειό, η οποία περνά μέσα από τοπία φαντασμαγορικά που δεν υπάρχει περίπτωση να δεις αλλιώς, και καταλήγει σε έναν από τους ωραιότερους καταρράκτες της Πελοποννήσου. Η διαδρομή διαρκεί τέσσερις ώρες, είναι απολύτως κατάλληλη και για αρχάριους, πραγματοποιείται όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου, και κοστίζει 50€ το άτομο. Λεπτομέρειες εδώ.

Περπατώ εις το φαράγγι

Το Φαράγγι του Λούσιου δεν είναι αδίκως ένα από τα δημοφιλέστερα ολόκληρης της Πελοποννήσου: Το μαγικό φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει το ποτάμι στο οποίο έλουζαν τον Δία μωρό οι νύμφες –εξ ου και το όνομά του, αν αναρωτιόσουν– προσφέρεται για πεζοπορίες κάθε εποχή του χρόνου.

Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι 15 χιλιόμετρα, αλλά αν δεν φτάνουν οι αντοχές σου να το περπατήσεις όλο, μια ωραιότατη και σύντομη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από εδώ (15 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα) και φτάνει μετά από ενάμιση χιλιόμετρο στη λαξευμένη στο βράχο Μονή Προδρόμου, ακολουθώντας τη ροή του ποταμού πλάι σε παλιούς νερόμυλους και πάνω από γεφυράκια. Από τη Μονή Προδρόμου ξεκινά μια ακόμα συναρπαστική διαδρομή, που σε φέρνει μετά από περίπου ενάμιση χιλιόμετρο στην ξακουστή Παλαιά Μονή Φιλοσόφου που ιδρύθηκε το 963 μ.Χ. από τον γραμματέα του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, πράγμα που την καθιστά ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια στην Ελλάδα.



Και αρχαία έχουμε, για περάστε

Η Αρχαία Λυκόσουρα απέχει από την Καρύταινα 24 χιλιόμετρα, και είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους… που δεν είχες ακουστά μέχρι τώρα. Κακώς, γιατί ο πρώτος περιηγητής του κόσμου και μπαμπάκας όλων ημών που γράφουμε κείμενα σαν αυτό που διαβάζεις τώρα, ο Παυσανίας ντε, λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτή ήταν η πρώτη πόλη που φτιάχτηκε στον κόσμο. «Από όλες τις πόλεις που εμφάνισε η γη στην ήπειρο και στα νησιά, η Λυκόσουρα είναι η αρχαιότερη, και αυτή είδε πρώτη ο ήλιος, από αυτή δε εδώ έχουν μάθει οι άλλοι άνθρωποι να φτιάχνουν πόλεις» (Αρκαδικά, VIII.38.1, ψάξ’ το). Κι αν μερικές φορές ο Παυσανίας τα παραλέει, όπως όλοι οι απόγονοί του, μένει να αποδειχθεί γιατί η Λυκόσουρα, όπως και τα υπόλοιπα αρχαία του Λύκαιου Όρους, δεν έχουν ακόμα πλήρως ανασκαφεί, οπότε δεν ξέρουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε η πόλη.

Στάση για φαγητό

Πεντανόστιμα, μαμαδίσια μαγειρευτά αλλά και ζουμερά κρέατα στη σχάρα έχει Το Κάστρο μέσα στο χωριό, ενώ ένα από τα καλύτερα σουβλάκια που έχεις δοκιμάσει θα το βρεις Στο Μπαλκόνι, στην είσοδο του χωριού, με μαγική θέα στα νερά του Αλφειού. Οι έχοντες πιτσιρίκια, μην χάσετε σε καμία περίπτωση το Αγρόκτημα Τα Παπάκια όπου θα δείτε άλογα, ελαφάκια, κατσίκια και άλλα ζωάκια να τρέχουν ελεύθερα. Εκτός από την περιήγηση στο αγρόκτημα, εδώ θα πιάσεις και τραπεζάκι για καφέ ή φαγητό πλάι στο αναμμένο τζάκι.

Εδώ να μείνεις

Στα βγαλμένα από κουκλόσπιτο, αλλά ευρύχωρα, δωμάτια του πολυχώρου Αρέθουσα (από 56€ το δίκλινο με πρωινό). Ωραιότατα και ευρύχωρα είναι και τα δωμάτια του Hotel Pelasgos, στις παρυφές του χωριού (από 67€ το δίκλινο με πρωινό). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v