Τα καλύτερα στην Ορεινή Αρκαδία

Τα χωριά, τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, και όλα τα υπέροχα πράγματα που κάνουν την Ορεινή Αρκαδία έναν από τους αγαπημένους μας προορισμούς.
Τα καλύτερα στην Ορεινή Αρκαδία

της Ηρώς Κουνάδη

Προφανώς και δε γίνεται να διαλέξεις «τα καλύτερα» σε έναν τόπο τόσο μαγικό όσο η Ορεινή Αρκαδία, χωρίς να αφήσεις απέξω κάτι σημαντικό/ υπέροχο/ σπουδαίο/ που αγαπούν προσωπικά οι αναγνώστες σου, οι οποίοι θα έρθουν μετά να γκρινιάξουν στα σχόλια. Η λίστα που ακολουθεί, λοιπόν, είναι μια μικρή, υποκειμενική επιλογή ανάμεσα στις εκατοντάδες των αρκαδικών θαυμάτων. Συμπληρώστε κι εσείς τα δικά σας.

Το δημοφιλέστερο χωριό: Η κουκλίστικη Δημητσάνα συγκέντρωσε την αγάπη του κόσμου στην πρόσφατη ψηφοφορία μας για τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, και όχι άδικα: Λιθόστρωτα καλντερίμια, εντυπωσιακά αρχοντικά, πανοραμική θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά, και το κελάρυσμα του Λούσιου μόνιμο soundtrack σε κάθε μας βόλτα, της χαρίζουν τον τίτλο του πλέον κοσμαγάπητου αρκαδοχωριού.



Το ωραιότερο μυστικό χωριό: Μυστικό που έχει αρχίσει και διαρρέει, για να είμαστε ακριβείς, το σκαρφαλωμένο στα 1.200 μέτρα Βαλτεσινίκο φωλιάζει μες στα φουντωτά ελατοδάση του Μαινάλου κι έχει για αξιοθέατα πέτρινους πύργους, ιστορικές μονές, γραφικούς νερόμυλους, λαογραφικά μουσεία και πεζοπορικές διαδρομές στην υπέροχη φύση που το περιβάλει.

Η πιο μεγαλειώδης πεζοπορική διαδρομή: Λέγεται Menalon Trail, και είναι ένα από τα καλύτερα σηματοδοτημένα μονοπάτια στην Ελλάδα. Σε 75 ολόκληρα χιλιόμετρα απλώνεται, περνώντας μέσα από οκτώ διαφορετικά χωριά, πάνω από καταπράσινες βουνοπλαγιές, πλάι σε κελαρυστά ποτάμια και επιβλητικούς καταρράκτες. Λεπτομέρειες εδώ.

Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο που δεν ήξερες: Στο εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριουδάκι που λέγεται Λιμποβίσι, το σπίτι όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί σαν μουσείο.



Το βουνό που δεν είχες ακουστά: Ορεινή Αρκαδία δεν είναι μόνο το Μαίναλο. Είναι και ο Πάρνωνας (τουλάχιστον ένα κομμάτι του) είναι και το Αφροδίσιο, στις καταπράσινες –και εν πολλοίς ανεξερεύνητες− πλαγιές του οποίου φωλιάζουν χωριουδάκια χάρμα οφθαλμών. Ένα από αυτά, η Κοντοβάζαινα, σε υποδέχεται… με το καλημέρα, με μια παραμυθένια ρεματιά και ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι, και με τις γειτονιές της να προσφέρονται για ατελείωτες περιηγήσεις ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια και λουλουδιασμένες αυλές.

Οι καλύτερες φυσιολατρικές δραστηριότητες: Πρώτη και καλύτερη, η δημοφιλέστατη κατάβαση του Λούσιου και του Αλφειού με βάρκες του rafting (μην τρομάζετε, είναι μια χαρά ασφαλέστατη και για αρχαρίους). Κοστίζει 45€ το άτομο και πραγματοποιείται όλο τον χρόνο. Rafting γίνεται επίσης και στον υπέροχο Λάδωνα, στη λίμνη του οποίου μπορείτε να κάνετε και κανό –που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια− σε τιμές που ξεκινούν από τα 35€ το άτομο.



Το δάσος που αγαπούν οι πεζοπόροι: Λέγεται Δάσος της Σκιρίτιδας και απλώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 50.000 στρέμματα, φουλ στα πεύκα, τις καστανιές και τις βελανιδιές, ανάμεσα στον Πάρνωνα και το Μαίναλο. Το διασχίζει ένα κυκλικό μονοπάτι 14 χιλιομέτρων, που θα αγαπήσετε οι λάτρεις της πεζοπορίας –οι τεμπέληδες, το διασχίζετε και οδηγώντας την 45λεπτη διαδρομή που ενώνει τα χωριά Βλαχοκερασιά και Κολλίνες. Περισσότερα εδώ.

Το σπήλαιο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς: Λίγο έξω από το χωριό Κάψια βρίσκεται το ομώνυμο φαντασμαγορικό σπήλαιο, η διαδρομή εντός του οποίου διασχίζει συνολικά 330 μέτρα, περνώντας ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο μεγαλείο του διαρκεί γύρω στη μιάμιση ώρα.

Το κάστρο που μοιάζει βγαλμένο από τα παιδικά μας παραμύθια: Το Κάστρο της Καρύταινας υψώνεται πάνω από το χωριό, σε έναν απότομο βράχο, την κορυφή του οποίου αγκαλιάζουν τα τείχη του. Οι Φράγκοι το έχτισαν, τον 13ο αιώνα, πιθανότατα (αν και όχι αποδεδειγμένα) στην θέση προγενέστερου βυζαντινού κάστρου. Το ανεβαίνεις εύκολα, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά κοντά στην πλατεία του χωριού. Τα βράδια ο κιτρινωπός φωτισμός του κάνει την εικόνα του χωριού φαντασμαγορική.



Το ωραιότερο από τα αρκαδικά χωριά του Πάρνωνα: Σκαρφαλωμένη σε μια από τις απότομες πλαγιές του, η υπέροχη Καστάνιτσα με τα αμφιθεατρικά κτισμένα, ολόλευκα πυργόσπιτά της με τις καφεγκρί στέγες από σχιστόλιθο, δικαίως έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Διατηρητέος Οικισμός. Οι καλοφαγάδες, σημειώστε το Στολίδι στην κεντρική της πλατεία, που σερβίρει καταπληκτικό χοιρινό με κάστανο, κοκκινιστό αγριογούρουνο, κόκορα με μακαρόνια και ρεβίθια με κάστανο, και αξίζει οπωσδήποτε μια στάση για φαγητό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v